Onderzoek
Visie ICT-innovaties accountancy van softwareleveranciers
Plaatsingsdatum | 30-06-2017 |
Berichtdatum | Juni 2017 |
Ieder zichzelf respecterende leverancier met professionele software voor de accountancysector moet beschikken over een visie aangaande de toekomst van de accountancy en daar vanaf geleid een productstrategie. Er wordt veel gesproken en geschreven over de toekomst van de accountancy. Is de accountant straks overbodig als gevolg van robotisering? En wat is de invloed van de blockchain ontwikkeling op het werkgebied van de accountant? En wat dichterbij in de tijd kan deze laatste vraag ook gesteld worden over de invoering van PSD2 en dan met name het daar vanaf geleide XS2A (Access to Accounts). Wanneer breekt elektronisch factureren echt door en is het scannen en herkennen van boekingsdocumenten dan voltooid verleden tijd? Het is lang niet altijd mogelijk een concreet antwoord te geven op al dit soort vragen. Ook is het vaak lastig te bepalen wanneer moet je instappen bij bepaalde ontwikkelingen. Rond 2005 dachten wij zelf nog dat SBR (indertijd werd alleen nog gesproken over de onderliggende techniek XBRL) binnen enkele jaren voor een doorbraak zou zorgen. Met één druk op de knop zou informatie voor uitvragende partijen uit de boekhouding komen, zo deed de overheid ons doen geloven. Rapportagesoftware leek overbodig. Het is inmiddels 2017 en u kent het resultaat van SBR. Vijf jaar geleden zag RGS het daglicht. Wij hebben best nog vertrouwen in het idee over achter RGS. Maar wanneer is er een breed uitgerolde stabiele versie van RGS, waar je zonder risico van aanpassingen, op kunt aansluiten en waar in de praktijk volop gebruik van wordt gemaakt? U mag het zeggen. Onderstaande opsomming toont een aantal relevante ontwikkelingen:
Alle ontwikkelingen uitputtend continu volgen is niet haalbaar voor iedereen. Daarnaast spelen ICT zaken als cybersecurity, meldplicht datalekken en SBR Assurance. Dan hebben we het nog niet eens over de dagelijkse accountancypraktijk met fiscale vraagstukken, beroepsreglementen, branchekennis en natuurlijk het bijhouden van samenstel- en controledossiers. Visie van softwareleveranciers Kraaltjes en spiegeltjes En dan zijn er nog de leveranciers die ons alleen een productbeschrijving deden toekomen (daar vroegen we niet om) of die in het geheel niet gereageerd hebben op ons verzoek. Wel babbels geen visie Samenvattend zien we vanuit de softwareleveranciers die een bijdrage hebben geleverd een aantal van de eerder in dit artikel genoemde ontwikkelingen ook weer terugkomen. Onderstaand hebben we een selectie gemaakt van enkele zinsneden, afkomstig uit de bijdragen van softwareleveranciers:
Visie vanuit de eigen branche Andere branche- en service-organisaties in de accountancy stellen we uiteraard graag in de gelegenheid ook hun visie met ons te delen aangaande de impact die ICT ontwikkeling heeft op het toekomstige accountantskantoor. Eigenlijk zijn we van mening dat een dergelijke visie gewoon op de plank moet liggen bij betreffende organisaties en met enige regelmaat bijgesteld en natuurlijk verspreid moet worden aan belanghebbenden. Een bijdrage van een 5-tal individuele kantoren maakt het rapport compleet. Ook andere (accountants- en administratiekantoren) stellen we in de gelegenheid hun visie met ons te delen. Ook verwijzen we nog even naar de NBA die een grootschalige visiediscussie gestart onder de titel “Accountancy: een beroep met toekomst”. Zo is te lezen op de website van de NBA: “Hoe ziet uw werkdag eruit in 2030? Welke ontwikkelingen zullen de komende jaren een grote impact hebben op het accountantsberoep? Hoe blijft ons beroep relevant? Zijn accountants überhaupt nog nodig, of zijn wij tegen die tijd vervangen door robots? Wij zijn benieuwd naar uw visie: discussieer met ons mee!” (zie https://www.nba.nl/projecten/visie/). We complimenteren de NBA met deze visiediscussie, maar hopen wel dat het iets blijvends is. Want ook over 5, 10 of 20 jaar zullen accountants, of de opvolgers daarvan, behoefte hebben aan visie, gebaseerd op de situatie en ontwikkelingen bezien op dat moment. Dit artikel is in juni 2017 gepublceerd in Accountantsmagazine van Novak. |
Categorie(n) | Branche > Accountantskantoren > Visie ICT, Branche > Accountantskantoren |
Bronvermelding | Onderzoeksbureau GBNED |
Internet URL | Onderzoeksbureau GBNED |
Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke
nieuwsbrief.
De complete gids Elektronisch factureren 2021 [27-02-2021]
Snel aan de slag met elektronisch factureren: checklist voor gebruikers [17-01-2021]
ICT Accountancy QuickScan productontwikkeling en innovatie [02-01-2021]
Scan en herken van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking [23-10-2020]
Voorjaar 2021
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...