Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Archief Bijdrage van Bloggers (blogs)

Branche - Financials > Branche > Financials

[ 1 ] tot [ 50 ] van totaal [ 71 ] berichten

ESG, duurzaamheidsrapportage, CSRD... Het komt steeds dichterbij (12-03-2024)
ESG, duurzaamheidsrapportage, CSRD… Het wordt steeds vaker genoemd en het komt steeds dichterbij. Waar staan al die afkortingen voor? Wat betekenen die begrippen? En, raakt het jouw organisatie? We leggen je in dit artikel uit wat ESG betekent, wat CSRD inhoudt en wanneer jouw organisatie met deze nieuwe regelgeving te maken krijgt. Laten we beginnen met CSRD.

Digitalisering Inkoopprocessen Rijksoverheid: E-orders via Peppol (28-02-2024)
Een aantal leveranciers ontvangen dagelijks e-orders van de Rijksoverheid via Peppol, deze leveranciers hebben hierdoor het verkoopproces vergaand kunnen automatiseren. In 2024 gaat de Rijksoverheid verder met het aansluiten van leveranciers op Peppol. De inkoopprocessen in Peppol kennen een aantal varianten waarmee inkoopprocessen gedigitaliseerd kunnen worden; order only, ordering en advanced ordering.

Veel meer inzicht vanuit je boekhouding door RGS MKB boekingsdimensies (22-02-2024)
Heb je als ondernemer continu (dus niet alleen na afloop van een boekjaar) inzicht in de kosten per vervoermiddel op kenteken. Inzicht in de opbrengst van afstandsverkopen per EU-land en BTW-code. Een specificatie van privé opname en -stortingen per vennoot. Werkkosten in relatie tot de vrije ruimte. Omzet per productgroep. En inzicht in de kosten per soort van energieverbruik.

Met slimme jaarrekeningsoftware een jaarrekening opstellen (10-01-2024)
Je wilt jouw kostbare tijd liever in je onderneming steken dan in financiële rompslomp. Helaas is het opstellen van een jaarrekening voor de meeste ondernemingen verplichte kost. Met slimme jaarrekeningsoftware kun je zelf een heel eind komen bij het opstellen van de jaarrekening.

De Belastingdienst en openstaande zaken RGS en Auditfile Financieel: voorstel voor afronden (29-08-2023)
De Belastingdienst was in 2012 een van de belangrijke organisaties bij het opstellen van de uitgangspunten rondom het tot stand komen van RGS. Het realiseren van die uitgangspunten bleek echter een brug te ver. Met als gevolg de nodige openstaande zaken ruim 10 jaar na dato. Ook de verdere ontwikkeling van de Auditfile Financieel (XAF) verdient al jaren opnieuw aandacht.

Duurzaamheidsregistratie: verplicht rapporteren over de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer uitgesteld naar medio 2024 (24-07-2023)
Duurzaamheidsregistratie is een actueel onderwerp. Zo heeft het registreren van CO2-uitstoot door het bedrijfsleven alle aandacht. De vraag is dan welke softwaresystemen daar ondersteuning aan bieden. Denk hierbij ook aan het registreren van brandstoftype voor materiële vaste activa, zoals vervoermiddelen en machines. En het bijhouden van afgelegde kilometers per soort vervoermiddel en type brandstof.

Artificial Intelligence: getest OpenAI ChatGPT versus Google Bard (19-07-2023)
OpenAI ChatGPT is al wat langer te gebruiken en sinds kort is Google Bard ook in het Nederlands beschikbaar. Dat wil zeggen dat je vragen in het Nederlands kunt stellen en ook antwoord krijgt in het Nederland. In beide gevallen wordt keurig gemeld dat nog sprake is van experimentele software en dat de resultaten onjuiste informatie kunnen bevatten. Al met al toch een goed moment om beide AI-tools twee dezelfde vragen voor te leggen.

Documenten worden vervangen door gestructureerde datasets (22-06-2023)
In de huidige bedrijfswereld draait veel nog om het creëren van rapporten en documenten. Echter, met de opkomst van geavanceerde technologieën en de groeiende hoeveelheid beschikbare gegevens, begint er een verschuiving plaats te vinden naar een datagedreven benadering.

Wat gaat AI betekenen voor boekhoudsoftware? (08-06-2023)
AI staat voor Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. De term AI stamt al uit 1950 toen de Amerikaanse computerwetenschapper John McCarthy de term bedacht. De Ontwikkeling van AI gaat hand in hand met de ontwikkeling van computertechnologie.

Presentatie: Current state of Open Banking in the Netherlands (27-04-2023)
Presentatie gegeven door Hessel Kuik over de huidige status van Open Banking, namens de PSD2 Software Industry Group (PSD2SIG). Hessel is voorzitter van de PSD2SIG, Founder/CEO van Bizcuit en board member bij Holland Fintech.

Voorkom fraude bij uitbetaling salaris: voldoe aan de WAS met de IBAN-Naam Check (09-04-2023)
Fraudeurs hebben het zeker niet alleen gemunt op de wereld van het grote snelle geld. Ook bij 'eenvoudige' salarisbetalingen kunnen ze op grote schaal schade aanrichten. Werkgevers hebben hierbij een verantwoordelijkheid om rekeninginformatie dubbel te checken en dat kan omslachtig zijn. Maar, daar is een oplossing voor.

RGS onderbrengen bij het SBR programma en de NBA is verkeerd uitgepakt (10-12-2022)
Inmiddels zijn we 10 jaar bezig met RGS zonder dat het echt tot bloei is gekomen. Nog geen 5% van alle accountants- en administratiekantoren maakt nu optimaal gebruik van RGS. Gebruik je RGS uitsluitend voor de koppeling tussen grootboek en raportagesoftware voor de jaarrekening, dan is de kans groot dat je tevreden bent over RGS. Besef je dan wel dat je minder dan 10% van het RGS potentieel gebruikt.

30 kengetallen beschikbaar op basis van RGS met formules voor iedere boekhouding (31-10-2022)
Hoe kun je de accountancysector en financials in het bedrijfsleven stimuleren gebruik te maken van het referentie grootboekschema (RGS). Het antwoord is simpel: "Zorgen dat RGS van toegevoegde waarde is voor de beoogde doelgroep". Inmiddels wordt door GBNED gewerkt aan meerdere initiatieven om het gebruik van RGS in de praktijk te stimuleren. Een van deze initiatieven is RGS kengetallen.

Nooit meer vaste activa en afschrijvingen handmatig overnemen in rapportage- en fiscale aangiftesoftware (31-08-2022)
Als het gaat om registratie van vaste activa worden gegevens als aanschafdatum, restwaarde en WOZ-waarde nu nog massaal met de hand overgenomen in bijvoorbeeld fiscale aangiftesoftware, terwijl dit eenvoudig automatisch is te regelen vanuit de boekhouding. De RGS vaste activastaat is een nieuwe standaard om vanuit de boekhouding vaste activagegevens aan te leveren aan andere systemen, mede op basis van RGS.

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD): richtlijn en normen (15-07-2022)
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht organisaties te rapporteren over de milieu impact en de sociale impact van hun bedrijfsactiviteiten. Wat betekent dit nu precies, voor welke bedrijven geldt dit en welke gevolgen heeft dit voor accountants en ondernemers?

PSD2 en nieuwe bankkoppelingen (09-07-2022)
Inmiddels ben je er vast van op de hoogte dat de huidige boekhoudkoppelingen van de banken binnenkort worden ‘uitgezet’. Om ervoor te zorgen dat de banktransacties in het boekhoudpakket blijvend worden ingelezen, moet je een nieuwe koppeling activeren. Deze nieuwe koppeling wordt gestart vanuit het boekhoudpakket, en de rekeninghouder (de ‘eigenaar van de banktransacties’) is de enige persoon die de koppeling tot stand kan brengen.

Loonjournaalpost automatisch boeken: standaard voor alle salaris- en boekhoudsoftware (21-06-2022)
Je kent het wel: de periodieke loonjournaalpost die maandelijks trouw handmatig wordt ingevoerd in de boekhouding voor zowel kleine als grote bedrijven. Afgezien van salariscorrecties in elk geval 12 maal per jaar handmatig werk voor een administratief medewerker. Dat laatste is verleden tijd met de nieuwe RGS Journaalsoorten.

Printen, ondertekenen en weer inscannen. Is dit wel rechtsgeldig? (14-06-2022)
Printen, ondertekenen en weer inscannen. Het is de meest voorkomende wijze van ‘digitalisering’ van de handtekening op papier. Om documenten vervolgens per e-mail uit te wisselen. De werkwijze is in corona-tijd, waardoor we meer op afstand werken, snel geadopteerd. De gescande kopie bewaren we vervolgens. Goed idee? Nee, zo bleek uit een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam.

Hoe controleer je als accountant de juistheid van transacties en voorkom je zo fraude en fouten? (28-05-2022)
Oplichting door onterechte overboekingen is een groot financieel probleem. Bij Bol.com hebben oplichters kans gezien om €750.000 buit te maken. Bol.com dacht het geld over te maken naar het bedrijf Brabantia, maar de betaling kwam bij oplichters terecht. Ook heeft een medewerker van een bedrijfspensioenfonds kans gezien om €75.000 weg te sluizen naar een bankrekening van een handlanger.

Repeterend werk elimineren met RPA (03-05-2022)
Automatiseren is hot. De afgelopen jaren kan je geen blog of vakblad openen zonder hiermee geconfronteerd te worden. Een vorm van automatiseren waar je minder vaak over leest is Robotic Process Automation (RPA). Door RPA toe te voegen aan je organisatie kan je automatiseren zonder te koppelen, waardoor je al snel virtuele assistenten hebt die je helpen met de saaie, repetitieve taken.

Overheid en grote ondernemingen laten het MKB onvoldoende meeprofiteren van elektronisch factureren (08-04-2022)
Er zijn overheden en ondernemingen die leveranciers verplichten om facturen via Peppol aan te leveren, maar dat op hun beurt zelf niet doen. Deze partijen blijven gewoon Facturen per email verzenden als bijlage in PDF of in het ergste geval facturen sturen per post.

Wat verstaan we onder een boekhoudpakket? (12-03-2022)
Boekhouden is een onderdeel van de financiële administratie. Het maken van offertes en het bijhouden van gewerkte uren voor de zelfstandigenaftrek, zijn ook deel van de financiële administratie maar komen niet terug in de jaarrekening. Als boekhouden slechts een deel is van de financiële administratie, is de vraag: welk deel?

Het verzamelen van duurzaamheidsdata en het maken van duurzaamheidsrapportages (26-02-2022)
We staan voor een ongeëvenaarde crisis. De Experts zijn er nog niet over uit wat precies de grootste bedreiging is voor de mensheid: ontbossing, klimaatverandering, milieuvervuiling of het verlies aan biodiversiteit. Het is in feite ook niet belangrijk want we zullen al deze problemen moeten oplossen en we kunnen niet veel langer meer wachten om daarmee te beginnen.

ionite: figures on the use and growth of Peppol (22-02-2022)
ionite, specializes in e-invoicing consultancy and services, gives an overview of the number of connections to Peppol. These statistics are based on information provided by the Peppol Directory.

E-facturen: nog veel winst te behalen (27-01-2022)
Alles gaat steeds sneller, beter en met minder menselijke handelingen. Een goede ontwikkeling, vind ik. In de 20 jaar dat ik als consultant werk in de wereld van de financiële systemen staat ook de automatisering van financiële processen niet stil. Processen kunnen met de jaren steeds een versnelling hoger en we zijn beter in control.

