Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl: praktijkdag 14 maart 2018 in het teken van RGS

Woensdag 14 maart 2018
Praktijkdag in het teken van Referentie grootboekschema (RGS)

Op woensdag 14 maart 2018 wordt voor het 7e jaar op rij de "Praktijkdag Digitaal dossierbeheer en data analyse" georganiseerd door Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met Novak.

Dit congres wordt gehouden in Hoevelaken en duurt ongeveer van 13.30 - 19.00 uur.

Het hoofdthema van deze bijeenkomst is RGS (Referentie grootboekschema) met meerdere ervaren sprekers op dit gebied.

In de toekomst kunnen alle grootboekadministraties met elkaar communiceren via het Referentie grootboekschema (RGS), hetgeen Business Intelligence (BI) over administraties heen beter mogelijk maakt.

Het Referentie grootboekschema (RGS) is een omvangrijk uniform (grootboek)rekeningschema dat als belangrijkste functie heeft rapportages vanuit de boekhouding te vereenvoudigen. RGS is inmiddels een aantal jaar in ontwikkeling en afgelopen november (2017) is RGS 3.0 op de markt gekomen met de nodige uitbreidingen. Vanuit de (accountancy)praktijk wordt positief gereageerd op RGS en softwareleveranciers zijn er volop mee aan de slag.

Doelgroep
Financials, accountants-, administratiekantoren, softwareleveranciers en andere geïnteresseerden die geïnformeerd willen worden over de laatste stand van zaken op het gebied van het Referentie grootboekschema (RGS), mede in relatie tot data anayse.

Programma
Op het programma staan de volgende onderwerpen en sprekers (onder voorbehoud):

Hoofdthema RGS (Referentie grootboekschema) met:

 • Inleiding RGS organisatie;
  Door Robert Mul, NBA, Voorzitter Expertgroep RGS

 • RGS 3.0;
  November 2017 is RGS 3.0 gelanceerd. Wat houdt RGS 3.0 in en wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen?
  Door Jacques Urlus, NBA, Voorzitter Beheergroep RGS.

 • RGS in de praktijk;
  Toelichting op RGS vanuit de kantoorpraktijk. Hoe boekhoudsoftware, fiscale aangiftesoftware, rapportage- en dashboard software en salarissoftware met elkaar gegevens uitwisselen op basis van RGS. Zoals inzicht in de WKR op basis van RGS. 
  Door Perry Telle, Hoornwijck Groep.

 • RGS Ready;
  Uw leverancier van boekhoudsoftware zegt RGS operationeel te hebben. Met behulp van RGS Ready kunt u nagaan in hoeverre RGS optimaal ondersteund wordt vanuit uw boekhoudsoftware. Gerard Bottemanne van GBNED geeft een uitgebreide toelichting op 14 eigenschappen die van belang zijn om RGS optimaal te ondersteunen vanuit boekhoudsoftware. 

 • RGS Doener;
  Presentatie over hoe analys.io RGS vertaalt naar toegevoegde waarde voor kantoren. Ook krijgt u een kijkje in de keuken om te zien wat een nabije toekomst met RGS brengt als standaarden zoals RGS worden gecombineerd met bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie. Door Joris Joppe van analys.io.

Data analyse en risico-signalering
Tom Koning van Cygnus Atratus gaat in op het monitoren van de kwaliteit van de administratie en de risico-signalering voor het samenstelwerkprogramma, met (big) data ondersteund.Hierbij komt tevens RGS aan de orde.

Analytics Library
Analytics Library is een open source project voor data-analyse in de accountancy met als uitgangspunt "vele handen maken licht werk" en als doelstelling om data-analyse zo laagdrempelig te maken dat het voor alle kantoren en professionals bereikbaar is. 
Door Joris Joppe namens Analytics Library.

Woningcorporaties bezig in de praktijk met RGS en SBR
In opdracht van Aedes is het referentie grootboekschema voor woningcorporaties ontwikkelt. Richard van der Zee van SKARP Sector Intelligence is de drijvende kracht achter het RGS voor woningcorporaties dat op dit moment in de praktijk getoetst wordt bij woningcorporaties zelf die aangesloten zijn bij een daarvoor opgerichte klankbordgroep. Voor woningcorporaties is RGS een belangrijke schakel voor zowel interne als externe rapportages. Zo is er een SBR/XBRL-rapportage aan de Autoriteit woningcorporaties in de maak, waarbij het de bedoeling is dat met behulp van RGS direct aansluiting wordt gevonden vanuit de financiële administratie bij aangesloten corporaties. Richard vertelt over de stand van zaken, hoe omgegaan is met uitbreidingen op het bestaande RGS en wat de planning is om een en ander in 2018 zijn beslag te laten krijgen. Ook zal Richard ingaan op de relatie met externe verantwoording en de relatie tussen RGS en SBR.

Rapport Digitaal dossierbeheer en werkprogramma's 2018;
Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van digitaal dossierbeheer en werkprogramma's. Met speciaal aandacht voor:

 • In hoeverre wordt al rekening gehouden met SBR bij digitaal dossierbeheer en werkprogramma's.
 • Het resultaat van een inleidend onderzoek naar een eventueel verband tussen de uitkomst van het toetsen door NBA, SRA en AFM van controleplichtige accountantskantoren en gebruik van bepaalde software voor digitaal dossierbeheer. Met als kernvraag "kan de inzet van bepaalde software voor digitaal dossierbeheer van invloed zijn op de uitslag van het toetsen van een controleplichtig accountantskantoor".

Forumdiscussie
Leveranciers met software voor digitale dossiervorming voor de controlepraktijk (CaseWare Nederland, Make Life Easier en Unit4), kennen elk hun eigen aanpak. Na een korte introductie gaan we met deze leveranciers in discussie over hun aanpak en de mate waarin deze relevant is voor de dagelijkse controlepraktijk en het resultaat van toetsen. Ook hier komt tot slot de rol van RGS aan de orde.

PE
NBA: 3 PE-punten.

Kosten
De kosten voor het bijwonen van het congres bedragen 150 euro per persoon, inclusief koffie/thee en een broodjeslunch. Leden van NOVAK, NOAB, Auxilium en de BSPD betalen een gereduceerd tarief van 130 euro. Genoemde tarieven zijn excl. BTW.

Speciaal tarief voor u
Meldt op het aanmeldformulier “RGS” in de kolom “Opmerkingen”, waarbij dan altijd het gereduceerde deelnametarief van 120 euro excl. BTW geldt.

Locatie
EXPO Hoevelaken

Koninginneweg 1
3871 JZ Hoevelaken
(gratis parkeren op eigen terrein)

AANMELDEN
Online informatie over het programma en inschrijven voor de Praktijkdag Digitaal dossierbeheer en data analyse op woensdag 14 maart 2018.
Meer informatie en aanmelden... (of via www.softwarepakketten.nl).

Contact
Voor meer informatie over dit congres kunt u contact opnemen met:
Onderzoeksbureau GBNED, Gerard Bottemanne, email gerard@gbned.nl, mob 06 10069402.


Verwacht
- Rapport "Digitaal dossierbeheer en werkprogramma's" (maart 2018);
- Rapport "Management rapportages, dashboards en data analyse via self service BI" (april 2018);
- Update rapport "De complete gids elektronisch factureren" (april 2018);
- De "Gids Boekhoudsoftware 2018" (zomer 2018);
- Rapport "Boekhoudsoftware volgens de blockchain filosofie" (zomer 2018).

Meer over deze rapporten, actueel nieuws, blogs en onderzoek vindt u in onze volgende reguliere nieuwsbrief die begin maart 2018 verschijnt. Natuurlijk kunt u ook onze websites www.softwarepakketten.nl, www.ictaccountancy.nl of www.ictfinancials.nl bezoeken


Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl, voorzien van de melding "opzeggen" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Een on-line versie van deze nieuwsbrief vindt u op www.softwarepakketten.nl onder de rubriek 'Nieuwsbrieven'

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden.


Onerzoeksbureau GBNED