Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Terugblik en presentaties Seminar RPA en Robotic accounting op 12 oktober 2022

Plaatsingsdatum 12-10-2022
Berichtdatum 12 oktober 2022

Op woensdag 12 oktober 2022 heeft voor de 5e maal het "Seminar RPA en robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Met als centraal thema "Boekhoudsoftware middelgroot en de ondersteuning van robotic accounting". In hoeverre ondersteunen AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, Twinfield en Visma.Net Robotic accounting.

De volgende informatie en/of presentaties is beschikbaar: 

 • Open banking en PSD2
  Op dit punt had de markt even een impuls nodig om in beweging te komen. Voor dit laatste heeft de Rabobank gezorgd die dit voorjaar aan al haar klanten liet weten dat de boekhoudkoppeling met Rabo Business Banking in de zomer van 2022 stopt. Dat laatste betekende extra aandacht door leveranciers van boekhoudsoftware en eindgebruikers voor alternatieven. De Rabobank heeft inmiddels succesvol haar nieuwe boekhoudkoppeling operationeel in de markt staan en biedt op basis van PSD2 ook koppelingen via Payment Service Providers (zie hierna). Andere banken als ING en Abn Amro zullen zeker volgen.

  Een uitgelezen kans voor de de nieuwe Account Information Service Providers AISP) en Payment Initiation Service Providers (PISP), te samen aangeduid als Payment Service Providers en vallend onder de PSD2 regelgeving, die de schakel kunnen vormen tussen banken en boekhoudsoftware.
  Tijdens deze sessie hebben Frans van der Lugt, Xue Hao Chow en Olaf ten Duis vanuit de Rabobank inzicht gegeven in de marktontwikkelingen rondom Open banking. Waar beweegt de markt zich naar toe, wat zijn de ervaringen met open banking tot nu toe en wat voor nieuwe proposities zijn er nu mogelijk.
  1. De opkomst van openbanking: wat zien wij gebeuren in markt?
  2. Ervaringen tot nu toe mbt de bankkoppelingen.
  3. Openbanking als Enabler van nieuwe toepassingen: voorbeelden Embedded Lending en Kredietbeoordeling.
  Opvragen presentatie "Open banking en PSD2 door de Rabobank" (PDF). 

  Aansluitend heeft Hessel Kuik van Bizcuit een presentatie gegeven van de  Embedded Lending samenwerking tussen Bizcuit en Rabobank. Ondernemers kunnen in de Bizcuit app binnen 1 minuut een financiering aanvragen tot 100.000 euro. 
  Opvragen presentatie "Bizcuit en factuurfinancieren via Rabobank" (PDF).

 • Elektronisch factureren
  Wat staat er allemaal op de roadmap binnen Peppol op het gebied van e-facturatie.
  Elektronisch factureren in standaard formaten als UBL en DICO, via netwerken als Peppol en SCSN, is inmiddels een feit. Ondertussen gaat de ontwikkeling in rap tempo verder. Gericht op Peppol zijn deelnemers over de ontwikkeling rondom OpenPeppol bijgepraat door Erwin Wulterkens, Portfoliomanager OpenPeppol..
  De volgende onderwerpen zijn o.a. aan de orde gekomen:
  - Peppol Continuous Transaction Controls (CTC) – update;
  - Peppol International Invoice (PINT) – update;
  - Logistiek;
  - MLA (Message Level Acknowledgement).
  Ook kwamen Joost van den Hondel en Patrick van Heijst van de Nederlandse Peppol Autoriteit (NPa) aan het woord.
  Opvragen presentatie "OpenPeppol en NPA" (PDF).

  Aansluitend is een live demo gegeven door eVerbinding en Zenvoices over de werking van "Invoice Response" (factuur retourberichten). Dat laatste wil zeggen dat de afzender (leverancier) van een factuur automatisch op de hoogte wordt gehouden van de afhandeling en voortgang bij de ontvanger (klant). 
  Opvragen introductie "eVerbinding en E-factureren" (PDF). 
  Opvragen introductie "Zenvoices en E-factureren" (PDF).
  (De demo was volledig live en is geen presentatie van).

 • RPA en AI in de praktijk
  Afgelopen jaar zijn meerdere RPA-initiatieven ontwikkeld om handmatige handelingen terug te dringen.
  Wat is RPA nu precies, waarom zoeken steeds meer organisaties de oplossing in RPA en hoe ga je met RPA aan de slag?
  Interessant is ook het samenspel tussen AI en RPA waarmee het ook mogelijk wordt om processen van ongestructureerde aard te automatiseren.

  Jonathan Springford van Flow Robotics heeft tijdens deze sessie Robotic process Automation (RPA) en de samenhang met Artificial Intelligence (AI) toegelicht. En via praktijkvoorbeelden is de werking van AI en RPA geïllustreerd.
  Opvragen presentatie "RPA en AI in de praktijk"(PDF).

 • Eerste boekhoudpakket met volledig geïntegreerde betaalrekening en betaalpas
  Het aanbieden van boekhoudsoftware door banken is al enkele jaren aan de gang. Nu lanceert Moneybird als eerste Nederlandse boekhoudpakket een volledig geïntegreerde betaalrekening en betaalpas. Met de rekening en pas kunnen ondernemers eenvoudig betalen. Betalingen staan realtime in de boekhouding en kunnen in veel gevallen volautomatisch geboekt worden. Bovendien ontstaan er extra mogelijkheden voor automatiseren, zoals automatisch btw sparen of regels instellen voor overboekingen. Edwin Vlieg, mede oprichter van Moneybird, nam aanwezigen mee in deze nieuwe ontwikkeling.
  Opvragen presentatie "Moneybird eerste boekhoudpakket met volledig geïntegreerde betaalrekening" (PDF).

 • Robotic proof
  Met de "Checklist Robotic proof" wordt een uitgebreid overzicht van functies en eigenschappen gegeven die bijdragen aan Robotic accounting en daarmee zo min mogelijk handmatige handelingen bij het voeren van de boekhouding. Tijdens deze sessie zijn een aantal punten uit de checklist behandeld. Het gaat dan met name om punten die verondersteld worden vandaag de dag onderdeel uit te maken van standaard boekhoudsoftware.
  Opvragen presentatie "Robotic proof".

 • Evaluatie boekhoudsoftware voor (middel)grote bedrijven gericht op robotic accounting
  Onderzoeksbureau GBNED heeft afgelopen periode (zomer 2022) een onderzoek uitgevoerd naar de mate waarin "boekhoudsoftware middelgroot" ondersteuning biedt aan robotic accounting functionaliteit. Het gaat dan om de (boekhoud)software: AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, Twinfield en Visma.Net. In hoeverre wordt functionaliteit op het gebied van robotic accounting standaard ondersteund door deze software. En in welke mate ben je aangewezen op andere oplossingen van de leveranciers of partneroplossingen die elders aangeschaft moeten worden.
  De resultaten zijn verwoord in het rapport "Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting" dat mondeling is toegelicht door Gerard Bottemanne van GBNED.  
  Naar meer informatie en opvragen rapport "Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting".

 • Blockchain
  Een aantal jaren geleden stond Blockchain met stip op 1 als innovatieve ICT ontwikkeling die de markt zou veroveren. We hebben leveranciers van boekhoudsoftware juni 2018 gevraagd wat hun visie is over de blockchain technologie in relatie tot boekhoudsoftware. Enkele quotes uit de toen gegeven reacties zijn:
  - “De blockchain zal de financiële vastlegging zoals we die nu kennen drastisch doen veranderen”;
  - “De blockchaintechnologie zorgt voor een perfect sluitende administratie”;
  - “Blockchain wordt een onomstotelijke backbone voor accounting in de toekomst”;
  - “Boekhoudpakketten worden integraal onderdeel binnen de blockchain”.

  Visma | YUKI heeft de handschoen opgepakt en Blockchain omarmd in relatie tot haar boekhoudsoftware. Jeroen van Haasteren, productmanager bij Visma | YUKI legde de aanwezigen uit wat Blockchain precies inhoudt, wat blockchain kan betekenen voor boekhoudsoftware en op welke wijze Blockchain gestalte krijgt binnen de boekhoudoplossing van Visma | YUKI.
  Opvragen presentatie "Yuki boekhoudsoftware en blockchain" (PDF).

 • Referentie Grootboekschema (RGS)
  Alweer 10 jaar geleden is het initiatief Referentie Grootboekschema (RGS) gestart. Dat een standaard als RGS veel potentieel heeft getuige soortgelijke initiatieven in andere landen, zoals Duitsland, Oostenrijk en België. Nederland polderland is inmiddels alweer 10 jaar bezig om RGS van de grond te krijgen. Dat geeft ook de nodige openstaande problemen. Het goede nieuws is dat steeds meer boekhoudsoftware RGS-ready is en RGS sinds 2 jaar door het CBS wordt ingezet als standaard voor het aanleveren van gegevens voor de Productie jaarstatistiek vanuit de boekhouding. Ook de Belastingdienst en leveranciers van fiscale aangiftesoftware hebben RGS omarmd voor de winstaangifte-IB en/of VPB. In ontwikkeling zijn het RGS journaal en RGS kengetallen, waarbij die laatste live getoond zijn.
  Naar "RGS Kengetallen".

  Harold Kinds, de geestelijk vader van RGS, die de eerste jaren het RGS-schema tot stand heeft gebracht, gaf een korte beschouwing over RGS.
  Opvragen presentatie "RGS door Harold kinds" (PDF).

  216 Accountants heeft RGS breed omarmd in haar accountantspraktijk. Na de implementatie van RGS in de scanstraat, financiële- en loonadministratie is het nu de beurt aan een rolling forecast oplossing die door een innovatieve start-up wordt ontwikkeld. Samen met enkele andere innovatieve accountantskantoren is 216 Accountants launching customer. Martin de Bie, adviseur innovatie bij 216 Accountants, deelde tijdens deze sessie zijn ervaring met deze ontwikkeling.
  Opvragen presentatie "RGS bij 216 Accountants in de praktijk" (PDF).

Categorie(n) RGS (ReferentieGrootboekSchema), Robotic (accounting) en AI, Soort > Open banking, TMS en Payment management, ICT Innovatie, SAAS, Cloud Computing, Branche > Accountantskantoren, Standaardisatie, (open)standaarden, Kennisplatform Administratieve software, Soort > Boekhoudsoftware, Blockchain, Tech startups, PSD2, Soort > ERP, Branche > Financials, UBL en Peppol
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED