Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Eerste kennismaking met boekhoudsoftware Stip-T

Plaatsingsdatum 17-12-2017
Berichtdatum 15 december 2017

Daar waar momenteel de online (browsergerichte) boekhoudpakketten als paddenstoelen uit de grond schieten lanceert XSO (xBase Software Ontwikkeling) het nieuwe boekhoudpakket Stip-T, waarbij de data online staat en het programma lokaal geïnstalleerd wordt. "De nieuwste klassieker onder boekhoudprogramma’s" noemt XSO het zelf. Rinse Lenstra, directeur van XSO, is er van overtuigd dat een lokaal programma en het gemak van een online database voor veel ZZP’ers en klein MKB-ondernemers een prima oplossing is. Feitelijk het beste van twee werelden. Er is sprake van actuele back-ups en de informatie is altijd en overal toegankelijk volgens Rinse. Voor dat laatste moet je dan wel over een PC beschikken, met internetverbinding, waarop het programma Stip-T geïnstalleerd is.

We zijn benieuwd hoe Stip-T werkt en besluiten de Windows versie te downloaden. Er is ook een MAC-osX versie beschikbaar. Het programma is gratis 2 maanden uit te proberen en dat laatste is zeker aan de ruime kant.

Het installeren en aanvragen van een evaluatielicentie neemt niet meer dan een paar minuten in beslag en verloopt bij ons probleemloos. Na onze firewall toestemming te hebben gegeven kunnen we met Stip-T aan de slag.

Wat ons direct opvalt is de klassiek ogende indeling van het boekhoudprogramma. De leverancier heeft duidelijk klassieke boekhoudtermen intact gelaten. Ook de eenvoud van het programma is opvallend. Zonder enige vorm van documentatie vinden we onze weg in het programma, zonder de nodige toeters en bellen.

Stip-T boekhouden

Net als bij onze uitgebreide beoordeling van boekhoudsoftware maken we een nieuwe relatie aan. En ondanks dat we ook nu te maken krijgen met een klassiek ogende functie merken we al snel dat sprake is van een boekhoudprogramma anno vandaag. Er is een directe koppeling met de adressen van de Kamer van Koophandel. Door eenvoudig opgave van een (deel van een) bedrijfsnaam kunnen we eenvoudig zoeken in het adressenbestand bij de Kamer van Koophandel. Als we een relatie hebben gevonden kunnen we deze, met de bijbehorende gegevens zoals adres en KvK-nummer, met één druk op de knop, overnemen in onze eigen administratie. Verder is er een directe controle op juistheid van IBAN en op geldigheid van BTW-nummer. Stuk voor stuk prima controles die je vandaag de dag ook mag verwachten van een boekhoudpakket.

Er is een standaard, weliswaar beperkt, rekeningschema aanwezig dat al gekoppeld is met RGS (Referentie grootboekschema).

Voor het samenstellen van uitgaande facturen kunnen artikelen (ook te gebruiken voor diensten) vastgelegd worden met bijbehorende BTW-code en (opbrengst)rekening. Facturen worden automatisch in PDF en UBL aangemaakt. Facturen kunnen gemaild worden en er is een PEPPOL connectie mogelijk, via eVerbinding, om zowel elektronisch facturen te versturen als te ontvangen. Voor regelmatig terugkerende facturen kunnen abonnementen vastgelegd worden die vervolgens periodiek gefactureerd kunnen worden.

Bankmutaties kunnen zowel via MT940 als het nieuwe(re) CAMT-formaat ingelezen worden en de BTW-aangifte kan elektronisch vanuit Stip-T via Digipoort ingediend worden bij de belastingdienst.

Naast grootboekrekeningen werkt de toepassing ook met kostenplaatsen. En er is een functie voor het vastleggen van afschrijvingen aanwezig.

Online
Hoewel sprake is van een toepassing die lokaal geïnstalleerd wordt (met trouwens een online database) is de documentatie online beschikbaar via de gelijknamige website www.stip-t.nl. Als potentiële gebruiker kunt u vooraf de documentatie doornemen, zonder het pakket vooraf te installeren. Een handleiding is ook in PDF-formaat beschikbaar. Volgens de leverancier worden updates ook automatisch geïnstalleerd. En er is voor gebruikers ook een app beschikbaar voor zowel Andriod als iOS ( iPad en iPhone). Met deze laatste app kunnen bonnetjes geregistreerd worden.

Gratis telefonisch support is inbegrepen tijdens kantooruren volgens de leverancier.

Over onze eerste kennismaking met Stip-T zijn we positief. De bediening komt op ons eenvoudig over en zaken als een elektronische BTW-aangifte en factureren op basis van UBL komen we lang niet altijd tegen bij boekhoudsoftware (online en lokaal) voor de genoemde doelgroep ZZP en klein MKB. De rapportagemogelijkheden zijn weliswaar aanwezig maar vinden we nog wat aan de beperkte kant. Zo kunnen we vanuit een balans niet direct inzoomen op de onderliggende boekingen en missen we een ouderdomsanalyse met dito kolommen. Zaken die de leverancier wellicht nog gaat opnemen. Per slot van rekening is de toepassing net nieuw op de markt verschenen. In relatie tot grootboekrekeningen en kostenplaatsen ontbreken budgetten, hoewel dit laatste lang niet voor alle bedrijven in de doelgroep van belang zal zijn. Als uw voorkeur uitgaat naar een eenvoudig lokaal boekhoudpakket, maar wel met een online database en afgestemd op de huidige mogelijkheden, zoals elektronisch factureren en een automatische BTW-aangifte, dan is Stip-T zeker de moeite waard om eens nader te bekijken.

De context van bovenstaande is een eerste vluchtige kennismaking met de boekhoudsoftware Stip-T zonder oordeelsvorming over de volledigheid en betrouwbaarheid van de software.

Door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.  

(28-2-2018)
Uitgebreidere review Stip-T
Zie ook de uitgebreidere review door Jules van Delden, Zijfers, van de boekhoudsoftware Stip-T.


Oproep testen boekhoud- en andere standaard software
Heeft u zelf de moeite genomen standaard (online) software onafhankelijk, objectief en uitvoerig te testen en bent u ook bereid deze ervaring te delen? Neem dan even contact met ons op via redactie@softwarepakketten.nl.

Wie weet prijkt dan straks ook uw ervaring op deze website.

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Soort > Boekhoudsoftware, ZZP'ers en klein MKB
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 11 oktober 2023
Seminar RPA en robotic accounting

Robotic accounting

Robotic Process automation (RPA), Business Intelligence (BI), Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties, Sustainability geïntegreerd in boekhoudsoftware, E-factureren en de Gids boekhoudsoftware 2023 en innovaties.
Meer informatie en aanmelden.


Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Gerelateerde berichten

Gids Salaris- en HRM-software 2024 [03-10-2023]

Welke accountantskantoren hebben de relatie tussen boekhouding, jaarrekening en VPB-aangifte het meest effectief ingericht [29-08-2023]

BI en RPA: presentaties beschikbaar van 10 sprekers [02-06-2023]

Scan en herken van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking [15-02-2023]

ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie [28-01-2023]


Onerzoeksbureau GBNED