Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl, juli 2018: nulmeting blockchain en boekhoudsoftware en adoptie RGS

Uitgave juli 2018

Actueel

Nulmeting blockchain en boekhoudsoftware
Sinds de afgelopen twee á drie jaar staat er geen technologische ontwikkeling zo in de belangstelling als de blockchain. Er wordt veelvuldig gesproken over een ‘digitaal gedecentraliseerd grootboek’ als uitleg wordt gegeven over het begrip blockchain. Het begrip ‘grootboek’ staat zowat synoniem aan ‘boekhouding’ en dus mag je verwachten dat boekhoudsoftware en blockchain technologie voor elkaar bestemd zijn.

Voor de nulmeting blockchain en boekhoudsoftware is aan 62 leveranciers van standaard boekhoudsoftware de volgende vraag gesteld: “Wat is uw visie over blockchaintechnologie in relatie tot boekhoudsoftware?”. Met het volgende resultaat:

 • 32 van de 62 leveranciers hebben geen reactie gegeven op onze vraag (> 50%).
 • 12 leveranciers melden samengevat: “interessante ontwikkeling, blijven we volgen, doen we nu niets mee”.
 • 16 leveranciers hebben een uitgebreidere reactie gegeven.
 • 1 leverancier heeft boekhoudsoftware volgens blockchain in ontwikkeling bij het loggen van wijzigingen van ingevoerde gegevens.
 • 1 leverancier stelt als enige cryptocurrency opgenomen te hebben in RGS 3.0.

Uit deze nulmeting blijkt dat blockchaintechnologie op dit moment niet bijzonder hoog op de ontwikkelagenda van leveranciers van boekhoudsoftware staat, maar wel hun interesse heeft.
Lees verder voor alle uitgebreide reacties...  


Agenda

19-9-2018
Praktijkdag scan, herken, efactureren en robotic 2018
Steeds meer accountants- en administratiekantoren maken gebruik van oplossingen voor het scannen en herkennen van boekingsdocumenten, al dan niet in combinatie met het elektronisch uitwisselen van boekingsdocumenten. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld de factuur die als PDF-bijlage wordt ontvangen en vervolgens verwerkt via een scan- en herken oplossing in de boekhouding. De rol van het scannen is dan overgenomen door bijvoorbeeld email en scheelt dus weer een handmatige handeling. Ook elektronisch factureren op basis van de ISO-standaard UBL behoort steeds meer tot de standaardbagage van deze oplossingen. Dit biedt kantoren de mogelijkheid om in dit hybride tijdperk zowel te profiteren van scannen en herkennen van boekingsdocumenten als van elektronisch factureren in de meest optimale vorm. 

Maak tijdens deze praktijkdag kennis met alle mogelijkheden op het gebied van scannen, herkennen en elektronische factuurverwerking en natuurlijk robotic accounting.
Meer informatie en aanmelden...


Onderzoek en artikelen

Presentaties kennisevent administratieve software: Privacy, Instant payments, UBL EN16931, PEPPOL, Blockchain, RGS en PSD2
Terugblik met presentaties van het Kennisevent administratieve software (gehouden op 27 juni 2018) met betrekking tot en gerelateerd aan standaard administratieve software. Met ontwikkelingen als Privacy en Data Pro Code, RGS, PSD2, Instant Payments, UBL, PEPPOL, Beoordelen veiligheid (web)applicaties, Nulmeting blockchain en boekhoudsoftware.
Naar beschikbare presentaties...

Gids boekhoudsoftware 2018
Op woensdag 27 juni 2018 is de Gids boekhoudsoftware 2018 beschenen. Deze gids geeft inzicht in nagenoeg ALLE standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP'ers en klein MKB, Middelgrote bedrijven (MKB) en grote bedrijven (MKB+ en Multinationals). Met tevens inzicht in ontwikkelingen als: PSD2, RGS, SBR, Elektronisch factureren, Data-analyse en Robotic accounting. Interessant, maar voorspelbaar, is dat het aantal online boekhoudpakketten voor ZZP'er en klein MKB nog gesteeds stijgt, ten koste van lokale varianten van boekhoudsoftware.
Gratis aanvragen Gids boekhoudsoftware 2018...

NIEUW
Onderzoek naar de adoptie van het Referentie grootboekschema (RGS), 6 jaar na dato
Het initiatief voor het Referentie grootboekschema (RGS) is eind 2011 ontstaan. Het eerste werkdocument Referentie Grootboekschema dateert van 18 mei 2012. Inmiddels (zomer 2018) is RGS versie 3.0 alweer een tijdje een feit. Het gebruik van RGS in de praktijk lijkt na 6 jaar echter nauwelijks van de grond gekomen. De hamvraag is "wat gaat er mis met de introductie van RGS?".

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk waardoor RGS tot heden niet echt van de grond is gekomen, zoals: softwareleveranciers lopen niet warm om RGS goed in te bouwen in hun boekhoud- en rapportagesoftware, RGS bevat teveel RGS-codes, op dit moment meer dan 3.000 en de communicatie rondom de introductie van RGS is voor verbetering vatbaar. En misschien loopt de introductie van RGS op rolletjes en moeten we meer geduld betrachten.

Op basis van slechts 8 vragen verzoeken wij u mee te doen met een kort onderzoek naar de huidige adoptie van RGS.
Meer informatie en meedoen met onderzoek...  

Verwacht

 • Nieuw model "CFO software landscape" (1 september 2018).
  Het “CFO software landscape” is een model dat inzicht geeft in de gebieden waarin softwaretoepassingen op het gebied van finance en accounting worden aangeboden in de markt. Er wordt primair onderscheid gemaakt tussen interne- en externe verslaggeving en assuring. Binnen deze drie hoofdgebieden is een onderverdeling gemaakt naar rapportagegebieden. Het huidige model dateert uit 2016 en wordt bijgesteld en aangevuld met onder meer de volgende onderwerpen: RPA (Robotic Process Automation), Disclosure management en AI (Artificial Intelligence) met machine learning. Zodat controllers, financieel directeuren, etc. weer actueel inzicht hebben in het voor hun zo belangrijke softwarelandschap.

 • Rapport "Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking op basis van robotic accounting" (19 september 2018).
  Dit rapport, gericht op de accountancy, geeft inzicht in toepassingen voor scannen en herkennen van boekingsdocumenten, aangevuld met elektronische factuurverwerking en robotic accounting. Met ook aandacht voor machine learning.

Meer actueel onderzoek...


Blogs en white papers

WMS (Warehouse Management System): Batch picking in het magazijn
Batch picking zorgt voor tijdsbesparing in je magazijn. Orders van meerdere klanten worden gebundeld en in een keer gepickt. Zo voorkom je dat snellopende artikelen voor meerdere klanten tegelijk gepickt kunnen worden. Naderhand splits je de orders uit om verzendklaar te maken.
Lees blog...

Adaptive onboarding: laat uw leverancier elektronisch aan u factureren
Uw leveranciers aan u laten e-factureren wordt ook wel ‘onboarding’ genoemd. Het lijkt misschien eenvoudig: u stuurt uw leveranciers een e-mail met het verzoek vanaf nu elektronisch aan u te factureren en de e-facturen stromen binnen. In de praktijk blijkt dit echter toch iets minder eenvoudig te zijn.
Lees blog...

4 tijdwinstboosters voor de salarisadministrateur
De adviestaak wordt ook voor salarisadministrateurs steeds belangrijker’ en ‘De werkdruk blijft maar stijgen’. Deze constateringen staan in het Trendonderzoek salarisprofessionals 2017 van het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting (NIRPA). Hoe kan je de werkdruk verlagen én tijd winnen voor je adviesrol? Deze 5 tips helpen je op weg.
Lees blog...

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

Betaalinstructie biedt makkelijk gratis alternatief voor Acceptgiro [ 20-06-2018 ]
Betaalvereniging Nederland en haar leden lanceren de Betaalinstructie, een sjabloon voor een standaard indeling en opmaak van betaalgegevens op facturen. Een optionele QR-code op de Betaalinstructie biedt de mogelijkheid om de betaalgegevens met een bankapp op een smartphone te scannen, zodat de betaler die niet zelf hoeft over te tikken in internetbankieren of in de mobiele app van zijn bank.

Nieuwsberichten

De voordelen van een moderne rapportagetool voor accountantskantoren [ 02-06-2018 ]
Infor introduceert nieuwe financiele APIs in zijn Infor OS platform [ 04-06-2018 ]
Uren- en facturatieprogramma QicsMilestones ook gekoppeld met Yuki en AccountView [ 05-06-2018 ]
Producent plukt nog niet de vruchten van Industry 4.0; connectie met de klant ontbreekt [ 07-06-2018 ]
PKI-overheid-certificaat.nl nieuwe reseller KPN certificaatdienstverlening [ 10-06-2018 ]
Kubus kiest voor Yuki [ 11-06-2018 ]
Kiezen accountants altijd factuurverwerkingspartners met een veilige internetverbinding? [ 11-06-2018 ]
Mogelijkheden van blockchaintechnologie in onderzoek bij accountantskantoren [ 12-06-2018 ]
Verantwoord en duurzaam handelen met informatieplatform Liber [ 12-06-2018 ]
e-Boekhouden.nl is nu de eerste 6 maanden gratis voor accountants en boekhouders [ 13-06-2018 ]
Visma introduceert Visma eAccounting Accountancy [ 14-06-2018 ]
Informer lanceert iDeal betaling voor de btw-aangifte [ 19-06-2018 ]
Nu ook met Unit4 Multivers en Twinfield e-facturatie via Simplerinvoicing / PEPPOL mogelijk [ 20-06-2018 ]
Storecove breekt door de 100 miljoen euro [ 20-06-2018 ]
Vienna House werkt samen met Infor aan digitaliseringsstrategie [ 21-06-2018 ]
Hoe digitaal is ondernemend Nederland? [ 21-06-2018 ]
SAP introduceert C/4HANA voor revolutie in CRM [ 26-06-2018 ]
Moneybird lanceert Rabobank en ING bankkoppelingen [ 28-06-2018 ]
Gratis viewer van Invantive brengt auditfiles tot leven [ 30-06-2018 ]
SAP-gecertificeerde integratie met SAP S / 4HANA [ 30-06-2018 ]

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2018)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- Rapport Managementreports en Business Intelligence (BI) (2018)
- RGS: Uniform rekeningschema voor alle bedrijven (2018)
- Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) (2018)
- Gids Salaris- en HRM-software (2017/2018)
- De complete gids Elektronisch factureren (2018)
- ICT Financials softwaregids met CFO software landscape (2017)
- ICT Accountancy softwaregids (2018)
- Gids projectmanagementsoftware (2016)

Meer rapporten en onderzoek op onze website...


Asperion

Exact Software

 
VISMA Twinfield Informer e-Boekhouden.nl Minox  
MUIS Software AFAS  

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl, voorzien van de melding "opzeggen" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service vanSoftwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy reglement.


Onerzoeksbureau GBNED