ICT Accountancy standaarden: gegevensmodellen en gegevensontsluiting voor BI en via APIs
(12-04-2023)
Business Intelligence (BI) toepassingen om zelf gegevens te analyseren en te visualiseren staan volop in de belangstelling binnen de accountancy. De meest gebruikte BI-tool op dit moment is Microsoft Power BI. Maar zonder data kom je niet ver. De vraag is dan ook welke software voor de accountancy biedt APIs om BI door kantoren te ondersteunen. Het gaat dan niet alleen om de boekhoudsoftware, maar ook om data uit andere softwaresystemen.
Gids Salaris- en HRM-software 2023
(28-11-2022)
Met de "Gids Salaris- en HRM-software" biedt Onderzoeksbureau GBNED inzicht in het complete spectrum van toepassingen op het gebied van salaris- en HRM-software. Ook deeloplossingen als personeelsplanning en zelfroosteren. In de gids zijn zo'n 50 toepassingen in kaart gebracht. Ook wordt aandacht besteed aan cloud computing, elektronische gegevensuitwisseling, data-analyse en Beveiliging van persoonsgegevens en de AVG.
Terugblik en presentaties Seminar RPA en Robotic accounting op 12 oktober 2022
(12-10-2022)
Op woensdag 12 oktober 2022 heeft voor de 5e maal het "Seminar RPA en robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Met als centraal thema "Boekhoudsoftware middelgroot en de ondersteuning van robotic accounting". In hoeverre ondersteunen AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, Twinfield en Visma.Net Robotic accounting.
Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting
(12-10-2022)
Met dit onderzoek richten we ons op boekhoudsoftware middelgroot en de mate waarin functionaliteit op het gebied van robotic accounting aanwezig is. Het gaat dan om AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, Twinfield en Visma.Net.
Evaluatie boekhoudsoftware Microsoft Dynamics 365 Business Central door Onderzoeksbureau GBNED
(29-06-2022)
Deze Evaluatie boekhoudsoftware heeft, zoals de naam al zegt, met name betrekking op functies voor het voeren van de boekhouding. Waarbij de nadruk is gelegd op grootboek, debiteuren en crediteuren, voor een deel afgeleid van het keurmerk Betrouwbaar boekhouden. Betreffende functies zijn inhoudelijk getest op basis van een nieuw aangemaakt testaccount.
Gids boekhoudsoftware 2022: alle standaard boekhoudsoftware en hun functionaliteit
(13-06-2022)
De Gids boekhoudsoftware geeft inzicht in nagenoeg ALLE standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP'ers en klein MKB, Middelgrote bedrijven (MKB) en Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals). Compleet met eigenschappen per pakket. De Gids is gratis beschikbaar in PDF-formaat.
Presentaties seminar Boekhoudsoftware, standaarden en koppelingen op 30 maart j.l. beschikbaar
(01-04-2022)
Op woensdag 30 maart 2022 heeft het seminar "Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen", georganiseerd door het STIPAC initiatief van DOCCO en GBNED, plaatsgevonden te Soest. Onderstaand zijn presentaties van sprekers beschikbaar.
Rapport Portaalsoftware vervangen door rapportage Practice management software
(24-03-2022)
Het rapport "Portaalsoftware voor de accountancy" is vervangen door het rapport "Practice management software voor de accountancy". Ook aparte portaalsystemen maken deel uit van dit rapport.
Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers
(14-01-2022)
Online betalingen kent al een aantal jaren een opmars die nog wel even zal aanhouden. Innovaties als cloud computing, e-business, e-commerce en globalisering zijn hier debet aan. De doelstelling van dit rapport is nu juist overzicht bieden in oplossingen voor online betalen in relatie tot boekhoudsoftware. Oftewel: hoe komen online betalingen zo efficiënt mogelijk in de boekhouding terecht?.
De complete gids Elektronisch factureren 2021
(27-02-2021)
Dit rapport heeft als belangrijkste doel het aanbod van software en diensten op het gebied van elektronisch factureren zo volledig mogelijk in beeld te brengen. Om deze software op de juiste manier te kunnen positioneren wordt ook inzicht gegeven in het 'elektronisch factureren landschap' in Nederland. Met een uitgebreide specifieke van tientallen oplossingen.
