Softwarepakketten.nl

Software nieuws

Hoe repareren we het World Wide Web?

Plaatsingsdatum 09-03-2019
Berichtdatum 8 maart 2019

"Van wie is die foto die je net op Instagram hebt gezet? Waar blijft je YouTube-filmpje eigenlijk als je het hebt geplaatst? En ben jij wel de baas over jouw privacy? Het zijn vragen die te maken hebben met de enorme macht van techreuzen als Facebook en Google. Vragen ook die specialisten ertoe brengen te zeggen dat het wereldwijde web kapot is". Zo luidt de aanvang van een artikel van Nieuwsuur dat recent door de NOS online is geplaatst.

Het artikel van Nieuwsuur beschrijft onder andere:

Persoonlijke datakluis
Drie decennia later is het web groter gegroeid dan haar uitvinder ooit had bevroed, maar het is niet geworden wat Berners-Lee ervan had gehoopt, zo zei hij vorig jaar in Nieuwsuur. Hij maakt zich zorgen over de verspreiding van desinformatie, heimelijke politieke beïnvloeding en privacyschandalen.

Berners-Lee werkt samen met de Gentse hoogleraar computerwetenschappen Ruben Verborgh aan een oplossing. "Data staat overal verspreid", zegt Verborgh. "We weten niet meer wat ermee gebeurt".

De oplossing waar Berners-Lee en Verborgh aan werken bij het Massachusetts Institute of Technology heet Solid: een persoonlijke datakluis waarin webgebruikers al hun data opslaan. Als ze iets willen posten op een platform zoals Facebook, sturen ze deze foto niet naar het sociale medium, maar mag dat platform alleen een linkje maken naar de foto. Die blijft in de persoonlijke datakluis. Hetzelfde geldt voor commentaren die op het web worden geplaatst. Het voordeel is dat de gebruiker zelf de baas blijft over zijn data.

"Een ander voordeel is dat ik kan besluiten om naar een andere app over te stappen zonder dat ik mijn data kwijt ben." Zelf gebruiken Berners-Lee en Verborgh Solid, maar het moet nog gebruikersvriendelijk worden gemaakt voor het grote publiek.

"Dat concept is precies wat ik tien jaar geleden heb voorgesteld tijdens een lezing waar Berners-Lee ook was", zegt internetpionier Steven Pemberton. "Misschien heb ik het zaadje wel geplant."

Goede voorbeeld
Het web is geëvolueerd van een netwerk waarop gebruikers vrij informatie kunnen uitwisselen tot een netwerk waarop grote commerciële partijen de voorwaarden stellen. "Onze bedoeling was dat de informatie op je eigen computer stond en je dat deelt met anderen, dus decentrale distributie van data", zegt Pemberton. "We hopen het opnieuw in die richting te krijgen." Pemberton wil het maken van webpagina's weer makkelijker maken voor de gebruikers en zo programmeurs buiten spel zetten.

Ook Geert-Jan Bogaerts, hoofd digitaal van de VPRO, gaat de strijd aan met de techgiganten. Hij is de initiatiefnemer van Public Spaces, een alliantie van bijna twintig culturele- en maatschappelijke instellingen. "Het stuitte me tegen de borst dat wij ons als publieke omroep nog genoodzaakt voelen om gebruik te maken van Facebook, terwijl we in programma's als Lubach op Zondag tegen het platform ageren. We moeten eigenlijk het goede voorbeeld geven."

De aangesloten partijen willen het inloggen via Google, reageren via Facebook-comments en video's kijken via ingebedde YouTube-filmpjes uitbannen op hun platforms. Public Spaces heeft in Nederland een bereik van vijf tot zeven miljoen mensen maar moet uitgroeien tot een Europese alliantie. Zo praat Bogaerts met de BBC, andere Europese omroepen, universiteiten, de EU en musea als het Louvre en Prado.

Lees het volledige artikel en video van Nieuwsuur via NOS.nl...


(aanvullend door redactie Softwarepakketten.nl)

Boekhouddata en boekingsdocumenten

Volgens Gerard Bottemanne van Onderzoeksbureau GBNED hebben niet alleen techgiganten als Google en Facebook veel macht als het gaat om het beheer c.q. bezit van data op internet. Ook leveranciers van cloudtoepassingen (denk aan leveranciers van online boekhouden of zelfs complete ERP-toepassingen) beschikken over steeds meer data van ondernemers. Dat heeft impact als je wilt switchen van pakket, mede in relatie tot de fiscale bewaarplicht van administratieve gegevens.

Iedere ondernemer een eigen digitale kluis op internet zou voor bovenstaande een oplossing kunnen bieden volgens Bottemanne.
Zie het voorstel "Boekhoudsoftware en exitstrategie voor ZZP en klein MKB".

Categorie(n) SAAS, Cloud Computing
Bronvermelding NOS / Nieuwsuur

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


AFAS Software


Onerzoeksbureau GBNED