Softwarepakketten.nl
Exact Software

White papers

Accountancy Summit Exact maart 2018

Plaatsingsdatum 08-03-2018
Berichtdatum Maart 2018

Barcelona, maart 2018

DAG 1

Hoe klantgericht denken en operational excellence kantoren toekomstgericht maakt
Hoe tillen we het accountancyberoep naar het volgende niveau? Wat is dat niveau en hoe komen we er? Daarover praten 60 koplopers uit 4 verschillende landen tijdens een tweedaags accountancy summit in Barcelona. ‘Onze nieuwe rol is om ondernemers te helpen hun doelen te bereiken door advies te geven in elke fase van hun bedrijf.’

Nieuwe visie
Phill Robinson, CEO van Exact benadrukt in zijn openingsspeech hoe belangrijk de accountancy sector is. “In tomorrow’s connected world Exact is a frontrunner in business software”, onthult Robinson de nieuwe visie van Exact. “Our people passionately serve SMEs and accountants by continuously delivering innovative solutions, that make a difference for their business everyday.” Als accountants maken jullie deel uit van de visie van Exact.

Nieuwe software
Om accountants hun klanten nog beter te laten bedienen met traditionele diensten en toekomstgericht advies lanceert Exact binnenkort software, de opvolger van Exact Online Starter, waarmee ondernemers heel simpel via hun smartphone hun administratie bij hun accountant leveren, facturen sturen en inzicht verkrijgen in hun bedrijf. Ook voor veeleisende klanten komt Exact met oplossingen die het leven makkelijker maakt voor accountants en hun klanten die hierdoor altijd inzicht hebben in hun bedrijf.

Jens Schipperus, RS Finance, werkt met Starter. “Dit is handig”, zegt hij. “Geen Excel sheets meer sturen met missende documenten. Dat bespaart ons al een hoop tijd. De vernieuwde software ziet er veelbelovend uit voor kleine bedrijven.”

Groeimodel
Om accountants te ondersteunen in het beter bedienen van hun klanten is er een groeimodel voor accountants, vertelt Phill. Dit model (PDF) ondersteunt in minimalisering van handmatig werk en de groei naar bedrijfsadviseur.

Groeimodel accountants volgens Exact Software

Productspecialisten Erik Ledeboer en Jarno van Hurne demonstreren de nieuwe software die Exact binnenkort lanceert. Ook de uitgebreide advies dashboards, het Accountancy Programma (marketingondersteuning, product- en adviestrainingen) en het App Center (koppelen van externe software) komen aan bod. Evenals verbeteringen die efficiency binnen kantoren verder verhogen.

Snelheid van Amazon
We zijn nu veel tijd kwijt met handmatig boekhouden”, vertelt Juli Vilagrasa van Crowe Horwarth Spain. Hij is benieuwd naar de software van het Nederlandse bedrijf. “Onze klanten bestellen steeds vaker via Amazon: vandaag besteld, morgen geleverd. Die snelheid willen ze ook terugzien in onze dienstverlening. De ontwikkelingen bij Exact zijn boeiend en het bedrijf loopt ver voor op de software die wij nog gebruiken.”

Bijdrage leveren aan groei
Koen de Jong, winnaar van de Exact Cloud Award 2017/2018, vertelt de aanwezigen hoe hij tegen de toekomst van het vak aankijkt. Zijn kantoor is opgericht in 1985 in Vught en telt 52 medewerkers. Als managing partner heeft hij een duidelijke keuze gemaakt door in 2012 Lean in te voeren in de interne organisatie. Richting klanten is gekozen voor de Customer intimacy methode.

Een kwart efficiencywinst
De Jong rekent vaste prijzen voor de diensten, heeft Lean principes ingevoerd door de hele organisatie en maakt goed gebruik van data door koppeling van systemen. Deze duidelijke focus is twee jaar geleden ingezet en wordt omarmt door elke medewerker. “Hierdoor is de maandafsluiting van 70% van de klanten op tijd”, aldus De Jong over het resultaat van de focus. “80% van de jaarrekeningen leveren we binnen zes weken na 31 December op. Al in het tweede jaar van onze nieuwe werkwijze boekten we een kwart efficiencywinst. Dat heeft er toe geleid dat 40% van onze omzet uit advies bestaat. Dus 40% van onze tijd besteden we nu al aan hulp bij het bereiken van ondernemers doelen.

Dashboards voor ondernemers en medewerkers
De grote vraag bij de aanwezigen is hoe dan? “Heel simpel”, aldus De Jong. “Accurate data is de basis van goed advies. Daarom koppelen we systemen van de klant zoveel mogelijk aan die van ons. We bieden ondernemers dashboards waarmee zij direct zien hoe zij ervoor staan op basis van kpi’s.” Wel wijst hij de aanwezigen op het gevolg van de Lean methode. “30% van je medewerkers zal vertrekken. Dat is gebeurd, maar we kregen er nieuw personeel voor terug. Ook kleine klanten zullen vertrekken maar je omzet uit overgebleven klanten neemt flink toe en je trekt nieuwe klanten aan.”

DAG 2

IFAC bestuurslid Philippe Arraou alarmeert accountants (en geeft oplossing)
Philippe Arraou, managing partner van BDO France en boardmember van de Europese accountancy organisatie IFAC trapt dag 2 van het Internationaal Accountancy Summit van Exact af met een schets hoe accountants kunnen groeien naar een digitale gegevensverwerker en vertrouwenspersoon. “Nu beginnen anders ben je straks irrelevant.”

In zijn boek De Accountant in het Digitale Tijdperk stelt Arraou (63) dat het hem spijt dat hij niet dertig jaar later was geboren. Digitalisering biedt zoveel kansen om de toegevoegde waarde van de accountant verder te vergroten.

Btw-aangifte niet meer nodig
Er zijn volgens Arraou een paar factoren die het werk van de accountant veranderen. De fiscale aangifte is straks niet meer nodig omdat transacties direct naar de fiscus gaan door technologie. In Spanje zijn grote ondernemers al verplicht om digitaal te factureren. “Een kopie daarvan gaat direct naar de belastingdienst waardoor een aparte btw-aangifte niet meer nodig is”, waarschuwt hij. “De trend zal zich verder verspreiden over Europa en daarop moeten accountants nu voorsorteren.”

Beter en goedkoper
Nieuwe toetreders als banken en fintech bedrijven vormen een regelrechte bedreiging voor de klassieke accountant. Zij kunnen het werk beter en goedkoper door gebruik van technologie. “Bij een medische diagnose, wordt nu meer vertrouwd op de analyse van de computer dan in de algemene kennis van de arts”, illustreert Arraou. "Hoewel de markt voor accountantsdienstverlening in veel Europese landen, waaronder Frankrijk nog streng gereguleerd is, zijn er ook landen met een open markt zoals Nederland. Iedereen mag daar administratieve dienstverlening aanbieden. Daarom moet je als accountant extra alert zijn op het waarde toevoegen.” Na al die waarschuwingen heeft Arraou ook een oplossing in de vorm van het volgende vier stappenplan:

 1. Het is allereerst van belang om te bepalen welk werk te automatiseren is en welke taken niet. Je moet je focussen op de taken die niet te automatiseren zijn.
    
 2. Bestaat uit het bepalen van de impact die digitalisering heeft per medewerker. Denk hier niet te licht over want iedereen moet bereid zijn om mee te werken aan de digitale transformatie, anders mislukt deze.

  Anders verandert er niets
  Simon Verduin van Omnyacc Van Teylingen onderschrijft dat. “Toen wij overgingen op Exact Online hechtten sommige medewerkers nog zeer aan het oude pakket en aan de manier van handmatig werken. Wij hebben toen de nieuwe werkwijze echt opgelegd aan iedereen. Je moet dan natuurlijk wel trainingen verzorgen en klanten enthousiasmeren. Anders verandert er niets. Inmiddels werkt 95% van onze klanten met Exact Online en levert digitaal zijn administratie aan.”

 3. Is het aanpassen en formaliseren van de strategie van het kantoor. Volgens de voorzitter van IFAC was 70% van de kantoren in Frankrijk hier twee jaar geleden totaal niet mee bezig. Bij het aanpassen moeten kantoren de rol van partners tegen het licht houden, nieuwe doelen stellen en het team er actief bij betrekken. Ook het aantrekken van nieuwe soort mensen is van belang, zoals data-specialisten. “Wij hebben een student business intelligence aangetrokken die ons helpt bij het organiseren en interpreteren van data als basis voor advies”, illustreert Harm Kersten van Konings en Meeuwissen. “Dat kan je niet van een accountant verwachten, een expert in huis is dan heel waardevol.”
     
 4. Bestaat uit het bepalen van toegevoegde waarde en diensten te ontwikkelen waar klanten echt behoefte aan hebben. “Ondernemers wisselen van accountant als ze niet ervaren dat hij er echt voor hen is en goed advies geeft”, stelt Arraou. Zorg dat je dan ook echt weet waar jouw klant behoefte aan heeft.

Talent binden
In België staan we voor de uitdaging om nieuw talent aan een accountancykantoor te binden”, vertelt Raf Dom van SBB Belgium. “Opleidingen accountancy bereiden studenten onvoldoende voor op de digitale transformatie en de impact die dit heeft op het vak. Heeft meneer Arraou van IFAC daar een antwoord op? De IFAC is hier nog niet mee bezig”, bekent Arraou. “Dat initiatief wil ik gaan oppakken.”

Genoeg voer voor discussie voor de aanwezigen over hoe de details in te vullen. Dat werd dan ook druk gedaan in de uren die volgden. Het International Accountancy Summit, met 60 deelnemers uit 4 verschillende landen zorgde voor inspiratie om echt vaart te maken met de digitale transformatie.

Benieuwd naar hoe jij de digitalisering van jouw kantoor in goede banen leidt? Download het groeimodel voor accountantskantoren (pdf). 

Meer over Exact Online...


Lees ook: 
ICT Accountancy 2020/2030: visierapport door Onderzoeksbureau GBNED
Het rapport gaat in op ontwikkelingen als: Robotic accounting, API als het nieuwe ERP, Elektronisch factureren, SBR, RGS, Business Intelligence (BI), PSD2 en Blockchain. En de visie door kantoren, experts en ruim 40 softwareleveranciers komt uitgebreid aan de orde.
Meer informatie en opvragen rapport.

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Branche > Accountantskantoren > Software advies, ICT Innovatie
Bronvermelding Exact Software

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED