BI en RPA: presentaties beschikbaar van 10 sprekers
(02-06-2023)
Op woensdag 31 mei 2023 heeft in Expo Hoevelaken de praktijkdag "BI en RPA voor de accountancy" plaatsgevonden. Maar liefst 10 enthousiaste sprekers hebben hun kennis gedeeld met zo'n 130 aanwezige deelnemers. Presentaties van sprekers zijn nu online beschikbaar.
ICT Accountancy standaarden: gegevensmodellen en gegevensontsluiting voor BI en via APIs
(12-04-2023)
Business Intelligence (BI) toepassingen om zelf gegevens te analyseren en te visualiseren staan volop in de belangstelling binnen de accountancy. De meest gebruikte BI-tool op dit moment is Microsoft Power BI. Maar zonder data kom je niet ver. De vraag is dan ook welke software voor de accountancy biedt APIs om BI door kantoren te ondersteunen. Het gaat dan niet alleen om de boekhoudsoftware, maar ook om data uit andere softwaresystemen.
Complete RGS gids: ontstaan, invloed SBR en RGS MKB
(11-04-2023)
Dit rapport richt zich primair op de implementatie van RGS binnen de doelgroep MKB ondernemers en de daar ondersteunende accountants- en administratiekantoren. Daarnaast richt dit rapport zich op de historie en oorspronkelijke doelstelling van RGS. De opbouw van het RGS en de invloed van het SBR programma.
Terugblik en presentaties Seminar RPA en Robotic accounting op 12 oktober 2022
(12-10-2022)
Op woensdag 12 oktober 2022 heeft voor de 5e maal het "Seminar RPA en robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Met als centraal thema "Boekhoudsoftware middelgroot en de ondersteuning van robotic accounting". In hoeverre ondersteunen AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, Twinfield en Visma.Net Robotic accounting.
Presentaties seminar Boekhoudsoftware, standaarden en koppelingen op 30 maart j.l. beschikbaar
(01-04-2022)
Op woensdag 30 maart 2022 heeft het seminar "Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen", georganiseerd door het STIPAC initiatief van DOCCO en GBNED, plaatsgevonden te Soest. Onderstaand zijn presentaties van sprekers beschikbaar.
Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen
(29-03-2022)
Stel je schaft een nieuw boekhoudpakket aan en dan blijkt dat je inkoopfacturen nog steeds, al dan niet deels, met de hand moet boeken. Je BTW-aangifte met de hand indienen via de website van de belastingdienst. Een jaarrekening overtypen in rapportagesoftware of via de website van de KVK. En de winstaangifte Inkomsten- of Vennootschapsbelasting (IB/CPB) overtypen via fiscale aangiftesoftware of via de website van de Belastingdienst.
Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers
(14-01-2022)
Online betalingen kent al een aantal jaren een opmars die nog wel even zal aanhouden. Innovaties als cloud computing, e-business, e-commerce en globalisering zijn hier debet aan. De doelstelling van dit rapport is nu juist overzicht bieden in oplossingen voor online betalen in relatie tot boekhoudsoftware. Oftewel: hoe komen online betalingen zo efficiënt mogelijk in de boekhouding terecht?.
RGS succesfactoren en valkuilen: is het na 10 jaar tijd voor een RGS-feestje?
(17-11-2021)
De markt is volgens mij positief gestemd over een ontwikkeling als het Referentie Grootboekschema (RGS), maar ook erg terughoudend over het in gebruik nemen van het huidige RGS. Bij leveranciers van boekhoudsoftware is RGS ook niet onopgemerkt gebleven. 15 softwareleveranciers zijn RGS-ready en dat aantal lijkt alleen maar toe te nemen. Leveranciers van fiscale aangiftesoftware gebruiken RGS voor het automatisch inlezen van cijfers voor de winstaangifte IB en VPB.
Onderzoek naar de synergie tussen het Referentie GrootboekSchema en elektronisch factureren
(11-04-2021)
Onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in hoeverre e-factureren en RGS elkaar kunnen versterken. Samengevat onder de noemer “Synergie RGS en e-facturatie”.
De complete gids Elektronisch factureren 2021
(27-02-2021)
Dit rapport heeft als belangrijkste doel het aanbod van software en diensten op het gebied van elektronisch factureren zo volledig mogelijk in beeld te brengen. Om deze software op de juiste manier te kunnen positioneren wordt ook inzicht gegeven in het 'elektronisch factureren landschap' in Nederland. Met een uitgebreide specifieke van tientallen oplossingen.
Gids RPA en robotic accounting
(19-04-2020)
Deze uitgave behandelt zowel Robotic process automation (RPA) als Robotic accounting en daaraan gerelateerde ontwikkelingen. Eerst wordt ingegaan op gehanteerde definities, gevolgd door een nadere toelichting van zowel RPA als Robotic accounting.
RGS Niet Ready: openstaande punten
(22-11-2019)
RGS Ready geeft aan in hoeverre softwarepakketten (met boekhoudpakketten als uitgangspunt) voldoen aan RGS op basis van een aantal normen. RGS Niet Ready geeft inzicht in de openstaande punten rondom de implementatie van het Referentie grootboekschema die voor een belangrijk deel van belang kunnen zijn voor de gebruiker van RGS.
RGS brugstaat: standaard voor uitwisseling van boekhouding naar winstaangifte IB en VPB
(15-11-2019)
Vanuit menig boekhoudpakket worden financiële cijfers aangeleverd voor de VPB-aangifte en winstaangifte IB. Er zijn inmiddels al meerdere leveranciers van boekhoudpakketten en fiscale aangiftepakketten die onderling gegevens uitwisselen. En ook RGS wordt hiervoor al ingezet.
Terugblik ICT Accountancy seminar software voor de adviespraktijk 15-5-2019
(16-05-2019)
Op woensdag 15 mei 2019 vond het eerste "ICT Accountancy seminar voor de adviespraktijk" plaats te Hoevelaken. Tijdens dit seminar werd veel aandacht besteed aan praktijkervaring met software binnen de accountancy adviespraktijk. En ook enkele gerelateerde onderwerpen passeerden de revue. Presentaties van sprekers zijn beschikbaar in PDF-formaat.
Presentaties Seminar Robotic accounting 17-4-2019 beschikbaar
(18-04-2019)
Op woensdag 17 april 2019 heeft voor de derde maal het "Seminar Robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Met presentaties over Robotic accounting, Robotic Process Automation (RPA) en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Gids boekhoudsoftware 2019, RGS Ready, No hands accounting, Robotic Revenue Validation, Toekomst accountancybranche en out-of-the-box denken, Elektronisch factureren met standaards als UBL en PEPPOL. Met tot slot Elektronisch factureren LIVE getoond.
Presentaties beschikbaar van praktijkdag: scan, herken, elektronische factuurverwerking en robotic accounting 2018
(20-09-2018)
Op 19 september 2018 heeft de ICT Accountancy praktijkdag "scan, herken, elektronische factuurverwerking en robotic 2018" plaatsgevonden met onder andere praktijkervaring met scan- en herkentoepassingen en elektronische factuurverwerking op basis van UBL. Met speciaal aandacht voor robotic accounting, machine learning en online betalen.
Waarom is het ReferentieGrootboekschema (RGS) na 6 jaar nog niet van de grond gekomen: wij zochten het voor u uit
(31-08-2018)
Het initiatief voor het Referentie grootboekschema (RGS) is eind 2011 ontstaan. Het eerste werkdocument Referentie Grootboekschema dateert van 18 mei 2012. Inmiddels (zomer 2018) is RGS versie 3.0 alweer een tijdje een feit. Het gebruik van RGS in de praktijk lijkt na 6 jaar echter nauwelijks van de grond gekomen. De hamvraag is "wat gaat er mis met de introductie van RGS?"
Presentaties kennisevent administratieve software: Privacy, Instant payments, UBL EN16931, PEPPOL, Blockchain, RGS en PSD2
(30-06-2018)
Terugblik met presentaties van Kennisevent administratieve software (gehouden op 27 juni 2018) met betrekking tot en gerelateerd aan standaard administratieve software. Met ontwikkelingen als RGS, PSD2, Instant Payments, UBL, PEPPOL en API's. En de Gids boekhoudsoftware 2018 met Nulmeting blockchain en boekhoudsoftware.
Terugblik en presentatie praktijkdag digitaal dossierbeheer en data-analyse in het teken van RGS (14-3-2018)
(15-03-2018)
Op woensdag 14 maart 2018 heeft voor het 7e jaar op rij de ICT Accountancy praktijkdag "Digitaal dossierbeheer en data-analyse" plaatsgevonden te Hoevelaken. Deze dag stond ditmaal voor een belangrijk deel in het teken van RGS (Referentie Grootboekschema) met meerdere ervaren sprekers op dit gebied. Presentatie zijn beschikbaar.
RGS en de status in de zomer van 2017
(31-08-2017)
Augustus 2017 is de status en voortgang van RGS opnieuw gevraagd aan Robert Mul van het NBA en voorzitter van de Expertgroep RGS. Deze status en voortgang is onderstaand verwoord.
Presentaties ICT Accountancy Jaarcongres 2-11-2016 beschikbaar met o.a. Cybersecurity, Self service BI, SBR, RGS, UBL, CRM en HRM
(03-11-2016)
Op woensdag 2 november 2016 vond in EXPO Hoevelaken voor de 15e maal het ICT Accountancy Jaarcongres plaats met ruim 200 deelnemers en 30 exposanten op de informatiemarkt. Een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met NOVAK. Actuele onderwerpen als Cybersecurity, Self service BI, SBR, RGS, Elektronisch factureren met UBL, CRM, HRM en meldplicht datalekken passeerden de revue.
