Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

De begrippen SAAS, PAAS en IAAS nader toegelicht

Plaatsingsdatum 13-10-2020
Berichtdatum Oktober 2020

Blog door Hipex

IaaS, PaaS en SaaS zijn ongetwijfeld cloud services waar je al eens van hebt gehoord. De drie termen verschillen maar één letter van elkaar, maar de verschillen zijn groter dan dat.

Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS) zijn alle drie clouddiensten en in dit artikel leggen we exact uit wat ze precies zijn, voor wie het geschikt is en wat de voor en nadelen van ieder van deze cloud diensten is.

Ook onze dienstverlening is te plaatsen tussen deze drie varianten. Toch zijn wij niet in één van de hokjes te plaatsen en dat laten we ook zien.

Verschillen tussen IaaS, PaaS of SaaS
De verschillen zijn het makkelijkst te begrijpen als je IaaS, PaaS en SaaS in een piramide plaatst. Iedere laag heeft zijn specifieke eigenschappen.

SAAS,PAAS, IAAS pyramide

Je ziet dat bij de onderste laag, de IaaS laag je veel controle hebt over je cloud dienst en dat deze het meest geschikt is voor systeembeheerders of DevOps.

PaaS is de middelste laag en in deze laag krijg je al iets minder controle over de dienst die je afneemt. Deze dienst zien we vaak terugkomen bij ontwikkelaars.

De bovenste laag is de SaaS laag. In deze laag heb je weinig controle over de dienst die je afneemt en we zien SaaS oplossingen dan ook vaak bij eindgebruikers terugkomen (vaak als een abonnement op een cloud dienst).

Je ziet dus dat hoe hoger je in de piramide komt, hoe minder controle je hebt of krijgt. Hoe lager je in de cloud piramide komt des te meer controle heb je (met alle voor en nadelen van dien).

Meer controle betekent vaak ook dat je meer kennis moet hebben van de techniek, je hier meer tijd aan kwijt bent en je meer verantwoordelijkheid hebt voor het draaiende houden van de service.

Laten we beginnen met het toelichten van de SaaS oplossing. Dit is namelijk de dienst die de meeste mensen zullen kennen en gebruiken.

Wat is SaaS (Software-as-a-Service)?
SaaS is complete software die als dienst in de cloud wordt geleverd. Gebruikersgemak staat hierbij centraal en daarom hoeft de klant de software niet aan te schaffen of te beheren.

Bekende SaaS diensten zijn bijvoorbeeld Google Drive, Salesforce, Paypal, Slack, Trello of Mailchimp.

Een belangrijk kenmerk van een SaaS model is dat je de software vaak niet meer lokaal hoeft te installeren, je het niet los hoeft aan te schaffen en je er on-demand mee aan de slag kunt gaan.

Vaak is dit via het abonnementsmodel wat we tegenwoordig zoveel zien. Sommige SaaS diensten bieden ook een betaling aan op basis van gebruik of afname.

Het grote voordeel voor de eindgebruiker is dat het een complete dienst afneemt en je geen omkijken meer hebt naar hoe je het configureert en onderhoudt. Je gebruikt het gewoon.

Wil je het niet meer gebruiken, dan stop je het abonnement gewoon. Veel abonnementen zijn gebaseerd op het zogenaamde ‘monthly subscription model’ en zijn hierdoor eenvoudig op te zeggen.

Deze voordelen van SaaS hebben tegelijkertijd ook een keerzijde. Wil je meer invloed hebben op de configuratie van de dienst door bijvoorbeeld jouw eigenlijk gebruik te optimaliseren, dan kan dit niet. De complete dienst die je krijgt en de manier waarop je ontzorgd wordt zorgt er dus bovendien voor dat je inlevert op flexibiliteit. 

Wat is PaaS (Software-as-a-Service)?
PaaS staat voor Platform as a Service en is een cloud oplossing waarmee klanten applicaties kunnen ontwikkelen, uitvoeren en beheren zonder de complexiteit van het bouwen en onderhouden van de infrastructuur.

Vaak zie je dat een PaaS ideaal is voor developers die meer controle willen over de producten of diensten die zij afnemen.

In dit geval krijg je als developer toegang tot een infrastructuur waar je zelf aan de slag gaat met het opzetten van een voor jouw ideaal systeem (binnen de resources die voor je beschikbaar zijn gesteld).

Als we kijken naar een hostingomgeving dan krijg je een serverruimte tot je beschikking. Hierop staat al software geïnstalleerd zoals het besturingssysteem en applicaties zoals MySQL, Apache en Nginx.

Als gebruiker van een PaaS oplossing heb jij de keuze welke applicaties jij hier uiteindelijk op gaat draaien. Dit kan Magento zijn, maar bijvoorbeeld ook Shopware.

Je hebt dus meer flexibiliteit over de applicatie die je gebruikt en die applicatie zelf kun je vervolgens helemaal finetunen zoals jij dit wilt.

Wel ben je afhankelijk van de webhoster die zelf kiest welk besturingssysteem en ander middleware er op de server geïnstalleerd wordt. Voor veel gebruikers is dit echter geen probleem omdat zij zich hier helemaal niet mee bezig willen houden.

Het grote verschil van PaaS ten opzichte van SaaS is dat er bij PaaS een platform (zoals het hosting platform van Hipex) geleverd word die je verder in kunt richten.

Wat is IaaS (Infrastructure as a Service)?
IaaS is de onderste laag in de cloud piramide en is een cloudservice die een infrastructuur biedt zoals: servers, opslag en netwerkbronnen. Met andere woorden: je kunt IaaS zien als een virtueel datacenter. IaaS-services kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, van het hosten van websites tot het analyseren van big data.

Als je kijkt naar hosting dan komt een VPS het dichtst in de buurt van een IaaS. Een IaaS kan bijvoorbeeld zijn dat je een lege serverruimte huurt en hier volledig zelf verantwoordelijk voor bent.

Bij een IaaS oplossing heb je dus veel meer vrijheid als het gaat om het installeren van software en het configureren van de server. Waar je bij SaaS geen flexibiliteit hebt, bij PaaS al wat meer heb je dat bij een IaaS dus nog veel meer.

Vanzelfsprekend heb je veel technische kennis nodig van hardware EN software. Deze oplossing is dus lang niet geschikt voor iedereen en is meer weggelegd voor de ervaren systeem en/of netwerkbeheerders.

Bij veel IaaS diensten zie je dat hier een pay-as-use prijsmodel aan vast zit. Dit betekent dat je betaald voor wat je gebruikt.

Voorbeelden van IaaS providers zijn Microsoft Azure, Google Compute Engine of Rackspace Open Cloud.

Welke clouddienst is geschikt voor jou?
Misschien heb je dit al een beetje door de tekst heen gelezen, maar de keuze tussen een SaaS, PaaS of IaaS cloud oplossing hangt af van je behoeftes, kennis en de mate waarin je flexibiliteit wilt hebben.

In onderstaande afbeelding zie je per oplossing schematisch weergegeven welke onderdelen er voor je beheerd worden en welke niet.

Onderdelen die wel/niet beheerd worden

Over ons
Je kunt Hipex zien als een PaaS en dan met een flinke upgrade. We zitten dus tussen een IaaS en een PaaS in. Wat ons betreft is dit de ideale combinatie, want:

  • Wij weten hoe wij servers optimaal moeten inrichten voor onze gebruikers (dit doen wij namelijk dagelijks)
  • Wij willen jou binnen onze omgeving zoveel mogelijk vrijheid en flexibiliteit geven
  • Wij willen dat jouw omgeving zo stabiel en snel mogelijk draait.

Dit alles combineren wij met technische supportmedewerkers die van origine ontwikkelaars zijn en daarom de taal van onze doelgroep spreken.


(Redactie Softwarepakketten.nl)
Cloud toepassingen die aangeboden op onze website worden in de regel gekenmerkt als SAAS-oplossing. Zoals Hipex hiervoor vermeld:
"De bovenste laag is de SaaS laag. In deze laag heb je weinig controle over de dienst die je afneemt en we zien SaaS oplossingen dan ook vaak bij eindgebruikers terugkomen (vaak als een abonnement op een cloud dienst).

Meer over cloud computing / SAAS toepassingen.

Categorie(n) SAAS, Cloud Computing
Bronvermelding Hipex
Internet URL https://www.hipex.io/iaas-paas-saas/


Onerzoeksbureau GBNED