Scan en herken van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking
(15-02-2023)
Dit rapport geeft inzicht in toepassingen voor scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking. Met als bijlage het "Scan, Herken en eFactureren landschap".
Terugblik en presentaties Seminar RPA en Robotic accounting op 12 oktober 2022
(12-10-2022)
Op woensdag 12 oktober 2022 heeft voor de 5e maal het "Seminar RPA en robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Met als centraal thema "Boekhoudsoftware middelgroot en de ondersteuning van robotic accounting". In hoeverre ondersteunen AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, Twinfield en Visma.Net Robotic accounting.
Snel aan de slag met elektronisch factureren: checklist voor gebruikers
(05-04-2022)
Elektronisch factureren in Nederland is toe aan een massale adoptie van zowel uitgaand elektronisch factureren als inkomend elektronische factuurverwerking. Doet u ook mee? Deze gids is bedoeld als handvat voor de gebruiker. Met onder andere: een eenvoudig stappenplan, uitleg over formaat en verzendkanaal en selectiecriteria E-factureren voor factuur-, boekhoud- en ERP-software.
Presentaties seminar Boekhoudsoftware, standaarden en koppelingen op 30 maart j.l. beschikbaar
(01-04-2022)
Op woensdag 30 maart 2022 heeft het seminar "Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen", georganiseerd door het STIPAC initiatief van DOCCO en GBNED, plaatsgevonden te Soest. Onderstaand zijn presentaties van sprekers beschikbaar.
Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen
(29-03-2022)
Stel je schaft een nieuw boekhoudpakket aan en dan blijkt dat je inkoopfacturen nog steeds, al dan niet deels, met de hand moet boeken. Je BTW-aangifte met de hand indienen via de website van de belastingdienst. Een jaarrekening overtypen in rapportagesoftware of via de website van de KVK. En de winstaangifte Inkomsten- of Vennootschapsbelasting (IB/CPB) overtypen via fiscale aangiftesoftware of via de website van de Belastingdienst.
ERP en EDI: e-factuur en e-procurement berichtstandaarden en netwerken
(25-02-2022)
Dit onderzoek is bedoeld om inzicht te geven in EDI e-factuur en e-procurement standaarden die in Nederland op de markt zijn om aan te sluiten op ERP-systemen, zowel nationaal als internationaal. Het gaat dan om: 1) berichtstandaarden en 2) Netwerken.
Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers
(14-01-2022)
Online betalingen kent al een aantal jaren een opmars die nog wel even zal aanhouden. Innovaties als cloud computing, e-business, e-commerce en globalisering zijn hier debet aan. De doelstelling van dit rapport is nu juist overzicht bieden in oplossingen voor online betalen in relatie tot boekhoudsoftware. Oftewel: hoe komen online betalingen zo efficiënt mogelijk in de boekhouding terecht?.
Factuurverwerking o.b.v. e-mail versus Peppol: wat is de verhouding op dit moment
(14-12-2021)
Uitgaande facturen als PDF-bijlage sturen per email is alweer jaren gemeengoed in Nederland. Tegelijkertijd wordt ook al jaren gesproken over de opkomst van elektronisch factureren op basis van Peppol en UBL. Dit brengt ons tot de vraag "hoe op dit moment de verhouding is van aangeboden toepassingen voor factuurverwerking o.b.v. e-mail versus Peppol".
RGS succesfactoren en valkuilen: is het na 10 jaar tijd voor een RGS-feestje?
(17-11-2021)
De markt is volgens mij positief gestemd over een ontwikkeling als het Referentie Grootboekschema (RGS), maar ook erg terughoudend over het in gebruik nemen van het huidige RGS. Bij leveranciers van boekhoudsoftware is RGS ook niet onopgemerkt gebleven. 15 softwareleveranciers zijn RGS-ready en dat aantal lijkt alleen maar toe te nemen. Leveranciers van fiscale aangiftesoftware gebruiken RGS voor het automatisch inlezen van cijfers voor de winstaangifte IB en VPB.
Presentaties Seminar RPA en robotic accounting 29-9-2021 beschikbaar
(28-09-2021)
Op woensdag 29 september 2021 heeft voor de vierde maal het "Seminar RPA en robotic accounting" plaatsgevonden te Lunteren. Met presentaties over PSD2: stand van zaken, ISO ADCS, Frauderisico's verminderen met de IBAN-Naam Check, RPA en AI in meerdere sectoren, Real-time reporting: de toekomst van btw, E-factureren en factuur retourberichten, Online betalingen via betaalplatformen en STIPAC: standaardisatie in de accountancy- en accountingsector.
Boekhoudsoftware: ontwikkeling en innovatie 2021
(18-06-2021)
Deze uitgave beschrijft de ontwikkeling en innovatie van boekhoudsoftware, gezien vanuit de bril van softwareleveranciers. Wat is er het afgelopen jaar allemaal ontwikkeld en wat hebben deze leveranciers nog in petto voor ons.
Onderzoek naar de synergie tussen het Referentie GrootboekSchema en elektronisch factureren
(11-04-2021)
Onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in hoeverre e-factureren en RGS elkaar kunnen versterken. Samengevat onder de noemer “Synergie RGS en e-facturatie”.
E-retour: als verkoper automatisch de status van je factuur volgen bij de koper
(28-01-2021)
Met e-retour kan een verkoper voortaan automatisch de status van facturen volgen bij kopers via zijn eigen administratieve software. De enige voorwaarde is dat beide partijen gebruik maken van elektronisch factureren op basis van Peppol. Dat laatste is beschikbare techniek die eenvoudigweg ingebouwd kan worden door producenten van administratieve software.
In 2245 bestaat de helft van de massa van onze aardbol uit informatie en gegevens
(01-12-2020)
Data is overal en de impact ervan wordt letterlijk voelbaar. In 2245 bestaat namelijk de helft van de massa van onze aardbol uit informatie en gegevens. Het volume van de data die we reeds in bezit hebben én de snelheid waarmee dit toeneemt zijn verbluffend. Per dag genereren we per persoon 1,7 megabyte data per seconde en 146,8 gigabyte per dag.
Gids RPA en robotic accounting
(19-04-2020)
Deze uitgave behandelt zowel Robotic process automation (RPA) als Robotic accounting en daaraan gerelateerde ontwikkelingen. Eerst wordt ingegaan op gehanteerde definities, gevolgd door een nadere toelichting van zowel RPA als Robotic accounting.
Terugblik en presentaties Praktijkdag Practice management 2020
(07-03-2020)
De (eerste) "Praktijkdag Practice management in een nieuw tijdperk" vond plaats op woensdag 4 maart 2020 te Hoevelaken. Een overzicht van behandelde onderwerpen, sprekers en beschikbare presentaties. Alsmede beschikbare rapporten in relatie tot behandelde onderwerpen.
ICT Accountancy award 2019: in het teken van mobiel werken met Bizcuit als winnaar
(02-11-2019)
We zijn steeds meer onderweg en met behulp van een Smartphone of tablet-PC staat 'mobiel werken', als onderdeel van cloud computing, volop in de belangstelling. Ook in de accountancy wordt mobiel werken toegepast, al dan niet samen met cliënten. Reden om de ICT Accountancy award 2019 volledig in het teken te stellen van Mobiel werken.
APIs en administratieve software: het nieuwe ERP
(27-09-2019)
Steeds meer softwareleveranciers die zich met hun apps (softwaresystemen) richten op de cloud maken gebruik van APIs om deel uit te maken van een uitgebreid (oneindig) ECO-systeem dat gebruikers in staat stelt al hun bedrijfs-processen verregaand te automatiseren. Deze uitgave is bedoeld om inzicht te geven in ontwikkelingen, veelgebruikte begrippen, softwarepakketten en het gebruik van APIs en aandachtspunten bij een API.
Presentaties Seminar Robotic accounting 17-4-2019 beschikbaar
(18-04-2019)
Op woensdag 17 april 2019 heeft voor de derde maal het "Seminar Robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Met presentaties over Robotic accounting, Robotic Process Automation (RPA) en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Gids boekhoudsoftware 2019, RGS Ready, No hands accounting, Robotic Revenue Validation, Toekomst accountancybranche en out-of-the-box denken, Elektronisch factureren met standaards als UBL en PEPPOL. Met tot slot Elektronisch factureren LIVE getoond.
Kabinet ziet belangrijke rol voor afsprakenstelsels bij data delen
(19-03-2019)
Het kabinet wil dat Nederland internationaal vooroploopt op het gebied van data delen. "Datadeling tussen bedrijven is cruciaal om de kansen van data voor Nederland te verzilveren", schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer.
Terugblik ICT Accountancy jaarcongres 31-10-2018: Instant Payments, PSD2, Data driven mindset en andere onderwerpen
(01-11-2018)
Op woensdag 31 oktober 2018 vond in EXPO Hoevelaken voor de 17e maal het ICT Accountancy Jaarcongres plaats. Een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met NOVAK. Actuele onderwerpen als Instant Payments, PSD2, Beoordelen veiligheid van (web)applicaties, Data driven mindset en 3.0 boekhouding passeerden de revue. En de ICT Accountancy award 2018, in het teken van de Robotic accounting contest: boekhoudsoftware, is uitgereikt.
Presentaties kennisevent administratieve software: Privacy, Instant payments, UBL EN16931, PEPPOL, Blockchain, RGS en PSD2
(30-06-2018)
Terugblik met presentaties van Kennisevent administratieve software (gehouden op 27 juni 2018) met betrekking tot en gerelateerd aan standaard administratieve software. Met ontwikkelingen als RGS, PSD2, Instant Payments, UBL, PEPPOL en API's. En de Gids boekhoudsoftware 2018 met Nulmeting blockchain en boekhoudsoftware.
Presentaties Seminar Robotic accounting 18-4-2018 beschikbaar
(20-04-2018)
Op woensdag 18 april 2018 heeft voor de tweede maal het "Seminar Robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Presentaties zijn beschikbaar over Robotic accounting, Robotic Process Automation (RPA) en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: blockchain, PSD2, Modern finance, Artificial intelligence (AI), No hands accounting, Robotic Assistent en elektronisch factureren.
Presentaties Seminar: elektronisch factureren in de praktijk 13-12-2017
(14-12-2017)
Op woensdag 13 december 2017 is voor de 2e maal het Seminar: elektronisch factureren in de praktijk georganiseerd te Hoevelaken. Deze dag was volledig gericht op oplossingen voor e-factureren, elektronische factuurverwerking, - mede - op basis van de opvolger van PDF: de ISO-standaard UBL en de Europese standaard EN 16931. Presentaties van sprekers zijn beschikbaar.
UBL Readiness Monitor in het kader van de Europese Norm voor e-factureren EN16931
(10-11-2017)
Afgelopen jaren heeft het merendeel van leveranciers van boekhoudsoftware, e-facturatie-dienstverleners en aanbieders van scan- en herkenoplossingen UBL geïmplementeerd. Dat het onderwerp leeft blijkt wel uit het feit dat in minder dan een jaar tijd meer dan 100 leveranciers zich hebben aangemeld voor UBL Ready (via de UBL Ketentest).
Presentaties ICT Accountancy Jaarcongres 1-11-2017 beschikbaar met o.a. big data, blockchain, cyber risicomanagement en AVG
(02-11-2017)
Op woensdag 1 november 2017 vond in EXPO Hoevelaken voor de 16e maal het ICT Accountancy Jaarcongres plaats met ruim 250 deelnemers en 30 exposanten op de informatiemarkt. Een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met NOVAK. Actuele onderwerpen als de waarde van big data, block chain, cyber risico management, real time accounting, SBR, IT-recht en de AVG passeerden de revue. En de ICT Accountancy award 2017 is uitgereikt.
ICT Accountancy award 2017: de meest innovatieve software gericht op de accountancybranche
(25-10-2017)
Tijdens het ICT Accountancy jaarcongres 2017 (woensdag 1-11-2017) wordt de "ICT Accountancy award 2017" uitgereikt voor de meest innovatieve software, gericht op de accountancybranche. Softwareleveranciers (en anderen) kunnen oplossingen nomineren om in aanmerking te komen voor de ICT Accountancy award.
Presentaties beschikbaar van praktijkdag: scannen, herkennen, elektronische factuurverwerking en robotic accounting 2017
(14-09-2017)
Op 13 september 2017 heeft de praktijkdag "scannen, herkennen, elektronische factuurverwerking en robotic accounting 2017" plaatsgevonden met onder andere praktijkervaring met scan- en herkentoepassingen en elektronische factuurverwerking op basis van UBL. En speciaal aandacht voor robotic accounting en Machine learning.
Twee ERP onderzoeken: van zelf doen naar uitbesteden en Vlaanderen voorop in ERP gebruik
(26-04-2017)
Ruim twee derde van de Nederlandse bedrijfsvestigingen maakt gebruik van een ERP-oplossing. 38 procent van de ERP-software draait op de eigen locatie. Dit percentage blijft gestaag dalen. Van de Belgische bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers geeft aan het begin van 2017 circa 64 procent aan dat men gebruik maakt van een ERP pakket.
Terugblik en presentaties Seminar Robotic accounting op 19 april 2017
(23-04-2017)
Op woensdag 19 april 2017 heeft voor de eerste maal het "Seminar Robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Presentaties zijn beschikbaar over Robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Elektronisch factureren, PSD2, Instant payments en Blockchain.
Presentaties beschikbaar van Kennissessies over incassomachtigen, iDIN, iDEAL QR en digitaal zakendoen met de overheid
(20-02-2017)
De aanwezigen, met name softwareleveranciers, zijn door de Betaalvereniging geïnformeerd over de nieuwe online producten Incassomachtigen, iDIN en iDEAL QR en tevens over de manier waarop zij deze kunnen implementeren en aanbieden aan hun klanten. Ook zijn de uitkomsten van de workshops "digitaal zakendoen met de overheid" teruggekoppeld door Het ministerie van Economische Zaken.
De Blockchain nader uitgelegd
(26-01-2017)
De Blockchain is een gedistribueerde database waar gegevens in elke instantie van deze database gerepliceerd opgeslagen worden. Voordat deze gegevens definitief opgeslagen worden bestaat er binnen een meerderheid van de partijen die deze gegevens ontvangen hebben consensus over de juistheid, herkomst en volledigheid van deze gegevens.
Payment Services Directive 2 (PSD2) nader uitgelegd
(02-01-2017)
Payment Services Directive 2 is de volgende stap in de creatie van een transparante markt voor betalingsverkeer binnen Europa. Het is de logische opvolger van PSD1 – die bevatte onder andere de SEPA bankrekening, de BIC code voor banken en de instructie dat voor internationale betalingen in Europa het zelfde tarief dient te gelden als lokale betalingen.
Cybersecurity awareness en skills in Nederland (2016)
(04-10-2016)
Cybersecurity skills zijn het centrale thema van dit onderzoek. Naast het verkrijgen van inzicht in deze skills wordt er net als voorgaande jaren ook ingaan op bewustzijn, kennis en gedrag aangaande cybersecurity.
Visiedocument ECP: De volwassen informatiesamenleving
(10-03-2016)
Het visiedocument van ECP "De volwassen informatiesamenleving: Het nieuwe normaal", dat tevens een gespreksuitnodiging wil zijn, gaat in op de maatschappelijk-economische effecten van ICT-ontwikkelingen. Ook worden verschillende belangrijke technologieën beschreven, zoals:
big data, cloud computing, web 1.0, 2.0 en 3.0, mobiel en 3D-printing.