Softwarepakketten.nl
erp software prodin

Onderzoek

Visiedocument ECP: De volwassen informatiesamenleving

Plaatsingsdatum 10-03-2016
Berichtdatum December 2015

De volwassen informatiesamenleving: Het nieuwe normaal

Het kan niemand zijn ontgaan dat we in een informatiesamenleving leven. De ontwikkelingen
die data en internet teweegbrengen zijn niet langer uitsluitend relevant voor experts, maar raken iedereen: individuen, organisaties en samenleving.

Het visiedocument van ECP “De volwassen informatiesamenleving: Het nieuwe normaal”, dat tevens een gespreksuitnodiging wil zijn, gaat in op de maatschappelijk-economische effecten van ICT-ontwikkelingen. Ook worden verschillende belangrijke technologieën beschreven, zoals:

  • big data;
  • cloud computing;
  • web 1.0, 2.0 en 3.0;
  • mobiel;
  • 3D-printing.

Enabling technologie van onze tijd
ICT kan worden gezien als de ‘enabling technology’ van onze tijd, een technologie die andere technologieën en toepassingen ondersteunt. Zo is de verbrandingsmotor een enabling technologie, die niet alleen auto’s, maar ook veel andere machines mogelijk maakt. Ook elektriciteit heeft tot een haast oneindig aantal nieuwe vindingen geleid. Datzelfde geldt voor ICT.

ICT is niet alleen iets wat ons overkomt, het blijft een spel tussen aanbod en vraag. Een mooi voorbeeld is Second Life, dat enkele jaren terug de hype van internet was. Deze virtuele wereld trok in hoog tempo adverteerders aan die hun eigen ‘hangplek’ wilden inrichten. Van de ambities bleef echter niet veel over: de nieuwsgierigheid van gebruikers droogde al gauw op. (Ook) ICT-ontwikkelingen zijn nu eenmaal niet te voorspellen. Een mooi voorbeeld is de film Back to the Future 2 uit 1989. In die film vliegt hoofdpersoon Marty McFly met een tijdmachine naar ongeveer nu (21 oktober 2015). Hij treft een wereld aan met flatscreens, drones en slim textiel, maar de impact van internet, mobiele communicatie en een Internet of Things (zie kader) werd door de filmmakers niet voorvoeld.

Het nieuwe normaal
Toepassingen van ICT zijn overal zichtbaar en vaak letterlijk onder handbereik. Mobieltjes, zoeken op internet, online winkelen, routeplanners: iedereen gebruikt ze. ICT is disruptief van aard: er zijn markten opgeschud, producten weggevaagd en compleet nieuwe industrietakken opgekomen. Zo verdrong de pc in de jaren tachtig de typemachine, wat onze manier van werken en communiceren voorgoed veranderde. Door de opkomst van e-mail in de jaren negentig kreeg de postmarkt een volledig ander aanzien. Meer recent hebben smartphones en apps geleid tot sterk dalende verkopen van bijvoorbeeld digitale camera’s, horloges en mp3-spelers. Leermogelijkheden op afstand zullen het onderwijs veranderen, een bank wordt grotendeels een ICT-bedrijf, waarvan de klanten thuis of op hun mobiel via internet bankieren, en door decentralisatie doen mensen steeds meer zelf waar vroeger een winkel of fabriek voor nodig was (3D-printen, een vakantie boeken, spullen verkopen). Vroeger of later krijgt elke sector, op elk niveau, te maken met de disruptieve effecten van ICT-ontwikkelingen. ICT is synoniem met vernieuwing en nieuwe oplossingen; bedrijven onderzoeken hoe ze met ICT kunnen innoveren. De (lange) weg naar ‘het nieuwe normaal’ is ingezet.

Internetontwikkelingen
Het visiedocument noemt Web 1.0 als de eerste fase, waarbij het vinden en downloaden van informatie centraal stond. Gevolgd door Web 2.0 met de opkomst van interactie op internet: gebruikers zijn niet alleen consumenten van informatie, maar bepalen nu ook zelf de inhoud van wat er op internet verschijnt (‘prosumers’). Het is het begin van de sociale netwerken en digitale platforms. Ook webwinkels doen hun intrede. Aanbeland bij de derde fase Web 3.0 is er de opkomst van ‘Internet of Things’.

Facts & figures
In 2014 werden er iedere minuut 2,66 miljoen zoekopdrachten gedaan via Google. In datzelfde jaar werden er iedere minuut 5 miljoen filmpjes op YouTube bekeken en werd ruim 72 uur aan nieuw materiaal per minuut geüpload”.

Per minuut worden er 293.000 nieuwe statusupdates op Facebook geplaatst.In 2015 zijn er 1,3 miljard actieve Facebook-gebruikers. Elke 20 minuten worden er 2 miljoen nieuwe vriendschapsverzoeken verzonden”.

Top-5 van meest gebruikte platforms in Nederland:

  1. 9,4 miljoen Nederlanders maken gebruik van Facebook, waarvan 6,6 miljoen dagelijks.
  2. 6,8 miljoen Nederlanders maken gebruik van YouTube, waarvan 1,2 miljoen dagelijks.
  3. 3,9 miljoen Nederlanders maken gebruik van Google+, waarvan 1,3 miljoen dagelijks.
  4. 3,8 miljoen Nederlanders maken gebruik van LinkedIn, waarvan 0,4 miljoen dagelijks.
  5. 2,8 miljoen Nederlanders maken gebruik van Twitter, waarvan 1 miljoen dagelijks.

Bovenstaande is slechts een korte inleiding van wat het visiedocument te bieden heeft.

Inhoudsopgave
Het visiedocument kent de volgende inhoudsopgave:
• Voorwoord
• Inleiding

• Effecten van ICT-ontwikkelingen
  1. Groei
  2. Platformeconomie
  3. Organisatie en mensen in netwerken
  4. Data, data, data
  5. Anywhere, anytime, anyhow

• Randvoorwaarden en de informatiesamenleving
  1. Een excellente digitale infrastructuur
  2.Veiligheid en vertrouwen
  3. Verandering van werk en een digivaardige samenleving
  4. Aangepaste regelgeving en instituties

• Samenvatting en de rol van ECP
  1. Samenvatting
  2. De rol van ECP

• Voetnoten en bronnen 

Complete visiedocument
Opvragen complete visiedocument van ECP “De volwassen informatiesamenleving” (in PDF)…

Categorie(n) ICT Innovatie
Bronvermelding ECP
Internet URL ECP

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Gerelateerde berichten

Digitaal verantwoord ondernemen in 10 stappen [23-10-2015]

Onderzoek Monitor Readiness e-factureren: resultaten bekend [08-04-2009]


Seminar RPA en robotic accounting

29 september 2021
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...


Kleisteen

Informer Software
 

KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED