Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Informer deelt ervaring over privaat-publieke samenwerking

Plaatsingsdatum 10-05-2021
Berichtdatum 10 mei 2021

Blog door Informer 

Het toepassen van een systematische aanpak voor het integreren van wettelijk fiscale vereisten in geautomatiseerde taken en processen is het kernpunt van de samenwerking van Informer met de Belastingdienst. Informer heeft haar boekhoudsoftware op zo’n manier ontwikkelt dat ondernemers die hun boekhouding in Informer doen, als vanzelf aan de regels voldoen: ‘compliance by design’. Door middel van het onafhankelijke platform Zeker-Online heeft de Belastingdienst iedere software ontwikkelaar de kans gegeven deel te nemen aan een pilot waarin diverse projecten zijn getest. Deze projecten zijn opgezet om de automatisering van ‘het naleven van regels’ te vereenvoudigen. Zodra de projecten succesvol zijn afgerond worden deze breed beschikbaar gesteld.

Wie is Informer?

Zelf boekhouden bereikbaar maken voor het midden en klein bedrijf, daar staat Informer voor. Informer gelooft dat elke succesvolle ondernemer zelf bovenop zijn cijfers zit. Daar helpt Informer ze graag bij! Door middel van de nieuwste innovaties op het gebied van boekhouden, informatieve webinars en een professionele helpdesk kan iedere ondernemer zelf smart boekhouden in Informer.

Innovaties op het gebied van boekhouden

Veilig en snel e-factureren via Peppol

Hoe zorgt Informer er dan voor dat zelf boekhouden gemakkelijk wordt gemaakt voor ondernemers? Één van de vele oplossingen die boekhouden in Informer eenvoudig maakt is e-factureren via Peppol. Peppol is de afkorting van ‘Pan-European Public Procurement On-Line’. Bedrijven kunnen hiermee (internationaal) online facturen uitwisselen via een speciaal beveiligd netwerk. De facturen kunnen eenvoudig en snel system to system worden verzonden en dankzij de identiteitscontrole hebben ondernemers geen last meer van spookfacturen. De facturen die via het Peppol netwerk in de administratie in Informer terecht komen, worden automatisch UBL-verwerkt . Net zoals de Belastingdienst vindt Informer het belangrijk dat de administratie van ondernemers altijd foutloos en netjes bijgewerkt is. Doordat deze facturen automatisch UBL-verwerkt worden kunnen fouten worden voorkomen en is de boekhouding altijd up-to-date. De Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) is onafhankelijk toezichthouder en ziet erop toe dat de toegelaten serviceproviders zich houden aan het Peppol-afsprakenstelsel.

Gegevensuitwisseling via de RGS Brugstaat

De vele verschillende rekeningschema’s in Nederland maken het ingewikkeld voor ondernemers om gegevens uit te wisselen. Fouten die ontstaan door het uitwisselen van gegevens zijn bovendien vaak moeilijk te traceren voor de Belastingdienst, omdat niet altijd duidelijk is waar de fout is ontstaan. De RGS Brugstaat is daarom dé oplossing voor dit probleem. Het RGS is namelijk één standaard schema waarmee data uitwisseling tussen bijvoorbeeld een boekhoudprogramma, rapportage software en fiscale aangiftesoftware vereenvoudigd wordt. De standaard indeling van de RGS Brugstaat zorgt ervoor dat iedereen in hetzelfde formaat grootboeksaldi aan kan leveren voorzien van RGS codering waardoor een gesloten keten ontstaat. Hierdoor is het mogelijk om gegevens vanuit InformerOnline op basis van RGS over te zetten naar fiscale aangiftesoftware.

BTW-aangifte én betalen via iDEAL met 1 druk op de knop

Het doen van btw-aangifte voor ondernemers is nu nóg eenvoudiger. Zodra ondernemers een factuur of bon verwerken in hun boekhouding in Informer wordt de btw-aangifte automatisch bijgewerkt. InformerOnline zet het btw-bedrag direct op de juiste plaats in de aangifte zodat ondernemers altijd weten of zij btw moeten betalen of juist een bedrag terug krijgen van de Belastingdienst.
Aan het einde van de periode sturen ondernemers in een paar klikken hun aangifte naar de Belastingdienst. Inloggen in MijnBelastingdienst is niet meer nodig want de aangifte kan in een paar klikken direct via de beveiligde verbinding in InformerOnline worden gedaan. Na een uitgebreid overzicht van de berekeningen volgt een vertaling naar het officiële Belastingdienst formulier. Ondernemers kunnen de aangifte vervolgens versturen en deze ook direct met iDEAL betalen.

Boekhoudhulp vanuit de Belastingdienst

Een foutloze administratie voor ondernemers is een doel waar zowel Informer softwareleveranciers, fiscaal dienstverleners als de Belastingdienst naar streeft. Wanneer ondernemers een bedrag op een bepaalde post willen boeken is het belangrijk dat dit foutloos gebeurd. Door een systematische aanpak toe te passen kunnen fouten worden voorkomen in de administratie van ondernemers in Informer. Informer heeft namelijk samen met de Belastingdienst besloten om een boekhoudkundige hulp toe te voegen bij het doen van boekingen. Hierdoor is de aangifte van ondernemers ‘right from the start’. Wanneer ondernemers een factuur verwerken op bijvoorbeeld de post ‘zakelijke kleding’, dan zien zij in Informer de regels en voorwaarden met betrekking tot deze post. Ondernemers ontvangen dus advies van de Belastingdienst in hun boekhouding in Informer. waardoor de kwaliteit naar voren wordt gehaald.

Gratis ondersteuningsabonnement

De Belastingdienst biedt ondersteuning aan software ontwikkelaars voor digitaal berichtenverkeer want die moet namelijk aan bepaalde eisen voldoen. Omdat de Belastingdienst het belangrijk vindt dat er zo min mogelijk uitval bestaat in het digitale berichtenverkeer, ondersteunen zij deze software ontwikkelaars door hen te helpen aan deze eisen te voldoen.
Om gebruik te kunnen maken van deze diensten hebben ondernemers het gratis ondersteuningsabonnement nodig. Aanmelden voor dit abonnement kan op: odb.belastingdienst.nl.


In een gesprek met Holland FinTech vertelt Peter Potters, CCO van Informer, meer over deze vruchtbare samenwerking met de Belastingdienst. Heb je de livestream gemist? Je kijkt het gesprek hier terug: https://www.youtube.com/watch?v=3J1Ywqgi-2c .

Categorie(n) Soort > (Elektronisch) factureren, Branche > Accountantskantoren, UBL en Peppol, ICT Innovatie, Horizontaal toezicht, Robotic (accounting) en AI, Soort > Boekhoudsoftware, SAAS, Cloud Computing
Bronvermelding Informer
Internet URL Informer

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 29 mei 2024
Seminar software voor externe- en interne rapportage, BI en (liquiditeit)planning

Financials en andere geïnteresseerden die geïnformeerd willen worden over de laatste stand van zaken en aanbod op het gebied van software voor rapportages, BI, (liquiditeits)planning en de invloed van AI.
Meer informatie.

Kleisteen

Informer Software


Bjorn LundenTimewriter

AFAS Software


Onerzoeksbureau GBNED