Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Archief Onderzoek

Horizontaal toezicht > Horizontaal toezicht

[ 1 ] tot [ 20 ] van totaal [ 20 ] berichten

Software voor externe verslaggeving en audit (01-12-2023)
Dit rapport geeft inzicht in standaard software voor externe rapportages en auditfuncties. Bij externe rapportages gaat het om de jaarrekening, aangifte IB en VPB, kredietrapportage, CBC reporting en duurzaamheidsrapportage. En er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de audit in het rapport. Waarbij ingegaan wordt op werkprogramma's, digitaal dossierbeheer en data-analyse voor samenstellen en controle.

RGS succesfactoren en valkuilen: is het na 10 jaar tijd voor een RGS-feestje? (17-11-2021)
De markt is volgens mij positief gestemd over een ontwikkeling als het Referentie Grootboekschema (RGS), maar ook erg terughoudend over het in gebruik nemen van het huidige RGS. Bij leveranciers van boekhoudsoftware is RGS ook niet onopgemerkt gebleven. 15 softwareleveranciers zijn RGS-ready en dat aantal lijkt alleen maar toe te nemen. Leveranciers van fiscale aangiftesoftware gebruiken RGS voor het automatisch inlezen van cijfers voor de winstaangifte IB en VPB.

Switchen van boekhoud-, salaris- en fiscale aangiftesoftware: vendor lock-in en dataportabiliteit (28-01-2019)
Gericht op standaard boekhoudsoftware, salarissoftware en fiscale aangifte software is een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om te switchen van het ene naar het ander softwarepakket met behoud van gegevens. Dit heeft eveneens geleid tot een uitgewerkt voorstel gericht op de exit strategie van boekhoudsoftware.

Koppelverkoop Belastingdienst bij keuze boekhoudsoftware voor de ZZP-markt (22-03-2018)
Wat we ons afvragen is of de belastingdienst niet buiten haar boekje gaat nu zij openlijk zzp’ers werft om deel te nemen aan haar ‘proef’, waarbij diezelfde zzp’ers alleen de keuze hebben uit slechts een paar boekhoudpakketten die dus Zeker-Online gecertificeerd zijn. Zullen goede pakketten zijn, maar zijn dat in alle gevallen wel de beste oplossingen voor zzp’ers? Dat is volgens ons in elk geval niet aan de belastingdienst om te bepalen.

Terugblik Kennisplatform administratieve software 16-6-2016: meldplicht datalekken, keurmerk software, Fraudehelpdesk en UBL (15-06-2016)
Met als onderwerpen: Meldplicht datalekken en Safe Harbor / Privacy Shield actualiteiten, een keurmerk voor software en clouddiensten, de introductie van B2B (business to business) activiteiten door de Fraudehelpdesk en de relatie met standaard software en tot slot Elektronisch factureren met UBL in een Europees kader.

Presentaties Kennisplatform Administratieve Software op 27 sep 2011 over eFactureren, eHerkenning, BAPI certificaten, Horizontaal Toezicht en XML Auditfiles (04-10-2011)
Op 27 september 2011 is een bijeenkomst gehouden van het Kennisplatform Administratieve Software in combinatie met een bijeenkomst van het XML Platform. Vanwege de grote belangstelling is de bijeenkomst gehouden op het kantoor van Bouwend Nederland te Zoetermeer. Centrale punten tijdens de bijeenkomst waren: eHerkenning, BAPI certificaten, Horizontaal Toezicht en XML Auditfiles.

Update: overgang van BAPI naar Digipoort brengt extra certificaatkosten met zich mee (15-09-2011)
Een accountantskantoor is voor een PKIoverheid services certificaat en één beroepscertificaten in totaal meer dan 1000 euro aan kosten voor 3 jaar kwijt. Dat is duidelijk een ander bedrag dan de kosten die gemoeid zijn met een BAPI certificaat voor de Belastingdienst.

XML Auditfiles: waar de Belastingdienst is gestopt pakken commerciële aanbieders de draad op (07-06-2011)
Met behulp van XML Auditfiles is het de bedoeling om de gegevens uit administratieve systemen te kunnen uitwisselen via standaard XML formaten. Er is sprake van open standaards die voor iedereen beschikbaar zijn gesteld. XML Auditfiles zijn op dit moment beschikbaar voor boekhoudsystemen (XML Auditfile Financieel), salarissystemen (XML Auditfile Salaris) en kassasystemen (XML Auditfile Afrekensystemen).

Terugblik Praktijkdag SBR/XBRL voor intermediairs, 14 april 2011 (18-04-2011)
Op dit moment is vanuit de overheid besluitvorming onderhanden om Digipoort per 2013 in te zetten als exclusief kanaal voor het ontvangen van IB en VPB aangiftes voor de Belastingdienst in XBRL formaat. Digipoort is dan de opvolger van BAPI voor deze aangiftes. De overgang naar XBRL is daarmee dan ook een feit.

Gratis overzicht vWIA en standaard WIA (VPB).
Verkorte winstaangifte VPB via XBRL: niet de beloofde lastenvermindering
(03-01-2011)
De vraag die we ons kunnen stellen is of het wel rendabel is om de vWIA VPB in XBRL aan te leveren als de standaard aangifte VPB met meer dan 50% is ingekort? Wij stellen een vergelijkend overzicht beschikbaar, waarmee u deze vraag zelf kunt beoordelen.

GRATIS onderzoeksrapport: boekhoudsoftware en assurance (28-12-2010)
Als we het begrip 'Assurance' vertalen op het gebied van economie en handel komen we op 'mate van betrouwbaarheid' en 'zekerheid'. Bij een boekhouding gaat het er dan om welke mate van betrouwbaarheid ontleend kan worden aan de boekhouding en welke zekerheid dit oplevert.

Terugblik Jaarcongres ICT Accountancy en presentaties beschikbaar (29-11-2010)
Het 9e Jaarcongres ICT Accountancy is op 17 november 2010 gehouden in Leiden. Met een totale aanwezigheid van zo'n 200 personen, boeiende sprekers en een uitgebreide informatiemarkt, kijken wij terug op een geslaagd evenement. Presentaties van enkele sprekers zijn beschikbaar.

Artikel: Horizontaal toezicht ZZPers via samenwerken in the Cloud (28-07-2010)
Met name gericht op de grote groep ZZPers doet de Belastingdienst onderzoek naar nieuwe mogelijkheden onder de noemer Samenwerken in the Cloud.Het gaat dan om cloud computing en cloud auditing, met nieuwe kansen om te komen tot een betrouwbaar traject van transactie tot aangifte.

Belastingdienst HTO: Samenwerken in the Cloud (24-05-2010)
Tijdens de tweede bijeenkomst van het Kennisplatform administratieve software op 28 april 2010 is een presentatie gegeven door de Belastingdienst, met als titel: Samenwerken in the Cloud. De presentatie gaat over nieuwe mogelijkheden voor ZZP’ers: cloud computing en cloud auditing.

Boekhoudsoftware en Assurance: hoe betrouwbaar is uw boekhouding? (28-12-2009)
Bij een boekhouding gaat het er bij assurance om welke mate van betrouwbaarheid ontleend kan worden aan de boekhouding en welke zekerheid dit oplevert. Boekhoudsoftware, maar natuurlijk ook ERP software, kan in belangrijke mate bijdragen tot het efficiënt uitvoeren van assurance maatregelen.

Terugblik kenniscongres administratieve software 2009 (13-11-2009)
Op 12 november 2009 is voor de derde maal het "Kenniscongres Administratieve software" gehouden. Met onder andere: Software certificering, OverheidsTransatiePoort (OTP), Elektronisch factureren en UBL, Open Standaarden, XBRL en kredietrapportages, Horizontaal toezicht Belastingdienst en trendanalyse financieel administratieve software).

Trendanalyse financieel administratieve software: assurance onderbelicht in boekhoudsoftware (01-10-2009)
Op 30 september j.l. is de "Trendanalyse financieel administratieve software" verschenen met ICT innovaties en de mate waarin leveranciers van financieel administratieve software rekening houden met deze innovaties en wat hun visie daarover is.

Eenvoudige uitwisselbaarheid van gegevens tussen alle boekhoud- en rapportagesoftware: nationaal en internationaal (12-08-2009)
Initiatief Belastingdienst, PricewaterhouseCoopers, Exact Software en Unit 4 Agresso leidt tot eerste ervaring met het uitwisselen van gegevens volgens de internationale XBRL-GL taxonomie.

Wat hebben Samenval, Verkorte Winstaangifte, horizontaal toezicht, kredietrapportage en XBRL met elkaar te maken? (24-11-2008)
Samenval maakt het mogelijk dat kan worden volstaan met een jaarrekening op fiscale grondslag. Een verkorte winstaangifte is gebaseerd op fiscale grondslagen en mag ingediend worden door intermediairs die onder horizontaal toezicht vallen. De relatie met XBRL is gelegen in het feit dat de verkorte winstaangifte opgenomen wordt in de XBRL Taxonomie.

Horizontaal toezicht Belastingdienst versus Open Source bedrijfsapplicaties (13-11-2008)
Bij horizontaal toezicht laat de onderneming de fiscus als het ware over haar schouder meekijken in de keuken. Betrouwbaar werkende softwaresystemen spelen hier natuurlijk ook een rol. Het gaat bij dit laatste niet alleen om het boekhoudsysteem bij het accountants- of administratiekantoor, maar bijvoorbeeld ook om kassasoftware, salarissoftware en ERP systemen.


Onerzoeksbureau GBNED