Softwarepakketten.nl

Software nieuws

Digicommissaris Bas Eenhoorn opent congres Digitaal Zakendoen en eID op 10 en 11 juni a.s. te Bunnik

Plaatsingsdatum 24-05-2015
Berichtdatum Mei 2015

10 jaar eID op congres Digitaal Zakendoen en eID

Op 10 en 11 juni 2015 vindt in Bunnik het tweedaags congres 'Digitaal Zakendoen en eID' van PIMN (Platform Identity Management Nederland) en ECP | Platform voor de informatiesamenleving plaats. Nederland heeft de ambitie om Massaal Digitaal te gaan. Denk aan elektronisch documentverkeer, standaard sleutels voor klanttoegang en e-herkenning in fraudebestrijding. Het gebruik van eID's – oftewel elektronische sleutels- speelt daarin een belangrijke rol. Volgens Digicommissaris Bas Eenhoorn -die het congres opent- is eID een belangrijke bouwsteen voor een eenduidige, betrouwbare en veilige digitale overheid voor burgers en bedrijven. eID heeft grote potentie voor burgers en bedrijven, maar ook voor publieke en private dienstverleners. Het is de hoogste tijd om deze potentie te verzilveren. Bas Eenhoorn zal in zijn openingsspeech ingaan op zijn visie op eID en op zijn rol bij het realiseren ervan.

Programma
Het congres 'Digitaal Zakendoen en eID' brengt de belangrijkste actoren bij elkaar, uiteenlopend van de overheid, brancheorganisaties en belangenverenigingen tot aanbieders van producten en oplossingen. Op het congres komen ondermeer de volgende sprekers aan bod: Elly Plooij (voorzitter eStrategisch beraad) over samenwerking in het eID Landschap, Marcel Heldoorn (NPCF) over toegang tot patiënten data (PGD) en eID’s en Dirk van der Borg (Burgemeester Gemeente Molenwaard) over het cyber gemeentehuis.

Digicommissaris Bas Eenhoorn opent het congres. Volgens hem moet de overheid tempo maken met het realiseren van eID. Burgers en bedrijven moeten betrouwbaar en veilig digitaal zaken kunnen afhandelen met de overheid; eID is daarvoor een belangrijke bouwsteen.

Elly Plooij, voorzitter eStrategisch beraad en tevens spreker op het congres, onderstreept het belang van Digitaal Zakendoen en eID. Samenwerking en vooruitgang komen immers niet verder zonder goede informatie-uitwisseling en gekoppelde netwerken. Een succesvolle digitale infrastructuur staat en valt bij een breed gedeeld begrip voor wat partijen nodig hebben en wat er aan oplossingen en instrumenten bestaat.

Workshops en mini expo
Daarnaast vinden er 11 workshops plaats over innovatief digitaal zakendoen waar branches, bedrijfsleven en overheid  elkaar ontmoeten en praktijkvoorbeelden worden uitgelicht. Aan de orde komen onderwerpen als digitale contracten, elektronisch factureren, eHealth, thuiswinkelen, biometrie en eID in de onderwijs- en uitzendbranche. Denk aan het digitaliseren van officiële documentenstromen, het inzetten van stemherkenning en vingerafdrukken voor het goedkeuren van transacties en papierloze contractafhandeling. Ook wordt ingegaan op Europese ontwikkelingen als de nieuwe EU verordening voor elektronische identiteiten en vertrouwensdiensten (eIDAS). ECP presenteert een landkaart eID, met een overzicht van de belangrijkste eID ontwikkelingen en spelers.

Tijdens het congres is er een expositie met 18 stands, waar bedrijven en organisaties oplossingen demonstreren en informatie beschikbaar stellen.

Digitaal Zakendoen en eID (www.digitaal-zakendoen.nl) wordt georganiseerd door ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Platform Identity Management Nederland (PIMN). ECP en PIMN faciliteren al 10 jaar de discussie over elektronische identiteiten en willen dat met dit congres markeren. Gedetailleerde informatie over het programma, de sprekers en de workshops kunt u vinden op www.digitaal-zakendoen.nl. Ook kunt u daar het volledige programmaboekje downloaden.

Achtergrond
Nederland werkt tien jaar aan een systeem voor elektronische identificatie (eID). Terwijl in die 10 jaar digitaal zakendoen de norm is geworden blijft hoogwaardige elektronische dienstverlening achter. Bedrijven, zorginstellingen, het onderwijs en de overheid kunnen de identiteit van hun klanten niet betrouwbaar genoeg vaststellen om een transactie digitaal af te handelen. En omdat digitale dienstverlening stagneert, vermindert weer de druk om tot een breed gedragen en gebruikt stelsel van eID oplossingen te komen. De Zorgsector kampt bijvoorbeeld door trage uitrol van veilige eID’s met onvoldoende veilige toegang tot patiënten gegevens en Persoonlijke Gezondheidsdossiers (PGD).

Dit congres brengt de partijen die in hun branche of organisatie digitale zakendoen ontwikkelen en stappen hebben gezet, de maatschappelijke partijen die deze processen begeleiden en de partijen die oplossingen aanbieden, bij elkaar. De organisatoren van de diverse workshops en de organisatoren van het congres zullen graag kansen om samen te werken oppakken en verdere samenwerking faciliteren.

Arie van Bellen, directeur van ECP en medeorganisator van het congres, zegt tevreden te kunnen zijn met de resultaten van 10 jaar inspanningen voor een werkende digitale infrastructuur in Nederland:
In de afgelopen 10 jaar hebben we in Nederland belangrijke vooruitgang kunnen boeken in de ontwikkeling van een digitale infrastructuur voor veel publieke en private diensten. Het belang van een neutraal platform, zoals ECP en PIMN dat de afgelopen tien jaar samen rond eID organiseerden, is groot. Bedrijven, maatschappelijke partijen en overheid moeten ongedwongen kennis en ervaring kunnen delen en elkaar leren kennen. Het congres Digitaal Zakendoen en eID is een mooie gelegenheid om daarbij stil te staan en om nieuwe stappen voor de toekomst voor te bereiden.”

Met dank aan
Het congres ‘Digitaal Zakendoen en eID’ wordt mede mogelijk gemaakt door AMP Logistics, BKR, CDDN, CoSign, Connectis, Digidentity, Dynalogic, KPN, Ondertekenen.nl, QuoVadis en 1U.

Meer informatie en aanmelden via www.digitaal-zakendoen.nl 

 

Categorie(n) Soort > ICT beheer en beveiliging, Assuring (incl. certificeren en compliance), Branche > Overheid en semi overheid, Branche > Accountantskantoren, Kennisplatform Administratieve software, Branche > Financials, Soort > ICT Beheer authenticatie en autorisatie, Branche > ICT bedrijven
Bronvermelding PIMN en ECP
Internet URL http://www.digitaal-zakendoen.nl

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 9 oktober 2019
Kennisevent administratieve software
Aan bod komen ontwikkelingen als PSD2, AVG-proof, RGS, UBL, PEPPOL en APIs.
Afgestemd op leveranciers van administratieve software en andere geïnteresseerden.
Meer informatie en aanmelden...


Kleisteen

Informer software


KING


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED