Softwarepakketten.nl

Agenda

Seminar RPA en robotic accounting 2021

Datum 29-09-2021
Duur 13.00 - 18.45 uur (dus filevrij!)
Plaats Hoevelaken
Locatie Expo Hoevelaken


(Woensdag 29 september 2021 is de voorlopige datum, mits verantwoord tegen die tijd).

Onderzoeksbureau GBNED organiseert voor het vierde jaar op rij, het "Seminar RPA en robotic accounting".

Robotic accounting

Begripsvorming

Robotic process automation (RPA) is gericht op bedrijfsprocessen, waarbij de workforce (arbeidscapaciteit) van (hoog volume) processen vervangen wordt door automatisering. Dit laatste in de regel zonder veranderingen of aanpassingen aan de applicatie zelf. Er wordt ook wel gesproken over "workforce emulate", oftewel het imiteren/nabootsen van menselijke handelingen (die repeterend en voorspelbaar zijn).

Robotic accounting richt zich met name op administratieve processen en heeft ook betrekking op het aanpassen van bestaande softwaresystemen zelf om de workforce te verminderen. 

Artificial intelligence (AI), oftewel Kunstmatige intelligentie, wordt toegepast om machines (computers) in staat te stellen om taken op een 'slimme' (smart) manier uit te voeren. Zo maakt, in relatie tot de accountancy, machine learning onderdeel uit van AI dat beoogt de boekhouding en audit daarvan verregaand te automatiseren. AI en machine learning en gaan feitelijk hand in hand als het gaat om technologische ontwikkeling en RPA en robotic accounting.

Ook andere ontwikkelingen (standaarden) dragen bij aan Robotic accounting. Denk aan UBL als standaard formaat voor het elektronisch uitwisselen van facturen (en andere handelsdocumenten), RGS als standaard voor de grootboekadministratie en PSD2 als het gaat om bankmutaties. En Business Intelligence (BI) speelt in relatie tot data analyses een belangrijke rol. 

Doel
Geïnteresseerden inzicht bieden in visie en oplossingen op het gebied van RPA, robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren en -factuurverwerking, PSD2 en Blockchain.

Doelgroep
Financials, accountants, softwareleveranciers en andere geïnteresseerden die goed geïnformeerd willen worden over actuele ontwikkelingen op ICT gebied die van invloed zullen zijn op administratieve bedrijfsprocessen en in het bijzonder RPA en Robotic accounting.

Ontvangst vanaf 13.00 uur met koffie op.

Programma (in ontwikkeling)

 • 13.30 uur
  Inleiding door de dagvoorzitter Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.

 • 13.35 uur
  Robotic Process Automation (RPA) uitgelegd en toegepast
  Jeroen Veldhuis, Senior Manager Technology BDO advisory, met als focus robotica, geeft u uitleg over RPA (Robotic Process Automation), zowel over de definities als de toepassing van RPA in de praktijk. Jeroen vertelt wat RPA niet is en wat voor soort taken met RPA uitgevoerd kunnen worden? Ook gaat Jeroen in op de criteria die gebruikt worden om te bepalen wanneer een proces geschikt is voor RPA. RPA voorbeelden en BDO use cases komen aan de orde. En tot slot lessons learned met de  voorbereiding die nodig is om te starten met RPA. BDO heeft een unieke en gefaseerde aanpak ontwikkeld om proces -optimalisering en vervolgens -automatsering voor een organisatie uit te voeren.

 • 14.05 uur
  Data storytelling met Business Intellince (BI) en Artificial Intelligence (AI)
  Data analyseren is één ding, data interpreteren en er lering uit trekken is een tweede. Juist die interpretatie en inzichten uit data vormen de leidraad voor besluitvorming in het Business Intelligence-proces. In de datagedreven wereld wordt data storytelling daarom steeds belangrijker. Storytelling voegt context toe aan statistieken en biedt het verhaal dat nodig is om inzichten om te zetten in daden. Tim Bosman, Expert in BI bij Toucan Toco, neemt u mee in de wereld van BI met ontwikkelingen als AI, Data Quality Management, Data discovery en Data storytelling.

 • 14.30 uur
  RPA en factuurverwerking in een Purchase to pay omgeving
  Op basis van interviews met gebruikers en leveranciers van RPA oplossingen voor factuurverwerking heeft Wim Vriend van E-ProQure, kenniscentrum voor inkoopprofessionals, onderzoek gedaan naar de kosten en implementatie daarvan. De onderzochte gebruikers geven zonder uitzondering aan dat efficiëntie de belangrijkste reden is om het proces van factuurverwerking te ondersteunen met RPA’s. Hiermee wordt gedoeld op geautomatiseerd boeken van facturen. Wim geeft een toelichting op de resultaten van zijn onderzoek en gaat hierbij ook in op de meer geavanceerde situaties waar RPA’s gecombineerd worden met Business Intelligence en elektronische formulieren binnen een aPAAS (application platform as a service) omgeving.
     
 • 14.55 uur
  Praat met het CBS
  Ons zoekgedrag op internet wordt steeds intensiever. De tijd dat we vragen alleen intypten in zoekmachines, is meer en meer voorbij. We willen feitelijke en actuele info, zeker in een tijdperk van nepnieuws. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zet als innovatieve kennisorganisatie, voortdurend nieuwe technologieën in om steeds beter en sneller te voorzien in onze informatiebehoefte. Zo heeft het CBS onder de noemer “Praat met het CBS” op basis van Google Assistant een voice assistent in ontwikkeling waar diverse informatie mee opgevraagd kan worden. De data wordt onder andere ondersteund met contextuele tabellen, grafieken en links naar artikelen met meer informatie. Piet van Dosselaar, Product Owner Information Dialogue, CBS, neemt u mee in de huidige en toekomstige ontwikkeling van deze voice assistant en de strategie daarachter.  

 • 15.15 uur
  Pauze met koffie en bezoek aan de informatiemarkt.
     
 • 15.45 uur
  PSD2: de laatste stand van zaken
  Met het verstrijken van de deadline van 14 september 2019 zijn PSD2 en de bijbehorende Regulatory Technical Standards (RTS) volledig van toepassing. De invoering van (PSD2) is inmiddels in volle gang door marktpartijen. Zo hebben enkele leveranciers van boekhoudsoftware inmiddels zelf een PSD2 vergunning (al dan niet in aanvraag) om hun klanten te faciliteren met de voordelen van PSD2. Max Geerling, expert digitaal betalingsverkeer, Betaalvereniging Nederland, brengt u op de hoogte van de laatste stand van PSD2. Max gaat onder andere in op de mogelijkheden en de verplichtingen voor dienstverleners om toegang te krijgen tot de rekeningen van rekeninghouders.   

 • 16.15 uur
  Blockchain: de stand van zaken

 • 16.35 uur
  Blockchain: een oplossing voor btw-fraude
  Summitto ontwikkelt een factuur registratiesysteem gebaseerd op blockchain technologie om btw-fraude tegen te gaan, een probleem dat overheden door de gehele EU jaarlijks 50 miljard euro kost. Het zal niet langer mogelijk zijn om btw-fraude te plegen zonder dat de Belastingdienst dit detecteert. Tegelijkertijd wordt de confidentialiteit van bedrijven volledig gewaarborgd. Summitto werkt samen met het Nederlandse Ministerie van Financiën en presenteerde het systeem o.a. bij de Europese Commissie. Lucas Mul neemt u mee in de wereld van blockchain en btw-fraude.
    
 • 16.55 uur
  Ontwikkelingen bij onze zuiderburen
  In België is net als in Nederland een transformatie en digitalisering gaande binnen de accounting sector. Christophe Meesters, founder of Fiscotax, neemt u mee in enkele relevante ontwikkelingen. Tijdens de presentatie van Christophe passeren initiatieven als:
  1) RPA voor het automatisch ophalen van overheidsdocumenten naar de eigen server en in desbetreffende klantenmap, 
  2) Chatbots toegepast in de praktijk, waarbij de klant vragen kan stellen over eigen dossiers en 
  3) BilltoBox om via de bank gratis PSD2 bestanden op te halen. 
     
 • 17.15 uur
  Broodjesmaaltijd en netwerken op de informatiemarkt.
 • 18.00 uur
  Wanneer is factuur- en boekhoudsoftware robotic proof
  Op basis van de nieuwe "Gids RPA en Robotic accounting" worden de Robotic proof eigenschappen van factuur- en boekhoudsoftware doorgenomen. Met aanwezige leveranciers wordt ingegaan op de wijze waarop zij hun software robotic proof hebben gemaakt.

  Onderwerpen als AI, Machine learning, Cloud computing, eFactureren, PEPPOL fIrst, PSD2, RGS en API's passeren hierbij de revu. Met uitleg, discussie, toekomst en mogelijkheid tot stellen van vragen.
       
 • 18.45 uur 
  Afsluiten en napraten op de informatiemarkt.

19.00 uur
Einde bijeenkomst.

Locatie 
EXPO Hoevelaken 
Koninginneweg 1
3871 JZ Hoevelaken
(gratis parkeren op eigen terrein).

Informatiemarkt
Op de informatiemarkt kunt u kennismaken met de volgende leveranciers:

 
 
 
 

 
 
 
 
 

 

Deelnemen
Het deelnametarief bedraagt 175 euro excl. BTW per deelnemer.

Direct inschrijven 
Naar online aanmeldformulier... 

Organisator Onderzoeksbureau GBNED
E-mail gerard@gbned.nl


Onerzoeksbureau GBNED