Softwarepakketten.nl
Surepay IBAN-Naam check
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Software nieuws

Inlogmiddel CreAim succesvol getest door de overheid

Plaatsingsdatum 30-08-2016
Berichtdatum 30 augustus 2016

De afgelopen maanden is het inlogmiddel Idensys (onder meer geleverd door CreAim) in de vorm van een pilotfase getest, en met succes. Donderdag 25 augustus scheef de minister in zijn brief aan de Tweede Kamer om Idensys (naast DigiD) te willen gaan accepteren. Dit betekent voor gebruikers en overheidsorganisaties dat zij niet meer afhankelijk zullen zijn van één manier van inloggen en in de toekomst ook met Idensys kunnen inloggen.

Inloggen bij overheidsorganisaties moet veilig, makkelijk en met meer zekerheid over iemands identiteit. Het kabinet wil dit bereiken met nieuwe manieren van inloggen. Idensys is zo’n nieuwe, innovatieve inlogmethode. Idensys en eHerkenning voldoen aan dezelfde set van eisen: het Afsprakenstelsel Elektronische Toegangsdiensten. Hierin staan de spelregels op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en bescherming van persoonlijke gegevens. Idensys is er voor burgers en consumenten, eHerkenning richt zich vooral op bedrijven. Eén oplossing, twee merken.

Gebruiksvriendelijke identiteitscontrole
Organisaties krijgen met de identiteitscheck van Idensys net als bij eHerkenning optimale zekerheid over de identiteit van degene die een product of dienst afneemt. Idensys werkt al bij ongeveer twintig pilotorganisaties, variërend van de gemeente Rotterdam tot Bureau Kredietregistratie. Ook in de zorg is er interesse. Onder leiding van Nictiz (Nationaal ICT Instituut in de Zorg) kunnen gebruikers bij een aantal zorgverleners met Idensys inloggen. ‘Uniek voor de zorg is het veelvuldige gebruik van identiteitscontrole’, zegt projectleider Merik Seven, die vanuit Nictiz de zorgpilots begeleidt. ‘Mensen met bijvoorbeeld trombose of diabetes moeten dagelijks hun waarden meten en door kunnen geven. Idensys biedt middelen die gebruiksvriendelijk zijn én voldoende zekerheid bieden over iemands identiteit.’

Klaar voor Europa met Idensys en eHerkenning
Met Idensys en eHerkenning zijn organisaties klaar voor Europees gebruik. In de toekomst kunnen ze hiermee de identiteit van burgers en ondernemers met andere nationaliteiten checken. Overheidsorganisaties moeten dit regelen voor september 2018, dan treedt de Europese Verordening elektronische identiteiten en vertrouwensdiensten (eIDAS) in werking. Burgers en bedrijven kunnen straks dankzij Idensys en eHerkenning makkelijker online overheidsdiensten afnemen in een ander land.

Overheidsorganisaties gaan over vanaf 2017
Minister Blok informeert de Tweede Kamer per brief over de voorgenomen maatregelen, samengevat in de ‘Impuls eID’. Binnenkort volgt een gesprek met de Tweede Kamer over de aangekondigde koers. De verwachting is dat overheidsorganisaties vanaf 2017 overgaan op de nieuwe manieren van inloggen.

Categorie(n) Soort > Authenticatie en ondertekenen, Branche > Accountantskantoren
Bronvermelding CreAim
Internet URL CreAim

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED