Softwarepakketten.nl

Software nieuws

82% van de accountants denkt dat zijn diensten straks weggeautomatiseerd zijn

Plaatsingsdatum 10-09-2020
Berichtdatum 10 september 2020

82% van de accountantskantoren denkt dat hun eigen dienstverlening op termijn grotendeels zal worden geautomatiseerd. De toegevoegde waarde van deze kantoren voor ondernemend België zal in de toekomst nog meer liggen op het adviesvlak. 

Dat blijkt uit onderzoek van Unit4 Bedrijfssoftware. Het onderzoek, dat van 25 maart tot en met 20 juni 2020 onder 118 accountants in België en Nederland werd gehouden, toont aan dat, om te overleven, men zal moeten investeren in moderne technologie en de ontwikkeling van nieuwe diensten.

Meeste focus op digitale transformatie
Het realiseren van digitale transformatie heeft bij 58% van de accountantskantoren de meeste focus. Tegelijkertijd noemen ze het ontwikkelen, uitbreiden en optimaliseren van hun onlinedienstverlening ook direct als hun grootste uitdaging (42%). ”Dat is logisch”, zegt Joris van Leeuwen, Chief Commercial Officer (CCO) bij Unit4 Bedrijfssoftware. ”Het feit dat 82% van de kantoren bang is dat hun werk straks geautomatiseerd is, levert veel vragen bij ze op: in welke online tools en diensten moet nu geïnvesteerd worden om daar straks de vruchten van te plukken?” 

Betere grip op de business
Een direct antwoord op die vraag hebben de respondenten niet. Wel geven ze aan dat het vinden en binden van mensen met de juiste skills en expertise een belemmering is voor hun groei: 42% van de accountantskantoren zegt dat het aannemen en behouden van nieuwe medewerkers een van hun grootste uitdagingen is, meer moeten gaan adviseren (38%) is een andere grote uitdaging.
Wij geloven in de voortdurende toegevoegde waarde van accountancy voor ondernemend België. Juist als de standaardtaken van een accountant of boekhouder worden geautomatiseerd, blijft er meer tijd over om klanten op het juiste moment voorzien van slimme inzichten en advies over kansen, risico’s en verplichtingen. De accountants die wij spreken, vinden die adviserende rol ook veel interessanter dan het simpelweg verwerken van dossiers”, zegt Van Leeuwen. “Om de toekomstige druk op de omzet het hoofd te bieden en over te schakelen naar nieuwe, hoogwaardige adviesproposities, is het van belang dat accountantskantoren investeren in moderne technologie. Data levert immers inzichten op waar accountantskantoren aanvullende dienstverlening mee kunnen ontwikkelen.”

Accountants in België ervaren het thema digitalisering overigens als veel uitdagender dan hun Nederlandse collega’s. Dit blijkt uit een hogere score op prioriteiten als het vinden en toepassen van nieuwe technologie (in België is dit 41%, in Nederland 16%) het optimaliseren van (verouderde) IT en uitdagingen bij het digitaliseren van processen. Verder lijken Belgische ondernemers iets achter te lopen wat betreft het onderwerp digitaliseren; bij hen is er bijvoorbeeld veel meer sprake van traditionele bestandsuitwisseling met hun accountant (e-mail, csv, txt) dan in Nederland het geval is.
Om uiteindelijk te kunnen (blijven) groeien, is het voor accountantskantoren essentieel dat ze beschikken over de juiste tools en de juiste mensen die die tools kunnen uitlezen. Moderne technologieën waarmee kantoren op basis van data inzichten en dashboards kunnen genereren zijn hierbij cruciaal. Alleen zo kunnen accountants en administrateurs veel meer toegevoegde waarde aan hun klant tonen.
Wil je het volledige trendrapport inzien of weten hoe jouw kantoor scoort t.o.v. collega-kantoren? Lees dan hier verder.

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Branche > Accountantskantoren > Software advies, Branche > Accountantskantoren > Visie ICT
Bronvermelding Unit4
Internet URL Unit4

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Gerelateerde berichten

BARC: uitstekende resultaten voor Unit4 Financial Planning and Analysis [02-06-2021]

Unit4 lanceert ERPx [08-04-2021]

Unit4 kondigt overname door private equity-bedrijf TA Associates [22-03-2021]

Unit4 breidt Financial Planning and Analysis oplossing uit met nieuwe mogelijkheden op basis van AI [22-10-2020]

Unit4 kondigt next-generation ERP aan: volledig gefocust op mensgerichte organisaties [15-10-2020]


Seminar RPA en robotic accounting

29 september 2021
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...AFAS Software


Onerzoeksbureau GBNED