Speedbooks.com: 6 tips voor een stressloze jaarrekeningperiode
(19-02-2023)
De jaarrekening staat weer voor de deur. Dit kan veel stress veroorzaken. Daarom hebben wij de 6 tips, zodat jij gerust deze periode door kan komen.
RGS onderbrengen bij het SBR programma en de NBA is verkeerd uitgepakt
(10-12-2022)
Inmiddels zijn we 10 jaar bezig met RGS zonder dat het echt tot bloei is gekomen. Nog geen 5% van alle accountants- en administratiekantoren maakt nu optimaal gebruik van RGS. Gebruik je RGS uitsluitend voor de koppeling tussen grootboek en raportagesoftware voor de jaarrekening, dan is de kans groot dat je tevreden bent over RGS. Besef je dan wel dat je minder dan 10% van het RGS potentieel gebruikt.
De kloof tussen boekhoudsoftware en externe verslaggeving
(29-09-2021)
Gegevens die verondersteld worden al in de boekhouding aanwezig te zijn worden in de praktijk handmatig nogmaals vastgelegd als het gaat om externe verslaggeving. Bij artikelen over externe verslaggeving wordt vaak voorbij gegaan aan registraties in de boekhouding en niet tot nauwelijks gesproken over het eenmalig vastleggen van gegevens aan de bron en de weg van ‘record to report’. Lees in dit artikel over de oorzaken en hoe het ook anders kan.
Vaste activa specificatie automatisch aanleveren aan de winstaangifte, kredietrapportage en jaarrekening
(22-08-2021)
Je levert cijfers voor de winstaangifte (IB, VPB) automatisch aan vanuit het grootboek op basis van de RGS brugstaat met grootboeksaldi (of in Json formaat via een API, or else) en dan blijkt dat je achteraf handmatig gegevens moet aanvullen die notabene al wel aanwezig zijn in je boekhouding. Denk aan datum in gebruik name, datum buiten gebruik stelling, WOZ-waarde en de restwaarde. Zaken die niet in je grootboek zitten, maar natuurlijk wel in je vaste activa administratie.
Dubbel boekhouden is niet bedoeld als twee keer boekhouden: waarom doen we dat laatste dan wel in de praktijk?
(22-11-2020)
Het systeem van dubbel boekhouden is door Luca Paciolo uitgevonden in 1494 en vandaag de dag nog steeds in gebruik. Elke transactie leidt tot een debet- en creditboeking. Een groot verschil met vroeger is dat transacties in de boekhouding steeds vaker automatisch tot stand komen. Het bekendste zijn de elektronische bankmutaties en elektronische factuurverwerking.
Vanuit je boekhouding met een druk op de knop zien welke externe rapportages gevuld zijn
(10-06-2020)
Je hebt RGS gekoppeld aan je interne rekeningschema. Dan kun je, in principe, vanuit je boekhouding met één druk op de knop zien welke externe rapportages gevuld zijn en per rapportage in hoeverre de cijfers compleet zijn.
Wachten op goede gegevensuitwisseling vanuit de Belastingdienst: doet uw boekhoudpakket dat ook
(22-05-2019)
Afgelopen maand (april 2019) heb ik weer te maken gehad met een jaarlijks terugkerend noodzakelijk ritueel dat maar mijn idee sterk voor verbetering vatbaar is. En dan heb ik het over de Aangifte Inkomstenbelasting over 2018 met Winst uit onderneming.
Als belastingadviseur goud in handen, maar hoe moet ik het delven?
(16-05-2018)
Overal in Nederland zit goud in de grond. Maar gaat u met een goudpan aan de oevers van de Rijn op zoek naar goud? Of heeft u al goud in handen, zonder dat u dat weet, en moet u het alleen nog delven. De belastingadviseur maakt tegenwoordig veel gebruik van diverse softwarepakketten. Niet alleen voor het voeren van administraties of rapportages, maar ook voor het indienen van de aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.
De juiste fiscale aangiftesoftware kiezen: je zal maar in de schoenen van een accountants- of administratiekantoor staan!
(09-10-2015)
Duizenden accountants-, administratie- en fiscaal advieskantoren staan voor de keuze van nieuwe fiscale aangiftesoftware voor de IB en VPB (en soms OB). In eerste instantie leek me dat niet zo'n probleem, maar ditmaal moet ik mijn ongelijk bekennen en zou niet graag in de schoenen van een van deze kantoren staan.
SBR/XBRL en de nieuwe samenstelverklaring door de NBA: een goed huwelijk of niet?
(03-03-2015)
De laatste weken komen er veel vragen binnen over de vernieuwde samenstelverklaring. Gek is dat niet want de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) beveelt de toepassing van harte aan. Maar wat schetst mijn verbazing: de dringende aanbeveling van de NBA wordt niet ondersteund door de taxonomie versie 1.1. van diezelfde NBA, aldus Roos Timmermans van UNIT4 aan het begin van haar blog.
In hoeverre draagt de invoering van SBR/XBRL inmiddels bij tot administratieve lastenvermindering?
(04-11-2013)
Kunt u het zich nog herinneren? 350 miljoen administratieve lastenvermindering werd in 2006 door de toenmalige ministers Zalm en Donner in het vooruitzicht gesteld door de invoering van XBRL.