Van bon tot balans: de relatie tussen boekhouding, jaarrekening en winstaangifte 100% automatiseren
(28-10-2023)
We richten ons met dit onderzoek op accountants- en administratiekantoren die de jaarrekening en de fiscale-aangifte (IB en VPB) samenstellen voor klanten. De vraag is nu welke kantoren het proces van boekingen aan de bron t/m genoemde rapportages (van record to report) 100% geautomatiseerd willen inrichten. En welke softwareleveranciers dat mogelijk gaan maken.
Gids boekhoudsoftware 2023: alle standaard boekhoudsoftware en hun functionaliteit
(10-10-2023)
De Gids boekhoudsoftware geeft inzicht in nagenoeg ALLE standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP'ers en klein MKB, Middelgrote bedrijven (MKB) en Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals). Compleet met eigenschappen per pakket. De Gids is gratis beschikbaar in PDF-formaat.
Factsheets over status e-Facturering per EU lidstaat: inclusief VAT (BTW) in the Digital Age (ViDA)
(21-07-2023)
De eInvoicing Country Factsheets van de Europese Commissie biedt uitgebreide informatie over het beleid en de voortgang op het gebied van e-facturering van alle 27 EU-lidstaten en 4 andere landen van de Europese Economische Ruimte (EER). Inclusief voorgestelde maatregelen om het EU-stelsel van BTW te moderniseren en beter te laten werken voor bedrijven en fraudebestendiger te maken door digitalisering.
BI en RPA: presentaties beschikbaar van 10 sprekers
(02-06-2023)
Op woensdag 31 mei 2023 heeft in Expo Hoevelaken de praktijkdag "BI en RPA voor de accountancy" plaatsgevonden. Maar liefst 10 enthousiaste sprekers hebben hun kennis gedeeld met zo'n 130 aanwezige deelnemers. Presentaties van sprekers zijn nu online beschikbaar.
ICT Accountancy standaarden: gegevensmodellen en gegevensontsluiting voor BI en via APIs
(12-04-2023)
Business Intelligence (BI) toepassingen om zelf gegevens te analyseren en te visualiseren staan volop in de belangstelling binnen de accountancy. De meest gebruikte BI-tool op dit moment is Microsoft Power BI. Maar zonder data kom je niet ver. De vraag is dan ook welke software voor de accountancy biedt APIs om BI door kantoren te ondersteunen. Het gaat dan niet alleen om de boekhoudsoftware, maar ook om data uit andere softwaresystemen.
Terugblik en presentaties Seminar RPA en Robotic accounting op 12 oktober 2022
(12-10-2022)
Op woensdag 12 oktober 2022 heeft voor de 5e maal het "Seminar RPA en robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Met als centraal thema "Boekhoudsoftware middelgroot en de ondersteuning van robotic accounting". In hoeverre ondersteunen AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, Twinfield en Visma.Net Robotic accounting.
Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting
(12-10-2022)
Met dit onderzoek richten we ons op boekhoudsoftware middelgroot en de mate waarin functionaliteit op het gebied van robotic accounting aanwezig is. Het gaat dan om AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, Twinfield en Visma.Net.
Evaluatie boekhoudsoftware Microsoft Dynamics 365 Business Central door Onderzoeksbureau GBNED
(29-06-2022)
Deze Evaluatie boekhoudsoftware heeft, zoals de naam al zegt, met name betrekking op functies voor het voeren van de boekhouding. Waarbij de nadruk is gelegd op grootboek, debiteuren en crediteuren, voor een deel afgeleid van het keurmerk Betrouwbaar boekhouden. Betreffende functies zijn inhoudelijk getest op basis van een nieuw aangemaakt testaccount.
