Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Softwarepakket kopen? Dit zijn de 5 juridische topics in ICT

Plaatsingsdatum 26-06-2020
Berichtdatum Juni 2020

Softwarepakket kopen? Dit zijn dé 5 juridische topics in ICT – Advocatenkantoor Legalz B.V.

Deze uitgebreide uitgave van Advocatenkantoor Legalz behandelt de volgende topics: 1) valkuilen in IT-contracten, 2) veilig in de cloud, 3) AVG & software 4) de rol van onderhoud en 5) internationaal contracteren.

Korte overview van de topics

Topic 1: Valkuilen in IT-contracten
Staat u op het punt om een softwarepakket aan te schaffen? Dan wilt u zekerheid. Dat de (cloud-)software goed werkt, aansluit bij uw eisen en geregeld geüpdatet wordt.

Hoe krijgt u die zekerheid?
Door middel van een IT-contract. Met specifieke topics die u in geen ander contract tegenkomt. Basiskennis over IT-contracten is dan ook essentieel voor het laten slagen van de overeenkomst.

Om u hierbij te helpen, benoemen we de grootste valkuilen in IT-contracten en gaan we dieper in op boetebedingen. Tot slot delen we in dit hoofdstuk een handige checklist waarmee uzelf een snelle juridische beoordeling van software- en SaaS-contracten kunt doen.

Topic 2: Veilig in de cloud
Vrijwel iedere organisatie haalt IT uit de cloud. Met name Software as a Service (SaaS) is ongekend populair. Slimme appjes en handige tools schieten als paddenstoelen uit de grond.

Even in het kort het verschil tussen SaaS en ‘gewone’ software. Waar traditionele software vaak in het datacenter van de klant draait, is een SaaS-applicatie geen eigendom van de klant. De klant betaalt vaak naar gebruik (subscription model) in plaats van deze eenmalig aan te schaffen. De software wordt veelal door een hosting provider beschikbaar gesteld via internet. Beheer en onderhoud van de software zitten in de dienst inbegrepen.

Dat levert heel nieuwe uitdagingen op. We schetsen de belangrijkste risico’s en geven u een paar juridische aandachtspunten bij de aanschaf van clouddiensten en SaaS.

Topic 3: AVG & software
In 2018 was het een hot topic: de AVG. Op 25 mei van dat jaar moesten alle organisaties voldoen aan de nieuwe Europese wetgeving. Ook bij de aanschaf van software is het van belang om de AVG nauwlettend in het oog te houden.

De verantwoordelijkheid voor privacybescherming in de software ligt in veel gevallen bij u als afnemer. U bent namelijk ‘gegevensverantwoordelijke’ en bepaalt het doel en de middelen van de verwerking van persoonsgegevens.

Topic 4: De rol van onderhoud
Bij de aanschaf van software heeft u een lange waslijst van eisen en wensen waaraan de nieuwe oplossing moet voldoen. Usability, security, data opslag, kosten etc. De grote vraag is echter welke positie software-onderhoud heeft op die lijst. In de praktijk zien we het vaak ergens onderaan bungelen. Onterecht, want onderhoud vormt de achilleshiel van menig IT-contract. Daarom wijden we een hoofdstuk aan het belang van onderhoud bij het inkopen van software.

Topic 5: Internationaal contracteren
Contracteren met een partij buiten Nederland? Dan is extra aandacht voor het contract op zijn plaats. Internationale contracten kennen namelijk een aantal specifieke valkuilen die vermeden moeten worden. In dit hoofdstuk schetsen we drie aandachtspunten bij het aangaan van internationale contracten.

Inhoudsopgave
Volledige inhoudsopgave van de uitgave:

  • Colofon
  • HOOFDSTUK 1: VALKUILEN IN IT-CONTRACTEN
    1.1 Voorkom déze struikelblokken bij het sluiten van IT-contracten
    1.2 Trap niet in de 5 valkuilen van boetebedingen in contracten
    1.3 Checklist sofware- en SaaS-contract beoordelen
  • HOOFDSTUK 2: VEILIG IN DE CLOUD
    2.1 Alles in de cloud: kent u de 3 belangrijkste risico’s?
    2.2 De juridische gevolgen van ‘as is’ en ‘as available’ in IT-contracten
  • HOOFDSTUK 3: AVG & SOFTWARE
    3.1 Wat betekent de AVG voor mijn software? 
  • HOOFDSTUK 4: DE ROL VAN ONDERHOUD
    4.1 Neem software-onderhoud mee in het contract
  • HOOFDSTUK 5: INTERNATIONAAL CONTRACTEREN
    5.1 De juridische aandachtspunten
  • Over Legalz. 

Opvragen uitgave
Download de complete uitgave "Softwarepakket kopen? Dit zijn dé 5 juridische topics in ICT" (PDF).

5 juridische topics

Categorie(n) ICT & Recht, Branche > Accountantskantoren, Branche > Juridisch
Bronvermelding Advocatenkantoor Legalz
Internet URL Advocatenkantoor Legalz

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Gerelateerde berichten

Legalz: Checklist IT-contracten [08-11-2017]


Onerzoeksbureau GBNED