Gids RPA en robotic accounting
(19-04-2020)
Deze uitgave behandelt zowel Robotic process automation (RPA) als Robotic accounting en daaraan gerelateerde ontwikkelingen. Eerst wordt ingegaan op gehanteerde definities, gevolgd door een nadere toelichting van zowel RPA als Robotic accounting.
Rapport: Cybersecurity met authenticatie- en autorisatiemiddelen (met ondertekenen, wachtwoordmanagers, single sign-on en beveiligd berichtenverkeer)
(28-01-2020)
Dit rapport is primair gericht op authenticatie- en autorisatiemiddelen voor de eindgebruiker in zowel het bedrijfsleven, bij de overheid als binnen de accountancysector. Naast uitleg van begrippen komen 3 thema's aan de orde, te weten: 1) Ondertekenen van documenten, 2) Wachtwoordmanagers en Single sign-on tools en 3) Beveiligd (email)berichtenverkeer.
Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties)
(09-12-2019)
In relatie tot (web)applicaties worden we regelmatig geconfronteerd met het onderwerp 'beveiliging'. Als het gaat om het beoordelen van de beveiliging van (web)applicaties komen we standaarden tegen als: ISO27001, ISO27002, ISAE 3402, OWASP, SOC2 en Data Pro Code. Tel hierbij op termen als Injection, SQL-injectie en Cross-Site Scripting (XSS) en menig lezer haakt al snel af.
Afnemer online boekhouden in gebreke: van wanbetaler tot aan faillissement met een curator
(29-11-2019)
Dit artikel gaat in op 2 onderwerpen, te weten:
1) Het blokkeren van een online administratie voor wanbetalers en 2) De rechten van een curator.
Heeft een ondernemer niet altijd recht op zijn eigen data, ook in geval van wanbetaling en een faillissement. Hier wordt in de praktijk verschillend mee omgegaan.
APIs en administratieve software: het nieuwe ERP
(27-09-2019)
Steeds meer softwareleveranciers die zich met hun apps (softwaresystemen) richten op de cloud maken gebruik van APIs om deel uit te maken van een uitgebreid (oneindig) ECO-systeem dat gebruikers in staat stelt al hun bedrijfs-processen verregaand te automatiseren. Deze uitgave is bedoeld om inzicht te geven in ontwikkelingen, veelgebruikte begrippen, softwarepakketten en het gebruik van APIs en aandachtspunten bij een API.
Presentaties beschikbaar van praktijkdag: scan, herken, elektronische factuurverwerking en robotic accounting 2018
(20-09-2018)
Op 19 september 2018 heeft de ICT Accountancy praktijkdag "scan, herken, elektronische factuurverwerking en robotic 2018" plaatsgevonden met onder andere praktijkervaring met scan- en herkentoepassingen en elektronische factuurverwerking op basis van UBL. Met speciaal aandacht voor robotic accounting, machine learning en online betalen.
Koppelverkoop Belastingdienst bij keuze boekhoudsoftware voor de ZZP-markt
(22-03-2018)
Wat we ons afvragen is of de belastingdienst niet buiten haar boekje gaat nu zij openlijk zzp’ers werft om deel te nemen aan haar ‘proef’, waarbij diezelfde zzp’ers alleen de keuze hebben uit slechts een paar boekhoudpakketten die dus Zeker-Online gecertificeerd zijn. Zullen goede pakketten zijn, maar zijn dat in alle gevallen wel de beste oplossingen voor zzp’ers? Dat is volgens ons in elk geval niet aan de belastingdienst om te bepalen.
Terugblik en presentaties Seminar Robotic accounting op 19 april 2017
(23-04-2017)
Op woensdag 19 april 2017 heeft voor de eerste maal het "Seminar Robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Presentaties zijn beschikbaar over Robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Elektronisch factureren, PSD2, Instant payments en Blockchain.
Moving to the cloud
(04-10-2016)
De Federation of European Accountants (FEE) heeft de information paper "Moving to the cloud" uitgebracht voor accountants werkzaam in het MKB-segment. in de paper aangeduid als "Small- and medium-sized practices (SMPs). Deze paper gaat nader in op het begrip "cloud computing" en bevat onder meer voordelen en aandachtspunten bij de overgang naar de cloud.
Terugblik Kennisplatform administratieve software 16-6-2016: meldplicht datalekken, keurmerk software, Fraudehelpdesk en UBL
(15-06-2016)
Met als onderwerpen: Meldplicht datalekken en Safe Harbor / Privacy Shield actualiteiten, een keurmerk voor software en clouddiensten, de introductie van B2B (business to business) activiteiten door de Fraudehelpdesk en de relatie met standaard software en tot slot Elektronisch factureren met UBL in een Europees kader.
Digitaal verantwoord ondernemen in 10 stappen
(23-10-2015)
Als ondernemer in het midden- en klein bedrijf wilt u elke dag vooruit. Daarom omarmt u graag nieuwe ICT-toepassingen. De bijbehorende beveiliging krijgt alleen vaak minder aandacht. Dat is een risico, want cybercriminelen komen u en uw klanten zo makkelijker op het spoor. De oplossing ligt in digitaal verantwoord ondernemen.
Cloud Barometer Exact: Opzetten internetstrategie een van grootste uitdagingen handelsbedrijven
(10-07-2015)
Maar liefst 35 procent van de Nederlandse handelsbedrijven ziet het opzetten van een goede internetstrategie als een van hun grootste branchespecifieke uitdagingen. Het internationale gemiddelde ligt met 26 procent beduidend lager. Dat blijkt uit de Cloud Barometer 2015, een jaarlijks onderzoek in opdracht van Exact en KPN, dat dit jaar voor het eerst internationaal werd uitgevoerd. Andere landen die in het onderzoek zijn meegenomen zijn Groot-Brittannië, de VS, België, Duitsland en Frankrijk.
SaaS-contracten en Service Level Agreements (SLA), een checklist
(22-10-2014)
Tegenwoordig wordt veel software aangeboden via het internet, wat ook wel Software as a Service (SaaS) wordt genoemd. Men kan SaaS gebruiken voor allerlei toepassingen, zoals CRM, ERP, financiële pakketten, etc. Bij de meeste SaaS-diensten worden de afspraken met de klant in een SaaS-overeenkomst vastgelegd, waarin tevens vaak een Service Level Agreement is opgenomen.
Een risicometer voor softwaregebruik: als gebruiker afhankelijkheid en kwetsbaarheid meten
(30-09-2014)
Deze risicometer is bedoeld voor softwaregebruikers als instrument om afhankelijkheid en kwetsbaarheid te meten. Het is een raamwerk waarmee u het risico kunt meten, dat uw organisatie loopt bij het overstappen naar een nieuw softwarepakket.
Checklist preventief IT-juridisch beleid: houvast bij inventariseren risico's die volgen uit gebruik van IT
(30-09-2014)
Deze checklist is bedoeld voor organisaties, die actief juridisch preventief beleid willen voeren op het gebied van IT. De checklist geeft organisaties een houvast bij het inventariseren van risico's, die volgen uit het gebruik van informatietechnologie.
Terugblik en presentaties praktijkdag webwinkels en boekhouden 2014
(26-09-2014)
Op 23 september 2014 is voor de eerste maal de "ICT Accountancy praktijkdag Webwinkels en boekhouden" gehouden in Hoevelaken. Er komt heel wat kijken bij het opzetten en beheren van een professionele webwinkel met alle koppelingen, zoals naar betaalsystemen, de boekhouding en eventueel naar een kassasysteem en voorraadbeheer. En dan zijn er nog de juridische aspecten.
De belangrijkste juridische aspecten van ASP en SAAS
(21-07-2014)
In dit artikel worden door De IT-jurist de belangrijkste juridische aspecten van Software as a Service en Application Service Providing besproken. Met deze termen worden twee enigszins vergelijkbare constructies van het leveren van software aangeduid. In dit artikel wordt allereerst uiteengezet wat de kenmerken van de constructies zijn, waarbij tevens wordt ingegaan op hun onderlinge verschillen.
Presentaties praktijkdag cloud computing 27-5-2014 beschikbaar
(29-05-2014)
Op 27 mei 2014 organiseerde GBNED in samenwerking met NOVAK de Praktijkdag Cloud computing, waarbij (management) dashboards centraal stonden. Verder kwam het virtuele accountantskantoor ARVUM aan bod als kennisplaats voor de accountancy. Fiscale aangiftes in de cloud en het keurmerk Zeker Online kwamen eveneens aan bod.
