Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Software nieuws

ING thema update Accountancy: investeer in technologie

Plaatsingsdatum 31-05-2021
Berichtdatum Mei 2021

ING Thema update Services - Technologie
Mei 2021- 'Accountancy: investeer in technologie'

Ook de accountancysector is niet aan de coronacrisis ontkomen. Hoewel de samenstel- en controlewerkzaamheden grotendeels intact bleven, nam vorig jaar vooral de vraag naar adviesdiensten af. De verwachting is dat met het aantrekken van de economie ook de vraag naar adviesdiensten weer aantrekt. Voor de accountancysector verwachten wij dit jaar een groei van 1,5%.

We moeten met z’n allen nog even volhouden; vooral met het versnellen van vaccinaties gaan we het virus eronder krijgen. Tegelijkertijd is het belangrijk om naar voren te blijven kijken. Welke strategische keuzes maakt u als accountancykantoor voor de toekomst? Technologie biedt de helpende hand als drijvende kracht achter hogere efficiency, kwaliteit en een sterkere concurrentiepositie.

Trends in de markt

Trend 1: automatisering en robotisering
Automatisering is een belangrijke trend in de accountancy. Werkzaamheden kunnen efficiënter worden uitgevoerd door het automatiseren van bepaalde processen of analyses. Zo kunnen bankafschriften rechtstreeks in de administratie worden ingevoerd. En kunnen gescande bonnen worden geanalyseerd en op de juiste manier worden geboekt.

Verder is in de accountancy de opkomst van robotisering te zien, vooral bij routinematige taken zoals het controleren van zelfstandige subsidieaanvragen en het beoordelen van contracten in een databank. Technologiebedrijven investeren miljarden in de ontwikkeling van boekhoudrobots om toegang te krijgen tot de accountancymarkt. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) waarschuwt in een rapport dat als accountantskantoren niet snel meebewegen in deze technologische wedloop, hun werk in het slechtste scenario wordt overgenomen door techbedrijven en boekhoudrobots.

Trend 2: AI en machine learning
Bij kunstmatige intelligentie (AI) lossen software, machines en apparaten zelfstandig problemen op. Ze imiteren hierbij het denkvermogen van de mens. De systemen voor kunstmatige intelligentie volgen algoritmen, herkennen patronen en maken vervolgens beslissingen. En door te oefenen worden zij steeds beter. Er zijn verschillende vormen van AI, bijvoorbeeld Machine Learning. Bij Machine Learning legt de computer autonoom statistische verbanden tussen data op basis van algoritmes. Het systeem hoeft dus niet geprogrammeerd te worden. Het gebruikmaken van deze nieuwe technologieën helpt accountants bij het beter beheren, rapporteren en verzamelen van gegevens. De kwaliteit van de rapportages neemt ook toe, omdat de technologie helpt bij versiebeheer en nauwkeurigheid van de gegevens die gerapporteerd worden en ook rekening houdt met compliance-richtlijnen.

Lees verder.


Redactie GBNED (31-5-2021):

De ING verwijst in het artikel naar AI en scannen en herkennen van bonnen.

Op dit moment staat e-factureren in de belangstelling en standaardisatie van rekeningschema’s. Dat laatste met name op basis van RGS.
Daarnaast wordt op Europees niveau gewerkt aan een e-kassabon.
Scannen en herkennen van bonnen zal daardoor steeds meer op de achtergrond geraken.

En RGS vormt steeds meer de basis voor het aanleveren van externe rapportages. Zie recent de ontwikkeling bij het CBS.
Dit zal betekenen dat bijvoorbeeld het aanleveren van kredietrapportages aan banken efficiënter zal plaatsvinden dan de huidige SBR aanpak die banken volgen.

Ik ben benieuwd waarom de ING verwijst naar het oudere scannen en herkennen en niet naar actuele ontwikkelingen als de e-factuur en de e-kassabon.
En als tweede vraag ik me af wanneer de ING zelf inzet op het uitvragen van kredietrapportages op basis van RGS?

Bovenstaande vragen zijn per omgaande aan de ING gezonden.

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren
Bronvermelding ING

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Kleisteen

Informer Software


Bjorn Lunden



Timewriter

AFAS Software


Onerzoeksbureau GBNED