Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Als de locatie ertoe doet: API-techniek maakt veel open data beschikbaar voor financiële- en ERP-systemen

Plaatsingsdatum 17-01-2021
Berichtdatum Januari 2021

Blog door Emil Roes, NieuwlandGeo.

Open data is met behulp van Geografische intelligentie en API’s real-time beschikbaar voor de gebruiker. Het is mogelijk om inhoudelijk data vanuit financiën, HR, processen en ERP data te combineren met diverse open beschikbare databronnen. Hierdoor kunnen andere inzichten ontstaan. Daarbij is het visualiseren van deze data op de kaart een goede wijze om informatie inzichtelijk te maken. Een ultieme vorm van een dashboard. Zo kun je snel causale verbanden leggen en ook diverse analyses uitvoeren.

Met je pakket of dienst lever je je afnemers en eindgebruikers al zoveel mogelijk gerichte en gedetailleerde informatie. Met Open data en Geografische intelligentie maak je die informatie completer.

Als voor de beslissing in een werkproces van de gebruiker, de locatie een rol speelt, wat kun je dan leveren?

Bijvoorbeeld bij vragen als:

  • Ligt de locatie in een regio met een bepaald tariefzone?
  • Hoeveel mensen wonen er binnen een straal van 500 meter?
  • Waar bevinden zich de klanten voor product/dienst? In welke wijk of buurt?
  • Wat is de afstand tot de dichtstbijzijnde x locatie?
  • Op welk moment is routeberekening zinvol voor de levering van dienst/product?
  • Hoe groot is het oppervlak van het perceel?
  • Wat is de (WOZ-) waarde van het pand?
  • Wat weten we over dit postcodegebied? (CBS gegevens / demografische samenstelling).
  • Moet ik rekening houden met beperkende wetgeving op deze locatie (m.b.t. natuur of cultureel / archeologisch erfgoed)? 

Geo finder(Video)

Het is mogelijk om de inhoudelijk data vanuit financiën, HR, processen en ERP data te combineren met diverse open beschikbare databronnen. Hierdoor kunnen andere inzichten ontstaan. Daarbij is het visualiseren van deze data op de kaart een goede wijze om informatie inzichtelijk te maken. Hierdoor kan men snel causale verbanden leggen en ook diverse analyses uitvoeren. Denk daarbij aan:

  • In welke regio wordt de meeste omzet gemaakt én is dat ook de regio met de hoogste winstbijdrage?
  • In welke gebieden worden de meeste onderhoudskosten gemaakt?
  • Hoe is de verspreiding van onze medewerkers, is deze logisch ten opzichte van onze klantdichtheid?
  • Welke reisbewegingen maken onze medewerkers op dagelijkse basis?
  • Kunnen we optimaliseren in reisafstand en daarbij behorende kosten?
  • Waar zitten de meeste afnemers van onze producten, is daar voldoende support?
  • Waar is de minste dichtheid van onze productafname, kunnen we daar nieuwe markten aanboren of activiteiten ontwikkelen?
  • Wat is de beste vestigingslocatie van een nieuw distributiecentrum of commerciële locatie?
  • Welke bevolkingsgroep valt in onze doelgroep, waar zijn deze het meeste gevestigd (denk aan bijvoorbeeld leeftijd van 65+)?

Veel van deze informatie is publiek toegankelijke (open) data en vaak ook gratis te verkrijgen. Om van deze data gerichte informatie te maken, zijn Geografisch Informatie Systemen (GIS) ontwikkeld. Deze gaan een aantal stappen verder dan de functionaliteit die google.maps biedt.

Datasets

Maar voor de gebruikers van financiële-, HR- en ERP-software is het niet handig als ze voor deze informatie naar een aparte GIS-applicatie toe moeten. Gebruikers willen eigenlijk binnen hun eigen applicatie direct een ruimtelijke analyse kunnen maken: door op een kaart een gebied te selecteren (of een object op een locatie) en de onderliggende gegevens ervan te gebruiken in de flow van het proces.

Geografische intelligentie is betrekkelijk eenvoudig in te brengen door gebruik te maken van koppelingen met de GIS-functionaliteit van Whitemap. Deze speciaal ontwikkelde online softwarecomponent (SaaS) is een API-versie van WebGIS. Een softwareontwikkelaar kan deze aanroepen en gebruiken binnen zijn eigen software.

Was GIS en geo-informatie vroeger een vakgebied waarmee alleen specialisten konden werken, met deze nieuwe ontwikkelingen kan het gebruik van geo-informatie volledig worden geïntegreerd in processen van andere sectoren.
Dankzij de open-architectuur, kunnen we middels de API-integratie informatie uit de eigen applicatie en diverse beschikbare open-databronnen combineren tot nieuwe inzichten en antwoord geven op diverse vragen. Dit binnen de gebruikersinterface van het pakket, waarmee gebruikers gewend zijn te werken.

Als de locatie ertoe doet, zorgt de whitelabel kaartcomponent dat de informatie bruikbaar wordt. Vraag uw softwareleverancier om kaartfunctionaliteit toe te voegen: het ligt voor het grijpen. Kaart het aan!
 

Geo Hackaton

Meer informatie


 

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Soort > Facility management, Branche > Dienstverlening, Soort > EAI, EDI, Webservice en API, ICT Innovatie, Soort > CRM (relatiebeheer) en Marketing
Bronvermelding NieuwlandGeo
Internet URL https://www.nieuwlandgeo.nl


Onerzoeksbureau GBNED