ICT Accountancy standaarden: gegevensmodellen en gegevensontsluiting voor BI en via APIs
(12-04-2023)
Business Intelligence (BI) toepassingen om zelf gegevens te analyseren en te visualiseren staan volop in de belangstelling binnen de accountancy. De meest gebruikte BI-tool op dit moment is Microsoft Power BI. Maar zonder data kom je niet ver. De vraag is dan ook welke software voor de accountancy biedt APIs om BI door kantoren te ondersteunen. Het gaat dan niet alleen om de boekhoudsoftware, maar ook om data uit andere softwaresystemen.
Presentaties seminar Boekhoudsoftware, standaarden en koppelingen op 30 maart j.l. beschikbaar
(01-04-2022)
Op woensdag 30 maart 2022 heeft het seminar "Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen", georganiseerd door het STIPAC initiatief van DOCCO en GBNED, plaatsgevonden te Soest. Onderstaand zijn presentaties van sprekers beschikbaar.
Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen
(29-03-2022)
Stel je schaft een nieuw boekhoudpakket aan en dan blijkt dat je inkoopfacturen nog steeds, al dan niet deels, met de hand moet boeken. Je BTW-aangifte met de hand indienen via de website van de belastingdienst. Een jaarrekening overtypen in rapportagesoftware of via de website van de KVK. En de winstaangifte Inkomsten- of Vennootschapsbelasting (IB/CPB) overtypen via fiscale aangiftesoftware of via de website van de Belastingdienst.
Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers
(14-01-2022)
Online betalingen kent al een aantal jaren een opmars die nog wel even zal aanhouden. Innovaties als cloud computing, e-business, e-commerce en globalisering zijn hier debet aan. De doelstelling van dit rapport is nu juist overzicht bieden in oplossingen voor online betalen in relatie tot boekhoudsoftware. Oftewel: hoe komen online betalingen zo efficiënt mogelijk in de boekhouding terecht?.
Terugblik ICT Accountancy jaarcongres 31-10-2018: Instant Payments, PSD2, Data driven mindset en andere onderwerpen
(01-11-2018)
Op woensdag 31 oktober 2018 vond in EXPO Hoevelaken voor de 17e maal het ICT Accountancy Jaarcongres plaats. Een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met NOVAK. Actuele onderwerpen als Instant Payments, PSD2, Beoordelen veiligheid van (web)applicaties, Data driven mindset en 3.0 boekhouding passeerden de revue. En de ICT Accountancy award 2018, in het teken van de Robotic accounting contest: boekhoudsoftware, is uitgereikt.
Presentaties kennisevent administratieve software: Privacy, Instant payments, UBL EN16931, PEPPOL, Blockchain, RGS en PSD2
(30-06-2018)
Terugblik met presentaties van Kennisevent administratieve software (gehouden op 27 juni 2018) met betrekking tot en gerelateerd aan standaard administratieve software. Met ontwikkelingen als RGS, PSD2, Instant Payments, UBL, PEPPOL en API's. En de Gids boekhoudsoftware 2018 met Nulmeting blockchain en boekhoudsoftware.
Presentaties beschikbaar van Kennissessies over incassomachtigen, iDIN, iDEAL QR en digitaal zakendoen met de overheid
(20-02-2017)
De aanwezigen, met name softwareleveranciers, zijn door de Betaalvereniging geïnformeerd over de nieuwe online producten Incassomachtigen, iDIN en iDEAL QR en tevens over de manier waarop zij deze kunnen implementeren en aanbieden aan hun klanten. Ook zijn de uitkomsten van de workshops "digitaal zakendoen met de overheid" teruggekoppeld door Het ministerie van Economische Zaken.
Guidance voor het gebruik van cryptografische hashfuncties bij bestanden van SEPA Credit Transfers (betaalopdrachten)
(02-03-2016)
De Betaalvereniging Nederland heeft een publicatie op haar website geplaatst over het toepassen van één standaard voor hashing op SEPA betaalbestanden. Genoemde hashing, als standaard voor alle NL-banken, is een belangrijke aanvulling van het controleproces voor het aanleveren van betaalopdrachten via SEPA Credit Transfers.
Ketendigitalisering en kostenreductie door gebruik van de juiste boekhoudsoftware
(31-12-2015)
Begin van deze eeuw was het aanbieden van online boekhouden via een webbrowser het belangrijkste onderscheidend vermogen. Op dit moment is het onderscheidend vermogen van boekhoudsoftware met name gelegen in het bieden van functies op het gebied van ketendigitalisering.
Boekhoudsoftware en gegevensuitwisseling met banken
(26-10-2015)
Afgelopen periode is onderzoek gedaan naar gegevensuitwisseling tussen boekhoudsoftware en banken. Het gaat primair om het uitwisselen van gegevens met betrekking tot betalingsverkeer en het kunnen aanleveren van SBR kredietrapportage.
Conversietools voor de overgang naar SEPA
(04-01-2014)
In niet alle gevallen wordt bestaande software met functies voor betalingsverkeer aangepast aan SEPA standaarden. Zo kan sprake zijn van maatwerk of standaard pakketten die al langere tijd niet meer worden onderhouden. Ook zijn er standaard pakketten waarvan (oudere) versies niet meer SEPA-compliant worden gemaakt.
SEPA: alles wat u moet weten voor een tijdige overgang met presentaties van SEPA Kennisevent op 17 sep 2013
(21-09-2013)
Op dinsdag 17 september j.l. vond het SEPA Kennisevent plaats met medewerking door de DNB, ABN Amro, ING, Rabobank, Equens, Jaccoo, Exact Software en UNIT4. Sprekers gaven antwoord op openstaande vragen en presentaties gaven inzicht in de laatste aandachtspunten.
Van clieop naar SEPA: gevolgen voor software en administratie: gratis rapport
(01-08-2013)
Onderzoeksbureau GBNED heeft een uitgebreid rapport samengesteld over de overgang naar SEPA. Dit rapport geeft inzicht in: de verschillende betalingsinstrumenten en de gevolgen van SEPA, informatie per bank, IBAN en BIC, gevolgen voor administratiesystemen en openstaande- en aandachtspunten.
Presentaties: 2013 is het jaar van de boekhoudsoftware en de jaarrekening via SBR
(28-06-2013)
Tijdens het congres Financial-Systems op 6 juni j.l. heeft onderzoeksbureau GBNED de presentatie: "2013 het jaar van de boekhoudsoftware" gegeven en is door Logius een presentatie gehouden over het elektronisch deponeren van de jaarrekening. Deze en andere presentaties zijn beschikbaar.
Verslag bijeenkomst Kennisplatform administratieve software 11-4-2013: eFactureren, Creditmanagement en eMandates
(14-04-2013)
De eerste bijeenkomst van het Kennisplatform administratieve software in 2013 vond, net als in 2012, plaats op het Factuurcongres in het Evoluon Eindhoven. De volgende onderwerpen stonden op het programma, waarbij tevens enkele presentaties beschikbaar zijn:
4-rollenmodel eFactureren, Creditmanagement software en eMandates in het SEPA Euro-incasso tijdperk.
Terugblik Praktijkdag ICT: SEPA, SBR en uw bank
(22-03-2013)
Op 19 maart 2013 heeft de "Praktijkdag ICT: SEPA, SBR en uw bank" plaatsgevonden in Hoevelaken. Zoals de titel al aangeeft stond deze dag in het teken van de overgang naar SEPA (en IBAN) en SBR (kredietrapportage voor de bank). Van deze succesvolle praktijkdag zijn presentaties beschikbaar.
Presentaties: SEPA testevent op 25 sep 2012
(04-10-2012)
Op dinsdag 25 september j.l. is het 2e SEPA testevent gehouden. Presentaties van banken en andere betrokken organisaties zijn inmiddels beschikbaar.
Onderzoek voortgang SEPA bij softwareleveranciers
(26-07-2012)
Nederland gaat per 1 februari 2014 over op SEPA. De Nederlandsche Bank (DNB) volgt namens het Nationaal Forum SEPA-migratie de voortgang van de implementatie van SEPA binnen Nederland.
Presentaties: SEPA testevent 19-6-2012
(22-06-2012)
Op dinsdag 19 juni j.l. is het SEPA testevent gehouden. Presentaties van banken en andere betrokken organisaties zijn inmiddels beschikbaar.
SEPA Softwarematrix (met inzicht in afwijkingen per bank)
(28-04-2012)
De SEPA Softwarematrix biedt inzicht in de afwijkingen van banken in Nederland op de standaard Implementation Guidelines, zoals uitgegeven door het European Payments Council (EPC). De softwarematrix beoogt duidelijkheid te verschaffen over de afwijkingen in één compleet overzicht.
Verslag bijeenkomst Kennisplatform administratieve software 24-4-2012: SEPA voor softwareleveranciers
(27-04-2012)
Meer dan 100 geïnteresseerden konden op 24 april jongstleden hun vragen kwijt over SEPA tijdens een bijeenkomst over de praktijkervaringen van softwareleveranciers bij implementatie van SEPA.
SEPA komt snel dichterbij: een samenvatting
(28-12-2010)
Het doel van SEPA (Single Euro Payments Area) is dat het onderscheid tussen nationale en grensoverschrijdende euro betalingen verdwijnt. Oftewel het elimineren van de huidige verschillen tussen de landen in Europa voor de betaalinstrumenten en betalingsverkeer infrastructuren. SEPA markeert een nieuwe fase in ons betalingsverkeer en is in januari 2008 gestart met de invoering van de Europese overboeking. Recent (sinds november 2010) is ook de Europese incasso beschikbaar.
8 Innovaties in financiele boekhoudsoftware
(19-11-2010)
Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van financiële boekhoudsoftware en in hoeverre zijn Nederlandse leveranciers up to date? Deze vraag stond centraal in een grootschalig onderzoek naar innovaties in boekhoudsoftware.
Verslag en presentaties bijeenkomst Kennisplatform Administratieve Software op 22 sep 2010 over eFactureren, SEPA en eHerkenning
(01-10-2010)
Op 22 september 2010 is een bijeenkomst gehouden van het Kennisplatform Administratieve Software. Vanwege de grote belangstelling is op het moment uitgeweken naar het kantoor van VNO-NCW om de bijeenkomst te houden. Centrale punten tijdens de bijeenkomst waren: eFactureren, SEPA en eHerkenning.
Resultaten SEPA migratiemonitor, gehouden voorjaar 2010
(11-06-2010)
Op weg naar één Europese betaalmarkt (SEPA, Single Euro Payments Area) betekent voor bedrijven en de publieke sector vergaande aanpassingen en investeringen. Op verzoek van betrokken partijen is DNB gestart de migratie naar SEPA van bedrijven en de publieke sector te monitoren.
Onderzoek Nederlandsche Bank (DNB) naar voortgang invoering SEPA door softwareleveranciers
(19-03-2010)
In de Afstemgroep SPEA Nederland (ASN) is afgesproken om de voorbereiding en migratie naar SEPA te monitoren bij bedrijven en overheidsinstellingen. Zo is ook een aparte vragenlijst opgesteld voor leveranciers van administratieve software die SEPA mogelijk (moeten) maken binnen hun softwaresystemen.
Presentatie Kennisplatform administratieve software over SEPA
(21-02-2010)
Tijdens de eerste bijeenkomst van het Kennisplatform administratieve software op 11 februari j.l. is SEPA (Single Euro Payment Aera) aan de orde geweest. Naast een uitgebreide verslaglegging is ook een presentatie van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) beschikbaar.
Trendanalyse financieel administratieve software: assurance onderbelicht in boekhoudsoftware
(01-10-2009)
Op 30 september j.l. is de "Trendanalyse financieel administratieve software" verschenen met ICT innovaties en de mate waarin leveranciers van financieel administratieve software rekening houden met deze innovaties en wat hun visie daarover is.
SEPA Migratieplan Nederland, juni 2009
(30-06-2009)
Sinds het verschijnen van het eerste SEPA migratieplan is er veel veranderd. De Europese overschrijving is op de markt gebracht, banken zijn gestart met de uitrol van Europese betaalpassen en zowel op nationaal als op Europees niveau is hard gewerkt om de voorwaarden voor een migratie naar SEPA in te vullen. Sinds mei 2007 zijn twee aangepaste versies gepubliceerd. Nu, met de invoering van de Europese incasso in het vooruitzicht, is het tijd voor een grondige update in de vorm van dit vernieuwde SEPA migratieplan.
HBD Monitor Betalingsverkeer 2006
(22-08-2006)
Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel heeft het betalingsverkeer binnen de gehele detailhandel onderzocht. Ruim 2.300 ondernemers zijn hierover ondervraagd. Als belangrijkste conclusie komt naar voren dat er in een steeds groter deel van de gevestigde detailhandel met PIN betaald kan worden.
Naar een gemeenschappelijk Eurobetalingsgebied
(28-02-2006)
Doelstellingen en deadlines, 4e voortgangsrapport, Europese Centrale Bank, februari 2006
Programmaplan SEPA NL
(30-11-2005)
In het Programmaplan SEPA NL beschrijven de Nederlandse banken hoe zij toewerken naar de integratie van de EPC-verwerkings-afspraken in het betalingsverkeer.