Softwarepakketten.nl
erp software prodin
EXACT Software
VISMA
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

De opkomst van Self Service BI

Plaatsingsdatum 03-01-2017
Berichtdatum Januari 2017

Steeds meer accountants gebruiken dashboards voor het ontsluiten van informatie en het analyseren van gegevens. Self Service BI is dan ook razendsnel in opkomst. Wat is het precies, en wat is de impact op het vakgebied van accountancy? Tijdens het ICT Accountancy Jaarcongres nam Paul Damen van Finext de deelnemers mee in de wereld van Self Service BI.

Met Self Service BI kun je eenvoudig je eigen dashboards opstellen. Je kunt zo de analyses doen die jij nuttig vindt, in plaats van gebruik te moeten maken van standaardrapporten,” vertelt Paul Damen van consultancyorganisatie Finext. Hij helpt organisaties om meer uit hun data te halen en deze inzichten visueel te presenteren.

Self Service BI (SSBI) houdt in dat gebruikers door middel van ‘drag en drop’ zelf dashboards kunnen creëren, bijvoorbeeld door een grafiek te selecteren en hier de juiste x- en y-as bij te slepen.

De accountant van straks
Afgelopen voorjaar las ik in het FD een interessant artikel: ‘De account van straks bouwt aan een app’. Het artikel beschreef hoe met nieuwe taken de rol van de accountant wijzigt. Data is tegenwoordig alom beschikbaar, waardoor er meer behoefte is aan data-analisten. Met Self Service BI kun je hier goed op inspelen zonder dat je diepgaande IT-kennis nodig hebt,” gaat Paul Damen verder.

Ook het boek ‘Remaining relevant - The future of the accounting profession’ van Rob Nixon biedt een interessante blik op de nabije toekomst. Een aantal conclusies uit het onderzoek van Rob Nixon naar klanten van accountants:
• De helft van de klanten overweegt over te stappen naar een andere accountant.
• Hiervan vindt drie kwart dat ze te weinig contact hebben met hun accountant.
• Tweede derde van de klanten wil meerdere keren per jaar contact, waarvan slechts 8% over compliance taken
• 80% vindt real time actueel inzicht belangrijk.
• 60% vindt forecasting en planning belangrijk.

Impact op de dienstverlening
Deze ontwikkelingen hebben impact op de dienstverlening van accountants,” zegt Paul Damen. “Waar je in 2010 zag dat klanten genoeg hadden aan statische rapportages, zie je dit in 2015 wijzigen.” Steeds meer accountancysoftware biedt boven op het eigen product een SSBI-oplossing. AFAS heeft bijvoorbeeld een aantal dashboards in Qlik Sense standaard bij het product zitten, waarmee je grafieken kunt maken.

Volgens Paul Damen gaat het nog verder: “Wij zien dat dit nu ook aan het opschuiven is. Klanten hebben steeds meer behoefte aan iemand die integraal advies geeft over hun bedrijf. Om te voldoen aan de wensen van de klanten is het dus belangrijk om advies te gaan geven over inzichten rondom de totale bedrijfsbesturing, en minder over compliance taken en data uit het verleden. Deze zijn tenslotte al standaard beschikbaar in een dashboard.”

De deelnemers aan het ICT Accountancy Jaarcongres zijn het hier mee eens. 97% van de deelnemers verwacht dat Self Service BI een waardevolle toevoeging voor zijn of haar dienstverlening kan vormen.

Een SBI-tool kiezen
Veel deelnemers willen weten wat de beste tool is; de vraag “Welke zou jij aanraden?” wordt een aantal keer gesteld. Daar kan Paul Damen echter pas antwoord op geven als hij de specifieke situatie kent. “De drie leidende tools - Qlik, Tableau en Microsoft Power BI – hebben elk hun voor- en nadelen. De keuze is helemaal afhankelijk van de context.” Meer informatie over de verschillende SSBI-tools vind je in het artikel ‘Self Service BI – de 3 leidende oplossingen volgens Gartner’.

Meer weten?
Lees verder over Self Service BI in het artikel ‘5 praktische tips voor SSBI’ of neem contact op met Paul Damen via paul.damen@finext.nl.

Zie ook de presentatie van Paul Damen, zoals gegeven tijdens het ICT Accountancy jaarcongres op 2 november 2016.
Naar presentaties gegeven tijdens het ICT Accountancy jaarcongres...

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Branche > Accountantskantoren > Software advies, Audit, dossierbeheer en data analyse, ICT Innovatie, Branche > Financials, Soort > Financial Planning and Analysis (FP&A)
Bronvermelding Finext
Internet URL Finext

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED