Softwarepakketten.nl

Bijdrage van Bloggers (blogs)

E-factureren: Wat is een PEPPOL ID en waarom heb ik het nodig?

Plaatsingsdatum 27-07-2018
Berichtdatum Juli 2018

Blog door 

Wanneer uw wilt e-factureren via het netwerk van PEPPOL heeft u een PEPPOL ID nodig. Dit nummer zorgt ervoor dat u vindbaar bent in het netwerk en dat u e-facturen kunt verzenden en ontvangen. Een PEPPOL ID kan bestaan uit een KvK-, BTW- of IBAN nummer. Voor overheden kan het PEPPOL ID bestaan uit het Organisatie-Identificatienummer (OIN).

In Nederland wordt veelal voor het Kvk nummer gekozen. De reden is dat dit nummer vaak al gebruikt wordt in zakelijk verkeer en dat het niet privacy gevoelig is. Een BTW nummer is dat, bijvoorbeeld bij een zzp’er, wel.

Het PEPPOL ID is belangrijk, omdat dat het adres is dat u gebruikt om uw facturen op te ontvangen. Het PEPPOL ID is dus voor facturen, wat uw telefoonnummer is voor sms berichten: uw leveranciers gebruiken het om er uw facturen naartoe te sturen.

Starten met e-factureren via PEPPOL
Wilt u als organisatie starten met e-factureren en dan meteen gebruik maken van het beveiligde netwerk van PEPPOL? Dan heeft u de volgende opties:

 • Optie 1 – Uw software kan e-factureren via PEPPOL
  Steeds meer softwarepakketten bieden de mogelijkheid om binnen de software zelf te e-factureren via PEPPOL. Dit is tevens de makkelijkste manier, omdat u verder niets hoeft te regelen en het geen invloed heeft op uw bestaande processen. U geeft aan uw softwareleverancier door dat u via PEPPOL wilt e-factureren en zij zorgen ervoor dat facturen geadresseerd aan uw PEPPOL ID, in uw softwarepakket terechtkomen.

  Het is dus verstandig om eerst te kijken of u kunt aansluiten op PEPPOL via uw bestaande boekhoudsoftware. Voorbeelden van softwarepakketten waarmee u direct via PEPPOL kunt e-factureren zijn Exact en Moneybird.

 • Optie 2 – U kunt e-factureren met uw software, maar niet via PEPPOL
  Veel softwarepakketten ondersteunen de mogelijkheid om te e-factureren, maar ze hebben nog niet allemaal een directe koppeling met PEPPOL. Om via PEPPOL te kunnen e-factureren heeft u in dat geval een PEPPOL Access Point provider (zoals tradeinterop) nodig. Deze provider sluit u aan op het netwerk en zorgt ervoor dat facturen geadresseerd aan uw PEPPOL ID, in uw softwarepakket terechtkomen.
    
 • Optie 3 – Aansluiting via een e-facturatie portaal
  Gebruikt u geen boekhoudpakket of is uw software niet in staat om te e-factureren? Dan kunt u eenvoudig e-factureren via een e-facturatie portaal. Wanneer de aanbieder van het portaal ook PEPPOL Access Point is, kunt u met het portaal facturen uitwisselen via PEPPOL.
    
 • Optie 4 – Uw organisatie sluit zelf direct aan op PEPPOL
  Steeds meer grote organisaties willen e-factureren via PEPPOL, maar willen daarbij hun op maat gemaakte software en processen blijven gebruiken. Er zijn PEPPOL Access Point providers die u hierbij kunnen ondersteunen en de aansluiting op PEPPOL kunnen verzorgen. Meer informatie over het direct aansluiten van uw organisatie op PEPPOL leest u in het whitepaper ‘Beveiligd e-factureren voor grote organisaties’.

Kortom:
U heeft een PEPPOL ID nodig om te kunnen e-factureren via PEPPOL. Omdat het onderdeel is van uw PEPPOL aansluiting zal uw PEPPOL Access Point provider ervoor zorgen dat uw nummer wordt geregistreerd. Kijk eerst of uw financiële software al PEPPOL ondersteunt. Is dat niet het geval, kies dan een PEPPOL Access Point provider die uw financiële software koppelt op het PEPPOL / Simplerinvoicing netwerk.

Klik op de links voor meer informatie over PEPPOL.

Categorie(n) Soort > (Elektronisch) factureren, Soort > EAI, EDI, Webservice en API
Bronvermelding Tradeinterop
Internet URL Tradeinterop

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED