Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

RGS MKB: decimaal rekeningschema in de maak t/m RGS niveau 4

Plaatsingsdatum 29-11-2022
Berichtdatum 29 november 2022

Blog door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbuereau GBNED

Met de ontwikkeling van RGS MKB heb ik me even laten verleiden om RGS niveau 5 (mutaties) toe te passen op een aantal plaatsen. Zo ontbreekt op niveau 4 van RGS (grootboekrekeningen) bijvoorbeeld de rekening Vraagposten. En zijn er geen aparte rekeningen voor Gas, Water en Elektra (wie wil dat nu niet apart zien, zeker in deze periode). En wie werkt met de rekening "Afgedragen omzetbelasting" heeft ook pech.

RGS MKB is bedoeld om RGS werkbaar te maken voor het MKB en niet verstranden in een complex rekeningstelsel dat RGS vandaag de dag is met exotische rekeningcodes als:

  • Vergoedingen en verstrekkingen ter zake van agressieve dieren;
  • Vergoedingen en verstrekkingen ter zake van wapens en munitie;
  • Aanpassingen van de goodwill als gevolg van later geïdentificeerde activa en passiva en veranderingen in de waarde ervan;
  • Herclassificaties van en naar vastgoed verkocht onder voorwaarden;
  • Cumulatieve afschrijvingen en waardeverminderingen vliegtuigen; ik heb ze niet in mijn achtertuim staan in elk geval :).

Blader zelf eens door het RGS schema met 4.636 codes heen.

RGS kent in de basis een uiterst simpele opbouw van 5 niveaus, te weten:

Maar niveau 4 en 5 lopen inmiddels dwars door elkaar.
Met dank aan de RGS beheergroep (voorzitterschap ingevuld door de NBA), de RGS expertgroep (voorzitterschap ingevuld door de NBA) en niet te vergeten het SBR beraad dat toezicht houdt met organisaties als de SRA, RB en weer diezelfde NBA. Zij stonden er bij en keken er naar volgens mij. 

De verleiding is dan best groot als een rekening ontbreekt op niveau 4 (grootboekrekening) om dan maar te kiezen voor een code op niveau 5 (transactiecode). "Vraagposten" is een tot de verbeelding sprekende RGS-code die wel aanwezig is op niveau 5, maar ontbreekt op niveau 4. 

Het is mij volstrekt onduidelijk waarom een grootboekrekening "vraagposten" in RGS op een ander niveau thuishoort dan bijvoorbeeld een rekening "Bank" of een willekeurige (tussen)rekening op niveau 4. Waarom is "vraagposten" als mutatie opgenomen op niveau 5?

De verleiding is dan al even groot voor de grootboekrekening "afgedragen omzetbelasting" die ook ontbreekt op RGS niveau 4. 

Toen de Belastingdienst met haar Automatische Winstaangifte (AWA) schema voor ZZP'ers kwam (voor de 2e keer trouwens in korte tijd - de eerste keer was niet geslaagd), kon ik de verleiding niet weerstaan en heb ik (achteraf in een vlaag van verstandsverbijstering) besloten om niveau 5 toe te staan in het RGS MKB schema voor onder andere een korte onderverdeling van de rekening "privé opname". En zo verscheen ook een specificatie van de rekening "Af te dragen BTW" op niveau 5.  

Ook aparte rekeningen voor "Gas, water, licht en netdiensten" heb ik toen kort verwezen naar niveau 5. Hier had ik al snel door dat het toch niet goed zat. Op niveau 5 zijn de RGS-codes voor Gas, Water en Licht, elk expliciet toegewezen aan woningcorporaties. Alleen de RGS-code Netdiensten bleek te gebruiken op niveau 5. 

Decimaal rekeningschema
Inmiddels ben ik bezig om RGS MKB te rangschikken in een werkend decimaal rekeningschema, bestaande uit 5 cijfers. 4 cijfers was mijn oorspronkelijke wens, maar dat bleek te ambitieus omdat ik voor de zekerheid en consistentie alle standaard rekeningen van RGS niveau 4 betrek in het decimale rekeningschema. 

Waarom doe je dat, er is toch een referentienummer hoor ik jullie denken?

Kennen jullie het huidige RGS referentienummer? 
Is opgebouwd uit maar liefst 7 cijfers en kent voor RGS niveau 5 ook soms een punt (dus niet consequent doorgevoerd). Is niet meer goed bijgehouden sinds dat RGS is ondergebracht binnen het SBR programma. Met dank aan de hiervoor genoemde clubs, ook hier werd niet ingegrepen. En men stelt zich op het standpunt dat het bestaande referentienummer in de toekomst kan wijzigen en dus geen uniek rekeningnummer is. 

Klein voorbeeld:
1103169 - BVorLbv Latente belastingvorderingen (kortlopend)
1103170 - BVorLbvBlk Latente belastingvorderingen (kortlopend)
1103171 - BVorLbvCba Te verrekenen met verliezen uit het verleden latente belastingvorderingen (kortlopend)
1103172 - BVorLbvCfo Te verrekenen met toekomstige verliezen latente belastingvorderingen (kortlopend).
Het referentienummer 1103169 is onderverdeeld in 1103170, 1103171 en 1103172.
Het is decimaal, maar verder niet echt logisch opgebouwd als je het mij vraagt.
Oordeel zelf.

Genoemde gremia (RGS expertgroep, RGS beheergroep en SBR beraad) zijn al jaren op de hoogte van het feit dat het niet goed zit met het huidige RGS referentienummer. Vele fouten zijn gemeld de afgelopen jaren, maar daar is weinig tot niets mee gedaan. De RGS beheergroep heeft zelfs tussendoor nog even geprobeerd het RGS referentienummer helemaal te verwijderen uit RGS. Zo van we hebben een rommeltje gemaakt van het RGS referentienummer en in plaats van het te herstellen gooien we het weg. 

Dus neem ik nu het heft in eigen hand en ben ik bezig om de standaard RGS-codes t/m niveau 4 in te delen naar een decimaal rekeningschema. Een standaard decimaal rekeningschema. 

Tijdens deze excercitie liep ik ook tegen de RGS-codes aan op niveau 5 die ik gebruikt had in RGS MKB. Met de nadruk op "had", want die fout heb ik inmiddels hersteld. RGS niveau 4 is bedoeld voor grootboekrekeningen. En als bepaalde rekeningen daar ontbreken moeten ze gewoon opgenomen worden. Dat zullen er zeker niet veel zijn en al helemaal niet in de buurt komen van de 800 codes die specifiek voor woningcorporaties zijn opgenomen. 

Wish me luck,
Uiterlijk begin 2023 moet het decimale rekeningschema voor standaard RGS-codes t/m niveau 4 een feit zijn.
In combinatie met RGS-MKB een wat mij betreft solide oplossing om in combinatie met standaard boekhoudsoftware optimaal gebruik te kunnen maken van RGS zoals het 10 jaar geleden bedoeld was. 

De recente 30 RGS Kengetallen hebben positieve reacties opgeleverd en de eerste implementatie is zelf al opgepakt door de markt.

Decimaal rekeningschema gereed
(13-12-2022)
Eerder dan gepland is het decimaal rekeningschema voor standaard RGS-codes t/m niveau 4 een feit!
Nog wel effe in de documentatie verwerken.
Zie het resultaat
  

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED / Boekhoudplaza.nl
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED / Boekhoudplaza.nl

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 5 februari 2025
RGS MKB praktijkdag
Met o.a implementatie van RGS MKB decimaal rekeningschema, kengetallen, rapportages, rgs brugstaat, controles boekhouding, rgs ready, versiebeheer en nieuwe boekingsdimensies. Speciaal aandacht voor het nieuwe rapport "Boekhoudsoftware en ondersteuning van BTW".
Meer info en aanmelden.


Kleisteen

Informer Software


Bjorn Lunden



Timewriter

AFAS Software


Gerelateerde berichten

Veel meer inzicht vanuit je boekhouding door RGS MKB boekingsdimensies [22-02-2024]

De Belastingdienst en openstaande zaken RGS en Auditfile Financieel: voorstel voor afronden [29-08-2023]

30 kengetallen beschikbaar op basis van RGS met formules voor iedere boekhouding [31-10-2022]

Lastenvermindering en RGS, dankzij het CBS [23-04-2021]

De stand van zaken rondom het Referentie Grootboekschema voor de administrateur en controller [27-12-2020]


Onerzoeksbureau GBNED