Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Archief Software nieuws

Standaardisatie > Standaardisatie, (open)standaarden

[ 1 ] tot [ 50 ] van totaal [ 63 ] berichten

Flow lanceert Embedded Finance oplossing: FlowOS (12-03-2024)
Flow, bekend van de app voor geldautomatisering voor particulieren en freelancers, richt zich vanaf vandaag volledig op FlowOS, haar nieuwe embedded finance-oplossing voor softwareplatformen. Het platform stelt niet-banken, zoals boekhoudsoftware en vermogensbeheerders, in staat om bankdiensten aan te bieden en naadloos in hun eigen platforms te integreren. Hierdoor ontstaat er directe concurrentie voor traditionele banken.

Adoptie open standaarden langzaam de goede kant op (10-03-2024)
Forum Standaardisatie onderzoekt jaarlijks het gebruik van de standaarden van de ‘Pas toe of leg uit’-lijst. Het onderzoek richt zich op de vraag naar open standaarden in aanbestedingen, de toepassing in overheidsbrede voorzieningen en overig gebruik. Er werden 69 openbare aanbestedingen onderzocht.

Yuki met nieuwe bankkoppelingen o.b.v. Open Banking platform Ponto (23-02-2024)
Ponto, een Open Banking platform dat onderdeel is van de Isabel Group, en Yuki slaan de handen in elkaar. En die samenwerking stoppen we niet onder stoelen of banken, want hierdoor zijn er nu tientallen nieuwe bankkoppelingen beschikbaar. Met een bankkoppeling komen banktransacties automatisch in de Yuki administratie terecht. Voor zowel accountant als de ondernemer een enorme efficiëntieslag.

Koppeling tussen Nextens en Informer: sneller winstaangifte doen (19-02-2024)
Sinds deze week is het mogelijk om als Informer-gebruiker een RGS Brugstaat te downloaden die direct kan worden geüpload in de aangiftesoftware van Nextens. Dit scheelt vooral financieel dienstverleners veel tijd tijdens drukke deadline periodes.

Exact is klaar voor digitalisering van de dividendbelasting (30-01-2024)
Al jaren was het mogelijk om de aangiften dividendbelasting uit te werken in de fiscale software van Exact. Sinds de start van 2024 is het vanuit de Belastingdienst mogelijk om deze aangiften vervolgens digitaal in te dienen en vanaf 1 juli 2024 wordt dit zelfs verplicht. Bij Exact zijn we hier al klaar voor, dus genoeg redenen voor jou om er ook nu al mee te beginnen.

Visma.net ERP: nu inzicht in de (ontvangst)status van de verzonden facturen (30-01-2024)
De facturen zijn verstuurd, maar dan? Zijn de facturen in de eerste plaats wel goed aangekomen bij de ontvanger of zijn ze bijvoorbeeld in de spambox beland? Of misschien is er wel een probleem met de verzonden factuur waardoor de klant deze niet wil betalen. Door de implementatie van zogenoemde e-retour berichten in Visma.net ERP is het mogelijk om direct inzicht in de status van de factuur te hebben.

EU-richtlijn voor gegevensuitwisseling digitale platformen (DAC7): daar is software voor nodig (30-12-2023)
De EU heeft de nieuwe Richtlijn (EU) 2021/514 (DAC7) per 2023 ingevoerd om te zorgen voor meer fiscale transparantie in de digitale economie. Dit betekent dat digitale platformen verplicht zijn om informatie over verkopers die gebruikmaken van deze platformen, zoals hun inkomsten, door te geven aan de Belastingdienst. Daar is software voor nodig. Wat betekent dit voor u?

Overname van iDEAL door het European Payments Initiative (EPI) afgerond (01-11-2023)
European Payments Initiative (EPI) is verheugd te melden dat de eerder aangekondigde overnames van de Nederlandse betaaloplossing iDEAL en de Luxemburgse technologieleverancier Payconiq International met succes zijn afgerond.

Urenbriefjes delen via het Peppol-netwerk (18-09-2023)
Sinds 21 augustus 2023 is het mogelijk om timecards via Peppol te verzenden en ontvangen. Timecards zijn documenten waarin organisaties de gewerkte uren van flexwerkers registreren. Deze belangrijke informatie stelt leveranciers in staat om nauwkeurige e-facturen op te stellen op basis van de gewerkte uren.

Wmebv: recht voor ondernemers en burgers om digitaal met de overheid te communiceren (07-09-2023)
Op 9 mei 2023 heeft de Eerste Kamer de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv) aangenomen. Door deze wet krijgen burgers en ondernemers het recht om digitaal met de overheid te communiceren. De overheidsinstantie moet de digitale kanalen aanwijzen die men daarvoor kan gebruiken. De Wmebv treedt voor het grootste gedeelte in werking op 1 juli 2024. Overheden kunnen nu alvast starten met de voorbereiding.

Doe mee aan Visma Connects webinar over gegevensuitwisseling binnen de overheid (22-08-2023)
Nederland is een van de koplopers als het gaat om ketendenken en keteninformatisering: oftewel samenwerken tussen organisaties. Kunnen we deze voorsprong benutten of moeten we omdenken? Op donderdag 28 september 2023 organiseert Visma Connect het webinar: De Overheid Ontketend.

GreenCommerce koppeling met nieuw Systeem Exportstatistiek GroentenFruit Huis (20-06-2023)
GroentenFruit Huis heeft een nieuw Systeem Exportstatistiek ontwikkeld waarmee digitaal de wekelijkse gegevens kunnen worden aangeleverd. Softwarebedrijf jem-id heeft een koppeling met GroentenFruit Huis gerealiseerd waarbij het voor gebruikers van GreenCommerce mogelijk wordt om eenvoudig en accuraat gegevens te beheren en aan te leveren via het softwarepakket.

Duurzaamheidsmonitor van Visma-bedrijven Yuki en SmartTrackers: verplichte rapportage toegankelijk voor MKB (30-05-2023)
Visma-bedrijven Yuki en SmartTrackers lanceren de Duurzaamheidsmonitor, waarmee op basis van financiële data een onderneming direct inzicht krijgt in haar CO2-voetafdruk. Yuki is de eerste boekhoudsoftware die dit volledig geautomatiseerd mogelijk maakt en deze informatie op een laagdrempelige manier toegankelijk maakt voor het MKB.

Complete RGS gids: ontstaan, invloed SBR programma en RGS MKB (07-05-2023)
De “Complete RGS gids: ontstaan, invloed SBR en RGS MKB” geeft goed inzicht in ruim 10 jaar bestaan van RGS en de huidige stand van zaken. De gids richt zich nadrukkelijk op RGS MKB, dat aansluit bij de oorspronkelijke uitgangspunten van het Referentie grootboekschema (RGS) uit 2012 en waarbij de focus primair op het MKB segment ligt.

Exact Software: juist nu elektronisch factureren met Peppol (27-01-2023)
Met Peppol kun je sneller, betrouwbaarder en goedkoper factureren. Via dit internationale netwerk is het namelijk mogelijk om elektronische facturen (digitale facturen) eenvoudig en veilig uit te wisselen. Dit wordt ook wel e-factureren (of e-invoicing) genoemd.

RGS MKB heeft door samenwerking GBNED en NOAB een volgende fase bereikt (31-12-2022)
GBNED heeft in samenwerking met NOAB een inventarisatie gemaakt van RGS codes waarvan het zinvol wordt geacht deze op te nemen op RGS niveau 4. Dit vanuit de filosofie dat RGS niveau 5 is bedoeld voor mutaties en RGS MKB alleen gebruik maakt van RGS niveau 4. Ook meerdere boekhoudpakketten ondersteunen RGS alleen t/m niveau 4. Zo blijft RGS beheersbaar.

Boekhoudsoftware middelgroot: aanzienlijke verschillen in standaard ondersteuning robotic accounting (19-10-2022)
Bij de aanschaf van een boekhoudpakket is vandaag de dag “robotic accounting” het belangrijkste selectiecriterium. We hebben onderzoek gedaan naar de mate waarin boekhoudsoftware voor ondernemingen in het segment “middelgroot” robotic accounting functionaliteit ondersteunt. Voor de volgende toepassingen: AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, Twinfield en Visma.Net.

Rijksoverheid stopt ondersteuning E-factureren SI-UBL 1.2 per 1 januari 2023 (23-09-2022)
De Rijksoverheid accepteert vanaf 1 januari 2023 geen e-factureren meer in SI-UBL 1.2 formaat. Directe aanleiding hiervoor is het besluit van de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) om deze berichtenstandaard per 1 juli 2022 optioneel te maken.

Verlenging keurmerk Betrouwbaar boekhouden voor InformerOnline, Kleisteen en Visma eAccounting (28-07-2022)
Verlenging van het keurmerk Betrouwbaar boekhouden heeft plaatsgevonden op basis van het meest recente normenkader (2022). Daartoe zijn ook bepaalde functies opnieuw beoordeeld. Per genoemd boekhoudpakket is het volledige testrapport (initieel en aangevuld met onder andere bovenstaande aspecten) op te vragen, evenals het daarbij geldende normenkader.

DAC7: uniforme rapportageverplichting voor platformexploitanten (07-07-2022)
Door de digitalisering van de economie en de opkomst van digitale platformen bestaat het risico dat verkopers hun inkomsten via digitale platformen niet volledig aangeven. Om dat risico weg te nemen is er een uniforme rapportageverplichting voor platformexploitanten ontwikkeld (DAC7). DAC7 geeft belastingautoriteiten in de diverse EU-lidstaten zicht op de inkomsten van verkopers.

NBA bestuur op de hoogte gebracht van openstaande punten RGS (30-05-2022)
Precies een maand geleden is op deze website een bericht geplaatst over de nieuwe samenvatting van de bij ons bekende openstaande punten aangaande RGS. Inmiddels opgelopen tot meer dan 70 openstaande punten, waaronder ook fouten in het schema van RGS. De NBA is nauw betrokken bij het SBR/RGS programma. De NBA vervult de voorzittersrol bij zowel de Expertgroep als de Beheergroep van RGS.

70 openstaande punten RGS: oproep aan de staande SBR/RGS organisatie om orde op zaken te stellen (30-04-2022)
In navolging op 2021 is in het voorjaar van 2022 opnieuw een samenvatting gemaakt van de bij ons bekende openstaande punten aangaande het Referentie Grootboekschema (RGS). Het gaat dan zowel om onvolkomenheden in het RGS-schema als onduidelijkheden en vragen over de implementatie van het schema. Maart 2022 was sprake van 70 openstaande punten, een aantal dat inmiddels verder is gegroeid.

E-factureren met DICO voor bouw- en infrabedrijven via eVerbinding (05-04-2022)
Sinds 1 januari 2022 is e-factureren binnen bouw- en infrabedrijven verplicht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van DICO (SALES005), een afspraak tussen fabrikanten, groothandels, bouw-, onderhouds- en installatiebedrijven én woningcorporaties over de indeling van de e-factuur. Ook e-factureren via DICO? Via eVerbinding kan het!

Ketenstandaard neemt beheer en onderhoud over van het Calculatie Uitwissel Formaat (16-02-2022)
Het CUF-xml (Calculatie Uitwissel Formaat) werd jarenlang beheerd door initiatiefnemer Forum Systeemhuizen Bouw, maar zij hebben eind 2021 gevraagd aan Ketenstandaard om het beheer en onderhoud ervan over te nemen.

Het Euroysteem heeft de onderzoeksfase voor de digitale Euro gestart (15-12-2021)
Na de succesvolle afronding van de experimentenfase heeft de ECB Governing Council besloten om vanaf 1 oktober 2021 de onderzoeksfase van twee jaar te starten. DNB levert in ECB-verband een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van de digitale euro.

eVerbinding en Corporatieketen.nl gaan voor e-facturatie in de woningcorporatiesector (30-11-2021)
eVerbinding, marktleider op het gebied van e-facturatie en Corporatieketen.nl, SaaS-oplossing voor het organiseren en faciliteren van het ketenproces binnen woningcorporaties en bouw- en installatiebedrijven, slaan de handen ineen. Samen gaan ze voor een veilige facturenstroom tussen corporaties en leveranciers.

Visma | yuki maakt als eerste bedrijf in Europa factuurverwerking veiliger met blockchaintechnologie (30-11-2021)
Visma | yuki heeft blockchain technologie verwerkt in haar boekhoudplatform waarmee de echtheid van bonnen en facturen automatisch is te verifiëren. Dit vormt de eerste stap in een volledig veilige automatisering van de factuurverwerking en -betaling.

De bouw gaat elektronisch factureren volgens DICO (26-11-2021)
Elk jaar worden er in de bouw miljoenen facturen verstuurd. Het maken, maar vooral het verwerken daarvan kost de sector veel tijd en geld. Daarom gaat een aantal grote bouwondernemingen op 1 januari 2022 over op elektronisch factureren volgens DICO versie SALES005. Zij vragen ook hun leveranciers om elektronisch te gaan factureren volgens deze standaard. En helpen waar nodig om die update te realiseren.

Peppol BIS v3 e-factuurstandaard nu met land-specifieke regels voor Nederland (04-11-2021)
OpenPeppol heeft de najaarsrelease '2021 Peppol BIS Billing 3.0.12' gepubliceerd. Het zat er al een tijdje aan te komen. In navolging op andere Europese landen zijn nu ook land-specifieke regels voor Nederland opgenomen.

Als de overheid duidelijk is over e-factureren, volgt de markt vanzelf (10-09-2021)
Johan Schaeffer klimt naar eigen zeggen regelmatig op de zeepkist om over de onmiskenbare voordelen van e-factureren te vertellen. Als oprichter van billing-serviceprovider eVerbinding helpt hij bedrijven, overheden en andere organisaties met e-factureren. De algemene acceptatie daarvan zou weleens snel kunnen gaan als de overheid meer duidelijkheid schept, is zijn overtuiging.

RGS Brugstaat in SnelStart: het antwoord op fouten en tijdgebrek (19-08-2021)
In SnelStart is het nu mogelijk de RGS Brugstaat te exporteren vanuit een administratie. Daarnaast is de Aangiftemodule Winstdeel Inkomstenbelasting geïntegreerd in SnelStart.

Informer en Storecove: e-retourberichten in Peppol toont ondernemers de status van hun facturen bij afnemers (18-08-2021)
Dat het Peppol-netwerk het mogelijk maakt voor ondernemers om sneller, goedkoper en betrouwbaarder gebruik te maken van volledige e-facturatie was al bekend. Maar de ontwikkelingen op het gebied van online factureren via Peppol staan gelukkig nooit stil. Met de e-retourberichten in Peppol kunnen ondernemers voortaan op de hoogte zijn van de status van hun factuur.

Peppol factuur retourbericht laat je weten of je factuur ontvangen is (25-05-2021)
Met behulp van Peppol Invoice Response berichten (e-retour) kan een leverancier automatisch de status van facturen volgen bij afnemers. De enige voorwaarde is dat beide partijen gebruik maken van elektronisch factureren op basis van Peppol en van software die met e-retour kan omgaan.

NPa: consultatie over e-ordering en landspecifieke eisen (04-05-2021)
De Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) heeft een voorlopig advies gegeven over het toevoegen van landspecifieke eisen aan een Peppol BIS 3 order.

CBS-vragenlijst sneller invullen met RGS (01-04-2021)
Vanaf april is het mogelijk een aanzienlijk deel van de Jaar-Productiestatistiek direct vanuit de financiële administratie in te vullen. Dit is een van de grootste en meest tijdrovende CBS-enquêtes. Bedrijven uit drie branches: accountancy, belastingadvisering & administratie, detailhandel en horeca, kunnen hier als eerste gebruik van maken.

Exact treedt toe tot Smart Connected Supplier Network (02-03-2021)
Exact treedt toe tot het Smart Connected Supplier Network (SCSN) als Service Provider. Hierdoor kunnen klanten van Exact Online automatisch bestellingen uitwisselen met andere aangesloten partijen op het netwerk, ongeacht het ERP-systeem dat zij gebruiken. De Delftse softwareleverancier is als één van de initiatiefnemers vanaf het begin nauw betrokken bij het netwerk, en ook de eerste ERP-aanbieder die zich aansluit op het SCSN.

Visma Sustynex: het eerste cloud native duurzaamheidsrapportage platform met een GRI-taxonomie ter wereld (26-01-2021)
Visma Connect, de specialist in reporting technology, lanceert Visma Sustynex. Visma Sustynex is het eerste cloud native platform voor duurzaamheidrapportages ter wereld dat gebruik maakt van een GRI-taxonomie. Deze taxonomie waarborgt hoge gegevenskwaliteit en gevalideerde, betrouwbare, consistente rapportages.

Woningcorporaties stroomlijnen inkoopprocessen met SAP Ariba Snap (18-01-2021)
Een groot deel van de uitgaven van een woningcorporatie is onderhoudsgerelateerd. Woningcorporaties besteden dan ook veel tijd aan de inkoop van onderhoudsdiensten. SAP ondersteunt hen hierin met SAP Ariba Snap en het SAP Ariba Netwerk.

TIE Kinetix en To-Increase: kant-en-klare cloud-gebaseerde EDI-oplossing nu wereldwijd beschikbaar (06-01-2021)
TIE Kinetix en To-Increase kondigden vandaag aan dat ze hun gezamenlijke aanbod voor een cloud-gebaseerde, end-to-end EDI-oplossing voor Microsoft Dynamics 365 hebben uitgebreid. Nu kunnen Dynamics 365 gebruikers wereldwijd via één contract direct de mogelijkheid om de EDI-implementatie en dagelijkse werkzaamheden te vereenvoudigen.

Het nieuwe platform OX Quote brengt e-commerce naar metaalbedrijven (06-01-2021)
E-commerce voor metaalbedrijven is iets compleet nieuws in deze markt. Met het nieuwe platform OX Quote kunnen metaalbedrijven 24/7 hun diensten online aanbieden. Klanten kunnen via een portaal prijzen opvragen en offertes ontvangen, zonder dat hiervoor extra mankracht ingehuurd hoeft te worden. Het platform is ingericht voor plaatwerk, buislaseren en cnc draaien en frezen.

In iMUIS Online is de RGS brugstaat opgenomen voor standaard gegevensuitwisseling op basis van RGS (30-12-2020)
In iMUIS Online is de RGS brugstaat opgenomen. De RGS brugstraat is de nieuwe standaard voor het uitwisselen van de IB en vpb aangifte. Het is een 'standaard koppelvlak' om gegevens vanuit verschillende boekhoudsoftwarepakketten op basis van RGS over te zetten naar fiscale aangiftesoftware.

Nooit meer handmatig een loonjournaalpost overtypen: RGS maakt het mogelijk (17-11-2020)
Om op basis van RGS (ReferentieGrootboekSchema) de loonjournaalpost aan te kunnen bieden aan boekhoudsoftware moest eerst antwoord komen op de vraag of RGS de juiste rekeningen bevat en daarmee ook compleet genoeg is. Om bovenstaande vraag te beantwoorden is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het rapport "RGS casus lonen, salarissen en personeelskosten".

NMBF roept staatssecretaris op e-facturatie te stimuleren (17-09-2020)
De leden van het Nationaal Multi-belanghebbenden Forum e-Procurement (NMBF) hebben staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vandaag in een open brief opgeroepen e-facturatie in Nederland verder te stimuleren.

Logius neemt nieuw accesspoint op PEPPOL in gebruik (01-09-2020)
Logius heeft het Rijksoverheid Access Point op PEPPOL (ROAP) in gebruik genomen. Via dit nieuwe accesspoint verloopt digitale facturering van leveranciers aan de Rijksdiensten, ongeveer 170 onderdelen van de rijksoverheid. RINIS verzorgde de ontwikkeling en implementatie van het ROAP en blijft verantwoordelijk voor het beheer.

BZK neemt het beheer en toezicht op de infrastructuur voor e-facturatie per 1 oktober 2020 op zich (02-07-2020)
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) neemt het beheer en toezicht op de infrastructuur voor e-facturatie per 1 oktober 2020 op zich. E-factureren is het elektronisch uitwisselen van factuurgegevens tussen leverancier en koper. Uit twee onderzoeken kwam naar voren dat het publiek belang van een veilige en betrouwbare infrastructuur voor e-facturatie een grotere en actievere rol van de overheid vergt.

Compensatieregeling kosten eHerkenning (14-06-2020)
Doet u aangifte via Mijn Belastingdienst Zakelijk, het nieuwe portaal voor ondernemers? Dan hebt u DigiD of eHerkenning nodig om in te loggen. eHerkenning is niet gratis. Daarom komt er een compensatieregeling.

Optimale connectiviteit tussen AGF handelsbedrijven via FreshBabel Messenger (16-04-2020)
Om de samenwerkingen tussen verschillende AGF handelsbedrijven te ondersteunen, heeft softwareontwikkelaar JEM-id dé digitale koppeling FreshBabel Messenger ontwikkeld. Met deze koppeling komen digitale connecties richting diverse AGF bedrijven vrij. Hierdoor kunnen digitale berichten direct ingelezen en verwerkt worden in de softwaresystemen, zonder tussenkomst van menselijk handelen.

Ruim 33% van de leveranciers van boekhoudsoftware omarmt RGS en even een adempauze voor RGS Ready (19-12-2019)
Onderzoeksbureau GBNED, initiatiefnemer van RGS Ready, heeft afgelopen 2 maanden onderzoek gedaan naar de bereidheid van leveranciers van boekhoudsoftware om het ReferentieGrootboekschema (RGS) te koppelen aan hun standaard boekhoudsoftware. Tegelijkertijd is RGS Ready voor 3 maanden in de wachtkamer gezet.

Terugblik op De week van RGS (17-12-2019)
Wat zijn de voordelen van Referentie GrootboekSchema (RGS)? Hoe ga ik aan de slag met RGS? En wat levert RGS nou eigenlijk op? Op deze vragen kregen de deelnemers van het RGS Event in Utrecht op dinsdag 3 december antwoord.

Signable neemt de stap naar Nederland met elektronische handtekeningen (09-12-2019)
De grootste provider van elektronische handtekeningen in het VK, Signable, heeft in 2019 de stap genomen om in Europa zijn diensten aan te bieden. De eerste halte op deze tocht is Nederland.


Onerzoeksbureau GBNED