Snel aan de slag met elektronisch factureren: checklist voor gebruikers
(05-04-2022)
Elektronisch factureren in Nederland is toe aan een massale adoptie van zowel uitgaand elektronisch factureren als inkomend elektronische factuurverwerking. Doet u ook mee? Deze gids is bedoeld als handvat voor de gebruiker. Met onder andere: een eenvoudig stappenplan, uitleg over formaat en verzendkanaal en selectiecriteria E-factureren voor factuur-, boekhoud- en ERP-software.
Presentaties seminar Boekhoudsoftware, standaarden en koppelingen op 30 maart j.l. beschikbaar
(01-04-2022)
Op woensdag 30 maart 2022 heeft het seminar "Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen", georganiseerd door het STIPAC initiatief van DOCCO en GBNED, plaatsgevonden te Soest. Onderstaand zijn presentaties van sprekers beschikbaar.
Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen
(29-03-2022)
Stel je schaft een nieuw boekhoudpakket aan en dan blijkt dat je inkoopfacturen nog steeds, al dan niet deels, met de hand moet boeken. Je BTW-aangifte met de hand indienen via de website van de belastingdienst. Een jaarrekening overtypen in rapportagesoftware of via de website van de KVK. En de winstaangifte Inkomsten- of Vennootschapsbelasting (IB/CPB) overtypen via fiscale aangiftesoftware of via de website van de Belastingdienst.
Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers
(14-01-2022)
Online betalingen kent al een aantal jaren een opmars die nog wel even zal aanhouden. Innovaties als cloud computing, e-business, e-commerce en globalisering zijn hier debet aan. De doelstelling van dit rapport is nu juist overzicht bieden in oplossingen voor online betalen in relatie tot boekhoudsoftware. Oftewel: hoe komen online betalingen zo efficiënt mogelijk in de boekhouding terecht?.
RGS succesfactoren en valkuilen: is het na 10 jaar tijd voor een RGS-feestje?
(17-11-2021)
De markt is volgens mij positief gestemd over een ontwikkeling als het Referentie Grootboekschema (RGS), maar ook erg terughoudend over het in gebruik nemen van het huidige RGS. Bij leveranciers van boekhoudsoftware is RGS ook niet onopgemerkt gebleven. 15 softwareleveranciers zijn RGS-ready en dat aantal lijkt alleen maar toe te nemen. Leveranciers van fiscale aangiftesoftware gebruiken RGS voor het automatisch inlezen van cijfers voor de winstaangifte IB en VPB.
Presentaties Seminar RPA en robotic accounting 29-9-2021 beschikbaar
(28-09-2021)
Op woensdag 29 september 2021 heeft voor de vierde maal het "Seminar RPA en robotic accounting" plaatsgevonden te Lunteren. Met presentaties over PSD2: stand van zaken, ISO ADCS, Frauderisico's verminderen met de IBAN-Naam Check, RPA en AI in meerdere sectoren, Real-time reporting: de toekomst van btw, E-factureren en factuur retourberichten, Online betalingen via betaalplatformen en STIPAC: standaardisatie in de accountancy- en accountingsector.
Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming: BIO Thema-uitwerking Softwarepakketten
(11-04-2021)
Deze BIO Thema-uitwerking is door CIP opgesteld om overheidsorganisaties een beeld te geven van de meest relevante onderwerpen, met name voor de verwerving van standaard software. Daarmee wordt bestaande software bedoeld, die als product op de markt is gebracht om binnen een groot aantal organisaties te kunnen worden gebruikt.
De complete gids Elektronisch factureren 2021
(27-02-2021)
Dit rapport heeft als belangrijkste doel het aanbod van software en diensten op het gebied van elektronisch factureren zo volledig mogelijk in beeld te brengen. Om deze software op de juiste manier te kunnen positioneren wordt ook inzicht gegeven in het 'elektronisch factureren landschap' in Nederland. Met een uitgebreide specifieke van tientallen oplossingen.
