E-factureren is de eerste stap, digitaal zakendoen het doel
(23-10-2022)
E-factureren betekent veel meer dan alleen facturen elektronisch versturen, aldus Raymond Dijkstra, businessconsultant bij Logius. Het opent de deur voor digitaal zakendoen tussen overheden, hun leveranciers en andere partners. 'Dat is waar wij het Rijk bij helpen, met voorzieningen als Digipoort en het stimuleren van Peppol', vertelt hij.
Verkoopfacturen van factuursysteem naar boekhouding automatisch overzetten in UBL
(26-07-2022)
Handmatig overnemen van verkoopfacturen in de boekhouding. Dat komt vaker voor dan je denkt. Stel je hebt als ondernemer een factuurprogramma of een webwinkel. Voor de financiële verantwoording en afwikkelen van betalingen wil je dan de facturen opnemen in de boekhouding. In lang niet alle gevallen is dan sprake van een koppeling tussen factuurprogramma, webwinkel en boekhoudsoftware.
Overheid en grote ondernemingen laten het MKB onvoldoende meeprofiteren van elektronisch factureren
(08-04-2022)
Er zijn overheden en ondernemingen die leveranciers verplichten om facturen via Peppol aan te leveren, maar dat op hun beurt zelf niet doen. Deze partijen blijven gewoon Facturen per email verzenden als bijlage in PDF of in het ergste geval facturen sturen per post.
Jheronimus Accountants deelt ervaring met het automatisch afhandelen van inkomende facturen
(20-03-2022)
Voor het zoveel mogelijk automatisch afhandelen van inkomende facturen (voor klanten) gebruik ik de software van Zenvoices. Deze software heeft de mogelijkheid om te bekijken hoe goed de verwerking van facturen is over de verschillende administraties. Van daaruit kun je als kantoor bekijken waar verbetering mogelijk is in de automatische verwerking.
ionite: figures on the use and growth of Peppol
(22-02-2022)
ionite, specializes in e-invoicing consultancy and services, gives an overview of the number of connections to Peppol. These statistics are based on information provided by the Peppol Directory.
E-facturen: nog veel winst te behalen
(27-01-2022)
Alles gaat steeds sneller, beter en met minder menselijke handelingen. Een goede ontwikkeling, vind ik. In de 20 jaar dat ik als consultant werk in de wereld van de financiële systemen staat ook de automatisering van financiële processen niet stil. Processen kunnen met de jaren steeds een versnelling hoger en we zijn beter in control.
Verzamelfacturen in factuur- en erp-software: vloek of zegen
(26-12-2021)
Stel je werkt met balieverkopen en monteurs van installatiebedrijven komen tot wel meerdere malen per dag onderdelen afhalen, waarvoor telkens een afleverbon met een apart ordernummer wordt afgegeven. In de meest ideale situatie worden de orders en of facturen direct elektronisch verzonden aan de afnemer. Ook worden regelmatig onderdelen terug gebracht.
Help! Steeds meer xml-standaarden
(29-10-2021)
eVerbinding transformeert xml-facturen automatisch van en naar verschillende standaarden en versies van standaarden. Het doel is dat je je als gebruiker van eVerbinding geen zorgen hoeft te maken welke xml-standaard je leverancier of klant gebruikt, omdat wij deze automatisch kunnen omzetten. Dit maakt de discussie over standaarden voor onze gebruikers overbodig.
Dit moment is een gouden kans voor e-factureren
(19-06-2021)
Gerard Bottemanne ziet als ICT- en accountingspecialist in Nederland momentum ontstaan rond e-factureren. Als eigenaar van onderzoeksbureau GBNED spant hij zich bovendien in om het gebruik van e-factureren te stimuleren. Zo heeft hij in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) met enkele softwareleveranciers en serviceproviders de kopgroep e-retour gevormd, om de voordelen van statusberichten bij e-facturen te laten zien.
Informer deelt ervaring over privaat-publieke samenwerking
(10-05-2021)
Het toepassen van een systematische aanpak voor het integreren van wettelijk fiscale vereisten in geautomatiseerde taken en processen is het kernpunt van de samenwerking van Informer met de Belastingdienst. Informer heeft haar boekhoudsoftware op zo’n manier ontwikkelt dat ondernemers die hun boekhouding in Informer doen, als vanzelf aan de regels voldoen: ‘compliance by design’.
E-factureren in Europa: Portugal, Finland en Frankrijk
(21-03-2021)
Op 16 april 2014 is de EU e-invoicing Directive 2014/55/EU goedgekeurd. Dit betekent dat overheden in de EU landen facturen elektronisch moeten ontvangen. We hebben het dan over B2G. In een serie blogs van TIE Kinetix komen meerdere landen aan bod. In dit geval Portugal, Finland en Frankrijk.
B2G elektronisch factureren in Duitsland met planning per deelstaat
(06-01-2021)
Net als in andere landen in de Europese Unie (EU), werd met de komst van de EU e-invoicing Directive 2014/55/EU duidelijk dat ook Duitsland business-to-government (B2G) e-facturatie verplicht moest gaan stellen. In deze blog leest u alles wat u moet weten over e-facturatie in Duitsland, inclusief belangrijke deadlines per deelstaat.
Wat u moet weten als u gaat factureren aan het buitenland: in sommige landen is B2G e-factureren verplicht
(27-12-2020)
De ene ondernemer heeft er dagelijks mee te maken, terwijl de andere ondernemer er (bijna) nooit mee te maken krijgt: factureren naar het buitenland. Bij facturatie naar verschillende landen kunnen verschillende btw-regels gelden dan dat u gewend bent. U moet rekening houden met de nieuwe EU-btw-richtlijn e-commerce en in sommige landen is Business to Government (B2G) e-facturatie verplicht.
Elektronisch factureren en een Peppol Access Point. Wat is dit laatste en hoe werkt het?
(03-12-2020)
Je hebt vast wel eens gehoord van PEPPOL om elektronisch te factureren. Daarbij komt een Peppol Access Point om de hoek kijken en de vraag is wat dat is. Een Peppol Access Point verbindt organisaties met het Peppol-netwerk, zodat je veilig elektronische documenten zoals e-facturen kunt uitwisselen met iedereen die op dit netwerk is aangesloten. ‘Implement once, connect to all’.
Veilig, snel en zorgeloos elektronisch factureren met PEPPOL
(10-11-2020)
Wist je dat op dit moment meer dan 80% van de facturen handmatig wordt ingevoerd? Hierdoor blijven facturen te lang liggen, ontbreekt een actueel inzicht en is het lastig te bepalen wanneer ergens actie op moet worden ondernomen. Gelukkig kan factureren tegenwoordig sneller, betrouwbaarder en goedkoper. Dankzij het internationale PEPPOL-netwerk om elektronisch mee te factureren.
Elektronisch factureren: Waar moet de administrateur en controller rekening mee houden?
(08-11-2020)
Zowel het formaat van elektronische facturen als het verzenden is geharmoniseerd in Nederland door gebruik te maken van UBL en PEPPOL. UBL (Universal Business Language) is al jaren het standaard formaat voor elektronische berichtenuitwisseling. Met Peppol kunnen organisaties in binnen- en buitenland e-facturen uit wisselen via een speciaal beveiligd netwerk.
Open standaarden als NLCIUS en SETU maken e-factureren veilig en duurzaam
(20-10-2020)
Open standaarden voor digitale gegevensuitwisseling hebben voor e-factureren en e-procurement grote voordelen, aldus Annemieke Toersen. Zij is senior adviseur ICT-standaarden bij het Forum Standaardisatie en lid van het Nationaal Multi-belanghebbenden Forum e-Procurement (NMBF). Daar praat zij mee over e-factureren en e-procurement in Nederland.
Summitto VAT Talks: interview met Gerard Bottemanne van GBNED over E-facturatie
(11-10-2020)
In deze aflevering van summitto’s VAT Talks, spreken wij met Gerard Bottemanne. Gerard doet al jaren onderzoek op het gebied van administratieve software en daaraan gerelateerde onderwerpen. Een voorbeeld hiervan is E-facturatie, iets dat ook erg relevant kan zijn voor het bestrijden van btw-fraude.
eProcurement: uitkomst voor het 100% automatisch afhandelen van eFacturen
(15-08-2020)
Bij grotere organisaties vormt eProcurement (elektronisch inkopen) onderdeel van de administratieve keten. Ook bij kleinere organisaties die met een goederenbeweging te maken hebben, zoals een groothandel, bouwbedrijf en webwinkel, speelt eProcurement een rol. In veel gevallen wordt dan gewerkt met een ERP-systeem of een boekhoudsysteem met aanvullende functies.
Processen verbeteren in rustige tijden: mini-gids om je administratie te optimaliseren
(17-05-2020)
'Processen verbeteren' staat meestal niet bovenaan je prioriteitenlijst. Op de financiële administratie heb je het vaak te druk met andere taken om hier eens goed voor te gaan zitten. Maar nu de coronacrisis volop woedt, is het binnen veel organisaties een stuk rustiger dan normaal. Een uitgelezen kans om je eens te buigen over werkzaamheden waaraan je doorgaans nauwelijks toekomt.
Werken in de cloud: 5 voordelen
(03-03-2020)
De cloud is een verzamelnaam voor ICT-diensten die online draaien in plaats van lokaal. Steeds meer applicaties die nu nog on-premise (lokaal) draaien, worden verplaatst naar een online omgeving in de cloud. Ondanks deze groei zien we bij organisaties nog steeds twijfel bij het overstappen naar de cloud. In deze blog lees je de voordelen van werken in de cloud!
Ons recht op dataportabiliteit
(26-02-2020)
Wat uit het oog verloren is, is dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ook een artikel 20 kent dat ons het recht op dataportabiliteit geeft. Oftewel, de softwareleveranciers dienen er maar voor te zorgen dat de gegevens die ze verwerken en opslaan op een duidelijke, gemakkelijke wijze uit hun systemen te extraheren zijn.
Exact Go; makkelijk factureren voor zzper, automatisch verwerken voor boekhouder
(31-01-2020)
Exact Go is een nieuw gratis programma waarmee zzp’ers en kleine bedrijven kunnen factureren en hun kosten en klanten bijhouden. Hun boekhouder ontvangt de bonnen en facturen desgewenst automatisch voor verwerking in de ‘No hands’ administratie van Exact. Dit is mogelijk dankzij de integratie met Exact voor Accountancy. Daardoor ontstaat inzicht in de financiën.
Bent u ook al PEPPOL-ready?
(30-01-2019)
PEPPOL, het netwerk dat vanaf 18 april 2019 verplicht is voor alle leveranciers van (semi)overheden stelt u in staat om snel en veilig allerlei documenten, zoals facturen, uit te wisselen met deze organisaties. Dit geldt overigens niet alleen voor (semi)overheden: dit is mogelijk met elke organisatie.
Accountantskantoor Omnyacc Van Teylingen koos voor robotic accounting
(21-11-2018)
Accountantskantoor Omnyacc Van Teylingen groeit. Dit heeft vooral te maken met de aantrekkende markt. Om te groeien, kun je 2 dingen doen: nieuwe medewerkers aantrekken of automatiseren. Het accountantskantoor uit Heerhugowaard koos voor robotic accounting. Het resultaat nu al: 5 uur tijdsbesparing per medewerker per maand.
Waarom leveranciers elektronisch aan u zouden factureren
(22-09-2018)
Nu steeds meer organisaties e-factureren ontstaat de vraag hoe je ervoor zorgt dat je zoveel mogelijk facturen elektronisch ontvangt. Facturen elektronisch ontvangen heeft tenslotte veel voordelen ten opzichte van een factuur op papier of in PDF. Het scheelt een ontvangende organisatie vele uren aan inscannen, corrigeren en inboeken. Maar waarom zou een leverancier daaraan meewerken?
E-factureren: Wat is een PEPPOL ID en waarom heb ik het nodig?
(27-07-2018)
Wanneer uw wilt e-factureren via het netwerk van PEPPOL heeft u een PEPPOL ID nodig. Dit nummer zorgt ervoor dat u vindbaar bent in het netwerk en dat u e-facturen kunt verzenden en ontvangen. Een PEPPOL ID kan bestaan uit een KvK-, BTW- of IBAN nummer. Voor overheden kan het PEPPOL ID bestaan uit het Organisatie-Identificatienummer (OIN).
Adaptive onboarding: laat uw leverancier elektronisch aan u factureren
(17-06-2018)
De techniek is op orde, dus we kunnen e-factureren! Heel mooi, maar hoe gaat u ervoor zorgen dat uw leveranciers u e-facturen gaan sturen? Om e-factureren succesvol te maken dient u zoveel mogelijk facturen elektronisch van uw leverancier te ontvangen.
Elektronisch factureren: uw organisatie direct aansluiten op PEPPOL
(24-05-2018)
In plaats van een aansluiting op PEPPOL via een e-facturatie dienstverlener, is het ook mogelijk om als organisatie te kiezen voor een directe aansluiting op het PEPPOL netwerk en dit in eigen beheer te realiseren. Vooral voor grote organisaties of organisaties met een hoog factuurvolume is dit een interessante optie.
Elektronisch factureren via PEPPOL: Native OR NOT native
(26-04-2018)
Iedere organisatie of softwareleverancier kan aansluiten op PEPPOL. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten aansluitingen, namelijk een native aansluiting en een non-native aansluiting op PEPPOL.
Beseft u al dat uniforme e-invoicing vanaf 2019 OOK voor uw organisatie geldt?
(05-04-2018)
Ooit nagedacht over de ultieme manier om e-facturatie binnen uw onderneming in te zetten? U bent er vast niet elke dag mee bezig, maar wij wel. Wij dromen ervan dat de IT-systemen van leveranciers en klanten automatisch aan elkaar kunnen factureren zónder dat daar vooraf afspraken over gemaakt moeten worden, omdat de facturen ‘elkaar, zonder menselijke tussenkomst, helemaal begrijpen’.
E-factureren: maak een plan en verdiep u in het softwarelandschap van uw organisatie
(31-03-2018)
Over de voordelen van e-factureren is al veel geschreven, maar hoe verzilvert u ze? Welke doelstellingen wilt u bereiken en hoe pakt u dat aan? In 4 stappen helpen wij u daar inzicht in te krijgen: Bepaal uw doelstellingen en uw adoptieaanpak, breng uw softwarelandschap in kaart, bereid uw ‘onboarding-strategie’ voor en implementatie aanpak.
Drempelloos e-factureren: net zo eenvoudig als een WhatsApp bericht uitwisselen
(24-02-2018)
De meeste softwarepakketten bieden hun gebruikers de mogelijkheid om te e-factureren. Dat is op zich positief, want e-factureren brengt veel voordelen met zich mee en steeds meer organisaties willen daarvan profiteren. In veel van deze softwarepakketten is e-factureren alleen niet zo eenvoudig.
GDPR en uw financiele afdeling
(06-02-2018)
Er wordt al lange tijd over gesproken, maar op 25 mei aanstaande is het zover. Op die datum treedt de General Data Protection Regulation (GDPR) in werking en dat raakt vrijwel iedere organisatie. Het is een misverstand dat deze wet alleen belangrijk is voor organisaties die data van consumenten verwerken. De wet is namelijk van toepassing op alle data die herleidbaar zijn naar een natuurlijk persoon en vrijwel iedere organisatie verwerkt deze data.
Elektronisch factureren komt alleen van de grond als de overheid denkt vanuit de ondernemer
(21-12-2017)
De overheid is druk bezig met elektronisch factureren. Mede ingegeven door de Europese richtlijn 2014/55/EU die voorschrijft dat in ieder geval alle aanbestedende diensten in de EU vanaf eind 2018 elektronisch factureren moet ondersteunen. Maar daar heeft de gemiddelde MKB-ondernemer bar weinig aan volgens mij. We moeten het roer snel omgooien om juist de MKB-ondernemers te laten profiteren van elektronisch factureren.
Ontwikkelingen betalingsverkeer: PSD2, QR-codes en Payment Service Providers (PSP)
(28-07-2017)
Elke ondernemer heeft te maken met inkoopfacturen, verkoopfacturen en banktransacties die in een boekhoudpakket worden vastgelegd. De meeste ondernemers doen dit al lang niet meer handmatig! Inkoop- en verkoopfacturen worden automatisch herkend, verkoopfacturen worden elektronisch als UBL verzonden en banktransacties worden automatisch in de boekhouding bijgewerkt.
Machine learning, robotic accounting en UBL is prima team voor elektronische factuurverwerking
(23-06-2017)
Bij machine learning is de software om inkoopfacturen te boeken als het ware zelflerend en kan aan de hand van patronen automatisch bepalen hoe inkoopfacturen geboekt worden. Door naast UBL ook machine learning in te zetten wordt robotic accounting in de meest optimale vorm benut om zoveel mogelijk automatisch te boeken.
Feit of fabel: Nederland realiseert in 2012-2017 miljardenbesparing op regeldruk mede dankzij e-factureren?
(02-06-2017)
Vrijdag 12 mei 2017 kwam het bericht naar buiten dat het kabinet over de periode 2012-2017 een miljardenbesparing heeft gerealiseerd door vermindering van de regeldruk. Het is interessant om te zien welke bijdrage van e-factureren levert in die miljardenbesparing. Daarvoor analyseren we het rapport “Goed geregeld | Een verantwoorde vermindering van regeldruk 2012-2017”.
Weten hoe je bedrijf presteert en E-factureren op basis van UBL?
(01-06-2017)
Weten hoe je bedrijf presteert? Daarvoor heb je analysetools nodig die uitgaande- en inkomende financiële geldstromen bijhouden. Deze gegevens kan je ophalen uit de eigen administratie en boekhoudpakketten. Maar de inzage loopt dan minstens twee weken achter. Waar ligt dat precies aan? En hoe kan je deze inzage verbeteren?
Rise of the machines: hoe robots de (ondernemers)wereld veranderen
(16-12-2016)
Robotica. Fabrieken, de gezondheidszorg, het leger en de ruimtevaart kunnen al bijna niet meer zonder. Denk aan robots, kunstmatige intelligentie en drones; dit is de eeuw van ‘the rise of the machines’. Wat gaan deze technologische toepassingen in de toekomst voor ons betekenen? En wat houdt Robotic Accounting nou eigenlijk in? Kortom: heeft robotica écht de toekomst?
PEPPOL (Europese standaard E-invoicing, E-procurement, E-ordering). Wat is de status in Europa?
(16-11-2016)
In toenemende mate moeten leveranciers aan publieke organen hun facturen elektronisch via PEPPOL aanleveren (Pan-European Public Procurement Online). Dus bijvoorbeeld, een fabrikant van medische hulpmiddelen in Nederland, aangesloten op PEPPOL levert aan een Ziekenhuis in Zweden, eveneens aangesloten op PEPPOL, dan zal de inkoper de bestelling via de PEPPOL inkoopinterface plaatsen.
Is een standaard formaat voor de digitale factuur dichtbij?
(04-11-2016)
In de aflopen jaren zijn er diverse standaarden ontstaan die iedereen kent en ook gebruikt. Denk aan het GSM netwerk, Wifi en de USB stick. Voor een factuur is de A4 papier- en PDF variant de meest gebruikte en geaccepteerde standaard. Voor de digitale variant is deze niet zo eenduidig te benoemen.
5 dingen die u over e-invoicing moet weten
(05-10-2016)
E-invoicing maakt een ware opmars mee. Niet alleen Finland (de bakermat van elektronisch factureren) maar ook opkomende economieën als Mexico en Portugal zijn al over teneinde de efficiëntie te vergroten en frauduleuze praktijken aan te pakken. Nederland, toch over het algemeen wel ‘de braafste jongen van de klas’, loopt in dit geval achter.
UBL: Direct overstappen of een hybride model? Facturatiemodel 3.0
(04-03-2016)
Is met de komst van UBL het handmatig boeken en verwerken van facturen verleden tijd? Lees in dit blog mijn kijk hierop en hoe je van handmatig factureren naar een gerobotiseerde boekhouding gaat. OF, hoe je het allebei blijft toepassen in een hybride model. Dat is pas facturatieproces 3.0.
Ziet u door de efacturatie bomen het bos niet meer?
(22-11-2015)
Na een periode waarin scan-en-herken "hot" was voor accountants- en administratiekantoren, staat nu efactureren in het middelpunt.Ik ga u niet uitleggen wat de voordelen van efactureren zijn ten opzichte van scan-en-herken. Dit zal vele inmiddels duidelijk zijn. Waar het mij omgaat is dat er in korte tijd diversen aanbieders zijn van efactureren of namen en termen welke steeds terugkeren als het om efactureren gaat.
Automatisch registrerende en controlerende boekhoudsoftware: droom of werkelijkheid?
(04-05-2015)
De jaren zeventig schreef ik als programmeur boekhoudsoftware voor uiteenlopende organisaties. Van internet was dus geen sprake, laat staan van een begrip als Cloud computing. De Belastingdienst kende geen Auditfiles en een bestandsformaat als XML bestond nog niet. We werden in die tijd nog niet gek gemaakt met beloftes als SBR/XBRL.
Voor leveranciers die factureren aan de overheid in Italie of Spanje is het alle hens aan dek
(03-02-2015)
Waar men zou denken dat elektronisch factureren in Zuid-Europe nog ver weg is, geven de overheden van Spanje en Italië flink gas en maken zij efacturatie zelfs een verplichting om in 2015 nog zaken te kunnen doen met de publieke sector. In Italië is de deadline voor efacturatie aan de overheid recent nog naar voren geschoven naar 31 maart 2015 en in Spanje is dit zelfs gesteld op 15 Januari 2015.
RGS (Uniform rekeningschema) en UBL (Elektronisch factureren): zien is geloven
(15-10-2014)
U herinnert het zich vast nog wel uit de begintijd van SBR/XBRL, Cloud computing en zelfs uit de begintijd van de overgang van DOS naar Windows. Bij elke nieuwe ontwikkeling buitelen softwareleveranciers over elkaar heen met de mededeling dat ze er klaar voor zijn. En zo is het ook met RGS (Uniform rekeningschema) en UBL (Elektronisch factureren). Maar zijn leveranciers er altijd klaar voor?