Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Software nieuws

EU-richtlijn voor gegevensuitwisseling digitale platformen (DAC7): daar is software voor nodig

Plaatsingsdatum 30-12-2023
Berichtdatum December 2023

De EU heeft de nieuwe Richtlijn (EU) 2021/514 (DAC7) per 2023 ingevoerd om te zorgen voor meer fiscale transparantie in de digitale economie. Dit betekent dat digitale platformen verplicht zijn om informatie over verkopers die gebruikmaken van deze platformen, zoals hun inkomsten, door te geven aan de Belastingdienst. Daar is software voor nodig. Wat betekent dit voor u?

Platformexploitanten die een DAC7-rapportage in moeten leveren denken na over de softwarematige kant van het rapporteren en komen wellicht bij u. Om de benodigde gegevens te selecteren, in de vereiste XML-structuur te plaatsen en uit te wisselen via Digipoort kan de platformexploitant namelijk software aanschaffen, laten ontwikkelen, zelf ontwikkelen of gebruik maken van diensten van een (fiscaal) dienstverlener.

Voor softwareontwikkelaars
Gaat u software ontwikkelen voor deze rapportage? Meld u dan aan voor een account op deze website. Hiermee krijgt u toegang tot de technische specificaties, de Validatie Test Service en onze servicedesk. Ook ontvangt u onze nieuwsberichten over deze rapportage met informatie over onder andere nieuwe ontwikkelingen en nieuwe versies van specificaties.

DAC7-rapportage in XML-formaat
Om de benodigde gegevens te selecteren en in de vereiste XML-structuur te plaatsen raadpleegt u de specificaties die op de ODB-site van de Belastingdienst zijn gepubliceerd.

U kunt de door uw software gegenereerde testberichten valideren in de Validatie Test Service (VTS).
In het document ‘Specifications ValidationTestService Digital Platforms Income Information_DAC7’ kunt u lezen wat de VTS controleert en welke beperkingen er voor de VTS gelden.

Uitwisselen van berichten via Digipoort
Voor het uitwisselen van berichten via Digipoort raadpleegt u het Dialoogmodel voor de interactie tussen een inzender en de Belastingdienst. Voor de DAC7-rapportage wordt gebruik gemaakt van het koppelvlak Digipoort WUS voor Bedrijven. De actuele Koppelvlakspecificaties staan op de website van Logius.  Voor het uitwisselen van berichten via Digipoort heeft de inzender een PKIoverheid certificaat nodig. 

Meer informatie
Wilt u meer weten over DAC7? Kijk op www.belastingdienst.nl/dac7. Deze site heeft een speciaal deel gericht op softwareontwikkelaars.

Overige informatie vindt u hieronder:

Categorie(n) Soort > Externe verslaggeving, Branche > Accountantskantoren, Standaardisatie, (open)standaarden, Audit, dossierbeheer en data analyse, Soort > EAI, EDI, Webservice en API, Kennisplatform Administratieve software
Bronvermelding Belastingdienst

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED