Softwarepakketten.nl
erp software prodin

Software nieuws

7 vragen over de NOW: zo zit het en dit kun je er mee in AFAS

Plaatsingsdatum 19-05-2020
Berichtdatum 19 mei 2020

Verzuim, verlof, doorbetalen van salarissen en het coronavirus: zo zit het en dit kun je er mee in AFAS

Als je door bijzondere omstandigheden, zoals het coronavirus, tijdelijk minder werk hebt, kun je onder bepaalde omstandigheden aanspraak maken op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Je bent in veel gevallen namelijk verplicht om salarissen en andere kosten door te betalen. Wat zijn de regels voor verzuim, verlof en (salaris)doorbetaling? En hoe kan de software van AFAS je daarmee helpen? Graag leggen wij dat voor je uit.

 1. Wanneer maak ik als werkgever aanspraak op de NOW?
  Er zijn 11 verschillende voorwaarden waaraan je als ondernemer kunt voldoen om aanspraak te kunnen maken op de NOW. De Rijksoverheid heeft deze punten overzichtelijk op een website geplaatst.

 2. Wat als een medewerker Corona heeft of klachten heeft die overeenkomen met die van het coronavirus?
  Stuur de medewerker naar huis en laat hem of haar, als deze koorts heeft, telefonisch contact zoeken met de huisarts. De medewerker meldt zich in dit geval ziek. Hierbij gelden ook dezelfde regels als bij een ‘normale’ kortdurende ziekmelding, conform cao of arbeidsovereenkomst.
   
 3. Wat als mijn medewerker geen klachten heeft, maar wel in quarantaine zit?
  In dit geval dien je als werkgever het loon door te betalen en kun je proberen om, voor zover mogelijk, met de medewerker afspraken te maken over thuiswerken.
    
 4. Ik heb mijn medewerkers naar huis gestuurd, uit voorzorg, hoe zit het met de salarissen?
  In dit geval dien je als werkgever het loon door te betalen en kun je proberen om, voor zover mogelijk, met de medewerker afspraken te maken over thuiswerken om het werk zoveel mogelijk door te laten gaan.
    
 5. Een medewerker weigert naar het werk te komen
  De medewerker heeft in dit geval in principe geen recht op loondoorbetaling. Maar het kan natuurlijk zijn dat een medewerker gegronde redenen heeft om (tijdelijk) niet naar het werk te komen. In dit geval is het natuurlijk mogelijk om afspraken te maken over thuiswerken om toch van waarde te zijn. De medewerker kan wel verplicht worden verlofdagen op te nemen.
     
 6. Wanneer de medewerker niet kan komen vanwege de opvang van kinderen
  Nu de kinderopvang bijna overal weer open is zal dit minder van toepassing zijn, maar de medewerker zou in dit geval calamiteitenverlof op kunnen nemen om de nodige zaken te regelen. Het loon dien je als werkgever wel door te betalen gedurende dit verlof. Als de medewerker de kinderen zelf opvangt, bestaat er geen recht op loondoorbetaling, maar dient de medewerker hiervoor verlofdagen op te nemen.
     
 7. Wat als een medewerker zorg draagt voor iemand met het coronavirus
  Normaal gesproken zou hier sprake zijn van kortdurend zorgverlof, maar wanneer dit langer dan 2 weken duurt is er sprake van langdurend zorgverlof en is hoef je als werkgever het loon niet door te betalen.

Bonustips voor klanten van AFAS
Als je klant bent van AFAS zul je de bovenstaande gevallen allemaal eenvoudig kunnen afhandelen met onze software. Maar om je door deze bijzondere tijd heen te helpen hebben we ook nog wat extra tips voor je:

 • Richt een type verlof ‘Corona’ in en vraag medewerkers om dit te gebruiken wanneer ze door de thuissituatie icm het coronavirus hun werk tijdelijk niet kunnen doen. Op deze manier heb je inzichtelijk wat nu daadwerkelijk de impact op de productiviteit is.
  Meer informatie.
     
 • Gebruik InSite of de berichten functionaliteit van de AFAS Pocket app om medewerkers goed op de hoogte te houden middels berichtgeving.
  Meer informatie.
    
 • Het kan zijn dat sommige mensen in het bedrijf het erg rustig krijgen en anderen juist drukker zijn dan normaal. Richt een workflow in waarmee medewerkers kunnen aangeven dat zij informatie of hulp nodig hebben.
  Meer informatie.
    
 • Ook hebben we voor al onze klanten een analyse gemaakt die je kunt gebruiken om eenvoudig te zien of je in aanmerking komt en welke gegevens je dan moet aanleveren.
  Naar analyse
   
Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Branche > Financials, Soort > Loon-, salaris- en HRM software
Bronvermelding AFAS
Internet URL AFAS

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Gerelateerde berichten

Hogeschool Saxion stapt over op de software van AFAS [08-07-2021]

AFAS lanceert SB+ [23-06-2021]

Koenen en Co ging met AFAS van best of breed naar best of suite [23-04-2021]

Montae en Partners breidt uit van HRM naar het ERP-pakket van AFAS [16-12-2020]

TU/e tweede universiteit die in korte tijd overstapt op AFAS [27-06-2019]


Seminar RPA en robotic accounting

29 september 2021
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...


Kleisteen

Informer Software
 

KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED