Softwarepakketten.nl
erp software prodin

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Big data: wat kan jouw kantoor ermee?

Plaatsingsdatum 02-06-2016
Berichtdatum Mei 2016

Door Jeanet Walraven, voor Twinfield

Data: er is heel veel van beschikbaar. Het woord 'big' mag er daarom terecht voor. We hebben met elkaar de afgelopen jaren gigantisch veel data verzameld en het groeit iedere seconde. Kijk maar naar de hoeveelheid blogs, whitepapers, factsheets, workshops, tweets en daarnaast de grote hoeveelheid informatie die je uit (goed gevulde) CRM- en IT-systemen kunt halen. Om nog maar niet te spreken van apps, internet, smartphones, social media: een walhalla aan data! 

Voor iedere branche en sector is er waarde uit deze berg data te halen. En als je weet wat je daarmee kunt doen, dan heb je het gouden ei in de glazen bol te pakken.

Wat is big data?
Big data is een grote berg met ongestructureerde data. Het is zeer gevarieerd en komt voort uit verschillende systemen die meestal niet op elkaar afgestemd zijn. Een ruwe diamant die je eerst moet zien te vinden en daarna moet polijsten om hem aantrekkelijk te maken. Maar dat is misschien makkelijker gezegd, dan gedaan.

Voordat je met data aan de slag gaat, moet je eerst weten waarom het samenbrengen van big data naar een gestructureerde set van gegevens van belang is voor jouw organisatie. Dus stel jezelf de vragen:

  • Wat kan en wil ik ermee gaan doen?
  • Waar zou mijn klant mee geholpen worden?
  • Welke tools heb ik nodig om de data inzichtelijk te maken?
  • Hoe zou ik het kunnen toepassen om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen?

Data-analyse
Als je kijkt naar de traditionele accountantskantoren, dan doen deze bijna niet aan data-analyse. Daarvoor heb je ook de juiste mensen nodig die de data kunnen ontsluiten en vertalen naar begrijpelijke taal. Als je weet wat je met big data kunt, volgt ook meteen de vraag wat dit betekent voor jouw businessmodel en organisatie. Beschikken je huidige medewerkers over de juiste vaardigheden en inzicht of heb je hiervoor juist nieuwe mensen nodig en hoe zorg je ervoor dat deze mensen vervolgens weer met elkaar samenwerken?

Er zijn in iedere bedrijfstak voordelen te halen uit big data. Uit onderzoek van McKinsey* blijkt dat een retailer die gebruik maakt van big data kan rekenen op een 60 procent toename van zijn operationele marge. Uit hetzelfde onderzoek blijkt, dat als de Amerikaanse gezondheidszorg big data creatief en effectief zou gebruiken om de efficiëntie en de kwaliteit te bevorderen, zou de sector meer dan 300 miljard USD aan waarde per jaar creëren. Tweederde van die waarde zou in de vorm van vermindering zorguitgaven zijn.

Waarschijnlijk ook voor onze gezondheidszorg geen overbodige luxe als je de uitzending van 9 mei 2016 van Radar hebt gezien**. Hieruit blijkt wel dat het afstemmen van systemen om gegevens te verzamelen niet zo makkelijk is als het lijkt. Uit deze uitzending komt naar voren dat veel patiënten wel kunnen overstappen van het ene ziekenhuis naar het andere, maar dan wel vaak dezelfde onderzoeken nog een keer moeten ondergaan. Uitwisselen van data zou hierin dus een enorme winst zijn.

Big data en social media
Ook voor je content creatie voor social media en marketing is big data erg interessant. Je kunt met de juiste tools inzicht krijgen wanneer de menigte tweet over bijvoorbeeld de btw-aangifte en welke onderwerpen daarbij het meest besproken worden, op welke kanalen het meest gepost wordt enzovoort. Big data geeft je hier het voordeel dat je content op maat kunt maken en op het juiste moment kunt posten. Systemen die je hierbij kunnen helpen zijn Coosto, Obi4Wan, Hubspot of andere monitoringstools. ​

Het verzamelen van big data en data-analyse zou in de accountancy kunnen zorgen voor verschillende voordelen, zoals het voorkomen van fraude, fouten en waarschijnlijk levert het voor de ondernemer veel voordelen op ten aanzien van de bedrijfsvoering. Een voorbeeld waar men nu al bezig is met het koppelen van systemen en grootschalig gebruik van gegevens blijkt uit dit artikel*** dat onlangs in het FD verscheen. Kritische kanttekening is wel dat bij een overgangssituatie er extra voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden omdat in deze kwetsbare periode juist veel gefraudeerd kan worden. 

​Een voorbeeld van een systeem dat kan helpen met je big data is Tableau.com. Je kunt ook kennismaken met het systeem dat KPMG heeft ontwikkeld en gratis te testen is via Beta.kave.io.

Er gaan ook geluiden op in de markt dat de komst van big data het einde van accountancy gaat betekenen, omdat het makkelijker wordt om de jaarrekening op te maken met de elektronische gegevens die uit de systemen komen. Er zullen wel wat veranderingen in de businessmodellen ontstaan, maar voor die overgang zullen juist extra mensen nodig zijn.

Bescherming persoonsgegevens
Er zitten wel haken en ogen aan het gebruik van big data. Niet alles kan en mag je zomaar gebruiken. De nieuwe wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) stelt strenge eisen aan het gebruik van persoonsgegevens en nu ook bedrijfsgegevens. Om toren​hoge boetes te voorkomen (4% van je omzet) ​is het van belang om transparant te zijn waar je persoonlijke data voor gebruikt wordt. ​Dit hoeft geen obstakel te zijn, maar kun je juist zien als een kans om met toestemming van de ontvanger gepersonaliseerde informatie aan te bieden die voor de ontvanger van grote toegevoegde waarde kan zijn. 

Kortom: het gouden ei in de glazen bol is voor veel bedrijven nog een fata morgana. Het is in ieder geval zeker dat er voordelen uit te halen zijn, maar voordat het zover is, heb je nog een weg te gaan. Net als bij innovatie geldt ook hierbij dat het van belang is om te beginnen met het zetten van de eerste stap.

* Onderzoek McKinsey
** Uitzending Radar
*** Politiek omarmt big data bij fraudebestrijding

Bron:
Bovenstaande blog is afkomstig van het Twinfield blog  

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Branche > Accountantskantoren > Software advies
Bronvermelding Twinfield
Internet URL Twinfield

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Gerelateerde berichten

Niet langer handmatig cijfers rapporteren dankzij nieuwe functionaliteit [09-08-2017]


Seminar RPA en robotic accounting

29 september 2021
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...


Kleisteen

Informer Software
 

KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED