Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Software nieuws

Artificial Intelligence (AI) in salarisadministratie: Loket.nl ziet kansen

Plaatsingsdatum 30-11-2023
Berichtdatum 30 november 2023

In een recent interview met Ronnie Overgoor, deelt Marc van Gaal, directeur van Loket.nl, zijn kijk op de komst van AI in HR en salarisadministratie. Loket.nl zet met de introductie van de digitale assistent Robin een grote stap in de richting. Volgens van Gaal hoeven salarisprofessionals AI niet als een bedreiging te zien, maar juist als een kans die de efficiëntie kan verhogen.

Zie AI als een enorme kans
Van Gaal benadrukt dat AI aanzienlijke kansen biedt voor mkb-ondernemers om tot wel 50% efficiënter te werken. Met Robin, getraind op complexe wet- en regelgeving, kunnen salarisprofessionals niet alleen vragen beantwoorden, maar ook taken automatiseren. En gezien het personeelstekort een belangrijke zorg is, is efficiënter werken erg belangrijk. Door het inzetten van dit soort AI-tools, kunnen salarisprofessionals zich richten op waardevollere en complexere taken. 

Digitale assistent Robin; meer dan een chatbot
Loket.nl heeft recentelijk Robin geïntroduceerd, een persoonlijke online assistent in de applicatie. Hoewel sommige het als een chatbot zouden zien, benadrukt van Gaal dat dit niet het geval is. Volgens hem gaat Robin veel verder dan een traditionele chatbot. Gebaseerd op algoritmes van ChatGPT, is Robin getraind op het Handboek Loonheffingen in plaats van voorgeprogrammeerde antwoorden, waardoor het meer accuraat en flexibeler is.

Van Gaal erkent dat hoewel Robin snel en nauwkeurig antwoorden kan geven (met een huidige accuraatheid van 75%), perfectie onrealistisch is. “Robin is een aanvulling, geen vervanging van menselijke expertises.” In de toekomst wil Loket.nl Robin nog slimmer maken door samenwerking met AI en slimme robots, waarbij AI niet alleen antwoorden geeft maar ook actief deelneemt.

Blik op de toekomst
Volgens van Gaal raakt de mens nooit uitgespeeld door AI, de menselijke factor blijft altijd. “Maar met behulp van AI-tools kun je menselijke fouten voorkomen en je daardoor richten op het geven van advies en extra waarden aan je klanten. Voor accountantskantoren is het belangrijk om ruimte te creëren voor efficiëntie en daardoor te kunnen blijven groeien. Nadenken over vernieuwende software en het aanbieden van een unieke medewerkerservaring beschouwt hij als belangrijke beslissingen voor de toekomst".  

VIDEO
Interview met Marc van Gaal die de visie van Loket.nl op AI bespreekt in een video.
De video is hier te vinden.
  

Categorie(n) Robotic (accounting) en AI, SAAS, Cloud Computing, ICT Innovatie, Branche > Accountantskantoren, Soort > Loon-, salaris- en HRM software
Bronvermelding Loket.nl
Internet URL Loket.nl

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED