Welke accountantskantoren hebben de relatie tussen boekhouding, jaarrekening en VPB-aangifte het meest effectief ingericht
(29-08-2023)
We richten ons bij dit onderzoek op accountants- en administratiekantoren die de jaarrekening en de VPB-aangifte samenstellen voor klanten. Waarbij de boekhouding zelf, al dan niet deels, door de klant wordt gedaan of bijvoorbeeld elders is uitbesteed. Ook de verantwoording van de aansluiting tussen boekhouding (primair het grootboek), jaarrekening en VPB-aangifte maakt onderdeel uit van het onderzoek.
AI-systemen: ontwikkel ze veilig, brochure door de AIVD
(27-08-2023)
In deze publicatie deelt het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) manieren waarop Al-systemen aangevallen kunnen worden en hoe je je hiertegen kunt verdedigen.
Factsheets over status e-Facturering per EU lidstaat: inclusief VAT (BTW) in the Digital Age (ViDA)
(21-07-2023)
De eInvoicing Country Factsheets van de Europese Commissie biedt uitgebreide informatie over het beleid en de voortgang op het gebied van e-facturering van alle 27 EU-lidstaten en 4 andere landen van de Europese Economische Ruimte (EER). Inclusief voorgestelde maatregelen om het EU-stelsel van BTW te moderniseren en beter te laten werken voor bedrijven en fraudebestendiger te maken door digitalisering.
BI en RPA: presentaties beschikbaar van 10 sprekers
(02-06-2023)
Op woensdag 31 mei 2023 heeft in Expo Hoevelaken de praktijkdag "BI en RPA voor de accountancy" plaatsgevonden. Maar liefst 10 enthousiaste sprekers hebben hun kennis gedeeld met zo'n 130 aanwezige deelnemers. Presentaties van sprekers zijn nu online beschikbaar.
ICT Accountancy standaarden: gegevensmodellen en gegevensontsluiting voor BI en via APIs
(12-04-2023)
Business Intelligence (BI) toepassingen om zelf gegevens te analyseren en te visualiseren staan volop in de belangstelling binnen de accountancy. De meest gebruikte BI-tool op dit moment is Microsoft Power BI. Maar zonder data kom je niet ver. De vraag is dan ook welke software voor de accountancy biedt APIs om BI door kantoren te ondersteunen. Het gaat dan niet alleen om de boekhoudsoftware, maar ook om data uit andere softwaresystemen.
Complete RGS gids: ontstaan, invloed SBR en RGS MKB
(11-04-2023)
Dit rapport richt zich primair op de implementatie van RGS binnen de doelgroep MKB ondernemers en de daar ondersteunende accountants- en administratiekantoren. Daarnaast richt dit rapport zich op de historie en oorspronkelijke doelstelling van RGS. De opbouw van het RGS en de invloed van het SBR programma.
Terugblik en presentaties praktijkdag: scan, herken en elektronische factuurverwerking 2023
(17-02-2023)
Op woensdag 15 februari 2023 heeft in Expo Hoevelaken de praktijkdag "scan, herken en elektronische factuurverwerking" plaatsgevonden. Aanbieders hebben hun oplossingen getoond aan de deelnemers en vanuit de praktijk is ervaring gedeeld met toepassingen op het gebied van scan- en herken van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking. Ook het gelijknamige rapport is op deze dag gepubliceerd en mondeling toegelicht.
Scan en herken van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking
(15-02-2023)
Dit rapport geeft inzicht in toepassingen voor scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking. Met als bijlage het "Scan, Herken en eFactureren landschap".
ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie
(28-01-2023)
De "ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie" biedt een uitgebreid overzicht van (nagenoeg alle) softwarepakketten die verkrijgbaar zijn voor de accountancybranche. Het gaat om softwarepakketten van meer dan 110 aanbieders, variërend van boekhoud- en salarissoftware tot jaarrekening rapportagesoftware en practice management software.
Rapport: Practice management software voor de accountancy
(07-01-2023)
Dit rapport is gericht op Practice management software voor de accountancy. Bij de selectie van dergelijke systemen staat voorop dat deze in ruime mate afgestemd zijn op de werkwijze binnen een accountantskantoor. Ook is aandacht voor aparte oplossingen m.b.t. “Compliance en cliëntacceptatie” en "Portaalsystemen". Dit laatste met name gericht op cliëntportalen.
Onderzoek naar boekhoudsoftware MKB en de aansluiting op Peppol
(01-12-2022)
In Nederland is elektronisch factureren op basis van de standaarden UBL en Peppol volop in ontwikkeling. Hierbij is het ook van belang dat zoveel mogelijk MKB ondernemers elektronisch facturen kunnen versturen (en ontvangen) via het Peppol netwerk. Dit onderzoek is bedoeld om zicht te krijgen op de adoptie van Peppol in standaard boekhoudsoftware voor het MKB.
Gids Salaris- en HRM-software 2023
(28-11-2022)
Met de "Gids Salaris- en HRM-software" biedt Onderzoeksbureau GBNED inzicht in het complete spectrum van toepassingen op het gebied van salaris- en HRM-software. Ook deeloplossingen als personeelsplanning en zelfroosteren. In de gids zijn zo'n 50 toepassingen in kaart gebracht. Ook wordt aandacht besteed aan cloud computing, elektronische gegevensuitwisseling, data-analyse en Beveiliging van persoonsgegevens en de AVG.
Terugblik en presentaties Seminar RPA en Robotic accounting op 12 oktober 2022
(12-10-2022)
Op woensdag 12 oktober 2022 heeft voor de 5e maal het "Seminar RPA en robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Met als centraal thema "Boekhoudsoftware middelgroot en de ondersteuning van robotic accounting". In hoeverre ondersteunen AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, Twinfield en Visma.Net Robotic accounting.
Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting
(12-10-2022)
Met dit onderzoek richten we ons op boekhoudsoftware middelgroot en de mate waarin functionaliteit op het gebied van robotic accounting aanwezig is. Het gaat dan om AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, Twinfield en Visma.Net.
Evaluatie boekhoudsoftware Microsoft Dynamics 365 Business Central door Onderzoeksbureau GBNED
(29-06-2022)
Deze Evaluatie boekhoudsoftware heeft, zoals de naam al zegt, met name betrekking op functies voor het voeren van de boekhouding. Waarbij de nadruk is gelegd op grootboek, debiteuren en crediteuren, voor een deel afgeleid van het keurmerk Betrouwbaar boekhouden. Betreffende functies zijn inhoudelijk getest op basis van een nieuw aangemaakt testaccount.
Gids boekhoudsoftware 2022: alle standaard boekhoudsoftware en hun functionaliteit
(13-06-2022)
De Gids boekhoudsoftware geeft inzicht in nagenoeg ALLE standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP'ers en klein MKB, Middelgrote bedrijven (MKB) en Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals). Compleet met eigenschappen per pakket. De Gids is gratis beschikbaar in PDF-formaat.
Presentaties praktijkdag Practice management- en portaalsoftware beschikbaar
(13-05-2022)
Op woensdag 11 mei 2022 vond in Hoevelaken de praktijkdag "Practice management- en portaalsoftware" plaats met enthousiaste sprekers, deelnemers en softwareleveranciers. Presentaties van sprekers en een tweetal rapporten zijn beschikbaar.
Snel aan de slag met elektronisch factureren: checklist voor gebruikers
(05-04-2022)
Elektronisch factureren in Nederland is toe aan een massale adoptie van zowel uitgaand elektronisch factureren als inkomend elektronische factuurverwerking. Doet u ook mee? Deze gids is bedoeld als handvat voor de gebruiker. Met onder andere: een eenvoudig stappenplan, uitleg over formaat en verzendkanaal en selectiecriteria E-factureren voor factuur-, boekhoud- en ERP-software.
Presentaties seminar Boekhoudsoftware, standaarden en koppelingen op 30 maart j.l. beschikbaar
(01-04-2022)
Op woensdag 30 maart 2022 heeft het seminar "Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen", georganiseerd door het STIPAC initiatief van DOCCO en GBNED, plaatsgevonden te Soest. Onderstaand zijn presentaties van sprekers beschikbaar.
Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen
(29-03-2022)
Stel je schaft een nieuw boekhoudpakket aan en dan blijkt dat je inkoopfacturen nog steeds, al dan niet deels, met de hand moet boeken. Je BTW-aangifte met de hand indienen via de website van de belastingdienst. Een jaarrekening overtypen in rapportagesoftware of via de website van de KVK. En de winstaangifte Inkomsten- of Vennootschapsbelasting (IB/CPB) overtypen via fiscale aangiftesoftware of via de website van de Belastingdienst.
Rapport Portaalsoftware vervangen door rapportage Practice management software
(24-03-2022)
Het rapport "Portaalsoftware voor de accountancy" is vervangen door het rapport "Practice management software voor de accountancy". Ook aparte portaalsystemen maken deel uit van dit rapport.
ERP en EDI: e-factuur en e-procurement berichtstandaarden en netwerken
(25-02-2022)
Dit onderzoek is bedoeld om inzicht te geven in EDI e-factuur en e-procurement standaarden die in Nederland op de markt zijn om aan te sluiten op ERP-systemen, zowel nationaal als internationaal. Het gaat dan om: 1) berichtstandaarden en 2) Netwerken.
Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers
(14-01-2022)
Online betalingen kent al een aantal jaren een opmars die nog wel even zal aanhouden. Innovaties als cloud computing, e-business, e-commerce en globalisering zijn hier debet aan. De doelstelling van dit rapport is nu juist overzicht bieden in oplossingen voor online betalen in relatie tot boekhoudsoftware. Oftewel: hoe komen online betalingen zo efficiënt mogelijk in de boekhouding terecht?.
Factuurverwerking o.b.v. e-mail versus Peppol: wat is de verhouding op dit moment
(14-12-2021)
Uitgaande facturen als PDF-bijlage sturen per email is alweer jaren gemeengoed in Nederland. Tegelijkertijd wordt ook al jaren gesproken over de opkomst van elektronisch factureren op basis van Peppol en UBL. Dit brengt ons tot de vraag "hoe op dit moment de verhouding is van aangeboden toepassingen voor factuurverwerking o.b.v. e-mail versus Peppol".
RGS succesfactoren en valkuilen: is het na 10 jaar tijd voor een RGS-feestje?
(17-11-2021)
De markt is volgens mij positief gestemd over een ontwikkeling als het Referentie Grootboekschema (RGS), maar ook erg terughoudend over het in gebruik nemen van het huidige RGS. Bij leveranciers van boekhoudsoftware is RGS ook niet onopgemerkt gebleven. 15 softwareleveranciers zijn RGS-ready en dat aantal lijkt alleen maar toe te nemen. Leveranciers van fiscale aangiftesoftware gebruiken RGS voor het automatisch inlezen van cijfers voor de winstaangifte IB en VPB.
Cybersecurity toegepast op uw kantoor: presentaties beschikbaar
(14-10-2021)
Op woensdag 13 oktober 2021 heeft de bijeenkomst "Cybersecurity toegepast op uw kantoor", georganiseerd door DOCCO en GBNED, plaatsgevonden te Expo Hoevelaken. Presentaties van sprekers zijn beschikbaar.
Presentaties Seminar RPA en robotic accounting 29-9-2021 beschikbaar
(28-09-2021)
Op woensdag 29 september 2021 heeft voor de vierde maal het "Seminar RPA en robotic accounting" plaatsgevonden te Lunteren. Met presentaties over PSD2: stand van zaken, ISO ADCS, Frauderisico's verminderen met de IBAN-Naam Check, RPA en AI in meerdere sectoren, Real-time reporting: de toekomst van btw, E-factureren en factuur retourberichten, Online betalingen via betaalplatformen en STIPAC: standaardisatie in de accountancy- en accountingsector.
Welke accountants hebben duurzaamheidsrapportages op de agenda staan
(24-06-2021)
Onze vraag is welke accountants in Nederland duurzaamheid op de agenda hebben staan en/of meer over dit onderwerp willen weten?
Boekhoudsoftware: ontwikkeling en innovatie 2021
(18-06-2021)
Deze uitgave beschrijft de ontwikkeling en innovatie van boekhoudsoftware, gezien vanuit de bril van softwareleveranciers. Wat is er het afgelopen jaar allemaal ontwikkeld en wat hebben deze leveranciers nog in petto voor ons.
Onderzoek naar de synergie tussen het Referentie GrootboekSchema en elektronisch factureren
(11-04-2021)
Onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in hoeverre e-factureren en RGS elkaar kunnen versterken. Samengevat onder de noemer “Synergie RGS en e-facturatie”.
Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming: BIO Thema-uitwerking Softwarepakketten
(11-04-2021)
Deze BIO Thema-uitwerking is door CIP opgesteld om overheidsorganisaties een beeld te geven van de meest relevante onderwerpen, met name voor de verwerving van standaard software. Daarmee wordt bestaande software bedoeld, die als product op de markt is gebracht om binnen een groot aantal organisaties te kunnen worden gebruikt.
Software voor externe verslaggeving
(18-03-2021)
Dit rapport geeft inzicht in standaard software voor het opstellen van de jaarrekening, aangifte inkomsten- en vennootschapsbelasting en kredietrapportage aan de bank. Gericht op multinationale ondernemingen komt Country-by-Country reporting aan de orde. En er wordt aandacht besteed aan oplossingen voor duurzaamheidsrapportages.
De complete gids Elektronisch factureren 2021
(27-02-2021)
Dit rapport heeft als belangrijkste doel het aanbod van software en diensten op het gebied van elektronisch factureren zo volledig mogelijk in beeld te brengen. Om deze software op de juiste manier te kunnen positioneren wordt ook inzicht gegeven in het 'elektronisch factureren landschap' in Nederland. Met een uitgebreide specifieke van tientallen oplossingen.
E-retour: als verkoper automatisch de status van je factuur volgen bij de koper
(28-01-2021)
Met e-retour kan een verkoper voortaan automatisch de status van facturen volgen bij kopers via zijn eigen administratieve software. De enige voorwaarde is dat beide partijen gebruik maken van elektronisch factureren op basis van Peppol. Dat laatste is beschikbare techniek die eenvoudigweg ingebouwd kan worden door producenten van administratieve software.
In 2245 bestaat de helft van de massa van onze aardbol uit informatie en gegevens
(01-12-2020)
Data is overal en de impact ervan wordt letterlijk voelbaar. In 2245 bestaat namelijk de helft van de massa van onze aardbol uit informatie en gegevens. Het volume van de data die we reeds in bezit hebben én de snelheid waarmee dit toeneemt zijn verbluffend. Per dag genereren we per persoon 1,7 megabyte data per seconde en 146,8 gigabyte per dag.
Rapport: software voor Financial Planning and Analysis (FP&A): BI & CPM
(22-09-2020)
In de afgelopen jaren is Corporate Performance Management (CPM) geëvolueerd naar wat bekend staat als Financial Planning and Analysis (FP&A). FP&A duidt het geheel aan van verleden, heden en toekomst als het gaat om financiële informatie. FP&A omvat zowel de functies die genoemd worden onder Business Intelligence (BI) als CPM.
Softwarepakket kopen? Dit zijn de 5 juridische topics in ICT
(26-06-2020)
Deze uitgebreide uitgave van Advocatenkantoor Legalz behandelt de volgende topics: 1) valkuilen in IT-contracten, 2) veilig in de cloud, 3) AVG & software 4) de rol van onderhoud en 5) internationaal contracteren.
Gids RPA en robotic accounting
(19-04-2020)
Deze uitgave behandelt zowel Robotic process automation (RPA) als Robotic accounting en daaraan gerelateerde ontwikkelingen. Eerst wordt ingegaan op gehanteerde definities, gevolgd door een nadere toelichting van zowel RPA als Robotic accounting.
Terugblik en presentaties Praktijkdag Practice management 2020
(07-03-2020)
De (eerste) "Praktijkdag Practice management in een nieuw tijdperk" vond plaats op woensdag 4 maart 2020 te Hoevelaken. Een overzicht van behandelde onderwerpen, sprekers en beschikbare presentaties. Alsmede beschikbare rapporten in relatie tot behandelde onderwerpen.
Digitaal dossierbeheer en auditfuncties voor de accountancy
(03-03-2020)
Het complete rapport "Digitaal dossierbeheer en auditfuncties voor de accountancy" is gratis beschikbaar met aandacht voor enerzijds (modellen voor) werkprogramma’s en anderzijds software voor ondersteuning van werkprogramma’s en digitaal dossierbeheer voor accountants- en administratiekantoren. En tot slot software voor data-analyse en overige software.
Boekhouden van ABN AMRO op de testbank
(24-02-2020)
Als Onderzoeksbureau, gespecialiseerd in onder andere boekhoudsoftware, nemen we de proef op de som en besluiten “Boekhouden van ABN AMRO” op onze testbank te leggen. Voorwaarde is dat je als ondernemer beschikt over een bankrekening bij de ABN AMRO en die hebben wij.
Open brief aan bestuur NBA: kritisch over ondersteunende rol NBA inzake ICT ontwikkeling
(08-02-2020)
Gerard Bottemanne van Onderzoeksbureau GBNED is van mening dat de NBA tekortschiet in haar ondersteunende rol op het gebied van ICT ontwikkeling aan de mkb-accountant. Op vragen (per email) geeft de NBA lang niet altijd antwoord, vandaar deze open brief.
Rapport: Cybersecurity met authenticatie- en autorisatiemiddelen (met ondertekenen, wachtwoordmanagers, single sign-on en beveiligd berichtenverkeer)
(28-01-2020)
Dit rapport is primair gericht op authenticatie- en autorisatiemiddelen voor de eindgebruiker in zowel het bedrijfsleven, bij de overheid als binnen de accountancysector. Naast uitleg van begrippen komen 3 thema's aan de orde, te weten: 1) Ondertekenen van documenten, 2) Wachtwoordmanagers en Single sign-on tools en 3) Beveiligd (email)berichtenverkeer.
Onderzoeksrapport over Process Mining
(19-12-2019)
Process Mining is een techniek, tool en een methode om geautomatiseerde bedrijfsprocessen te visualiseren. Professionals staan voor de uitdaging om de complexiteit van Process Mining te onderkennen en toe te passen. Technische - en businessrisico’s zorgen ervoor dat een Process Mining Project faalt. Dit leidt tot de volgende onderzoeksvraag: Welke risico’s van Process Mining worden ondervangen door Process-Mining-Project-Methodology?
Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties)
(09-12-2019)
In relatie tot (web)applicaties worden we regelmatig geconfronteerd met het onderwerp 'beveiliging'. Als het gaat om het beoordelen van de beveiliging van (web)applicaties komen we standaarden tegen als: ISO27001, ISO27002, ISAE 3402, OWASP, SOC2 en Data Pro Code. Tel hierbij op termen als Injection, SQL-injectie en Cross-Site Scripting (XSS) en menig lezer haakt al snel af.
Afnemer online boekhouden in gebreke: van wanbetaler tot aan faillissement met een curator
(29-11-2019)
Dit artikel gaat in op 2 onderwerpen, te weten:
1) Het blokkeren van een online administratie voor wanbetalers en 2) De rechten van een curator.
Heeft een ondernemer niet altijd recht op zijn eigen data, ook in geval van wanbetaling en een faillissement. Hier wordt in de praktijk verschillend mee omgegaan.
RGS Niet Ready: openstaande punten
(22-11-2019)
RGS Ready geeft aan in hoeverre softwarepakketten (met boekhoudpakketten als uitgangspunt) voldoen aan RGS op basis van een aantal normen. RGS Niet Ready geeft inzicht in de openstaande punten rondom de implementatie van het Referentie grootboekschema die voor een belangrijk deel van belang kunnen zijn voor de gebruiker van RGS.
RGS brugstaat: standaard voor uitwisseling van boekhouding naar winstaangifte IB en VPB
(15-11-2019)
Vanuit menig boekhoudpakket worden financiële cijfers aangeleverd voor de VPB-aangifte en winstaangifte IB. Er zijn inmiddels al meerdere leveranciers van boekhoudpakketten en fiscale aangiftepakketten die onderling gegevens uitwisselen. En ook RGS wordt hiervoor al ingezet.
ICT Accountancy award 2019: in het teken van mobiel werken met Bizcuit als winnaar
(02-11-2019)
We zijn steeds meer onderweg en met behulp van een Smartphone of tablet-PC staat 'mobiel werken', als onderdeel van cloud computing, volop in de belangstelling. Ook in de accountancy wordt mobiel werken toegepast, al dan niet samen met cliënten. Reden om de ICT Accountancy award 2019 volledig in het teken te stellen van Mobiel werken.
Terugblik en presentaties ICT Accountancy jaarcongres 2019: mobiel werken, PSD2, data-analyse en vele andere onderwerpen
(01-11-2019)
Op woensdag 30 oktober 2019 is voor het 18e jaar op rij het ICT Accountancy Jaarcongres gehouden met als thema dit jaar "Mobiel werken". Hier vindt u een terugblik met onderwerpen en een aantal beschikbare presentaties.