Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Archief Bijdrage van Bloggers (blogs)

[ 51 ] tot [ 100 ] van totaal [ 134] berichten

Van OLA naar API... ofwel: Einde van de Acceptgiro. De Koning is dood. Leve de Koning! (23-11-2021)
Ik herinner het me nog levendig. Eén keer per maand zat moeders aan de keukentafel, een hele stapel enveloppen voor zich, er zaten altijd een paar blauwe enveloppen tussen, en dan ging ze "de rekeningen betalen".

De kloof tussen boekhoudsoftware en externe verslaggeving (29-09-2021)
Gegevens die verondersteld worden al in de boekhouding aanwezig te zijn worden in de praktijk handmatig nogmaals vastgelegd als het gaat om externe verslaggeving. Bij artikelen over externe verslaggeving wordt vaak voorbij gegaan aan registraties in de boekhouding en niet tot nauwelijks gesproken over het eenmalig vastleggen van gegevens aan de bron en de weg van ‘record to report’. Lees in dit artikel over de oorzaken en hoe het ook anders kan.

Slim en automatisch afletteren: doet uw boekhoudsoftware dat ook (26-08-2021)
Een bekend voorbeeld is het afletteren van openstaande posten (facturen) debiteuren en crediteuren. Met de mogelijkheid om kleine betalingsverschillen automatisch te signaleren en weg te boeken. En kan uw boekhoudsoftware ook automatisch afletteren bij mutaties op bepaalde grootboekrekeningen of andere boekingsdimensies, zoals kostensoorten, projecten of dossiers.

Vaste activa specificatie automatisch aanleveren aan de winstaangifte, kredietrapportage en jaarrekening (22-08-2021)
Je levert cijfers voor de winstaangifte (IB, VPB) automatisch aan vanuit het grootboek op basis van de RGS brugstaat met grootboeksaldi (of in Json formaat via een API, or else) en dan blijkt dat je achteraf handmatig gegevens moet aanvullen die notabene al wel aanwezig zijn in je boekhouding. Denk aan datum in gebruik name, datum buiten gebruik stelling, WOZ-waarde en de restwaarde. Zaken die niet in je grootboek zitten, maar natuurlijk wel in je vaste activa administratie.

Digitaal ondertekenen: weet al u van de hoed en de rand? (12-08-2021)
Digitaal ondertekenen is voor veel kantoren een actueel item. Steeds meer processen verlopen digitaal en het steeds opnieuw moeten uitprinten en inscannen van PDF documenten om een handtekening te verkrijgen is inefficiënt en inmiddels overbodig.

Dit moment is een gouden kans voor e-factureren (19-06-2021)
Gerard Bottemanne ziet als ICT- en accountingspecialist in Nederland momentum ontstaan rond e-factureren. Als eigenaar van onderzoeksbureau GBNED spant hij zich bovendien in om het gebruik van e-factureren te stimuleren. Zo heeft hij in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) met enkele softwareleveranciers en serviceproviders de kopgroep e-retour gevormd, om de voordelen van statusberichten bij e-facturen te laten zien.

Waarom een (publieke) API de belangrijkste eis is bij softwarekeuzes (11-05-2021)
Binnen de administratieve dienstverlening en de accountancy wordt het organiseren van een geolied en efficiënt primair proces steeds essentiëler. Niet enkel vanuit concurrentieperspectief vanwege uitwisselbaarheid van standaard diensten, maar temeer vanuit het leveren van onderscheidende diensten en adequate adviesverlening. Data is hierbij het sleutelwoord.

Informer deelt ervaring over privaat-publieke samenwerking (10-05-2021)
Het toepassen van een systematische aanpak voor het integreren van wettelijk fiscale vereisten in geautomatiseerde taken en processen is het kernpunt van de samenwerking van Informer met de Belastingdienst. Informer heeft haar boekhoudsoftware op zo’n manier ontwikkelt dat ondernemers die hun boekhouding in Informer doen, als vanzelf aan de regels voldoen: ‘compliance by design’.

Lastenvermindering en RGS, dankzij het CBS (23-04-2021)
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toont als eerste grote overheidsorganisatie aan dat een financiële rapportage direct en eenvoudig gevuld kan worden vanuit de boekhouding op basis van louter RGS.

Vijf aanleidingen waarom robotisering nu wordt omarmd door de accountancy (26-02-2021)
Automatisering van werkprocessen is van alle dag. Administratie- en accountancykantoren zijn er voortdurend mee bezig om de kostprijs van hun primaire proces te minimaliseren. Een aantal jaren geleden zorgde ‘LEAN thinking’ voor een nieuwe kijk op processen. Nu is dat RPA (robotic process automation).

Als de locatie ertoe doet: API-techniek maakt veel open data beschikbaar voor financiële- en ERP-systemen (17-01-2021)
Open data is met behulp van Geografische intelligentie en API’s real-time beschikbaar voor de gebruiker. Het is mogelijk om inhoudelijk data vanuit financiën, HR, processen en ERP data te combineren met diverse open beschikbare databronnen. Hierdoor kunnen andere inzichten ontstaan. Daarbij is het visualiseren van deze data op de kaart een goede wijze om informatie inzichtelijk te maken. Een ultieme vorm van een dashboard. Zo kun je snel causale verbanden leggen en ook diverse analyses uitvoeren.

B2G elektronisch factureren in Duitsland met planning per deelstaat (06-01-2021)
Net als in andere landen in de Europese Unie (EU), werd met de komst van de EU e-invoicing Directive 2014/55/EU duidelijk dat ook Duitsland business-to-government (B2G) e-facturatie verplicht moest gaan stellen. In deze blog leest u alles wat u moet weten over e-facturatie in Duitsland, inclusief belangrijke deadlines per deelstaat.

Wat u moet weten als u gaat factureren aan het buitenland: in sommige landen is B2G e-factureren verplicht (27-12-2020)
De ene ondernemer heeft er dagelijks mee te maken, terwijl de andere ondernemer er (bijna) nooit mee te maken krijgt: factureren naar het buitenland. Bij facturatie naar verschillende landen kunnen verschillende btw-regels gelden dan dat u gewend bent. U moet rekening houden met de nieuwe EU-btw-richtlijn e-commerce en in sommige landen is Business to Government (B2G) e-facturatie verplicht.

De stand van zaken rondom het Referentie Grootboekschema voor de administrateur en controller (27-12-2020)
Nu RGS steeds meer gemeengoed wordt is het ten zeerste aan te bevelen aan administrateurs en controllers om te zorgen dat (grootboek)rekeningschema’s volledig zijn gekoppeld aan RGS. Steeds meer softwareleveranciers hebben RGS opgenomen als functie of module binnen hun boekhoudsoftware en daarmee het RGS-schema standaard beschikbaar in hun software om te koppelen aan rekeningschema’s.

Bankrekeningen koppelen aan PSD2: laat uw softwareleverancier, accountant of salarisadministrateur u daarvan profiteren? (08-12-2020)
Voor een efficiënte verwerking en inzicht wil je zoveel mogelijk digitaal en automatisch de relevante informatie ontvangen. Dit zorgt voor tijdsbesparing, minder fouten en actueel inzicht. Banktransacties zijn voor veel softwareoplossingen een fundamenteel onderdeel, zoals bij boekhoud- en ERP-pakketten. ook de mogelijkheid om te betalen via bankkoppelingen is erg interessant.

Elektronisch factureren en een Peppol Access Point. Wat is dit laatste en hoe werkt het? (03-12-2020)
Je hebt vast wel eens gehoord van PEPPOL om elektronisch te factureren. Daarbij komt een Peppol Access Point om de hoek kijken en de vraag is wat dat is. Een Peppol Access Point verbindt organisaties met het Peppol-netwerk, zodat je veilig elektronische documenten zoals e-facturen kunt uitwisselen met iedereen die op dit netwerk is aangesloten. ‘Implement once, connect to all’.

Mobiele app Anno Nu: voor ZPP en klein MKB (01-12-2020)
In onze mobiele App Anno Nu zie je als ondernemer een altijd up-to-date berekening van jouw te betalen inkomstenbelasting over het huidige jaar. De schatting van jouw winst halen we uit Exact Online. Die kan je zelf een beetje naar beneden of naar boven bijstellen en dat is handig, want zo kan je meteen zien wat er met de te betalen belasting gebeurt als je winst bijvoorbeeld € 10.000 hoger of lager uitvalt.

Veilig, snel en zorgeloos elektronisch factureren met PEPPOL (10-11-2020)
Wist je dat op dit moment meer dan 80% van de facturen handmatig wordt ingevoerd? Hierdoor blijven facturen te lang liggen, ontbreekt een actueel inzicht en is het lastig te bepalen wanneer ergens actie op moet worden ondernomen. Gelukkig kan factureren tegenwoordig sneller, betrouwbaarder en goedkoper. Dankzij het internationale PEPPOL-netwerk om elektronisch mee te factureren.

Elektronisch factureren: Waar moet de administrateur en controller rekening mee houden? (08-11-2020)
Zowel het formaat van elektronische facturen als het verzenden is geharmoniseerd in Nederland door gebruik te maken van UBL en PEPPOL. UBL (Universal Business Language) is al jaren het standaard formaat voor elektronische berichtenuitwisseling. Met Peppol kunnen organisaties in binnen- en buitenland e-facturen uit wisselen via een speciaal beveiligd netwerk.

Full Finance: data-analyse helpt bij de afrekening van NOW 1.0 (29-10-2020)
Bijzondere tijden vragen om een bijzondere aanpak. We hebben dit jaar geleerd dat het (noodgedwongen) omarmen van innovaties kan leiden tot mooie resultaten. Data-analyse is ook zo’n innovatie die bij veel kantoren al lange tijd op de agenda staat, maar waarmee vaak nog geen concrete stappen zijn gezet. Met de afrekening van NOW 1.0 voor de deur lijkt dit het ideale moment om te starten.

De begrippen SAAS, PAAS en IAAS nader toegelicht (13-10-2020)
IaaS, PaaS en SaaS zijn ongetwijfeld cloud services waar je al eens van hebt gehoord. De drie termen verschillen maar één letter van elkaar, maar de verschillen zijn groter dan dat.

Summitto VAT Talks: interview met Gerard Bottemanne van GBNED over E-facturatie (11-10-2020)
In deze aflevering van summitto’s VAT Talks, spreken wij met Gerard Bottemanne. Gerard doet al jaren onderzoek op het gebied van administratieve software en daaraan gerelateerde onderwerpen. Een voorbeeld hiervan is E-facturatie, iets dat ook erg relevant kan zijn voor het bestrijden van btw-fraude.

Pleidooi: RGS uitbouwen van codeschema naar taxonomie denken (04-10-2020)
De doelstelling van dit document is een pleidooi om "Taxonomie denken" (conform SBR paper: Taxonomie denken) optimaal toe te passen op RGS om daarmee deze standaard beter begrijpelijk te maken voor de markt en daarmee de meerwaarde én acceptatiegraad van RGS te vergroten.

RPA en robotic accounting zijn niet hetzelfde: beide nader verklaard (28-09-2020)
Robotic process automation (RPA) en robotic accounting worden in de praktijk soms door elkaar gebruikt. Beide begrippen hebben echter een andere betekenis met wel het zelfde doel, te weten: het overnemen van handmatige administratieve taken door de computer.

Zelfroosteren: durf te veranderen (25-09-2020)
Onze samenleving is 24 uur per dag in beweging. Wat wij vandaag bestellen, willen we morgen in huis hebben. Als Nederland slaapt is Azië wakker; ook dan doen we zaken met elkaar. Kapitaalintensieve organisaties kunnen alleen bestaan bij een bedrijfstijd van 7×24 uur. Wij willen 24 uur per dag een beroep kunnen doen op de gezondheidszorg, enzovoorts.

Power BI Financieel Dashboard met drilldown naar PDF-factuur (24-09-2020)
Power BI staat de laatste tijd enorm in de belangstelling. Het is een laagdrempelige tool om zelf dashboards mee te maken. Dat geeft veel vrijheid om je eigen inzichten te creëren. Door de Office look-and-feel maken veel mensen de overstap van Excel naar Power BI.

Kohen Administraties: tijd voor een nieuwe manier van werken via Exact Go (01-09-2020)
Iedere ondernemer is anders, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: er moet een verplichte administratie bijgehouden worden. Steeds vaker laten zzp’ers dit over aan een boekhouder. Maar de manier waarop zij hun financiële informatie aanleveren, zorgt nog weleens voor frustratie.

Een financiele prognose: waarom en hoe (27-08-2020)
Wil je als ondernemer of bestuurder succesvol zijn, nu en in de toekomst, dan is het belangrijk dat je naast een financiële begroting ook een financiële prognose of financiële planning maakt voor je organisatie. In deze blog bespreekt Dagmar van Eijs, oprichter van Planning Company, waarom dat nodig is en geeft hij een aantal concrete tips.

Netwerk- of relatie analyse: transactiestromen snel inzichtelijk maken (20-08-2020)
Met de zomer release Augustus 2020 voegt Easy2analyse (E2A) nieuwe sterke functionaliteiten toe. Een voorbeeld hiervan is de netwerk- en relatieanalyse. Met enkele drukken op de knop kunnen hiermee snel transactiestromen inzichtelijk worden gemaakt. De netwerk- of relatiegrafiek(diagram) wordt onder meer in de opsporing gebruikt om criminele netwerken visueel te maken.

Procesgerichtheid en bedrijfsadministratie (18-08-2020)
Met de komst van automatisering werden routinematige handelingen het eerst in software verpakt om daarmee met name een efficiencywinst te realiseren. Pas toen logistiek en boekhouding aan elkaar werden gelinkt, ontstond er een nieuw concept: ERP (Enterprise Resource Management). Bedrijfsprocessen (en met name de logistiek daarbinnen) werden leidend voor de vastlegging.

eProcurement: uitkomst voor het 100% automatisch afhandelen van eFacturen (15-08-2020)
Bij grotere organisaties vormt eProcurement (elektronisch inkopen) onderdeel van de administratieve keten. Ook bij kleinere organisaties die met een goederenbeweging te maken hebben, zoals een groothandel, bouwbedrijf en webwinkel, speelt eProcurement een rol. In veel gevallen wordt dan gewerkt met een ERP-systeem of een boekhoudsysteem met aanvullende functies.

ERP Direct van AFAS kreeg consultancybureau Medicine for Business als klant (25-07-2020)
Oprichter en CEO Elo Bosma van Medicine for Business kende de software van AFAS – net als die van concurrerende aanbieders – van zijn consultancywerkzaamheden in de gezondheidszorg. Hij was al langer op zoek naar goede bedrijfssoftware die past bij de groeiambitie van zijn bedrijf. Een ERP-pakket ziet hij wat dat betreft als 'een vereiste voor een volwassen bedrijfsvoering'.

Online boekhouden veranderde mijn vak op een positieve manier (20-07-2020)
Wie had twintig jaar geleden gedacht dat online boekhouden zo’n vlucht zou nemen? Peter Brink, gespecialiseerd in de boekhouding van zzp'ers, blikt terug op de veranderingen in zijn vak. "Waar het vroeger alleen om de cijfertjes ging, ben je nu veel meer een adviseur. Dat maakt het vak nog leuker."

Customer Relationship Management (CRM) versus Enterprise Resource Planning (ERP) (14-07-2020)
Enterprise Resource Planning (ERP) en Customer Relationship Management (CRM) lijken in eerste instantie veel overeenkomsten met elkaar te hebben. Beide bevatten immers veel bedrijfscontacten, bedrijfsgegevens en bedrijfsorders. Beide systemen zijn geschikt voor het verwerken van informatie met betrekking tot een bedrijf of een organisatie. Maar wat onderscheidt ERP van CRM nu eigenlijk?

Vanuit je boekhouding met een druk op de knop zien welke externe rapportages gevuld zijn (10-06-2020)
Je hebt RGS gekoppeld aan je interne rekeningschema. Dan kun je, in principe, vanuit je boekhouding met één druk op de knop zien welke externe rapportages gevuld zijn en per rapportage in hoeverre de cijfers compleet zijn.

PSD2 gaat het leven van ondernemers makkelijker maken: tijd voor actie door accountants en softwareleveranciers (27-05-2020)
Tot voor kort was PSD2 nog een vrij onbekend onderwerp voor het grote publiek. Sinds eind 2019 is daar verandering in gekomen en staan kranten, vakbladen, websites en social media er vol van: PSD2 is een hot topic. Maar wat is PSD2 nou eigenlijk? En wat betekent dat voor jou als ondernemer, accountant of softwareleverancier? In dit artikel leg ik uit wat PSD2 is, waarom het nu (hoog) tijd is om te actie te ondernemen en welke mogelijkheden er zijn om dit te doen.

Nederland administratief op achterstand op het gebied van de auditfile (25-04-2020)
Het Noorse Ministerie van Financiën heeft de regels rond de aldaar geldende administratieplicht aange-scherpt. Er vanuit gaande dat een boekhoudpakket in staat is om een balans en resultatenrekening aan te leveren, wordt dat pakket ook geacht de onderliggende gegevens digitaal aan te leveren.

Liquiditeitsplanning bieden: doet uw boekhoudpakket dat ook (06-04-2020)
Een liquiditeitsplanning of liquiditeitsprognose kan een waardevol onderdeel zijn van uw boekhoudsoftware, mits opgebouwd uit de juiste onderdelen. Zo helpt een verplichtingenregistratie bij het opstellen van een echte liquiditeitsplanning.

Hoe werkt OCR? En wat is de toekomst van OCR-software? (31-03-2020)
Je hoort veel over het automatisch herkennen van documenten, maar hoe werkt OCR nu eigenlijk precies? De afkorting 'OCR' staat voor Optical Character Recognition. De term vertegenwoordigt een techniek waarmee de computer letters, cijfers en leestekens van een plaatje afleest. Handig, want zo transformeer je documenten tot digitale versies om ze te kunnen bewerken en archiveren.

Boetebeding in het ICT-contract? Deze 5 controlevragen moet u zeker stellen (19-03-2020)
Boetebedingen zijn de normaalste zaak van de wereld. Zeker in IT-contracten komen ze veelvuldig voor. Ideaal als financiële prikkel voor leveranciers. In de praktijk zitten er echter nogal wat addertjes onder het gras. Met deze 5 controlevragen bent u verzekerd van boetebedingen die wél werken.

Kan data-analyse door accountants en auditors vooraf ingebed worden in softwaresystemen? (13-03-2020)
Vandaag de dag wordt gedaan alsof data-analyse een nieuwe ontwikkeling is. Data is omvangrijker geworden. We slaan meer data op over een langere periode. En nog niet eens zo lang geleden was het meer regel dan uitzondering om alle historie (lees journaal en mutaties) van een boekjaar te verwijderen alvorens met een nieuw boekjaar te starten. Maar desondanks bestaat data-analyse al vele jaren, alleen lang niet altijd ingebed in softwaresystemen.

Vier trends in personeelsplanning (26-02-2020)
Ieder jaar weer maakt het personeelsbestand grote veranderingen door. Met name in deze tijden van digitalisering en toegenomen behoefte aan flexibilisering, zijn bedrijven genoodzaakt ook op het gebied van personeelsplanning te blijven innoveren. Wilt u ook in 2020 overal de juiste mensen op de juiste plek hebben? Voorkom dat u achterblijft en anticipeer op deze vier trends.

8 belangrijke vragen als het gaat om voorraadbeheer bij een ERP-systeem (16-01-2020)
Een voorraadbeheersysteem heeft een belangrijke functie binnen ERP software voor handelsbedrijven. Zonder voorraad kan immers geen order worden uitgeleverd. Wil je gebruik maken van automatische besteladviezen, dan dient de voorraadstatus te kloppen. Een negatieve voorraad, wat vaak ontstaat door onjuist afboeken, helpt zeker niet mee.

MUIS Software is RGS Ready: wat betekent dat (07-01-2020)
MUIS Software start het nieuwe jaar goed met de ontvangst van het RGS Ready certificaat. Dit certificaat toont aan dat het boekhoudpakket iMUIS Online RGS volledig ondersteunt. Voor ondernemers en accountants die met RGS werken betekent dit een vereenvoudiging en efficiencyverbetering van het financiële rapportageproces.

Is een zelfstandig leesbaar dossier haalbaar in de accountancy? (18-12-2019)
Ondanks dat steeds meer informatie digitaal wordt vastgelegd, is het nog steeds ingewikkeld om documenten op één plek op te slaan. Het samensteldossier staat in de oranje applicatie. De administratie in de rode en de aangifte in de blauwe. Dan wordt er nog met de klant gecommuniceerd via e-mail of heel hip in Teams.

De verborgen kosten van On Premise software (20-10-2019)
Eigenlijk zijn On Premise en cloud niet met elkaar te vergelijken. In een cloud omgeving zijn allerlei extra diensten opgenomen waarvan het prijskaartje subjectief is. Wat is back-up en redundantie je waard, of schaalbaarheid? Het cloud model is veel flexibeler en je bent er veel meer door ontzorgd. Daarover schreef mij collega Kwok-Ho van Focudis onlangs al een blog.

Hoe verhoudt de door NLdigital ontwikkelde Data Pro certificering zich tot de ISO en NEN-certificering (28-09-2019)
Sinds de Avg van kracht is, in mei 2018, kun je op verschillende manieren laten zien dat je op een verantwoorde manier met persoonsgegevens omgaat. De vraag is echter: welke certificering is geschikt voor jouw organisatie? Is het voldoende om je aan een code te houden, of is het beter om te certificeren? Kom achter jouw antwoord aan de hand van een aantal vergelijkingen.

Steeds meer organisaties gaan aan de slag met dataanalyse (22-09-2019)
Steeds meer organisaties gaan aan de slag met dataanalyse (in de brede zin van het woord). Ook bij internal audit afdelingen staat dit hoog op de agenda. Ik hoor veel dat 'de accountant hier ook in mee moet gaan'. Laten we er dan voor zorgen dat we het de accountant wat makkelijker maken: zij hebben (een nog steeds concept) handreiking1141 die voor hen handvaten geeft om data-analyse toe te kunnen passen in de audits.

Hoe zit het met de rechten van uw bedrijfssoftware: gaat uw werknemer er straks mee aan de haal (14-09-2019)
Creatieve werknemers zorgen voor innovatie binnen het bedrijf. Precies wat u wilt. Nieuwe software of programmeerwerk kan immers het verschil maken in de markt. Heeft u echter de rechten hierop in handen? De risico’s, aandachtspunten en adviezen rondom auteursrecht en octrooirecht, zodat u de intellectuele eigendomsrechten in handen houdt.

Afloopcontrole openstaande posten debiteuren: doet uw boekhoudpakket dat ook (20-08-2019)
In deze blog wordt de afloopcontrole van openstaande posten debiteuren behandeld in relatie tot boekhoudsoftware. De afloopcontrole is in dit verband een vaak toegepaste methode om het bestaan en de juistheid van openstaande debiteuren te controleren op basis van de openstaande postenlijst per balansdatum. De afloopcontrole kan natuurlijk ook voor andere vorderingen toegepast worden.


Onerzoeksbureau GBNED