Verzamelfacturen in factuur- en erp-software: vloek of zegen (26-12-2021)
Stel je werkt met balieverkopen en monteurs van installatiebedrijven komen tot wel meerdere malen per dag onderdelen afhalen, waarvoor telkens een afleverbon met een apart ordernummer wordt afgegeven. In de meest ideale situatie worden de orders en of facturen direct elektronisch verzonden aan de afnemer. Ook worden regelmatig onderdelen terug gebracht.

Hoe herken en voorkom je CEO fraude? (16-12-2021)
Organisaties hebben het erg druk deze dagen. Dat is goed nieuws voor de economie, maar ook voor oplichters! Door de drukte wordt een fout sneller gemaakt en slaan oplichters hun slag. Een bekend fenomeen van de laatste tijd is de zogenaamde ‘CEO fraude’. In dit blog lees je meer over het herkennen en voorkomen van deze vorm van fraude.

Van OLA naar API... ofwel: Einde van de Acceptgiro. De Koning is dood. Leve de Koning! (23-11-2021)
Ik herinner het me nog levendig. Eén keer per maand zat moeders aan de keukentafel, een hele stapel enveloppen voor zich, er zaten altijd een paar blauwe enveloppen tussen, en dan ging ze "de rekeningen betalen".

De kloof tussen boekhoudsoftware en externe verslaggeving (29-09-2021)
Gegevens die verondersteld worden al in de boekhouding aanwezig te zijn worden in de praktijk handmatig nogmaals vastgelegd als het gaat om externe verslaggeving. Bij artikelen over externe verslaggeving wordt vaak voorbij gegaan aan registraties in de boekhouding en niet tot nauwelijks gesproken over het eenmalig vastleggen van gegevens aan de bron en de weg van ‘record to report’. Lees in dit artikel over de oorzaken en hoe het ook anders kan.

Slim en automatisch afletteren: doet uw boekhoudsoftware dat ook (26-08-2021)
Een bekend voorbeeld is het afletteren van openstaande posten (facturen) debiteuren en crediteuren. Met de mogelijkheid om kleine betalingsverschillen automatisch te signaleren en weg te boeken. En kan uw boekhoudsoftware ook automatisch afletteren bij mutaties op bepaalde grootboekrekeningen of andere boekingsdimensies, zoals kostensoorten, projecten of dossiers.

Vaste activa specificatie automatisch aanleveren aan de winstaangifte, kredietrapportage en jaarrekening (22-08-2021)
Je levert cijfers voor de winstaangifte (IB, VPB) automatisch aan vanuit het grootboek op basis van de RGS brugstaat met grootboeksaldi (of in Json formaat via een API, or else) en dan blijkt dat je achteraf handmatig gegevens moet aanvullen die notabene al wel aanwezig zijn in je boekhouding. Denk aan datum in gebruik name, datum buiten gebruik stelling, WOZ-waarde en de restwaarde. Zaken die niet in je grootboek zitten, maar natuurlijk wel in je vaste activa administratie.

Dit moment is een gouden kans voor e-factureren (19-06-2021)
Gerard Bottemanne ziet als ICT- en accountingspecialist in Nederland momentum ontstaan rond e-factureren. Als eigenaar van onderzoeksbureau GBNED spant hij zich bovendien in om het gebruik van e-factureren te stimuleren. Zo heeft hij in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) met enkele softwareleveranciers en serviceproviders de kopgroep e-retour gevormd, om de voordelen van statusberichten bij e-facturen te laten zien.

Lastenvermindering en RGS, dankzij het CBS (23-04-2021)
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toont als eerste grote overheidsorganisatie aan dat een financiële rapportage direct en eenvoudig gevuld kan worden vanuit de boekhouding op basis van louter RGS.

B2G elektronisch factureren in Duitsland met planning per deelstaat (06-01-2021)
Net als in andere landen in de Europese Unie (EU), werd met de komst van de EU e-invoicing Directive 2014/55/EU duidelijk dat ook Duitsland business-to-government (B2G) e-facturatie verplicht moest gaan stellen. In deze blog leest u alles wat u moet weten over e-facturatie in Duitsland, inclusief belangrijke deadlines per deelstaat.

Wat u moet weten als u gaat factureren aan het buitenland: in sommige landen is B2G e-factureren verplicht (27-12-2020)
De ene ondernemer heeft er dagelijks mee te maken, terwijl de andere ondernemer er (bijna) nooit mee te maken krijgt: factureren naar het buitenland. Bij facturatie naar verschillende landen kunnen verschillende btw-regels gelden dan dat u gewend bent. U moet rekening houden met de nieuwe EU-btw-richtlijn e-commerce en in sommige landen is Business to Government (B2G) e-facturatie verplicht.

De stand van zaken rondom het Referentie Grootboekschema voor de administrateur en controller (27-12-2020)
Nu RGS steeds meer gemeengoed wordt is het ten zeerste aan te bevelen aan administrateurs en controllers om te zorgen dat (grootboek)rekeningschema’s volledig zijn gekoppeld aan RGS. Steeds meer softwareleveranciers hebben RGS opgenomen als functie of module binnen hun boekhoudsoftware en daarmee het RGS-schema standaard beschikbaar in hun software om te koppelen aan rekeningschema’s.

Bankrekeningen koppelen aan PSD2: laat uw softwareleverancier, accountant of salarisadministrateur u daarvan profiteren? (08-12-2020)
Voor een efficiënte verwerking en inzicht wil je zoveel mogelijk digitaal en automatisch de relevante informatie ontvangen. Dit zorgt voor tijdsbesparing, minder fouten en actueel inzicht. Banktransacties zijn voor veel softwareoplossingen een fundamenteel onderdeel, zoals bij boekhoud- en ERP-pakketten. ook de mogelijkheid om te betalen via bankkoppelingen is erg interessant.

Veilig, snel en zorgeloos elektronisch factureren met PEPPOL (10-11-2020)
Wist je dat op dit moment meer dan 80% van de facturen handmatig wordt ingevoerd? Hierdoor blijven facturen te lang liggen, ontbreekt een actueel inzicht en is het lastig te bepalen wanneer ergens actie op moet worden ondernomen. Gelukkig kan factureren tegenwoordig sneller, betrouwbaarder en goedkoper. Dankzij het internationale PEPPOL-netwerk om elektronisch mee te factureren.

Elektronisch factureren: Waar moet de administrateur en controller rekening mee houden? (08-11-2020)
Zowel het formaat van elektronische facturen als het verzenden is geharmoniseerd in Nederland door gebruik te maken van UBL en PEPPOL. UBL (Universal Business Language) is al jaren het standaard formaat voor elektronische berichtenuitwisseling. Met Peppol kunnen organisaties in binnen- en buitenland e-facturen uit wisselen via een speciaal beveiligd netwerk.

RPA en robotic accounting zijn niet hetzelfde: beide nader verklaard (28-09-2020)
Robotic process automation (RPA) en robotic accounting worden in de praktijk soms door elkaar gebruikt. Beide begrippen hebben echter een andere betekenis met wel het zelfde doel, te weten: het overnemen van handmatige administratieve taken door de computer.

Een financiele prognose: waarom en hoe (27-08-2020)
Wil je als ondernemer of bestuurder succesvol zijn, nu en in de toekomst, dan is het belangrijk dat je naast een financiële begroting ook een financiële prognose of financiële planning maakt voor je organisatie. In deze blog bespreekt Dagmar van Eijs, oprichter van Planning Company, waarom dat nodig is en geeft hij een aantal concrete tips.

Procesgerichtheid en bedrijfsadministratie (18-08-2020)
Met de komst van automatisering werden routinematige handelingen het eerst in software verpakt om daarmee met name een efficiencywinst te realiseren. Pas toen logistiek en boekhouding aan elkaar werden gelinkt, ontstond er een nieuw concept: ERP (Enterprise Resource Management). Bedrijfsprocessen (en met name de logistiek daarbinnen) werden leidend voor de vastlegging.

eProcurement: uitkomst voor het 100% automatisch afhandelen van eFacturen (15-08-2020)
Bij grotere organisaties vormt eProcurement (elektronisch inkopen) onderdeel van de administratieve keten. Ook bij kleinere organisaties die met een goederenbeweging te maken hebben, zoals een groothandel, bouwbedrijf en webwinkel, speelt eProcurement een rol. In veel gevallen wordt dan gewerkt met een ERP-systeem of een boekhoudsysteem met aanvullende functies.

ERP Direct van AFAS kreeg consultancybureau Medicine for Business als klant (25-07-2020)
Oprichter en CEO Elo Bosma van Medicine for Business kende de software van AFAS – net als die van concurrerende aanbieders – van zijn consultancywerkzaamheden in de gezondheidszorg. Hij was al langer op zoek naar goede bedrijfssoftware die past bij de groeiambitie van zijn bedrijf. Een ERP-pakket ziet hij wat dat betreft als 'een vereiste voor een volwassen bedrijfsvoering'.

Customer Relationship Management (CRM) versus Enterprise Resource Planning (ERP) (14-07-2020)
Enterprise Resource Planning (ERP) en Customer Relationship Management (CRM) lijken in eerste instantie veel overeenkomsten met elkaar te hebben. Beide bevatten immers veel bedrijfscontacten, bedrijfsgegevens en bedrijfsorders. Beide systemen zijn geschikt voor het verwerken van informatie met betrekking tot een bedrijf of een organisatie. Maar wat onderscheidt ERP van CRM nu eigenlijk?

Vanuit je boekhouding met een druk op de knop zien welke externe rapportages gevuld zijn (10-06-2020)
Je hebt RGS gekoppeld aan je interne rekeningschema. Dan kun je, in principe, vanuit je boekhouding met één druk op de knop zien welke externe rapportages gevuld zijn en per rapportage in hoeverre de cijfers compleet zijn.

PSD2 gaat het leven van ondernemers makkelijker maken: tijd voor actie door accountants en softwareleveranciers (27-05-2020)
Tot voor kort was PSD2 nog een vrij onbekend onderwerp voor het grote publiek. Sinds eind 2019 is daar verandering in gekomen en staan kranten, vakbladen, websites en social media er vol van: PSD2 is een hot topic. Maar wat is PSD2 nou eigenlijk? En wat betekent dat voor jou als ondernemer, accountant of softwareleverancier? In dit artikel leg ik uit wat PSD2 is, waarom het nu (hoog) tijd is om te actie te ondernemen en welke mogelijkheden er zijn om dit te doen.

Nederland administratief op achterstand op het gebied van de auditfile (25-04-2020)
Het Noorse Ministerie van Financiën heeft de regels rond de aldaar geldende administratieplicht aange-scherpt. Er vanuit gaande dat een boekhoudpakket in staat is om een balans en resultatenrekening aan te leveren, wordt dat pakket ook geacht de onderliggende gegevens digitaal aan te leveren.

Liquiditeitsplanning bieden: doet uw boekhoudpakket dat ook (06-04-2020)
Een liquiditeitsplanning of liquiditeitsprognose kan een waardevol onderdeel zijn van uw boekhoudsoftware, mits opgebouwd uit de juiste onderdelen. Zo helpt een verplichtingenregistratie bij het opstellen van een echte liquiditeitsplanning.

Hoe werkt OCR? En wat is de toekomst van OCR-software? (31-03-2020)
Je hoort veel over het automatisch herkennen van documenten, maar hoe werkt OCR nu eigenlijk precies? De afkorting 'OCR' staat voor Optical Character Recognition. De term vertegenwoordigt een techniek waarmee de computer letters, cijfers en leestekens van een plaatje afleest. Handig, want zo transformeer je documenten tot digitale versies om ze te kunnen bewerken en archiveren.


Onerzoeksbureau GBNED