Softwarepakketten.nl
erp software prodin

Software nieuws

Op 4 december 2018 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel goedgekeurd om de Europese Richtlijn betaaldiensten (PSD2) in Nederland in te voeren

Plaatsingsdatum 07-12-2018
Berichtdatum 6 december 2018

PSD2 zorgt voor meer concurrentie en innovatie in het betalingsverkeer. Banken zijn voortaan verplicht om toegang te geven tot betaalrekeningen, mits de klant daarvoor toestemming geeft, aan nieuwe, derde partijen met ambities op de betaalmarkt. 

PSD2 is de herziene versie van de Payment Services Directive (2007), het juridische fundament voor het girale betalingsverkeer van consumenten en bedrijven in Europa. De Richtlijn regelt de rechten en plichten van de deelnemers, zoals wie als betaalinstelling mag optreden, de voorwaarden rond betaaltransacties en de informatie daarover. PSD2 beoogt meer concurrentie, meer innovatie, een betere consumentenbescherming en meer veiligheid in het Europese betalingsverkeer. De belangrijkste vernieuwing van PSD2 ten opzichte van de Richtlijn uit 2007 is dat zij, mits de rekeninghouder daarmee instemt, banken verplicht om toegang tot de betaalrekening te geven, aan nieuwe typen betaalinitiatie- en informatiedienstverleners (zogenoemde derde partijen).

Toegang tot de betaalrekening
De toegang tot de rekening markeert een trendbreuk. Van oudsher hebben banken hun gelden, gebouwen en systemen zo veel mogelijk beschermd en beveiligd. Nu verplicht PSD2 hen om hun retailbetaalsystemen open te stellen. Voortaan moeten zij – op een veilige manier – het contact met, en betaaldata over, hun klanten delen met de derde partijen (mits deze een vergunning hebben). Deze derde partijen bieden de klanten hun eigen diensten aan. Zo kan de rekeninghouder via een betaalinitiatiedienstverlener, met een app of pc, betaalopdrachten geven aan zijn bank. Dit is een alternatief voor iDEAL- of kaartbetalingen; daarmee biedt PSD2 een nieuwe, extra on-line betaalmogelijkheid. Bij rekeninginformatiedienstverlening krijgt de rekeninghouder real-time overzichten en analyses van zijn betaaltransacties vanaf één of meer bankrekeningen.

Nieuwe dienstverleners
PSD2 creëert nieuwe, commerciële mogelijkheden, onafhankelijk van banken. Grote retailbedrijven, zoals winkel- of supermarktketens of telecomproviders, zouden zelf een betaalinitiatiedienst kunnen opzetten en hun eigen betalingsverkeer regelen, eventueel in combinatie met het gebruik van betaaldata. In de zakelijke markt kunnen softwarehuizen beide diensten aanbieden, om daarmee het betalingsverkeer en andere financieel-administratieve taken van bedrijven nog beter te integreren.

Lees complete bericht op website DNB...

Categorie(n) PSD2, Soort > Treasury-, Cash en Payment management, Branche > Financials, Branche > Accountantskantoren
Bronvermelding DNB
Internet URL DNB

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Gerelateerde berichten

Update PSD2 door de DNB: 14 september 2019 treedt de RTS inzake sterke cliëntauthenticatie en gemeenschappelijke en veilige open communicatiestandaarden in werking [01-09-2019]

AI-toepassingen in de kredietverlening [26-06-2019]

Inwerkingtreding op 19 februari 2019 van de Nederlandse wetgeving voor de nieuwe betaalrichtlijn PSD2 [19-02-2019]


Seminar RPA en robotic accounting

Voorjaar 2021
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...


Kleisteen

Informer Software

MUIS Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED