Softwarepakketten.nl
FiscaalOnline
VISMA E-accounting
Exact Software

Bijdrage van Bloggers (blogs)

RGS (Uniform rekeningschema) en UBL (Elektronisch factureren): zien is geloven

Plaatsingsdatum 15-10-2014
Berichtdatum September 2014

U herinnert het zich vast nog wel uit de begintijd van SBR/XBRL, Cloud computing en zelfs uit de begintijd van de overgang van DOS naar Windows. Bij elke nieuwe ontwikkeling buitelen softwareleveranciers over elkaar heen met de mededeling dat ze er klaar voor zijn. En zo is het ook met RGS (Uniform rekeningschema) en UBL (Elektronisch factureren). Maar zijn leveranciers er altijd klaar voor?

Inmiddels doe ik ruim 15 jaar onderzoek naar standaard software en relevante ontwikkelingen. Mijn motto "zien is geloven" heeft zich in de praktijk afgelopen jaren al meerdere malen bewezen en dat zal in de toekomst ook zo zijn. Zo heb ik ook een paar jaar boekhoudpakketten van voor tot achteren en omgekeerd getest. Soms leidde dat laatste tot wonderbaarlijke situaties, zoals foutmeldingen, vastlopen van programma's en zelfs het ontbreken van een basale functie als de (kolommen)balans. Maar daartegenover heb ik wel schitterende software en functies daarbinnen gezien.

Op dit moment staan er, mede in relatie tot boekhoudsoftware, twee ontwikkelingen volop in de belangstelling, te weten:

RGS (Referentie grootboekschema); feitelijk een uniform rekeningschema dat het uitwisselen en raadplegen van boekhoudgegevens eenvoudiger maakt. RGS mag zich verheugen op veel belangstelling en kent steeds meer aanhangers. Niet voor niets dat leveranciers van boekhoud- en rapportagesoftware al binnen een paar maanden na de introductie van de eerste versie van RGS in de rij staan om aan te geven dat ze RGS ondersteunen. 

UBL (Universal Business Language); een standaard voor het uitwisselen van elektronische facturen, waarbij de factuurgegevens via een vaste structuur zijn opgemaakt en daardoor automatisch verwerkt en geboekt kunnen worden. Op dit moment is PDF nog de meest gebruikte standaard om elektronisch factureren mogelijk te maken, maar UBL wint steeds meer terrein. Hoewel minder snel dan bij RGS zijn er steeds meer leveranciers die aangeven UBL te ondersteunen in hun software en geven daarmee aan elektronische facturen te kunnen ontvangen, verwerken en boeken.

Onder het genoemde motto "zien is geloven" heb ik softwareleveranciers gevraagd om aan de deelnemers van het Jaarcongres ICT Accountancy op 11 november a.s. (waar ik zelf organisator van ben) hun RGS- en UBL oplossingen te presenteren.

Wat betreft RGS zullen Twinfield (in samenwerking met CaseWare Nederland), UNIT4, Visma Software, Reeleezee, ISEEMORE en Infine Software hun RGS oplossingen presenteren. Verzamel vooral vooraf uw vragen als u aanwezig bent. Na 11 november zal ik zelf de balans opmaken en een mening vormen over RGS en de aanpak daarvan tot heden. Maar ook ik wil eerst resultaten zien.

Wat betreft UBL zijn Asperion, Exact, MUIS Software, Reeleezee, UNIT4 en VISMA de uitdaging inmiddels aangegaan om onderling UBL-facturen uit te wisselen. Het gaat er dus om dat deze leveranciers bereid zijn aan te tonen dat ze elkaars elektronische facturen kunnen inlezen en verwerken. Eigenlijk zouden alle leveranciers die claimen UBL te ondersteunen bereid moeten zijn deze uitdaging aan te gaan vind ik. Maar dat laatste is helaas niet het geval. Het resultaat van de inspaning en samenwerking van de leveranciers die de uitdaging aan zijn gegaan wordt op 11 november a.s. gepresenteerd. Er wordt ook live een demo gegeven door enkele betrokkenen. 

Maak ik met deze blog reclame voor het ICT Accountancy jaarcongres op 11 november a.s.? Daar kan ik volmondig "JA" op antwoorden. Maar wil daar wil het volgende aan toevoegen: deelname door leveranciers aan zowel de RGS- als de UBL-sessie staat volledig los van deelname van leveranciers aan de informatiemarkt. En zo hoort het ook vind ik. In elk geval wil ik met deze blog ook duidelijk maken dat mijn motto "zien is geloven" nog steeds op gaat.

Staan uw leveranciers niet hierboven genoemd? Vraag ze eens waarom? 

Heeft u zelf een duidelijke mening en visie over RGS en/of UBL?
Vat uw mening en visie samen in een blog (tussen de 400 en 700 woorden) en stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl (t.a.v. Gerard Bottemanne) om te beoordelen voor plaatsing op www.softwarepakketten.nl en www.ictaccountancy.nl

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, RGS (ReferentieGrootboekSchema), Soort > (Elektronisch) factureren
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED