Softwarepakketten.nl

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Administratieve dienstverlener, is jouw internet wel up-to-date?

Plaatsingsdatum 12-10-2015
Berichtdatum Oktober 2015

Platform Internetstandaarden heeft recent de site Internet.nl gelanceerd. Met deze site kan je controleren of jouw internetverbinding, website en e-mail voldoen aan de standaarden voor het moderne internet.

Internet cruciaal voor administratieve software
Lezers van deze BLOG weten als geen ander hoe belangrijk internet is geworden voor zowel privé als zakelijk gebruik. Nederlanders zijn dan ook grootgebruikers van internet. Het CBS geeft aan dat 9 van de 10 Nederlanders dagelijks internet gebruikt voor activiteiten zoals bijvoorbeeld nieuws lezen, tv-kijken, radio en muziek luisteren, internet bankieren en e-shoppen.

Ook Administratieve dienstverleners, zoals accountants- en administratiekantoren, kunnen voor een servicegerichte dienstverlening niet meer om internet heen. Veel kantoren hebben inmiddels veel van de taken van de traditionele werkwijze online beschikbaar gemaakt.

Internet is eigenlijk al verouderd
Het is belangrijk om te beseffen dat veel van de gebruikte internetstandaarden inmiddels al decennia oud zijn en in veel gevallen helemaal niet voorbereid zijn voor de enorme vlucht die internet heeft gemaakt. Het meest bekende voorbeeld hiervan is het aantal beschikbare internet- of netwerkadressen. Met de standaard die daar oorspronkelijk voor bedacht was (IPv4) is het mogelijk om ongeveer 4,3 miljard unieke adressen te gebruiken. 35 jaar geleden heeft men nooit kunnen voorzien dat internet zo’n vlucht zou nemen dat inmiddels praktisch al deze nummers in gebruik zijn en er zelf al plaatsen zijn, waar de IPv4 adressen niet meer te verkrijgen zijn.

Grotere belangen betekent grotere risico’s
Met het toegenomen belang van het internet wordt het voor criminelen steeds interessanter om via internet de slag te slaan. Phishing en spoofing zijn niet meer twee begrippen die je alleen van verhalen kent, maar vast zelf ook al eens hebt meegemaakt. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is een phishingsmail die je soms uit naam van de banken ontvangt. Nu dit bij steeds meer mensen bekend is, verleggen internetcriminelen de aandacht naar nieuwe gebieden zoals online dienstverleners, webwinkels en overheden..

Platform Internetstandaarden voor moderne internetstandaarden
Gelukkig bestaan er internetstandaarden die de geschetste problemen helpen ondervangen. Veel van deze ‘moderne internetstandaarden’ bestaan op zichzelf ook al een tijd en  hebben zich reeds in de praktijk bewezen, maar om verschillende redenen is het gebruik van deze standaarden nog niet overal even goed van de grond gekomen. De adoptie in Nederland blijft zelfs achter bij een aantal omringende landen. Zo zijn België en Duitsland veel verder met het gebruik van IPv6.

Om die reden is het Platform Internetstandaarden opgericht. Dit platform, bestaande uit de internetgemeenschap, een aantal overheden en Forum Standaardisatie, heeft het gezamenlijke doel om het gebruik van deze moderne internetstandaarden te stimuleren en daarmee het Internet duurzaam en betrouwbaarder te maken voor iedereen.

Om welke standaarden gaat het?
Platform Internetstandaarden richt zich op de volgende moderne internetstandaarden:

  • IPv6 zorgt ervoor dat uw webapplicatie voor iedereen bereikbaar is en blijft;
  • DNSSEC zorgt voor betrouwbare vertaling van uw domeinnaam naar uw IP-adres;
  • HTTPS (TLS) beschermt de communicatie van gebruikers met uw webapplicatie tegen afluisteren en manipuleren;
  • DMARC voorkomt dat anderen phishingmails kunnen versturen vanaf uw domein.

IPv6
IP versie 6 (IPv6), de opvolger van IPv4, lost het adrestekort op. IPv6 is inmiddels meer dan vijftien jaar oud maar nog niet op grote schaal ingevoerd. Probleem is dat IPv6 niet backwards compatible is met IPv4 en de meeste providers en bedrijven op dit moment nog geen IPv6 aanbieden voor hun klanten en gebruikers.

DNSSEC
DNSSEC is een beveiligingssysteem voor DNS, het internet-telefoonboek dat zorgt voor de vertaling van domeinnamen naar IP-adressen. Op zich werkt DNS prima, maar de vertaling van domeinnaam naar IP-adres is niet beveiligd. DNSSEC breidt DNS uit met een extra beveiliging: een digitale handtekening. En op die manier voorkomt het dat een gebruiker zonder het te weten wordt doorgeleid naar een malafide site.

HTTPS (TLS)
TLS is een standaard voor de beveiliging van internetverbindingen. De meeste gebruikers kennen TLS, en zijn voorloper SSL, uit hun webbrowser: websites beveiligd met TLS beginnen met https en zijn voorzien van een "hangslotje" in de adresbalk van de browser. Om TLS veilig te kunnen gebruiken moet deze niet alleen aan staan maar ook goed ingesteld zijn.

DMARC, DKIM en SPF
DKIM, SPF en DMARC zijn drie internetstandaarden voor het terugdringen van phishing, spam, virussen en andere narigheid die per e-mail bezorgd wordt. Deze drie standaarden worden meestal gezamenlijk ingezet om te controleren dat de afzender (een mail-adres) en de verzender (een computersysteem) van een mail-bericht inderdaad kloppen, en dat de inhoud van het bericht onderweg niet is veranderd.

Is jouw internet up-to-date?
Wil je zelf controleren of de internetverbinding, website en e-mail van jouw kantoor al werken met bovengenoemde standaarden? Ga dan naar Internet.nl en doe eenvoudig de test.

Veel partijen gebruiken Internet.nl al om te kijken hoe zij scoren en hoe zij tot een 100% score kunnen komen op de verschillende tests. Sinds april dit jaar zijn er 50.000 testen uitgevoerd. De website is nieuw en wordt nog uitgebreid en daarom worden vragen en opmerkingen op prijs gesteld. Deze kunnen gemaild worden naar vraag@internet.nl.

Maarten van der Veen en Bart Knubben
Platform Internetstandaarden

Categorie(n) Cybersecurity, Branche > Accountantskantoren, SAAS, Cloud Computing, Branche > Financials, Soort > ICT beheer en beveiliging, Branche > ICT bedrijven, Standaardisatie, (open)standaarden, Kennisplatform Administratieve software
Bronvermelding Platform Internetstandaarden
Internet URL https://internet.nl

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Kleisteen

Informer software


KING


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED