Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Software nieuws

Met de NOW-calculator van Exact krijg je een indicatie over je mogelijke teruggave

Plaatsingsdatum 13-05-2020
Berichtdatum 12 mei 2020

Kom ik in aanmerking voor de NOW en op welke manier kan ik de juiste gegevens uit mijn softwarepakket halen voor de aanvraag? In dit artikel helpen we je met het vinden van deze antwoorden. En ontdek je hoe je met behulp van de NOW-calculator van Exact een indicatie krijgt over je mogelijke teruggave.

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid
Om ondernemers tegemoet te komen in hun personeelskosten in de huidige coronacrisis periode is de NOW, de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, in het leven geroepen. Hiermee zou je tot 90% van je loonkosten vergoed kunnen krijgen via het UWV als je door de maatregelen van het kabinet geen omzet meer genereert. Sinds maandag 6 april 2020 is het mogelijk om een aanvraag te doen voor ondersteuning onder de NOW

Administratie up-to-date
Maar wat heb je nodig om een aanvraag te kunnen doen voor de NOW? Allereerst moet je administratie up-to-date zijn. In de aanvraag wordt namelijk gevraagd naar wat het verwachte percentage omzetverlies is. Daarvoor heb je de cijfers van 2019 nodig. Is je onderneming pas in 2020 gestart? Geen probleem, dan heb je de cijfers van de eerste maanden van dit jaar nodig. In een video zie je waar je deze cijfers terug kunt vinden in Exact Online. Uiteraard kun je ook contact opnemen met onze supportafdeling om je hierbij te ondersteunen.

Raming van de omzet
Je moet daarnaast ook een raming geven van de omzet in de periode waarvoor het verlies voor jou het grootst is. Deze periode kan beginnen op 1 maart, 1 april of 1 mei. Je geeft de verwachte omzet voor de komende drie maanden door. Het gaat hier dus om een raming, want je kan dit natuurlijk nog niet met alle zekerheid zeggen.

NOW-calculator
Om erachter te komen of je in aanmerking komt voor ondersteuning onder de NOW-regeling, hebben we een NOW-calculator gemaakt. Door bovenstaande gegevens in de calculator in te vullen, zie je direct of je volgens deze berekening in aanmerking komt. Aan deze calculatie kunnen uiteraard geen rechten worden ontleend, alleen het UWV kan hierover zekerheid verschaffen.

Het omzetverlies dient hoger te zijn dan 20% om een verzoek te kunnen indienen. Deze moet natuurlijk nog worden goedgekeurd aan de hand van gegevens van het UWV. Deze informatie is allemaal terug te vinden op de website van de Rijksoverheid en het UWV.

Indicatie van de teruggave
Vervolgens is het wel zo prettig om een indicatie te krijgen van de mogelijke uitkering van het voorschot. Ook dit kun je via de NOW-calculator berekenen. Daarvoor heb je gegevens nodig uit je salarisadministratie. Als je werkt met Exact voor Salaris haal je deze gegevens uiteraard uit hetzelfde systeem. Je hebt hiervoor de totale loonsom en het sociaalverzekeringsloon van januari 2020 nodig. In onderstaande video leggen we uit waar je deze kunt vinden. Vul dit vervolgens weer in de NOW-calculator in en je krijgt direct een indicatie van de teruggave op basis van het eerder gecalculeerde omzetverlies. Voor de calculatie hebben we gebruik gemaakt van het rekenvoorbeeld van het UWV. Ook aan deze uitkomst zijn uiteraard geen rechten te ontlenen.

Goed- of afkeuring gebeurt door het UWV
Je kunt via de NOW-calculator dus makkelijk een indicatie krijgen of je in aanmerking komt voor de NOW-regeling en wat de mogelijke teruggave is. Dit is natuurlijk maar een indicatie, een calculated estimate. We hebben deze indicatie gemaakt op basis van informatie die te vinden is op de website van het UWV en de Rijksoverheid. Uiteindelijk zal het UWV de voorlopige aanvraag goed- of afkeuren. Wordt de aanvraag goedgekeurd dan wordt het voorschot volgens het UWV binnen 2 tot 4 weken gestort. Na de crisisperiode wordt de NOW-subsidie definitief vastgesteld, waarbij de mogelijkheid bestaat dat een gedeelte of het volledige ontvangen bedrag dient te worden terugbetaald.

Bronnen:

Rijksoverheid: Calculatie omzetverlies
UWV: Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)
UWV: Calculatie indicatie NOW

Meer over Exact Software.

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Branche > Financials, Soort > Boekhoudsoftware, Soort > Loon-, salaris- en HRM software
Bronvermelding Exact Software

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED