Softwarepakketten.nl

Agenda

Kennisevent administratieve software

Datum 09-10-2019
Duur Van 13.30 - 18.30 uur


Onderzoeksbureau GBNED organiseert op woensdag 9 oktober 2019 het "Kennisevent administratieve software".

Kennis- en netwerkbijeenkomst voor leveranciers van administratieve software

Doel
Inzicht bieden in ontwikkelingen en oplossingen met betrekking tot en gerelateerd aan standaard administratieve software. Aan bod komen ontwikkelingen als PSD2, AVG-proof, RGS, UBL, PEPPOL en API's. 

Doelgroep
Leveranciers van administratieve software en andere geïnteresseerden. 

Ontvangst vanaf 13.00 uur met koffie.

Programma (wijzigingen voorbehouden)

13.30 uur
Inleiding door de dagvoorzitter Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.

13.35 uur
PSD2 is een feit. Hoe werkt die toegang tot de rekening?
Met het verstrijken van de deadline van 14 september zijn PSD2 en de bijbehorende Regulatory Technical Standards (RTS) volledig van toepassing. Deze presentatie gaat in op de mogelijkheden en verplichtingen voor dienstverleners om toegang te krijgen tot de rekeningen van rekeninghouders. Welke interfaces moet een bank aanbieden, wie heeft er een vergunning nodig en zijn er technische standaarden beschikbaar?
Door Max Geerling, Executive Adviser bij Betaalvereniging Nederland.

14.00 uur
De invloed van PSD2 op administratieve softwaresystemen
De invoering van PSD2 nadert met rasse schreden nu de eerste vergunningen zijn aangevraagd door Payment service providers.
Tijdens deze sessie wordt met name ingegaan op de implementatie van met name 'XS2A' in relatie tot administratieve software.
Door Steven Schouten, Visma Connect.

14.30 uur
ICT Juridisch

Contracten voor SaaS/Cloud: 10 lessen uit de rechtspraak en de praktijk die niemand mag missen.
Door Robert Grandia, advocaat bij ICT-advocatenkantoor Legalz en gespecialiseerd in ICT-contracten

15.00 uur
Koffiepauze, netwerken en kennisuitwisseling deelnemers.

15.30 uur
Voldoen aan Beveiliging en Privacy: ben je als softwareleverancier AVG-proof?
Branchevereniging Nederland ICT (per 1 oktober 2019 NLdigital) telt 600 leden die een dwarsdoorsnede van de Nederlandse ICT-sector vormen. Nederland ICT ontwikkelde voor leden en niet-leden de gedragscode: de Data Pro Code. Deze code heeft betrekking op beveiliging en privacy. Het is de branche-norm voor gegevensverwerkers die in overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens tot stand is gekomen. De Data Pro Code geeft invulling aan de verwerkersnormen uit de AVG. Als je voldoet aan de Data Pro Code, dan kan je je laten certificeren om daarmee te laten zien dat je voldoet.

Inge Bremmer, Hoofd juridische zaken bij Nederland ICT, gaat specifiek in op artikel 41 (gedragscode), 42 (toezicht) en 43 (Certificeringsorganen) van de AVG in relatie tot administratieve software. Daarnaast vertelt Inge over de Data Pro Code en Data Pro Certificering. Hierbij wordt ook ingegaan op de stappen die het certificeringsproces kent en de kosten van certificering die betaalbaar zijn gehouden.

16.00 uur
RGS Ready
Met toelichting van de verdeling naar RGS Ready voor de accountancy en RGS Ready voor ondernemers.
Inmiddels zijn 8 leveranciers van boekhoudsoftware RGS Ready en dit aantal loopt komende weken verder op. Ook wordt ingegaan op de aandachtspunten en mogelijke oplossingsvarianten die zijn toegepast in de praktijk.
Door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.

16.15 uur
RGS Converter voor rekeningschema's
Joris Joppe is specialist op het gebied van RGS
. Bestaande rekeningschema's automatisch converteren naar RGS. Voor softwareleveranciers wordt ons machine learning model voor RGS implementatie binnenkort ook via API beschikbaar gesteld. Joris neemt de mogelijkheden door.

16.30 uur
Elektronisch factureren: UBL in relatie tot EN 16931, NLCIUS en SI
Verreweg de meeste leveranciers van administratieve software hebben elektronisch factureren op basis van UBL zowel uitgaand als inkomend mogelijk gemaakt. In de praktijk zijn op dit moment meerdere UBL versies in omloop, zoals UBL 2.0, UBL 2.1, SI UBL 1.0, SI UBL 1.1, SI UBL 2.0 en UBL-OHNL. Tel hierbij op de EU standaard EN 16931 en de Nederlandse implementatie daarvan op basis van NLCIUS.
Wouter van den Berg zal namens STPE ( Standaardisatieplatform Elektronisch factureren) in gaan op de huidige status en gebruik van UBL in Nederland. Ook de rol van STPE komt dan aan de orde.

17.00 uur
Broodjesmaaltijd, netwerken en kennisuitwisseling deelnemers.

17.35 uur
Onze boekhoudsoftware kan alles: met api's
Steeds meer leveranciers van boekhoudsoftware verrijken de functionaliteit voor afnemers van hun software door het gebruik van api-techniek. Sophie Fischer is In 2014 gestart met webwinkelfacturen.nl. Een platform waar webwinkels en kassa's aan factuur- en boekhoudsystemen gekoppeld worden. Sophie deelt haar ervaring met het gebruik van APIs die een belangrijke rol spelen bij de koppeling tussen betreffende systemen. 

Aan het eind van deze sessie wordt kort het rapport "APIs en administratieve software: het nieuwe ERP" mondeling toegelicht door Gerard Bottemanne.

18.10 uur
RGS en XML-koppelvlak boekhoud- en winstaangiftesoftware (IB/VPB)
De grootboeksaldi automatisch uitwisselen tussen boekhoudsoftware en fiscale aangiftesoftware op één uniforme manier voor alle software. Dit maakt aparte rapportagesoftware hiervoor overbodig.
Tot slot komen algemene aandachtspunten rondom RGS aan bod.
Door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.

18.30 uur
Einde bijeenkomst.

Locatie: 
EXPO Hoevelaken 
Koninginneweg 1
3871 JZ Hoevelaken
(gratis parkeren op eigen terrein)

Kosten
Het deelnametarief bedraagt slechts 125 euro per persoon, incl. broodjesmaaltijd (excl. BTW).

Direct inschrijven voor woensdag 9 oktober 2019.
Naar online aanmeldformulier...

Organisator Onderzoeksbureau GBNED
E-mail gerard@gbned.nl


Onerzoeksbureau GBNED