Cloudapplicaties ingezet bij 35 procent bedrijven
(08-05-2014)
35 procent van de bedrijven met 50 of meer werknemers maakt gebruik van één of meerdere applicaties uit de cloud. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van 4.600 interviews over het applicatielandschap met Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers.
ICT-ontwikkelingen bij het Nieuwe werken: een risk control framework
(03-04-2014)
Het nieuwe werken (HNW) is een actueel thema. In deze scriptie is specifiek aandacht besteed aan de ICT-ontwikkelingen Smartphones en Social Media, waarmee HNW onder meer wordt gerealiseerd.
Presentaties Cloud computing en eFactureren beschikbaar van gelijknamig congres op 10 december 2013
(11-12-2013)
Op dinsdag 10 december 2013 vond in Hoevelaken het "ICT Accountancy & financials congres: Cloud computing en eFactureren" plaats. Van meerdere sprekers zijn presentaties beschikbaar.
Presentaties jaarcongres ICT Accountancy 2013 beschikbaar
(30-10-2013)
Op dinsdag 29 oktober 2013 vond in Holiday Inn te Leiden voor de 12e maal het Jaarcongres ICT Accountancy plaats met meer dan 200 aanwezigen. Actuele onderwerpen als: pensioenactualiteit en ict, dashboards, data analyse, sbr assurance passeerden de revue. En ruim 20 leveranciers toonden innovatieve oplossingen op de informatiemarkt.
Assurance over de cloud: risico's en over assurance-producten
(31-08-2013)
Het verplaatsen van dataopslag en/of verwerking naar de cloud brengt altijd risico's met zich mee. Gelukkig zijn er al diverse 'assurance-producten' op de markt. Dit artikel gaat in op onder meer: IFAC-standaard ISAE3402, SOC1, SOC2, SOC3 en een goede exit-strategie.
Presentaties: 2013 is het jaar van de boekhoudsoftware en de jaarrekening via SBR
(28-06-2013)
Tijdens het congres Financial-Systems op 6 juni j.l. heeft onderzoeksbureau GBNED de presentatie: "2013 het jaar van de boekhoudsoftware" gegeven en is door Logius een presentatie gehouden over het elektronisch deponeren van de jaarrekening. Deze en andere presentaties zijn beschikbaar.
Van boeking tot app: boeken met de Smartphone
(30-12-2012)
Een nieuwe ontwikkeling is een boekingsdocument (denk aan een kassabon) vastleggen via uw smartphone. De ondernemer rekent af bij de kassa en legt direct de kassabon vast in zijn administratie door er een afbeelding van te maken via zijn Smartphone. Een speciale app zorgt er voor dat de afbeelding direct als boekingsdocument in de administratie terecht komt.
Compliance in de cloud in relatie tot horizontaal toezicht
(11-12-2012)
Bianca Pors, werkzaam bij de Belastingdienst in de regio Utrecht, schreef haar SPD afstudeerscriptie in 2012 met als titel ‘Compliance in de cloud?’ in relatie tot horizontaal toezicht door de Belastingdienst. Het onderzoek van Bianca is gericht op het MKB en online boekhoudpakketten in relatie tot Compliance in de cloud.
Trendonderzoek 2012: Nederlanders altijd en overal online
(29-11-2012)
Zowel thuis als op het werk, internet neemt een steeds prominentere plek in het dagelijks leven van de Nederlander in. Bijna alle bevolkingsgroepen besteden er meer tijd aan en profiteren ervan, maar vooral jongeren en hoogopgeleiden hebben het meeste profijt. Dit blijkt uit het Trendrapport internetgebruik 2012 van de Universiteit Twente in opdracht van Digivaardig & Digiveilig.
Is uw financiele software up-to-date?
(29-09-2012)
Als controller wordt van u verwacht dat u ook kennis heeft van ontwikkelingen die van invloed zijn op financiële software en dat deze laatste binnen uw organisatie up-to-date is.
Presentatie: is uw softwareleverancier wel innovatief genoeg?
(11-06-2012)
Tijdens het event Financial-Systems 2012 is de presentatie "Is uw softwareleverancier wel innovatief?" gehouden. Onderwerpen als: SEPA, Cloud computing, eFactureren, Managementinformatie en Mobile computing kwamen aan de orde. De presentatie is in PDF-formaat beschikbaar.
(Samen)werken in the cloud: aanbod online toepassingen, o.a. boekhouden en portaaltoepassingen voor de accountancy
(10-05-2012)
Opnieuw is het aanbod van cloudtoepassingen voor accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren in kaart gebracht. Naast een overzicht van beschikbare toepassingen besteed het rapport uitgebreid aandacht de cloudmodellen, assuring en portaaltoepassingen.
Cloud Computing heeft de toekomst voor het MKB
(16-03-2012)
Dankzij Cloud Computing kunnen ondernemers besparen op de kosten van ICT. Vooral MKB-ondernemers kunnen zo eenvoudig en relatief goedkoop beschikken over de modernste technologie. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I).
Van SAS70 naar ISAE3402: nieuwe assurance standaard voor service organisaties, zoals cloud aanbieders
(27-02-2012)
In 2011 is de SAS70-standaard vervangen door een nieuwe internationale standaard de ISAE3402. Het gaat hierbij om standaarden die richtlijnen bieden voor een onafhankelijke auditor (de service auditor) om een opinie te geven over de beschrijving en uitvoering van beheersingsmaatregelen van de serviceorganisatie. Bijvoorbeeld van een datacentrum bij het model van Cloud computing.
Rapport: cloud computing: overheden moeten overstappen naar on-demand software
(28-12-2011)
Overheidsorganisaties staan onder enorme druk om radicale wijzigingen aan te brengen in hun structuren, werkwijzen en systemen, door bezuinigingen en veranderende wet- en regelgeving. Dat heeft grote gevolgen voor de prioriteiten die ze stellen in de aanschaf van nieuwe software.
Blog artikel: Social media en ERP, een overzicht
(21-11-2011)
ERP en sociale media, het lijken twee werelden die niet te verenigen zijn. De saaie, grijze, ERP software die nodig is om de bedrijfsvoering van een bedrijf te administreren tegenover de sociale media in vele verschillende hippe verschijningsvormen. De tegenpolen zullen zich echter moeten gaan verenigen omdat "de nieuwe werknemer" andere verwachtingen heeft van software.
Artikel: uw administratie in the cloud
(28-09-2011)
Het begrip ‘Cloud computing’ schept niet altijd duidelijkheid en wordt te pas en te onpas gebruikt door softwareleveranciers.
Nederlandse organisaties positief over investeringen in ICT
(24-07-2011)
Ruim tweederde van de Nederlandse bedrijven gaat in de periode 2011-2013 investeren in ICT, zo blijkt uit de Nationale ICT-Enquête 2011. In eerste instantie wordt vooral geïnvesteerd in nieuwe software; investeringen in hardware staan tweede op de verlanglijst. Opvallend is dat het merendeel van de bedrijven kiest voor de aanschaf van software via het traditionele licentiemodel.
UNIT4: Hybride cloud wordt het computermodel van komende tien jaar
(12-04-2011)
Hybride cloud wordt naar verwachting het computermodel voor de komende tien jaar. Daarnaast blijven investeringen in de cloud gestaag groeien in de lijn met de commerciële sector. Dat blijkt uit onderzoek van UNIT4 onder 700 middelgrote tot grote organisaties wereldwijd, waarvan 123 in de publieke sector.
GRATIS onderzoeksrapport: boekhoudsoftware en assurance
(28-12-2010)
Als we het begrip 'Assurance' vertalen op het gebied van economie en handel komen we op 'mate van betrouwbaarheid' en 'zekerheid'. Bij een boekhouding gaat het er dan om welke mate van betrouwbaarheid ontleend kan worden aan de boekhouding en welke zekerheid dit oplevert.
Online boekhouden: op een ochtend kregen we geen verbinding meer
(30-11-2010)
En als we een dag, of zelfs een paar uur, geen verbinding met internet kunnen maken of niet mobiel kunnen bellen door een storing of een andere reden, dan voelen we ons opeens afhankelijk en kunnen we geen kant op. We worden als mens steeds afhankelijker van dergelijke technologie.
8 Innovaties in financiele boekhoudsoftware
(19-11-2010)
Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van financiële boekhoudsoftware en in hoeverre zijn Nederlandse leveranciers up to date? Deze vraag stond centraal in een grootschalig onderzoek naar innovaties in boekhoudsoftware.