Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Minder dan helft van Europese organisaties klaar voor cloud

Plaatsingsdatum 22-09-2014
Berichtdatum 22 septmber 2014

Door Bert van der Zwan van UNIT4

Waarom durven veel Europese organisaties nog steeds niet de cloud in te gaan en waarom liggen ze zover achter op organisaties in de Verenigde Staten? Nieuw onderzoek door IDC geeft een verklaring, 304 Europese IT’ers bekennen weinig zelfvertrouwen te hebben als het gaat om cloudtechnologie.

Uit het onderzoek blijkt dat:

  • 56 procent kan geen gekwalificeerde IT’ers vinden om cloudprojecten op te zetten;
  • 61 procent heeft moeite om IT-medewerkers op te leiden die cloudaanbieders effectief kunnen evalueren, kunnen onderhandelen over contracten en relaties kunnen beheren;
  • 70 procent weet nog niet hoe ze effectief gebruik moeten maken van tools voor automatisering, selfservice en orkestratie.

Zorgen over privacy
Dit zijn niet echt verrassende resultaten. Organisaties buiten de VS lopen nu eenmaal vaak één of twee jaar achter met hun IT. In het geval van cloud staan zorgen over privacy – die diep geworteld zitten in onze cultuur – de adoptie van cloud vaak in de weg. Dit terwijl de voordelen van cloud voor de business duidelijk zijn; de overheadkosten zijn laag, terwijl opschalen en upgraden naar nieuwe versies eenvoudig is.

Het blijft niet bij kopzorgen over dataprivacy alleen. Verdere obstakels die innovatie in Europa vertragen, zijn bijvoorbeeld het feit dat intellectuele eigendom al in de huidige on-premises oplossingen zit, en het bezwaar dat software een dienst wordt en niet langer eigendom is van de organisatie.

Cloud op maat
De zorgen van organisaties zijn gelukkig niet onopgemerkt gebleven bij softwareleveranciers en zorgden voor innovatie. Zo is het cloudaanbod nu veel minder zwart/wit en steeds meer aanbieders bieden een cloud op maat-aanpak. 

In gesprek met klanten merken we dat zij de schaalbaarheid aantrekkelijk vinden, net als het gemak van upgraden. Ook de verschuiving van kapitaallasten naar exploitatiekosten – door de abonnementsvorm van cloud – wordt als voordeel gezien. Maar het liefst willen zij wel de vrijheid die hoort bij een hybride vorm (een combinatie naar wens, van de publieke cloud, de private cloud of zelfs on-premises).

Optimale keuzevrijheid
Gek genoeg bieden veel cloudpioniers deze flexibiliteit niet. Het zijn juist de aanbieders die hun cloudaanbod later hebben doorontwikkeld, die de voordelen van cloud bieden in een vorm die past bij de organisatie. Dit zorgt voor optimale keuzevrijheid voor de klant. Deze ontwikkeling is goed nieuws voor de Europese organisaties uit het onderzoek. Nieuwe organisatiebehoeften zorgen ervoor dat ook deze organisaties vroeg of laat naar de cloud gaan. Dankzij het hybride cloudmodel sluit die cloud nu naadloos aan op de al aanwezige infrastructuur. Zo kunnen zij voordeel halen uit de cloud en tegelijkertijd eerdere IT-investeringen volledig blijven benutten.

Een oplossing in dienst van de business
Terwijl de meer traditionele cloudbedrijven alleen een publieke cloud variant bieden, maken innovatieve aanbieders een cloud mogelijk die aansluit op de al aanwezige IT bij organisaties. Het hybride cloud model op maat vergt aanvankelijk natuurlijk meer investering dan een kant-en-klare dienst. Het kost simpelweg tijd om een cloudaanpak te ontwikkelen die aansluit op de organisatie. Maar daar krijg je ook wat voor terug: een cloud die in dienst staat van de business en optimale meerwaarde levert.

Categorie(n) Branche > Financials, SAAS, Cloud Computing
Bronvermelding UNIT4
Internet URL UNIT4

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED