Softwarepakketten.nl

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Ministers en kamerleden verplicht dag meelopen op accountantskantoor?

Plaatsingsdatum 30-09-2017
Berichtdatum 30 september 2017

Door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED

Ik wil graag een oproep doen voor het nieuwe regeerakkoord om alle ministers en kamerleden verplicht een dag te laten meelopen op een accountants- of administratiekantoor. Zo krijgen zij echt kennis van administratieve lasten in de praktijk. En kunnen ze zelf ervaren of bepaalde beloftes over administratieve lastenvermindering door de overheid wel of niet zijn waargemaakt.

De onderhandelingen van het huidige kabinet gaan volgens media in op zaken als het bezoeken van het Rijksmuseum en les geven over het volkslied. Zo viel recent te lezen:

  • "De onderhandelaars van de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie denken eraan om scholieren minstens één keer tijdens hun schooltijd het Rijksmuseum te laten bezoeken", zo staat op de website van de NOS.
       
  • "Wilhelmus verplichte kost als Rutte III er komt, kopt het AD vanochtend. Volgens de krant willen de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dat scholen les gaan geven over het volkslied. Leerlingen zouden dan meer moeten leren over de tekst, de betekenis en de melodie". zo staat op dezelfde website.

Oftewel kennis opdoen van Nederlandse cultuur. Op zich ben ik daar zeker geen tegenstander van, hoewel ik me alleen afvraag of er geen balngrijker zaken te bespreken zijn tijdens een toch al uitlopende kabinetsformatie. Laten we het bijvoorbeeld eens hebben over het stokpaardje van meerdere kabinetten, te weten: "administratieve lastenvermindering".

350 miljoen
De invoering van XBRL staat hoog op de lijst als het gaat om door de overheid beloofde administratieve lastenvermindering. 
Op basis van berichtgeving in het Financieel dagblad van 27 december 2006 (u leeft het goed, ruim 10 jaar geleden!) zijn door toenmalig Minister Gerrit Zalm kamervragen beantwoord op 25 januari 2007 (IPAL 2007-00021 M) over de invoering van XBRL. In die tijd werd nog gesproken over het Nederlandse Taxonomie Project in plaats van SBR. 

Enkele citaten uit betreffende antwoord zijn:
"Feit is dat de KvK per 1 januari j.l. in staat is jaarrekeningen in XBRL te ontvangen en dat er ook al deponeringen in XBRL plaatsvinden. Daarnaast maakt de huidige taxonomie het al mogelijk om winstaangiftes (zowel Vpb als IB-winst) en bepaalde statistiekopgaven in XBRL op te maken. De Belastingdienst is gereed voor de ontvangst van die aangiftes over 2006. Het CBS is in de laatste testfase. Zodra de eerste statistiekformulieren dit jaar worden uitgestuurd, zullende systemen van CBS volledig gereed zijn voor ontvangst van de gegevens in XBRL-formaat".

En nu komt het:

"Van vertraging in het NTP is dan ook geen sprake en er zijn aan overheidszijde geen belemmeringen om de geraamde AL-reductie van 350 miljoen Euro, die overigens alleen betrekking heeft op het jaarrekeningrecht, dit jaar te realiseren". 

"Het is nu ook aan marktpartijen (met name intermediairs en softwareleveranciers) om hun dienstverlening en producten zodanig in te richten dat ondernemers maximaal kunnen profiteren van de voordelen van rapporteren in XBRL..........."

Met 'dit jaar' wordt 2007 aangeduid. 
We zijn inmiddels ruim 10 jaar verder en ik betwijfel of er, in 2007 of zelfs een paar jaar daarna, een besparing van 350 miljoen is gerealiseerd die alleen betrekking heeft op XBRL en het jaarrekeningrecht. Dan heb ik het nog niet eens over de kosten die de overheid en het bedrijfsleven heeft moeten maken - en nog zal maken - om de invoering van XBRL verder af te ronden.

Ik vraag me oprecht af welke ministers en tweede kamerleden echt op de hoogte zijn van SBR/XBRL in de accountantspraktijk, de daar mee gemoeid zijnde kosten, en zich hebben laten informeren op de werkvloer door medewerkers van accountants- en administratiekantoren.   

Meer gebieden
Accountants- en administratiekantoren hebben op meer gebieden te maken met meer administratieve lasten vanuit de overheid, zoals:

  1. Het uitvoeren van de werkkostenregeling;
  2. De vele inloggegevens om digitaal gegevens door te geven aan de overheid, al dan niet van klanten. Zelf heb ik als zzp'er al verschillende inloggegevens nodig om mijn BTW-aangifte en IB-aangifte te doen bij de Belastingdienst.

Ik denk dat vanuit accountants- en administratiekantoren meer gebieden aangeduid kunnen worden als het gaat om administratieve lasten vanuit de overheid (en natuurlijk daarbuiten, zoals vanuit pensioenfondsen). Ook positieve voorbeelden wel te verstaan, zoals:

  1. De (deels) voor-ingevulde IB-aangiftes;
  2. Elektronisch factureren en factuurverwerking op basis van UBL en de aangekondigde EU-standaard EN 16931;

De rijksoverheid vindt het alleen nodig om zelf met het afwijkende formaat 'UBL-OHNL' te werken als het gaat om elektronisch factureren door bedrijven aan de rijksoverheid. Dat kost weer een extra schakel om de standaard UBL om te zetten naar UBL-OHNL. Ik vraag me dan weer af in hoeverre demissionair minister Henk Kamp het zo bedoeld heeft. 

Zelf ervaren in de praktijk
Ik wil nogmaals graag een oproep doen om alle ministers en kamerleden verplicht een dag te laten meelopen op een accountants- of administratiekantoor. Zo krijgen zij echt kennis van administratieve lasten in de praktijk. En kunnen ze zelf ervaren of bepaalde beloftes over administratieve lastenvermindering door de overheid wel of niet zijn waargemaakt. Want mijn motto is en blijft "zien is geloven".

Tot slot ben ik zelf een groot voorstander van zaken als XBRL, RGS en UBL, voor zover dit effectief bijdraagt aan ook het bedrijfsleven.

Benieuwd welke formateur, minister en/of kamerleden de handschoen oppakken?

Reageer desgewenst via LinkedIN.

 

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, SBR / XBRL, Standaardisatie, (open)standaarden
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL http://www.gbned.nl

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Gerelateerde berichten

Doet uw boekhoudpakket dat ook: een echte liquiditeitsplanning bieden [06-04-2020]

Kan data-analyse door accountants en auditors vooraf ingebed worden in softwaresystemen? [13-03-2020]

ReferentieGrootboekSchema (RGS): voorstel om problemen op te lossen en RGS beter beheersbaar te maken en te houden [28-02-2020]

Rekeningnummer Lonen en salarissen 4100 of RGS-code WPerLesLon [23-01-2020]

Wie houdt in Nederland een standaard grootboekschema tegen? [23-09-2019]


Seminar RPA en robotic accounting

Najaar 2020
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...


Kleisteen

Informer Software

MUIS Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED