Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Help mijn softwareleverancier stopt!

Plaatsingsdatum 13-12-2022
Berichtdatum December 2022

Accountantskantoren flink de dupe van softwareleveranciers die plotseling de stekker uit hun software trekken! Begin deze maand (december 2022) deed Visma | DizzyData (bekend van Scan en herken) een duit in het zakje door plotseling aan te geven te stoppen. Hiervoor was het Wolters Kluwer die afgelopen september (2022) haar klanten liet weten al einde van 2022 met haar fiscale aangiftesoftware Avanzer Aangifte te stoppen.

Daar sta je dan als klant met al je vertrouwen die je aan betreffende leverancier hebt gegeven. Dat vertrouwen wordt in één keer om zeep geholpen en je moet met de meeste spoed op zoek naar andere software. En vergeet het implementatietraject niet zoals het leren werken met de software en conversie van bestaande gegevens. En dat alles in een periode van zo'n 3 maanden. 

Wolters Kluwer
Wolters Kluwer zelf adviseert in een brief die bij bestaande gebruikers op de deurmat is gevallen om over te stappen op "Exact Online Fiscaal". Volgens ons de software die eerder door Unit4 werd gevoerd onder de naam "Fiscaal Gemak". Wolters Kluwer zegt in de brief klanten te blijven ondersteunen bij de overgang naar Exact Online Fiscaal.

Nu twijfelen we niet aan de kwaliteit van Exact Online Fiscaal, maar je kunt je wel de vraag stellen of dit de juiste keuze is voor alle bestaande gebruikers van Avanzer Aangifte. Het complete aanbod van fiscale aangiftesoftware, gericht op de IB en VPB, is duidelijk uitgebreider.

DizzyData
"Uiteraard staat het je vrij om zelf te kiezen met welke dienstverlener je zaken wil doen. Mocht je willen overstappen op een andere scan en herken oplossing, dan is onze verwachting dat een migratie naar Lyanthe voor onze klanten de meest soepele en minst tijdrovende zal zijn, omdat wij samen met Lyanthe hebben geïnvesteerd in een robuust migratietraject". Zo meldt Visma | DizzyData. 

Is Lyanthe dan objectief wel de beste keuze als opvolger voor DizzyData. En is het daarbij toeval dat Lyanthe én Dizzydata beide uit de Visma stal komen?

Op de vraag hoe lang nog gebruik gemaakt kan worden van DizzyData wordt gemeld: "We adviseren alle gebruikers van de DizzyData applicatie - met uitzondering van een kleine groep gebruikers van de DizzyData Engine - om uiterlijk aan het einde van het eerste kwartaal van 2023 te migreren naar een alternatieve oplossing". DAS NOTABENE NOG GEEN 4 MAANDEN.

Bestaande klanten op de 2e plaats
Wat me opvalt is dat leveranciers als Wolters Kluwer en Visma | DizzyData eerst de overgang regelen naar één bepaalde toepassing en dan pas hun klanten informeren en feitelijk voor het blok zetten. Ik vraag me dan meteen af hoe lang Wolters Kluwer al contact heeft met Exact en hoe lang DizzyData en Lyanthe al bezig zijn met dat robuuste migratietraject. En of ze hun klanten niet al eerder konden informeren.

Ik word een beetje flauw van leveranciers die plotseling stoppen met bepaalde software en dan meteen hun voorkeur uitspreken voor een opvolger zonder onderbouwd openbaar testrapport.

Wie is de volgende?
Wie het weet mag het zeggen. 
Op zich begrijp ik het best als leveranciers op enig moment de stekker uit bepaalde software trekken. 
Maar ik vind tegelijkertijd dat leveranciers daarbij bestaande klanten niet opeens voor het blok moeten zetten. 

Voorstel
Ik wil bij deze voorstellen dat als gerenommeerde leveranciers stoppen met software dat ze hun klanten minimaal een jaar de tijd geven om over te stappen. En dat ze een migratietraject aanbieden dat open staat voor meerdere alternatieven. 

NBA, RB, etc.
Wat betreft mijn hiervoor genoemde voorstel wordt het de hoogste tijd dat branche- en beroepsorganisaties ook eens duidelijke afspraken maken met softwareleveranciers en op die manier echt voor de belangen van hun leden op komen.  

Zie ook mijn post op LinkedIN.
     

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren
Bronvermelding STIPAC
Internet URL STIPAC

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED