Softwarepakketten.nl
erp software prodin

Agenda

ICT Accountancy seminar voor de adviespraktijk

Datum 15-05-2019
Duur Van 13.30 - 18.45 uur
Plaats Hoevelaken
Locatie Expo hoevelaken


Al jaren wordt gesproken over de accountant als adviseur. Ondersteuning van de juiste (advies)software is daarbij van groot belang. De basis wordt gevormd door boekhoud-, salaris- en fiscale aangiftesoftware. Welke adviesfuncties mogen van dergelijke software verwacht worden en welke specifieke adviessoftware is er op de markt en wordt in de praktijk ingezet binnen de accountancy. Welke rol spelen ICT-ontwikkelingen (API's, RGS, AI, etc.)  als het gaat om advies en in hoeverre speelt de markt hierop in? 

Met dit nieuwe "ICT Accountancy seminar voor de adviespraktijk" willen we antwoord krijgen op bovenstaande vragen op basis van zoveel mogelijk praktijkervaring en visie op het gebied van de adviesrol binnen de accountancy en de daarbij gebruikte ICT-hulpmiddelen. 

Programma (wijzigingen voorbehouden)

 • 13.30 uur
  Inleiding door de dagvoorzitter Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.
     
 • 13.35 uur
  Accountech en in de invloed op de adviesfunctie
  Met de voortgaande digitalisering van de werkzaamheden rondom de administratie, het samenstellen en het doen van aangiften is de accountant werkzaam in de MKB-praktijk wel bekend. Als het gaat om de impact van digitalisering op de adviespraktijk geldt dat hier veel minde bekendheid mee is en vaak is er ook sprake van de nodige scepsis.

  In zijn presentatie zal Jan Wietsma specifiek ingaan op de digitale ontwikkelingen die de adviespraktijk raken. Daarbij zal hij ook aandacht besteden aan de onderliggende kosten- en verdienmodellen en de kansen die dit de accountant biedt. Jan Wietsma is voorzitter van de Accounttech groep van de NBA en is daarnaast mede-eigenaar van MKB-kredietcoach een organisatie die accountantskantoren ondersteunt bij de verdere uitbouw van de adviesfunctie.
    
 • 14.05 uur
  IT is niet langer een staf afdeling: IT consultants in de administratieve praktijk
  RS Finance is een administratieve dienstverlener met als onderscheidend kenmerk een sterke focus op maandcijfers. Dit wordt ondersteund door een sterke IT-discipline en continue innovatie in haar dienstverlening. RS Finance is in 2013 begonnen en heeft inmiddels een steengoed team van zo’n 60 medewerkers. Naast specialisten op het gebied van boekhouden, salaris, HR en fiscaliteit richt de dienstverlening zich voor een belangrijk deel op procesoptimalisatie bij klanten. Dit laatste is bijvoorbeeld het verwijderen van papier en digitaliseren. En een adviesfunctie, gerelateerd aan de doelstelling per klant, zoveel mogelijk periodiek. Door het inzetten van een eigen ‘data warehouse’ monden analyses uit in klantgerichte adviezen.
     
  RS Finance heeft IT consultants in dienst die constant nieuwe software testen op zaken als toepasbaarheid en koppelen met verschillende online toepassingen. Arjan Schipperus, Ceo en oprichter van RS Finance deelt met u zijn ervaring en het belang van IT, mede in relatie tot klantadviezen.
    
 • 14.35 uur
  Datascience als advies drager: voorbeelden uit de praktijk
  Crowe Foederer is een full-service accountantskantoor met diensten in de Audit, MKB en Adviespraktijk
  Crowe Foederer maakt nu ruim 2 jaar gebruik van datascience in haar diensten op bovengenoemde terreinen. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met Future Data Suite, producent van het platform en de oplossingen. Gerrit Veltkamp zal als Business development manager inzage geven in de systematiek en werkwijze van het FDS platform. Met 2 concrete voorbeelden uit de HR- en MKB-praktijk wordt verteld hoe datascience binnen Crowe Foederer tot aanvullende adviesdienstverlening heeft geleid en wat dit betekent voor het kantoor en haar klanten. 
     
 • 15.05 uur
  Pauze met koffie en netwerken op de informatiemarkt.
    
 • 15.35 uur
  Iedere cliënt is anders
  Antoinette Dijkhuizen is eigenaar van Advies- en accountantskantoor 4you en in enkele jaren uitgegroeid tot een kantoor met 15 medewerkers. Niet voor niets maakt ‘advies’ deel uit van de kantoornaam. Alleen standaard diensten met standaard software gelooft Antoinette niet in. Iedere cliënt is anders en verdient advies op maat, vaak afhankelijk van de branche waarin een cliënt werkzaam is met elk hun eigen specifieke kenmerken en aandachtspunten. Branchekennis is volgens Antoinette dan ook evident voor een accountantskantoor. Zo zal bij een transportonderneming de aandacht uitgaan naar de bezettingsgraad van een charter en bij een groothandel en productiebedrijf speelt JIT een belangrijke rol. Zomaar twee van de vele kenmerken die een rol kunnen spelen bij advies. Kennis van deze zaken is dan van groot belang en ook de mogelijkheden die (branche)software kan bieden. Verschillende adviezen vereisen ook verschillende softwaretoepassingen.

  Antoinette werkt hierbij zoveel mogelijk in de cloud en maakt optimaal gebruik van API-koppelingen en schuwt het niet om van meerdere softwaretoepassingen gebruik te maken als het gaat om advies. Antoinette neemt de deelnemers mee in haar adviesrol voor cliënten met haar ambitie, visie en gekozen oplossingen.
     
 • 16.05 uur
  Het verdienmodel bepaalt de winst
  Marcel Spoelstra, eigenaar van SAS Spoelstra Accountancy Services en schrijver van 2 boeken over innovatieve toepassingen binnen de accountancy, legt uit dat innovatie zorgt voor groei maar dat een bijpassend verdienmodel de winst bepaalt. Dat betekent niet alleen focus op digitalisering, maar ook aandacht voor marketing en verkoop activiteiten en uitbreiding van adviesdiensten. Hij bewijst dat door een juiste strategie met een mix van efficiency en prijsbeleid een groei van 20% mogelijk is. Software zorgt daarbij als groei accelerator. Spoelstra heeft veel inspiratie opgedaan in Australië, een land dat vooroploopt als het gaat om innovatie in de accountancy. Mede hierdoor won hij de Nationale Accountancy Award.
  Marcel deelt zijn visie en ervaring met de deelnemers.
     
 • 16.35 uur
  RGS in de kantoorpraktijk en de efficiency die dat oplevert

  RGS staat voor Referentie GrootboekSchema en is een omvangrijk uniform (grootboek)rekeningschema dat als belangrijkste functie heeft rapportages vanuit de boekhouding te vereenvoudigen. Twan de Louw van het gelijknamige accountantskantoor 'De Louw Accountants' maakt in de praktijk al een paar jaar gebruik van RGS. Zowel binnen de administratiestraat als voor rapportages wordt RGS door De Louw Accountants ingezet. Twan deelt zijn RGS ervaring met de deelnemers.
       
 • 17.00 uur
  Broodjesmaaltijd en netwerken op de informatiemarkt.
     
  17.45 uur
  Our mobile office
  Entrpnr is een dienstverlener die naast de noodzakelijke finance ondersteuning ook diensten levert aan ondernemers op het gebied van marketing, legal en services. Steven Lagerwij, directeur Entrpnr, neemt u mee in onder meer de ‘our Mobilie Office’ mogelijkheid voor ondernemers, waarbij de boekhoudhouding op dagbasis is verwerkt. Ook komt het gebruik van ‘webmeeting software’ aan bod waarmee de ondernemer en financieel adviseur on-line met elkaar in contact staan.
       
 • 18.10 uur
  Toelichting rapport "Software voor de accountancy adviespraktijk"
  Het nieuwe rapport "Software voor de accountancy adviespraktijk" gaat met name in op beschikbare autonome advies software, onderverdeeld naar: 1) Pensioen- en Financiële planning software en 2) Managementrapportage, BI en CPM. Daarnaast wordt (beperkt) stilgestaan bij adviesfunctionaliteit in andere software, zoals: boekhoud-, fiscale aangifte en samenstelsoftware. Het rapport wordt mondeling toegelicht door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.
     
 • 18.25 uur
  Capita selecta
  Enkele actuele ICT ontwikkelingen die ook hun invloed hebben op de accountancy adviespraktijk komen aan de orde, zoals:
  RGS Ready en API's.

  Heeft u op voorhand een onderwerp dat u graag tijdens de bijeenkomst naar voren wilt brengen en met aanwezigen over wilt discussiëren? Dit kunt u doorgeven, uiterlijk 8 mei a.s., via ictaccountancy@gbned.nl o.v.v. discussie 15 mei 2019. 
    
 • 18.45 uur
  Afsluiten en napraten op de informatiemarkt. 

19.15 uur
Einde bijeenkomst.

Locatie 

Congres- en vergadercentrum EXPO Hoevelaken
(Euretco)
 
Koninginneweg 1
3871 JZ Hoevelaken
(gratis parkeren op eigen terrein).

Informatiemarkt
Onderstaande leveranciers nemen deel aan de informatiemarkt:

 

 
 
 

 

Kosten
De kosten voor het bijwonen van het congres bedragen 150 euro per persoon, inclusief koffie/thee en een broodjesmaaltijd. Leden van BSPD, NOAB en NOVAK betalen 130 euro per persoon. Genoemde tarieven zijn excl. BTW.

PE
NBA 3 PE-uren.
RB 3 PE-punten (Scholing niet-fiscaal).

Aanmelden
Direct inschrijven... 

Organisator Onderzoeksbureau GBNED i.s.m. NOVAK


Onerzoeksbureau GBNED