Onderzoek naar het koppelen van het grootboek(rekeningschema) aan het RGS
(14-10-2016)
Met Standard Business Reporting (SBR) is een standaard ontwikkeld voor het digitaal versturen van financiële gegevens. Om verdere efficiëntie en automatisering te realiseren, is een standaard grootboekrekeningschema voor de financiële administratie ontwikkeld, het Referentie Grootboekschema (RGS). CBS stagiair Jan Jonkman heeft in het kader van zijn afstudeerstage Accountancy van de Hogeschool van Amsterdam onderzoek gedaan naar het koppelen van grootboekrekeningschema’s aan het RGS, het zogenaamde 'mappen'.
Terugblik en presentaties praktijkdag RGS en SBR op 20 april 2016
(21-04-2016)
Op 20 april 2016 vond de "Praktijkdag RGS en SBR" plaats met aandacht voor het elektronisch deponeren van de jaarrekening, SBR en banken kredietrapportage, SBR in de accountantspraktijk, uitvragen van CBS via SBR, RGS en SBR in de administratiepraktijk, SBR assurance, het nieuwe rapport "Software voor externe verslaggeving" en tot slot RGS Ready en boekhoudsoftware.
Referentie grootboekschema (RGS): succes of SBR moloch?
(31-12-2015)
De verwachting is dat een dergelijk schema kan leiden tot vergaande vereenvoudiging van de verschillende rapportagesystemen in de financieel administratieve rapportageketen, met als gevolg meer transparantie en lagere kosten. Krijgt u ook een déjà vu bij het lezen van de laatste alinea en komen daarbij de termen 'SBR, XBRL en lastenvermindering' naar boven borrelen in uw geheugen?
UBl-RGS pilot gereed: kan een koppeling tussen UBL en RGS automatisch boeken van inkomende facturen bevorderen?
(15-12-2015)
Met UBL is elektronisch factureren een feit. Maar het kan misschien nog efficiënter? De vraag is nu of UBL gekoppeld kan worden aan RGS (Referentie grootboekschema) en of daarmee een efficiënte oplossing bereikt kan worden om een automatische journaalpost tot stand te brengen op basis van verschillende factuurregels van één factuur. Inmiddels is een pilot uitgevoerd om antwoord te krijgen op deze vragen.
Presentaties ICT Accountancy Jaarcongres 11-11-2015 beschikbaar: data-analyse, eFactureren, aangifte IB en VpB, RGS en UBL
(13-11-2015)
Op woensdag 11 november 2015 vond in EXPO Hoevelaken voor de 14e maal het ICT Accountancy Jaarcongres plaats met ruim 260 deelnemers en 35 exposanten op de informatiemarkt. Een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met NOVAK. Actuele onderwerpen als Data-analyse, RGS, Elektronisch factureren met UBL, UBL-RGS pilot automatisch boeken en fiscale aangiftesoftware voor de IB en VpB passeerden de revue.
Terugblik en presentaties Kennisplatform Administratieve software met: UBL, eHerkenning, Auditfiles en RGS
(14-06-2015)
Tijdens het congres "Digitaal Zakendoen en eID" verzorgde het Kennisplatform administratieve software een uitgebreide kennissessie over elektronisch factureren met UBL. eHerkenning, als onderdeel van eID stond ook op het programma. Daarnaast is vanuit het XML Platform een presentatie verzorgd over de Auditfile familie, in relatie tot RGS.
Terugblik en presentaties praktijkdag Digitaal dossierbeheer, werkprogramma en data-analyse, 11-3-2015
(15-03-2015)
Op 11 maart 2015 vond voor de 4e maal de "ICT Accountancy praktijkdag Digitaal dossierbeheer, werkprogramma's en data-analyse" plaats. Data-analyse is sinds dit jaar toegevoegd aan het programma vanwege de directe relatie tussen samenstel- en controle opdrachten en auditfuncties ondersteund door toepassingen voor data-analyse. Rapporten en presentaties van enkele sprekers zijn nu beschikbaar.
Presentaties RGS/SBR/XBRL Kennisplatform administratieve software van 24 juni 2014 beschikbaar
(25-06-2014)
Enkele presentaties van de bijeenkomst van het Kennisplatform administratieve software op 24 juni 2014 over RGS/SBR/XBRL zijn beschikbaar. Met onder meer: status SBR/XBRL initiatieven, adoptie van SBR onder softwareleveranciers, RGS en de relatie met de Auditfile en SBR en XBRL mondiaal.
SBR koppeling in de Auditfile Financieel met behulp van RGS
(21-04-2014)
Dit artikel beschrijft de relatie tussen Auditfile Financieel, RGS (Referentie grootboekschema) en SBR. Door de komst van RGS en de Auditfile 3.2 wordt het in de toekomst eenvoudiger een relatie te leggen tussen een (willekeurig) grootboek en SBR.
Werkdocument Referentie grootboekschema
(18-05-2012)
Eind 2011 hebben enkele bestuurlijke vertegenwoordigers van de Belastingdienst, Kamer van Koophandel, het ministerie van EL&I, Logius/SBR en het CBS van gedachten gewisseld over een idee met betrekking tot een gecoördineerd referentieschema voor grootboekrekeningen, kortweg aangeduid als referentie grootboekschema. In dit werkdocument wordt dat schema op hoofdlijnen beschreven en toegelicht als aanzet voor mogelijke vervolgstappen.