Softwarepakketten.nl
erp software prodin

Software nieuws

Waar en hoe moeten finance professionals beginnen met digitaliseren en automatiseren van hun processen

Plaatsingsdatum 25-02-2021
Berichtdatum 22 februari 2021

Als finance professional weet je dat grip en inzicht op financieel administratieve processen een must is om als organisatie te blijven groeien. Daar helpt digitaliseren en automatiseren je bij. Toch zien velen daar nog flink wat beren op de weg. Geen concreet plan, geen budget of geen mensen; obstakels die je wellicht herkent. Toch zijn deze hordes prima te nemen! 

Hoewel veel finance professionals de urgentie voelen om hun processen te digitaliseren en te automatiseren, weten ze vaak niet precies waar en hoe ze moeten beginnen. Een probleem dat vaker voorkomt dan je denkt. Zo weet ik uit ons recente benchmarkonderzoek Grip op Financiën in het MKB – waar zo’n 170 MKB-bedrijven aan meewerkten – dat maar liefst 60% hiermee worstelt.

Geen plan, budget én mensen
Wie zijn financieel administratieve bedrijfsprocessen wil verbeteren komt geheid de nodige obstakels tegen. Zo noemen de MKB-bedrijven uit het onderzoek vooral het ontbreken van een concreet stappenplan én een budget om systemen, mensen en middelen te optimaliseren. Tegelijkertijd lopen ze er ook tegen aan dat ze geen mensen vrij kunnen maken die zich daadwerkelijk met die optimalisatie gaan bezighouden. Toch denk ik dat deze drie beren niet onoverkomelijk zijn. Soms is het een kwestie van gewoon dóen, zegt een aantal bedrijven uit de benchmark. Want eenmaal aan de slag pluk je er al snel de vruchten van en gaat je tevredenheid over de processen flink omhoog!

‘Koplopers zien het maken van een plan en het creëren van budget juist als kleine investeringen met een hoog rendement.’

Leer van de koplopers
Dat groepje vooruitstrevende ondernemers (8%) noemen wij de koplopers. Zij hebben hun financieel administratieve processen inmiddels goed op orde. Wat opvalt is dat hun automatiseringsgraad 33% hoger is dan de rest; zij omarmen juist de nieuwe technologische mogelijkheden. Met als resultaat: een flink hogere efficiency en productiviteit. Waar anderen het vrijmaken van mensen voor nieuwe taken als barrière zien, ziet een koploper dat als een kans. Zij kijken dus door de beren heen naar het resultaat en gaan er gewoon mee aan de slag. Het is net als bij het kopen van een bouwval; niet iedereen kan door de puinhoop het eindresultaat zien. Zie je die wel, dan weet ik zeker dat het motiveert om aan de slag te gaan. Een plan maken en budget reserveren ervaren koplopers slechts als kleine investeringen, dat hen een hoog rendement oplevert!

Download de benchmark
Nieuwsgierig naar wat deze koplopers nog meer doen om grip te krijgen op hun financiële processen en welke vruchten ze daar precies van plukken? Download onze benchmark Grip op Financiën in het MKB en laat je inspireren!

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren
Bronvermelding Elvy
Internet URL Elvy

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Gerelateerde berichten

Ruim de helft van de MKB-organisaties in Nederland is niet tevreden over het digitaliseren van hun financiele administratie [28-01-2021]


Seminar RPA en robotic accounting

29 september 2021
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...


Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED