Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Presentaties ICT Accountancy Jaarcongres 1-11-2017 beschikbaar met o.a. big data, blockchain, cyber risicomanagement en AVG

Plaatsingsdatum 02-11-2017
Berichtdatum 2 november 2017

Op woensdag 1 november 2017 vond in EXPO Hoevelaken voor de 16e maal het ICT Accountancy Jaarcongres plaats met ruim 250 deelnemers en 30 exposanten op de informatiemarkt. Een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met NOVAK. Actuele onderwerpen als de waarde van big data, block chain, cyber risico management, real time accounting, SBR, IT-recht en de AVG passeerden de revue. En de ICT Accountancy award 2017 is uitgereikt.

Van de volgende onderwerpen en sprekers zijn presentaties beschikbaar:

De waarde van Big data
In deze presentatie wordt ingegaan op aspecten als: uit welke onderdelen bestaat een Big Data verzameling en in hoeverre zijn deze nodig om de waarde van Big Data in stand te houden en verder te exploiteren. Kan Big Data als een ‘bezitting’, een ‘asset’, worden aangemerkt en welke regels gelden daarvoor. Wat zijn de voordelen en nadelen om assets als Big Data te identificeren, te waarderen, of zelfs op een balans te plaatsen? Door mr. Friso de Jong, Numiq.
Opvragen presentatie "De waarde van Big data" (PDF).

Blockchain: hype of toekomst?
Er is geen onderwerp waarover zoveel gesproken wordt als over Blockchain op dit moment. Enerzijds vanwege cryptocurrencies als de Bitcoin, Ethereum, Ripple en Litecoin en anderzijds vanwege de achterliggende techniek van de blockchain als het gaat om betrouwbaarheid van transacties. Bij dit laatste wordt Triple entry accounting genoemd als verbetering van het traditionele systeem van dubbel boekhouden, waarbij alle transacties versleuteld op meerdere plaatsen zijn vermeld.

Gaat een big data oplossing ons helpen
De simpele analyses winnen het nu nog van de advanced. We denken nu op voorhand nog zelf na. Proces mining geeft ons de eerste handvatten van waar het heen gaat met analytics in de audit. Gaat een big data oplossing ons helpen? Of zelfs vervangen? Wellicht zijn we helemaal niet meer nodig in de wereld van blockchain en kunstmatige intelligentie. Wat is dan nog onze rol? Voorlopig zijn er nog kansen genoeg. En vooralsnog begint veel werk bij onszelf. Wacht jij af of ga jij meerennen? Door Marco Hill, Coney.
Opvragen presentatie "Gaat een big data oplossing ons helpen" (PDF).

Cyber risicomanagement
Welke risico’s zijn er en hoe breng je de impact in beeld. Hoe verminder je de impact en stellen we ons de vraag of je de huidige ontwikkelingen ook als kans kan zien. Ten slotte willen we u allemaal met enkele vragen uw organisatie insturen opdat cyber risicomanagement daadwerkelijk een item wordt voor de gehele organisatie. Deze sessie wordt ingevuld door Sjaak Schouteren, manager Cyber Risk Solution, Aon Nederland. Hij is verantwoordelijk voor het cyberteam, dat klanten helpt om zorgeloos te kunnen ondernemen. Dit doen zij door de digitale risico's in kaart te brengen, te minimaliseren en zo nodig te verzekeren. Sjaak: “Cybersecurity draait steeds meer om digitale compliance. Dat gaat verder dan alleen oplossingen voor kwetsbaarheden in ICT-systemen. Het gaat om een gestructureerde aanpak met effectieve maatregelen voor risicobeheersing én bescherming tegen de (financiële) gevolgen van cyberrisico's.”
Opvragen presentatie "Cyber risicomanagement" (PDF).

Realtime accounting is de nieuwe norm
Ondernemers besteden het liefst zo weinig mogelijk tijd aan de financiële administratie en willen zo goed mogelijk actueel inzicht in de administratie. Als alternatief voor traditioneel bankieren is realtime bankieren de nieuwe norm. De ondernemer heeft voldoende aan een mobiele telefoon om te bankieren en alle bankmutaties komen echt realtime terecht in het (online) boekhoudpakket. Steeds meer boekhoudpakketten spelen in op deze ontwikkeling. Andre Grift neemt u mee in de wereld van realtime bankieren met bunq bank en de wijze waarop samengewerkt wordt met steeds meer softwareleveranciers. Tijdens zijn presentatie besteed Dennis ook even aandacht aan de gevolgen van PSD2 en Instant Payments
Opvragen presentatie "Realtime accounting" (PDF).

Overview IT-recht 
Belangrijke juridische aspecten van IT. Met aandacht voor de juridische kant van smart contracts bij blockchaintechnologie, meldplicht datalekken, AVG(Algemene verordening gegevensbescherming), de General Data Protection Regulation - GDPR, verplicht register voor verwerken van persoonsgegevens en bewerkersovereenkomst: een verplichting bij verwerken persoonsgegevens in de cloud. Door mr. Teun de Heer, De IT-Jurist
Opvragen presentatie "Overview IT-recht" (PDF).

De ICT Accountancy softwaregids 2018 
Gerard Bottemanne, GBNED geeft een korte toelichting op de nieuwe uitgave: "De ICT Accountancy softwaregids 2017" die op deze dag verschijnt en noemt aandachtspunten in relatie tot het softwarelandschap voor de accountancy. 
Meer informatie en opvragen "ICT Accountancy softwaregids 2017"...

ICT Accountancy award 
Welke leverancier levert de meest innovatieve software, gericht op de accountancybranche. Met presentaties door de drie genomineerden en keuze van de winnaar door aanwezigen in de zaal.
Meer over de award zelf, de inzendingen, genomineerden en de winnaar... 

Suggesties voor onderwerpen op een volgend ICT Jaarcongres of andere bijeenkomsten zijn altijd welkom. 
ZIe Onderzoeksbureau GBNED voor contactgegegevens.

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, ICT Innovatie, Blockchain, SBR / XBRL, Cybersecurity, ICT & Recht
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED en Novak
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED en Novak

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED