SurePay, de uitvinder van de IBAN-Naam Check, lanceert een nieuwe feature voor Bedrijven: de BTW Check
(20-03-2023)
Met de BTW Check, controleer je tijdens het uitvoeren van een IBAN-Naam Check ook of het opgegeven BTW-nummer matcht met de bedrijfs- of handelsnaam. Dit is een mooie aanvulling op de eerder toegevoegde Bedrijven Check waarmee het KVK-nummer wordt gecontroleerd.
Keurmerk betrouwbaar boekhoud met succes drie jaar verlengd voor e-Boekhouden.nl
(17-10-2022)
Het "Keurmerk betrouwbaar boekhouden" is met drie jaar verlengd voor het online boekhoudpakket e-Boekhouden.nl van de gelijknamige softwareleverancier. Verlenging heeft plaatsgevonden op basis van het meest recente normenkader (2022).
Rijksoverheid stopt ondersteuning E-factureren SI-UBL 1.2 per 1 januari 2023
(23-09-2022)
De Rijksoverheid accepteert vanaf 1 januari 2023 geen e-factureren meer in SI-UBL 1.2 formaat. Directe aanleiding hiervoor is het besluit van de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) om deze berichtenstandaard per 1 juli 2022 optioneel te maken.
Verlenging keurmerk Betrouwbaar boekhouden voor InformerOnline, Kleisteen en Visma eAccounting
(28-07-2022)
Verlenging van het keurmerk Betrouwbaar boekhouden heeft plaatsgevonden op basis van het meest recente normenkader (2022). Daartoe zijn ook bepaalde functies opnieuw beoordeeld. Per genoemd boekhoudpakket is het volledige testrapport (initieel en aangevuld met onder andere bovenstaande aspecten) op te vragen, evenals het daarbij geldende normenkader.
INNOPAY Book of Insights 2022
(12-03-2022)
In dit "INNOPAY Book of Insights" vindt u een compilatie van INNOPAY-artikelen over Data Sharing, Digital Identity en Payments die in 2021 zijn gepubliceerd. Voor extra gemak zijn ze gegroepeerd op formaat: blogs, interviews, podcasts en video's.
Zenvoices toonde Peppol factuur retourberichten tijdens het seminar RPA en robotic accounting
(07-10-2021)
In deze editie van het seminar RPA en robotic accounting op 29 september 2021 was er bijzondere aandacht voor o.a. Peppol, in het bijzonder voor het verzenden en ontvangen van statusberichten bij facturen die via Peppol worden uitgewisseld. Zenvoices toonde met de andere deelnemers van de ‘kopgroep e-retour’ de live werking van e-factureren en retourberichten.
Subsidieregeling Cyberweerbaarheid 2021 weer open
(28-08-2021)
Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (ministerie van Economische Zaken en Klimaat) heeft besloten dat de subsidieregeling voor cyberweerbaarheidsprojecten van samenwerkende organisaties per 1 september 2021 weer open gaat.
Informer en Storecove: e-retourberichten in Peppol toont ondernemers de status van hun facturen bij afnemers
(18-08-2021)
Dat het Peppol-netwerk het mogelijk maakt voor ondernemers om sneller, goedkoper en betrouwbaarder gebruik te maken van volledige e-facturatie was al bekend. Maar de ontwikkelingen op het gebied van online factureren via Peppol staan gelukkig nooit stil. Met de e-retourberichten in Peppol kunnen ondernemers voortaan op de hoogte zijn van de status van hun factuur.
Peppol factuur retourbericht laat je weten of je factuur ontvangen is
(25-05-2021)
Met behulp van Peppol Invoice Response berichten (e-retour) kan een leverancier automatisch de status van facturen volgen bij afnemers. De enige voorwaarde is dat beide partijen gebruik maken van elektronisch factureren op basis van Peppol en van software die met e-retour kan omgaan.
Andere insteek Gids boekhoudsoftware 2021: ontwikkeling vanuit de leveranciers
(14-04-2021)
Al jaar en dag verschijnt de Gids boekhoudsoftware en voorlopers daarvan. Met elk jaar nieuwe eigenschappen waarvan leveranciers aangeven in hoeverre hun software daar ondersteuning aan geeft. Denk aan UBL, RGS, Dashboards, liquiditeitsplanning, etc. We slaan ditmaal nieuwe eigenschappen een keer over. Niet omdat ze er niet zijn, want we hebben Peppol, e-retour, RGS-brugstaat en het RGS-journaal om maar wat te noemen.
STIPAC: Nieuw initiatief voor betere standaardisatie en gegevensuitwisseling in de accountancysector
(21-12-2020)
In geen enkele sector wordt zoveel gewerkt met financiële gegevens als in de accountancysector. Daarbij wordt al jaren steeds meer ingezet op standaardisatie om gegevensuitwisseling te harmoniseren en daarmee efficiënter te maken. Ondanks al deze standaarden worden gegevens nog vaak handmatig overgenomen in de vastleggings- en rapportageketen.
Het Nationaal Multi-belanghebbenden Forum e-Procurement (NMBF) lanceert nieuwe website
(06-07-2020)
Het Nationaal Multi-belanghebbenden Forum e-Procurement (NMBF) lanceert vandaag een nieuwe website. Als onafhankelijk publiek-privaat overlegplatform faciliteert het NMBF de beleidsmatige discussie over e-factureren en e-procurement in Nederland. De nieuwe website draagt bij aan heldere communicatie over deze onderwerpen en de activiteiten die het NMBF ontplooit.
BZK neemt het beheer en toezicht op de infrastructuur voor e-facturatie per 1 oktober 2020 op zich
(02-07-2020)
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) neemt het beheer en toezicht op de infrastructuur voor e-facturatie per 1 oktober 2020 op zich. E-factureren is het elektronisch uitwisselen van factuurgegevens tussen leverancier en koper. Uit twee onderzoeken kwam naar voren dat het publiek belang van een veilige en betrouwbare infrastructuur voor e-facturatie een grotere en actievere rol van de overheid vergt.
ReferentieGrootboekSchema (RGS): voorbeelden (grootboek)rekeningen koppelen aan RGS-codes m.b.t. BTW
(06-03-2020)
Onder de noemer "RGS voorbeeld papers" is nu een eerste document aanwezig om concreet weer te geven op welke wijze (grootboek)rekeningen voor de BTW gekoppeld kunnen worden aan corresponderende RGS-codes uit het Referentie Grootboek Schema. Met uitgewerkte journaalposten op grootboekniveau voor meerdere scenario's. Tevens bevat de paper enkele openstaande punten.
Avg-proof? Laat jouw bedrijf certificeren met Data Pro!
(02-09-2019)
Durf jij als leverancier van accountancy software verantwoord om te gaan met gegevens en transparant te zijn over beveiliging en privacy? Wil je op een laagdrempelige manier aan je klanten aantonen dat je voldoet aan de branche-norm voor gegevensverwerkers die in overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens tot stand is gekomen? Maak dan gebruik van de Avg-dienstverlening van Nederland ICT.
Welke boekhoudsoftware is echt RGS Ready?
(16-05-2019)
In hoeverre ondersteunt boekhoudsoftware RGS? Deze vraag wordt de komende maanden onderzocht door GBNED met ondersteuning van de RGS Taskforce implementatie. Doel is een overzicht krijgen van boekhoudsoftware en de mate waarin deze 'RGS Ready' zijn. Het overzicht 'ontzorgt' gebruikers bij het in gebruik nemen van RGS. Op basis van het RGS normenkader kunnen leveranciers van boekhoudsoftware gratis laten toetsen in hoeverre hun software 'RGS Ready' is.
Switchen naar andere boekhoud-, salaris- en fiscale aangiftesoftware: in hoeverre is sprake van vendor lock-in?
(30-11-2018)
Het laatste kwartaal van het jaar is voor onder andere administratie- en belastingadvieskantoren het moment om al dan niet over te stappen naar andere boekhoud-, salaris- of fiscale aangiftesoftware. Hier speelt dan steevast de vraag in hoeverre switchen naar een ander softwarepakket mogelijk is met behoud van gegevens.
CFO Software landscape: herijkt inzicht in onderverdeling aanbod van software voor de CFO
(06-09-2018)
Het softwarelandschap voor de CFO (chief financial officer), en andere financials, is zonder meer complex te noemen. Niet in de laatste plaats door de vele afkortingen en begrippen die, ongetwijfeld goed bedoeld, in de markt zijn gezet. GRC, BPM, WFM, DMS, RPA, AI, BI, ABC en CPM zijn zulke afkortingen.
UBL Readiness Monitor: Nederland moet aan de bak om in de EU in de pas te lopen op het gebied van UBL e-factureren
(13-11-2017)
De "UBL Readiness Monitor" - een initiatief van Friso de Jong, Platform E-factureren en Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED - geeft weer hoe UBL e-factureren zich in Nederland ontwikkelt: verzenden, ontvangen, verplichtingstelling, standaardisatie. De conclusies uit de UBL Readiness Monitor zijn omgezet in aanbevelingen om UBL e-factureren in Nederland een positieve impuls te geven.