PSD2-vergunning en leveranciers van boekhoudsoftware
(30-08-2024)
Dit rapport geeft inzicht in vragen en antwoorden daarop door leveranciers van boekhoudsoftware die zelf een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben verkregen en behouden voor het verlenen van een of meer betaaldiensten in het kader van PSD2 (Open banking).
Afnemer online boekhouden in gebreke: van wanbetaler tot aan faillissement met een curator
(15-01-2024)
Iedere ondernemer heeft er wel eens mee te maken. Een o zo vriendelijke klant die als het op betalen aankomt opeens niet zo vriendelijk meer is. Of een brief van een curator waaruit meteen duidelijk is dat een klant, al dan niet geheel onverwacht, failliet is. Dit artikel gaat in op 2 onderwerpen, te weten: 1) Het blokkeren van een online administratie voor wanbetalers en 2) De rechten van een curator.
Boekhoudsoftware: exit strategie en bewaarplicht voor ZZP en klein MKB
(28-01-2022)
Onder "Exit strategie" verstaan we het beëindigen van actief gebruik van boekhoudsoftware. In die zin dat er in elk geval geen mutaties door gebruikers meer plaatsvinden in toekomstige periodes vanaf een overeengekomen datum. Dat laatste aan te duiden als “exit datum”. Als voorbeeld hanteren we "1-1-2022" als exit datum in dit rapport. Maar deze exit datum kan natuurlijk ook midden in een (boek)jaar liggen.
Softwarepakket kopen? Dit zijn de 5 juridische topics in ICT
(26-06-2020)
Deze uitgebreide uitgave van Advocatenkantoor Legalz behandelt de volgende topics: 1) valkuilen in IT-contracten, 2) veilig in de cloud, 3) AVG & software 4) de rol van onderhoud en 5) internationaal contracteren.
Onderzoeksbureau GBNED en de AVG
(22-05-2018)
Vaak doen we onderzoek naar bepaalde software en daaraan gerelateerde ontwikkelingen voor derden. Maar voor de invoering van de AVG (25-5-2018) hebben we onze eigen activiteiten doorgelicht in verband met het vastleggen van persoonsgegevens. Het resultaat daarvan hebben we vastgelegd in dit nieuwsbericht, zodat u weet dat we de AVG serieus nemen binnen onze organisatie.
Legalz: Checklist IT-contracten
(08-11-2017)
Wat zijn de onderwerpen die bij het opstellen van uw ICT-contract dienen te worden geregeld? Die vraag houd menigeen bezig in de fase van het onderhandelingen over en sluiten van contracten over bijvoorbeeld softwareontwikkeling, SaaS-diensten of hosting. Zowel voor leveranciers als voor afnemers is van belang dat zij goede ICT-contracten tot stand brengen.
Presentaties Seminar: elektronisch factureren in de praktijk, gehouden op 7 december 2016
(08-12-2016)
Op woensdag 7 december 2016 vond in EXPO Hoevelaken voor de 1e maal het Seminar: elektronisch factureren in de praktijk plaats. Met uitgebreid aandacht voor o.a. de standaard UBL, verplichtstelling e-factureren aan de Rijksoverheid, gebruikerservaring en aandacht voor purchase-to-pay. Presentaties van diverse sprekers zijn beschikbaar.
Een checklist voor informatiebeveiliging
(10-08-2015)
De IT-jurist krijgt doorgaans veel vragen op het gebied van informatiebeveiliging. Dat is ook logisch omdat het werkveld van een IT-jurist standaard ligt op het grensvlak van IT, recht en informatiebeveiliging. In deze checklist wordt een overzicht gegeven van aandachtspunten, die kunnen helpen bij het inzichtelijk maken van eventuele verborgen risico's en het vergroten van het beveiligingsbewustzijn.
Extended software lifecycle management
(08-05-2015)
In de softwarewereld is het begrip "software lifecycle" of "application lifecycle" niet onbekend. De term ziet voornamelijk op het (beheer van het) technisch proces van ontwikkeling en onderhoud van de software door de softwareleverancier. In dit artikel echter, wordt de levensloop van software in een breder perspectief geplaatst.
SaaS-contracten en Service Level Agreements (SLA), een checklist
(22-10-2014)
Tegenwoordig wordt veel software aangeboden via het internet, wat ook wel Software as a Service (SaaS) wordt genoemd. Men kan SaaS gebruiken voor allerlei toepassingen, zoals CRM, ERP, financiële pakketten, etc. Bij de meeste SaaS-diensten worden de afspraken met de klant in een SaaS-overeenkomst vastgelegd, waarin tevens vaak een Service Level Agreement is opgenomen.
Checklist softwareovereenkomsten: aandachtspunten bij de beoordeling van de rechtspositie van een softwaregebruiker
(30-08-2014)
In deze checklist, opgesteld door De IT-Jurist, is een aantal aandachtspunten opgenomen die moeten worden gebruikt bij de beoordeling van de rechtspositie van een softwaregebruiker. Het gaat daarbij om de inventarisatie van de reeds bestaande (contracts)verhoudingen tussen de softwaregebruiker en zijn leverancier.