E-retour: als verkoper automatisch de status van je factuur volgen bij de koper
(28-01-2021)
Met e-retour kan een verkoper voortaan automatisch de status van facturen volgen bij kopers via zijn eigen administratieve software. De enige voorwaarde is dat beide partijen gebruik maken van elektronisch factureren op basis van Peppol. Dat laatste is beschikbare techniek die eenvoudigweg ingebouwd kan worden door producenten van administratieve software.
Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties)
(09-12-2019)
In relatie tot (web)applicaties worden we regelmatig geconfronteerd met het onderwerp 'beveiliging'. Als het gaat om het beoordelen van de beveiliging van (web)applicaties komen we standaarden tegen als: ISO27001, ISO27002, ISAE 3402, OWASP, SOC2 en Data Pro Code. Tel hierbij op termen als Injection, SQL-injectie en Cross-Site Scripting (XSS) en menig lezer haakt al snel af.
Afnemer online boekhouden in gebreke: van wanbetaler tot aan faillissement met een curator
(29-11-2019)
Dit artikel gaat in op 2 onderwerpen, te weten:
1) Het blokkeren van een online administratie voor wanbetalers en 2) De rechten van een curator.
Heeft een ondernemer niet altijd recht op zijn eigen data, ook in geval van wanbetaling en een faillissement. Hier wordt in de praktijk verschillend mee omgegaan.
Switchen van boekhoud-, salaris- en fiscale aangiftesoftware: vendor lock-in en dataportabiliteit
(28-01-2019)
Gericht op standaard boekhoudsoftware, salarissoftware en fiscale aangifte software is een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om te switchen van het ene naar het ander softwarepakket met behoud van gegevens. Dit heeft eveneens geleid tot een uitgewerkt voorstel gericht op de exit strategie van boekhoudsoftware.
Presentaties seminar Elektronisch factureren in de praktijk (12-12-2018) met UBL en PEPPOL
(14-12-2018)
Op woensdag 12 december 2018 is voor de 3e maal het "Seminar: elektronisch factureren in de praktijk", georganiseerd te Hoevelaken. Deze dag was volledig gericht op oplossingen voor e-factureren, elektronische factuurverwerking, - mede - op basis van de opvolger van PDF: de ISO-standaard UBL en het PEPPOL-netwerk. Presentaties van enkele sprekers zijn beschikbaar.
Presentaties kennisevent administratieve software: Privacy, Instant payments, UBL EN16931, PEPPOL, Blockchain, RGS en PSD2
(30-06-2018)
Terugblik met presentaties van Kennisevent administratieve software (gehouden op 27 juni 2018) met betrekking tot en gerelateerd aan standaard administratieve software. Met ontwikkelingen als RGS, PSD2, Instant Payments, UBL, PEPPOL en API's. En de Gids boekhoudsoftware 2018 met Nulmeting blockchain en boekhoudsoftware.
Koppelverkoop Belastingdienst bij keuze boekhoudsoftware voor de ZZP-markt
(22-03-2018)
Wat we ons afvragen is of de belastingdienst niet buiten haar boekje gaat nu zij openlijk zzp’ers werft om deel te nemen aan haar ‘proef’, waarbij diezelfde zzp’ers alleen de keuze hebben uit slechts een paar boekhoudpakketten die dus Zeker-Online gecertificeerd zijn. Zullen goede pakketten zijn, maar zijn dat in alle gevallen wel de beste oplossingen voor zzp’ers? Dat is volgens ons in elk geval niet aan de belastingdienst om te bepalen.
UBL Readiness Monitor in het kader van de Europese Norm voor e-factureren EN16931
(10-11-2017)
Afgelopen jaren heeft het merendeel van leveranciers van boekhoudsoftware, e-facturatie-dienstverleners en aanbieders van scan- en herkenoplossingen UBL geïmplementeerd. Dat het onderwerp leeft blijkt wel uit het feit dat in minder dan een jaar tijd meer dan 100 leveranciers zich hebben aangemeld voor UBL Ready (via de UBL Ketentest).
Presentaties beschikbaar van Kennissessies over incassomachtigen, iDIN, iDEAL QR en digitaal zakendoen met de overheid
(20-02-2017)
De aanwezigen, met name softwareleveranciers, zijn door de Betaalvereniging geïnformeerd over de nieuwe online producten Incassomachtigen, iDIN en iDEAL QR en tevens over de manier waarop zij deze kunnen implementeren en aanbieden aan hun klanten. Ook zijn de uitkomsten van de workshops "digitaal zakendoen met de overheid" teruggekoppeld door Het ministerie van Economische Zaken.
Terugblik Kennisplatform administratieve software 14-9-2016:elektronisch factureren B2G en B2B
(16-09-2016)
Terugblik door presentaties met als centrale thema's Elektronisch factureren en de Rijksoverheid, Europese ontwikkeling eFactureren en de UBL Ketentest. De Rijksoverheid stapt per 1 januari 2017 over op e-factureren. Bij factureren aan de Overheid zijn meerdere organisaties en initiatieven betrokken, zoals Logius, Simpler Invoicing, Economische Zaken en Binnenlandse Zaken.
Terugblik Kennisplatform administratieve software 16-6-2016: meldplicht datalekken, keurmerk software, Fraudehelpdesk en UBL
(15-06-2016)
Met als onderwerpen: Meldplicht datalekken en Safe Harbor / Privacy Shield actualiteiten, een keurmerk voor software en clouddiensten, de introductie van B2B (business to business) activiteiten door de Fraudehelpdesk en de relatie met standaard software en tot slot Elektronisch factureren met UBL in een Europees kader.
Onderzoek: zoektocht naar e-factureren afgelopen jaren fors gegroeid!
(30-05-2016)
Onderzoek naar Internet op basis van meer dan 100 miljoen zoekopdrachten verdeeld over 130 termen over de periode 2011 tot en met april 2016, toont de groeiende behoefte van het publiek naar e-factureren en laat zien hoe men e-factureren benadert.
Elektronisch factureren in optima forma: een (1) internationale standaard met UBL als grote kanshebber
(31-12-2015)
Elektronisch factureren levert aantoonbaar voordelen op en mag zich al jaren verheugen op een grote belangstelling vanuit zowel overheden als het bedrijfsleven. De vraag “Waarom elektronisch factureren nu nog niet op grote schaal is doorgebroken?” wordt in dit artikel beantwoord?
Boekhoudsoftware en gegevensuitwisseling met banken
(26-10-2015)
Afgelopen periode is onderzoek gedaan naar gegevensuitwisseling tussen boekhoudsoftware en banken. Het gaat primair om het uitwisselen van gegevens met betrekking tot betalingsverkeer en het kunnen aanleveren van SBR kredietrapportage.
Terugblik en presentaties Kennisplatform Administratieve software met: UBL, eHerkenning, Auditfiles en RGS
(14-06-2015)
Tijdens het congres "Digitaal Zakendoen en eID" verzorgde het Kennisplatform administratieve software een uitgebreide kennissessie over elektronisch factureren met UBL. eHerkenning, als onderdeel van eID stond ook op het programma. Daarnaast is vanuit het XML Platform een presentatie verzorgd over de Auditfile familie, in relatie tot RGS.
Realistische verwachtingen en samenwerking belangrijkste succesfactoren voor UBL
(13-05-2015)
Terwijl de ontwikkeling van XBRL/SBR al tien jaar nagenoeg onafgebroken in het nieuws is, voltrekt zich in betrekkelijke stilte een andere standaardisatie: de elektronische uitwisseling van inkomende en uitgaande facturen, volgens UBL. Gerard Bottemanne van adviesbureau GBNED, fan van standaardisatie maar chagrijnig over XBRL, wil een breed geaccepteerde standaard sneller voor elkaar krijgen.
Extended software lifecycle management
(08-05-2015)
In de softwarewereld is het begrip "software lifecycle" of "application lifecycle" niet onbekend. De term ziet voornamelijk op het (beheer van het) technisch proces van ontwikkeling en onderhoud van de software door de softwareleverancier. In dit artikel echter, wordt de levensloop van software in een breder perspectief geplaatst.
Kennisplatform AS: Elekronisch factureren via UBL en juridische aspecten bij software: terugblik 20-11-2014
(28-11-2014)
Binnen het Jaarcongres ECP dat plaats vond op 20 november 2014 is ruimte gemaakt voor een tweetal sessies die ingevuld werden door het Kennisplatform admnistratieve software. Het betreft "Elektronisch factureren als standaard functie in boekhoudsoftware is de norm" en "Juridische aandachtspunten bij innoveren met en exploiteren van software".
Een risicometer voor softwaregebruik: als gebruiker afhankelijkheid en kwetsbaarheid meten
(30-09-2014)
Deze risicometer is bedoeld voor softwaregebruikers als instrument om afhankelijkheid en kwetsbaarheid te meten. Het is een raamwerk waarmee u het risico kunt meten, dat uw organisatie loopt bij het overstappen naar een nieuw softwarepakket.
Checklist preventief IT-juridisch beleid: houvast bij inventariseren risico's die volgen uit gebruik van IT
(30-09-2014)
Deze checklist is bedoeld voor organisaties, die actief juridisch preventief beleid willen voeren op het gebied van IT. De checklist geeft organisaties een houvast bij het inventariseren van risico's, die volgen uit het gebruik van informatietechnologie.
Presentaties RGS/SBR/XBRL Kennisplatform administratieve software van 24 juni 2014 beschikbaar
(25-06-2014)
Enkele presentaties van de bijeenkomst van het Kennisplatform administratieve software op 24 juni 2014 over RGS/SBR/XBRL zijn beschikbaar. Met onder meer: status SBR/XBRL initiatieven, adoptie van SBR onder softwareleveranciers, RGS en de relatie met de Auditfile en SBR en XBRL mondiaal.
Verslag bijeenkomst Kennisplatform op 26-9-2013: Simpler-invocing, koppeling Digipoort, eID, Auditfiles en RGS
(28-09-2013)
Op donderdag 26 september 2013 vond in Kasteel Groeneveld een bijeenkomst plaats van het Kennisplatform administratieve software met ruim 80 aanwezigen, met aandacht voor: elektronisch factureren via Simpler-invocing, tools voor een koppeling met Digipoort, eID stelsel, XML Auditfiles en RGS (Referentie Grootboekschema).
Verslag bijeenkomst Kennisplatform administratieve software 11-4-2013: eFactureren, Creditmanagement en eMandates
(14-04-2013)
De eerste bijeenkomst van het Kennisplatform administratieve software in 2013 vond, net als in 2012, plaats op het Factuurcongres in het Evoluon Eindhoven. De volgende onderwerpen stonden op het programma, waarbij tevens enkele presentaties beschikbaar zijn:
4-rollenmodel eFactureren, Creditmanagement software en eMandates in het SEPA Euro-incasso tijdperk.
Verslag bijeenkomst Kennisplatform 27-11-2012: eFactureren, ondernemingsdossier, XML Auditfiles, Zeker Online en XBRL
(30-11-2012)
Op dinsdag 27 november 2012 is een gezamenlijke bijeenkomst gehouden vanuit het Kennisplatform Administratieve software en het XML Platform. Aan de orde zijn geweest: het 4-partijenmodel bij eFactureren, Europese standaard(s) elektronisch factureren, Het Ondernemingsdossier (in de horecabranche), XML Auditfiles, het Keurmerk Zeker online en XBRL.
Presentaties: SEPA testevent op 25 sep 2012
(04-10-2012)
Op dinsdag 25 september j.l. is het 2e SEPA testevent gehouden. Presentaties van banken en andere betrokken organisaties zijn inmiddels beschikbaar.
Presentaties: SEPA testevent 19-6-2012
(22-06-2012)
Op dinsdag 19 juni j.l. is het SEPA testevent gehouden. Presentaties van banken en andere betrokken organisaties zijn inmiddels beschikbaar.
Verslag bijeenkomst Kennisplatform administratieve software 24-4-2012: SEPA voor softwareleveranciers
(27-04-2012)
Meer dan 100 geïnteresseerden konden op 24 april jongstleden hun vragen kwijt over SEPA tijdens een bijeenkomst over de praktijkervaringen van softwareleveranciers bij implementatie van SEPA.
Presentaties side event eHerkenning tijdens jaarcongres ECP-EPN
(27-11-2011)
Tijdens het Jaarcongres ECP-EPN op 17 november 2011 organiseerde het Kennisplatform Administratieve software een side event met het thema: eHerkenning biedt nieuwe kansen voor leveranciers van administratieve software, accountants- en administratiekantoren. Enkele presentaties zijn beschikbaar.
Presentaties Kennisplatform Administratieve Software op 27 sep 2011 over eFactureren, eHerkenning, BAPI certificaten, Horizontaal Toezicht en XML Auditfiles
(04-10-2011)
Op 27 september 2011 is een bijeenkomst gehouden van het Kennisplatform Administratieve Software in combinatie met een bijeenkomst van het XML Platform. Vanwege de grote belangstelling is de bijeenkomst gehouden op het kantoor van Bouwend Nederland te Zoetermeer. Centrale punten tijdens de bijeenkomst waren: eHerkenning, BAPI certificaten, Horizontaal Toezicht en XML Auditfiles.
Presentaties bijeenkomst: goed voorbereid aan de gang met SBR
(17-04-2011)
Op 7 april 2011 heeft de bijeenkomst "Goed voorbereid aan de gang met SBR" plaatsgevonden. Deze bijeenkomst was een initiatief van ECP-EPN i.s.m. het Kennisplatform Administratieve software. Het belangrijkste doel van de bijeenkomst was antwoord geven op vragen vanuit softwareleveranciers.
Gegevensaanlevering Pensioenfondsen
(17-03-2011)
De werkgroep Gegevensuitwisseling van de Pensioenfederatie (een samenwerking van de drie pensioenkoepels VB, UvB en OPF) heeft als doelstelling: identificeren en uitwerken mogelijkheden om gegevens uitwisseling te verbeteren tussen Werkgevers, Administratie- en accountantskantoren, Deelnemers, Pensioenfondsen en UWV (Polisadministratie).
Verslag en presentaties bijeenkomst Kennisplatform Administratieve Software op 22 sep 2010 over eFactureren, SEPA en eHerkenning
(01-10-2010)
Op 22 september 2010 is een bijeenkomst gehouden van het Kennisplatform Administratieve Software. Vanwege de grote belangstelling is op het moment uitgeweken naar het kantoor van VNO-NCW om de bijeenkomst te houden. Centrale punten tijdens de bijeenkomst waren: eFactureren, SEPA en eHerkenning.
Onderzoek: Landkaart eFactureren in Nederland
(29-09-2010)
In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en ECP-EPN voeren wij op dit moment een korte inventarisatie uit naar de status van eFactureren in relatie tot administratieve- en logistieke software en gerelateerde diensten. We noemen dit de "Landkaart eFactureren". Ook willen we op basis van uw mening nagaan hoe eFactureren verder vormgegeven kan worden.
Resultaten SEPA migratiemonitor, gehouden voorjaar 2010
(11-06-2010)
Op weg naar één Europese betaalmarkt (SEPA, Single Euro Payments Area) betekent voor bedrijven en de publieke sector vergaande aanpassingen en investeringen. Op verzoek van betrokken partijen is DNB gestart de migratie naar SEPA van bedrijven en de publieke sector te monitoren.