Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Wiki UBL algemeen

Wiki UBL algemeen > UBL versies

UBL versies die in Nederland op de markt zijn

In Nederland kennen we voornamelijk de standaard UBL 2.0 en 2.1 en daarvan afgeleid de Europese standaard EN 16931. Deze standaard is op dit moment gericht op de factuur en in Nederland via de afgeleide variant NLCIUS op de markt gebracht. De Nederlandse Rijksoverheid kent op dit moment een eigen UBL-variant onder de naam UBL-OHNL. Deze variant wordt echter door de markt nauwelijks ondersteund.

Voorheen (tot 2018):
SI-UBL is een Nederlandse subset van de UBL-factuur.
SI-UBL kent inmiddels de volgende versies:
- SI-UBL 1.0 is gebaseerd op UBL 2.0;
- SI-UBL 1.1 is gebaseerd op UBL 2.1;

In deze gevallen is sprake van een 100% subset van UBL 2.0 respectievelijk UBL 2.1. 
Dit laatste wil zeggen dat vanuit SI geen extra elementen zijn toegevoegd.

2018
SI-UBL 2.0 is gebaseerd op de NLCIUS (als Nederlandse afgeleide van EN 16931).
Zie STPE voor specificaties.

Betekenis van elementen;
UBL is een rijke berichtenstandaard met meer dan duizend factuurelementen. Deze worden in de praktijk lang niet allemaal gebruikt (vandaar ook dat bij EN 16931 en dus NLCIUS sprake is van een subset). Hiernaast kent UBL een groot aantal vrijheden als het gaat om de inhoud van berichtelementen. Zo kan bijvoorbeeld een landcode opgegeven worden bij de afzender en ontvanger van de factuur, echter de inhoud van deze landcode is volledig vrij (bijv. NL, 003, NED, etc.). Dit zelfde geldt bijvoorbeeld voor BTW-codering. Om zo’n groot mogelijke interoperabiliteit te bewerkstelligen is aansluiting gezocht bij bestaande standaarden, zoveel mogelijk Europees of wereldwijd gerelateerd. 
Zie verwijzing naar standaard codelijsten in UBL document.

Omdat EN 16931 (en daarvan afgeleid NLCIUS) slechts een subset is van UBL zijn een behoorlijk aantal UBL elementen (75%) NIET opgenomen in EN 16931. Deze elementen kunnen wel gebruikt worden, maar worden veelal niet verwerkt in (boekhoud)systemen die zich alleen baseren op EN 16931. Bij de validatie via EN 16931 zullen betreffende elementen alleen tot een ‘warning’ leiden. Dit laatste staat een verdere verwerking echter niet in de weg, behoudens dat de kans reëel is dat een ontvangend systeem niets met deze elementen doet.

De UBL Ketentest laat de deelnemers aan de UBL Ketentest onderling vrij als het gaat om te gebruiken UBL specificaties, behoudens dat dringend geadviseerd wordt de EN 16931 standaard als uitgangspunt te gebruiken. 

De website www.ublketentest.nl bevat vele voorbeeldfacturen en enkele aanvullende documenten. 

Alle mogelijke UBL factuurelementen
Voor een compleet overzicht van ALLE mogelijke UBL 2.1 factuurelementen kan de volgende website geraadpleegd worden: http://www.datypic.com/sc/ubl21/e-ns39_Invoice.html



Onerzoeksbureau GBNED